Osobiście zasłaniam grill głównie z troski o trwałość niedogrzanego silnika. Dopiero potem myślę o spalaniu i o ciepłej kabinie. Dlatego patrząc jeszcze raz na moje wykresy planuję zasłaniać jeszcze mniej niż we wspomnianej wyżej tabelce. Wyjęcie czy włożenie przyciętego paska otuliny zajmuje parę sekund.
Pewne są w tej łamigówce tylko dwie rzeczy:
1. Jazda na bardzo niedogrzanym silniku powoduje gorsze warunki smarowania i częstsze włączanie go przez komputer.
2. Zasłanianie grilla tak, że doprowadza to do częstego włączania się wentylatora chłodnicy (np. przy jeździe autostradowej) jest kontrproduktywne. Wentylator zużywa niepotrzebną energię, a silnik pracuje w górnym zakresie temperatur.
Rozwiązanie tkwi gdzieś po środku i zazdroszczę posiadaczom wersji z aktywnym grillem.
Mam pytanie. Czy jak odpala się ICE na postoju to 1300 obrotów u Was jest przez cały czas, czy obroty zmieniają się co kilka sekund? Bo u mnie obroty co jakiś czas się zmieniają, i nie wiem czy to tak ma być?
Nie monitorowałem jeszcze obrotów silnika przez OBD ale na ucho wydają się jednostajne w fazie rozgrzewki. Falują przez parę sekund, na moment przed tym, jak ICE ma się wyłączyć.