Autor Wątek: Prius a mróz...  (Przeczytany 46059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius a mróz...
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Listopada 2018, 14:54:33 »
Ale przecież zasłaniałeś dolny grill, który w II generacji jest odpowiedzialny za chłodzenie inwertera.
chyba nie dokońca przecierz tam jest też chłodnica silnika spalinowego którą własnie tą trywialna metodą próbujemy w naszych priusach zoptymalizować ,HA latem temp invertera częściej na żółto teraz raczej na zielono ,znasz wartości zakresu temperatur pracy invertera?
tu coś piszą https://priuschat.com/threads/gen3-inverter-coolant-temp.101625/page-2
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 15:02:01 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Listopada 2018, 15:36:37 »
Ja na szybko zrobiłem coś takiego:

To przecięta na pół otulina 76mm do rur.

Ale nie zauważyłem jakiejś różnicy  w temperaturach. Dalej silnik zimny.
Prius 2 /2008

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Listopada 2018, 16:18:46 »
Ale nie zauważyłem jakiejś różnicy  w temperaturach. Dalej silnik zimny.
zasłoń górny grill będzie trochę lepiej myślę żeby było całkiem ok przydała by się osłona pod silnik jak w P3 a tak mamy tylko namiastkę osłon pod silnikiem i podwiewa tojke od spodu  :grin: :grin:
Prius 3 XW30 liftback.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Listopada 2018, 16:55:28 »
chyba nie dokońca przecierz tam jest też chłodnica silnika spalinowego którą własnie tą trywialna metodą próbujemy w naszych priusach zoptymalizować

Musimy tutaj mocno podkreślić, o którym Priusie mówimy, żeby ludzie nie popełniali błędów. Ty masz dwójkę. To prawda, że Twój silnik jest chłodzony także dolnym grillem. Tylko że stworzenie maksymalnie komfortowych warunków inwerterowi jest ważniejsze od dogrzewania silnika. Dlatego powinieneś zaczynać od zasłaniania góry a dół blokować tylko w największe mrozy. W Priusach III generacji jest dokładnie odwrotnie.

Spróbuj odblokować dolny grill i sprawdź, czy temperatura inwertera spadnie. Na wykresach w tym wątku widać, jakie temperatury osiągają inwertery. Zazwyczaj mówi się, że ok. 20 stopni wyżej od otoczenia. W lecie nie da się tego bardziej zbić ale w zimie można utrzymywać inwerter w niższych temperaturach, bo to sama elektronika. Im niżej, tym lepiej.

Ja w każdym razie nie zasłaniam grilla od inwertera w ogóle.. Wolę dmuchać na zimne - dosłownie. Wczoraj miałem na inwerterze maksymalnie 29 stopni.

Edit: wczoraj nawet mniej było w okolicach 18 stopni "inverter coolant". Popatrzyłem błędnie na logi z października.

« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 17:13:07 wysłana przez KilgoreT »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Listopada 2018, 20:13:13 »
Mnie zastanawia jedno, ile paliwa zaoszczedzicie w ten sposob? 0,5 litra na 100km? Ile km przejedziecie w niskich temperaturach? 7000 km? Wychodzi 35l benzyny czyli okolo 160zl. Warto ryzykowac przegrzanie inwertera, silnikow elektrycznych i nie wiadomo jeszcze czego dla tych 160zl o ile w ogole jakies oszczednosci beda bo trudno je oszacowac.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Listopada 2018, 20:44:24 »
Bardziej chodzi o komfort jazdy (cieplej w kabinie) i dogrzanie silnika spalinowego, który normalnie w ujemnych temperaturach otoczenia, w jeździe miejskiej (jak widać na powyższych wykresach) jest na ciągłym niedogrzaniu.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Listopada 2018, 21:17:43 »
jest na ciągłym niedogrzaniu.
Dokładnie cały czas nie dogrzany, i spalinówka włącza się często żeby w tyłek było ciepło, gdyby jeszcze na wolnych obrotach ale nie ma takiej opcji i te ok 1300 obrotów drażni ucho jak się kilka godzin spędza w samochodzie.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Listopada 2018, 22:33:08 »
i te ok 1300 obrotów
Mam pytanie. Czy jak odpala się ICE na postoju to 1300 obrotów u Was jest przez cały czas, czy obroty zmieniają się co kilka sekund? Bo u mnie obroty co jakiś czas się zmieniają, i nie wiem czy to tak ma być?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Listopada 2018, 23:05:36 »
Osobiście zasłaniam grill głównie z troski o trwałość niedogrzanego silnika. Dopiero potem myślę o spalaniu i o ciepłej kabinie. Dlatego patrząc jeszcze raz na moje wykresy planuję zasłaniać jeszcze mniej niż we wspomnianej wyżej tabelce. Wyjęcie czy włożenie przyciętego paska otuliny zajmuje parę sekund.

Pewne są w tej łamigówce tylko dwie rzeczy:
1. Jazda na bardzo niedogrzanym silniku powoduje gorsze warunki smarowania i częstsze włączanie go przez komputer.
2. Zasłanianie grilla tak, że doprowadza to do częstego włączania się wentylatora chłodnicy (np. przy jeździe autostradowej) jest kontrproduktywne. Wentylator zużywa niepotrzebną energię, a silnik pracuje w górnym zakresie temperatur.

Rozwiązanie tkwi gdzieś po środku i zazdroszczę posiadaczom wersji z  aktywnym grillem.

Mam pytanie. Czy jak odpala się ICE na postoju to 1300 obrotów u Was jest przez cały czas, czy obroty zmieniają się co kilka sekund? Bo u mnie obroty co jakiś czas się zmieniają, i nie wiem czy to tak ma być?

Nie monitorowałem jeszcze obrotów silnika przez OBD ale na ucho wydają się jednostajne w fazie rozgrzewki. Falują przez parę sekund, na moment przed tym, jak ICE ma się wyłączyć.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 23:26:31 wysłana przez KilgoreT »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Listopada 2018, 10:10:49 »
Zima ssie...! Na odcinku, który normalnie przejeżdżam na prądzie teraz dwa razy mam włączany silnik spalinowy aby się zagrzał, bo bateria jest naładowana i z jej powodu nie trzeba uruchamiać silnika. :(

ALE

Odkryłem, że mogę włączyć tryb EV i wtedy silnik nie uruchamia się, nawet jeżeli jest chłodny. Obserwując wskazania temperatury w HA , chłodny oznacza poniżej 48C a ciepły 52C.
Z tym EV jest dobrze w korku ale niestety tylko do 40 km/h poza korkiem... Ale jest postęp.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Listopada 2018, 10:40:53 »
Odkryłem, że mogę włączyć tryb EV i wtedy silnik nie uruchamia się, nawet jeżeli jest chłodny. Obserwując wskazania temperatury w HA , chłodny oznacza poniżej 48C a ciepły 52C.
Z tym EV jest dobrze w korku ale niestety tylko do 40 km/h poza korkiem... Ale jest postęp.

Ja mam problem "koncepcyjny" z trybem EV. Myślę, że został udostępniony przez inżynierów Toyoty (zresztą nie we wszystkich modelach Priusa) tylko do pewnych wąskich zastosowań, jak przepakowanie samochodu albo cichy wyjazd z pod domu czy z campingu. Resztą zarządza komputer, który dba o oszczędność jazdy i trwałość zespołu napędowego. Zbyt częste korzystanie z EV może obniżać żywotność baterii, która ma przecież ograniczoną ilość cykli.

Bateria HV składa się ze zwykłych ogniw Ni-MH, które stosowaliśmy w rozmaitych zabawkach, a potem po kilku latach wyrzucali. W Priusie tylko dlatego wytrzymuje tak długo, bo komputer ogranicza korzystanie z niej. Niestety.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Listopada 2018, 10:57:24 »
Bateria HV składa się ze zwykłych ogniw Ni-MH, które stosowaliśmy w rozmaitych zabawkach, a potem po kilku latach wyrzucali. W Priusie tylko dlatego wytrzymuje tak długo, bo komputer ogranicza korzystanie z niej. Niestety.
Raczej komputer dba aby nie było rozładowania do 0% czy naładowania do 100%. Bo ilość takich cykli jest ograniczona. Takie pośrednie raczej nie wpływają zasadniczo na przyspieszone zużycie akumulatora.  A biorąc pod uwagę 10 lat gwarancji i bliżej nieokreśloną jakość używania (bo przez 10 lat może być 100 tys km jak i 500 tys km), moim zdaniem nie ma się czym przejmować.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Listopada 2018, 13:31:52 »
zasłoń górny grill będzie trochę lepie
Dzięki za zwrócenie uwagi na rożnice pomiędzy P2 i P3, większość źródeł błędnie sugeruje zasłanianie dolnego grila. Sprawdzę w weekend
jak się sprawuje p2 z zasłoniętym górnym. PS. Skąd tak dobrą dokumentację do P2?
Prius 2 /2008

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Listopada 2018, 14:04:42 »
Sprawdzę w weekend jak się sprawuje p2 z zasłoniętym górnym.

Tak można to zrobić elegancko (w p2, nie w p3!) za pomocą tej samej otuliny dostępnej w Polsce. Koszt ok 1,39 zł

Tu jedna z wielu dyskusji: https://priuschat.com/threads/how-to-block-your-grill.121021/

« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2018, 14:08:13 wysłana przez KilgoreT »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Listopada 2018, 06:41:31 »
wrzucam wykresy temperatur z zasłonieęym dolnym 100% grillem  górny 3/4 .temp zew ok 0 odcinek 45km po mieście 26.11.2018

i dolny grill bez uszczelnienia góra zasłonieta 100% temp zew. ok 0 odcinek 80km po mieście 27.11.2018

dla mnie wnioski  w P2 z uwagi na inverter lepiej nie zasłaniać dolnego grilla 100% ,, przy temperaturach ok 0 stopni (przy okazji jak wyjąłem uszczelnienie stwierdziłem że muszę pocisnąć karcherem bo chłodnica invertera nieźle zabrudzona .
KilgoreT dzięki za sugestie
 :good:
jak widać na wykresach średnia temperatura pracy invertera spadła z 40 do 28 stopni.
natomiast temp silnika praktycznie to samo 72(zasłoniety dolny grill 100%) i 69 stopni przy nie zasłoniętym.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2018, 06:51:40 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl