Autor Wątek: Czy tak ma być? Hamulce i olej  (Przeczytany 13604 razy)

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
Czy tak ma być? Hamulce i olej
« dnia: 08 Kwietnia 2019, 18:50:11 »
Cześć.

Trochę zrobiłem przy Auris i chciałbym podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami.

Temat 1.
W sobotę wymieniłem tarcze i klocki z przodu w Auris HSD 2016. Na wstępie powiem dlaczego - otóż rant tarczy był tak wysoki - prawie 2mm, że klocki bokiem szorowały podczas hamowania, ale nie tylko bo podczas jazdy miałem wrażenie jakby hamowały samochód.
Myślałem, że obejdzie się bez czyszczenia i smarowania zacisków, ale niestety. To co co zobaczyłem po odkręceniu zacisku i wysunięciu tłoczka to DRAMAT!
Samochód z polskiego salonu, przebieg potwierdzony a w zacisku obornik. Moim zdaniem nie tak powinny wyglądać zaciski po 100 tys km (mam porównanie z Hyundai i30). Były tak zas...ne, że nie mogłem ich ruszyć, dopiero kompresor pomógł.
Prowadnice ok - ładnie pracowały nic się nie blokowało. Zdjęcia poniżej.
To, że zacisk był jak wyżej to nic. Przerażenie mnie ogarnęło jak zobaczyłem klocki. Sami oceńcie czy tak powinny wyglądać.
A tak z drugiej strony to jest to firma na B czy T? :)

Temat 2.
Czy to prawda, że w ASO zamiast oleju 0W20 leją 10W30 lub 10W40?
Jestem w stanie w to uwierzyć bo taką zawieszkę mam przy silniku. Czyżby TOYOTA bała się, że rzadszy olej rozpuści silnik. :)

Powiem Wam szczerze - przez 8 lat miałem Hyundai'a i30CW 1.6CRDi. Oprócz przerywacza kierunkowskazów i non stop palących się żarówek H7 nie działo się nic. Przejechałem 213 tys. km, po gwarancji przy około 150 tys. km sam czyściłem hamulce - przykro to przyznać, ale TOYOTA pod względem jakości zacisków marnie w tym porównaniu wypada - zardzewiałe, tłoczek ciężko pracujący, wręcz zapieczony.
Mam nadzieję, że inne elementy będą trzymać jakość dłużej niż te z "marnego Hyundai'a" - bo takie określenia słyszałem, ale na ten temat wypowiem się jak coś naocznie zobaczę. :)

Pozdrawiam.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Czy tak ma być? Hamulce i olej
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:09:05 »
Czy to prawda, że w ASO zamiast oleju 0W20 leją 10W30 lub 10W40?

U mnie na pierwszym przeglądzie wlali 5W 30, czyli taki, jaki dopuszcza instrukcja. Nie robili z tego tajemnicy. Mogli mi wlać 0W 20, ale musiałbym trochę dopłacić, bo ten olej jest droższy, więc ja nie widzę tu problemu. Gorzej by było, jakby lali 5W 30 albo 10W 40 w tajemnicy. A jeśli chodzi o twoje hamulce, to tłok wygląda rzeczywiście dramatycznie. W 3-letnim aucie czegoś takiego nie nie ma prawa być. Klocki też wyglądają marnie. Mój Auris ma dopiero rok, ale będę go obserwował. Jeśli zauważę jakieś choćby zalążki tego, co u ciebie, zmieniam markę :-(
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 19:31:49 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:13:35 »
No widzisz sam ja tez dalem sie nabrac na jakosc i bezawaryjnosc toyoty,napisalem w innym watku co mysle o toyocie to o malo nie zostalem zlinczowany.Ale twoj post utwierdza mnie w tym ze toyota to dzisiaj kupa bublu na dodatek glosnego.A z olejem tak leja ja specjalnie zaznaczylem ze chcem zeby nalali mi olej 0 20 bo leja ten 5 w 30 w a w niemczech aso lalo tak jak w ksiazce napisane,polskie aso leje to co sobie samo wymysli.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:21:02 »
to o malo nie zostalem zlinczowany.

Nie przesadzaj.

A w temacie to jedyne co może usprawiedliwić taki dramatyczny stan to to ze w hybrydzie klocki/zaciski itp. rzadziej pracują i lżej bo część energii kinetycznej idzie w generator. A są przeznaczone do pracy częstszej bo to tradycyjna konstrukcja nie zmieniona specjalnie pod hybrydę. Nie to żebym bronił toyoty tylko tak sobie to tłumaczę. Tak czy owak słabo  <zolta>
Moje po 100tys od poprzedniej wymiany wyglądały tak, wymieniłem od razu z tarczami:

« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 19:27:30 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:28:06 »
,polskie aso leje to co sobie samo wymysli.

Oj, sam trochę wymyślasz. I co, zaznaczyłeś, że chcesz olej 0W 20 a wlali ci samowolnie 5W 30? Bądź szczery i przyznaj się, jak było naprawdę. Napisałem wyżej, że 0W 20 jest droższy od 5W 30. Jak zażądasz i dopłacisz, to na pewno wleją ci 0W 20. Skąd wiesz, co w Niemczech ASO leje i jak to się odbywa? I nie oczerniaj już tak tej Toyoty, bo nie wszyscy to potwierdzają, a wyniki i rankingi bezawaryjności nadal są dla Toyoty bardzo korzystne.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:34:58 »
Wiem bo robilem serwis w toyocie w niemczech a rok pozniej w polsce i jak bym nie zaznaczyl gamoniom  w aso to nalali by mi 5 w 30 w.Musialem im to dosadnie zaznaczyc ze doplace do oleju bo mi wciskal ze wszystkim leja 5 w 30 w i jest dobrze.Nie jade po toyocie tylko opisuje fakty jakie doswiadczylem .pozdro

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:39:50 »
to o malo nie zostalem zlinczowany.

Nie przesadzaj.

A w temacie to jedyne co może usprawiedliwić taki dramatyczny stan to to ze w hybrydzie klocki/zaciski itp. rzadziej pracują i lżej bo część energii kinetycznej idzie w generator. A są przeznaczone do pracy częstszej bo to tradycyjna konstrukcja nie zmieniona specjalnie pod hybrydę. Nie to żebym bronił toyoty tylko tak sobie to tłumaczę. Tak czy owak słabo  <zolta>
Moje po 100tys od poprzedniej wymiany wyglądały tak, wymieniłem od razu z tarczami:

Może masz racje.
Może to ja trafiłem na słaby egzemplarz.
Może przesadzam.
Może hybryda tak ma.

Tylko kłopot w tym, ze twoje klocki tez wyglądają slabo.

Odnośnie oleju - wleje 0w20, trudno najwyżej rozpuści się silnik. Nie może tak być ze producent jedno a aso drugie. Jak będą wycieki idę do sądu. Oleju 10w40 nie ma w instrukcji.

« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 20:15:25 wysłana przez fazibazi »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:42:53 »
Potwierdzam mam Aurisa z Niemiec i cały czas lany olej 0W20

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:51:07 »
Potwierdzam mam Aurisa z Niemiec i cały czas lany olej 0W20

No czyli leja to co potrzeba.
O ile droższy jest olej 0w20 od 5w30?
30, 40zł? Może 70?
To żaden argument - polskie aso nie stosują się do wymagań producenta!

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:59:24 »
Tak a pozniej masz ci babo placek ,gwarancja sie konczy i valvematic tez sie konczy.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2019, 20:08:34 »
Tak a pozniej masz ci babo placek ,gwarancja sie konczy i valvematic tez sie konczy.
No to dlaczego tak jest? Rozumiem jeszcze olej 5w30 bo taki jest w instrukcji, ale 10w40?
Z drugiej strony w instrukcji auris hybrid II po lifcie piszą ze olej 5w30 powinien być zastąpiony przez 0w20 a ten pierwszy wlany tylko kiedy 0w20 jest niedostępny.
Co tu się dzieje...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwietnia 2019, 20:20:37 »
kolego lawenda parę głębszych....wdechów i przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
Z tym "nie przesadzaj" to odniosłem się do wypowiedzi Janek1978 o zlinczowaniu (tylko to zacytowałem).

Po drugie nigdzie nie twierdzę, że moje klocki są w lepszym czy gorszym stanie. Były w stanie "do wymiany razem z tarczami" bo tak jak i u ciebie tarcze miały duży rant szczególnie po wewnętrznej stronie. I na pewno tradycyjne hamulce + hybryda to nie jest dobre połączanie ale widać nie ma lepszego.

Do reszty jako mod....nie spamujcie o gwarancji i valvematiku bo są od tego specjalnie dla was wydzielone wątki. Tą sprawę nr.2 o oleju,(o której nie mam zdania bo nie serwisuje w ASO) tez chętnie bym przeniósł do dedykowanego tematu bo tu znów się zrobi gównoburza.

No to dlaczego tak jest?

Chyba najlepiej dla serwisu jak się coś psuje zaraz po gwarancji......to czemu ma im zależeć na bezawaryjności :o nielogiczne. Jada na opinii a jak nie, to na reklamie, która tą opinie podtrzymuje....
Producent woli żeby KAŻDY kupował NOWY samochód zanim skończy się gwarancja, a co dalej....serwis wystawi rachunek a jak nic się nie będzie psuło to z ich perspektywy słabo nie....trzebaby zamknąć serwis  :laugh: :grin:

Sam sobie zaspamowałem  :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 20:29:22 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Kwietnia 2019, 20:51:15 »
Cytuj (zaznaczone)

Po drugie nigdzie nie twierdzę, że moje klocki są w lepszym czy gorszym stanie. Były w stanie "do wymiany razem z tarczami" bo tak jak i u ciebie tarcze miały duży rant szczególnie po wewnętrznej stronie. I na pewno tradycyjne hamulce + hybryda to nie jest dobre połączanie ale widać nie ma lepszego.
Nie napisałem ze twierdze ze ty twierdzisz, że ... ;)
Skomentowałem tylko stan Twoich klocków.

Co do drugiej części twojej wypowiedzi (mam kłopot z cytowaniem wątków) to zdecydowanie się zgadzam toyota jedzie głównie na reklamie i opinii sprzed lat bo do jakości tej sprzed lat obecnym modelom daleko.
Tylko widzisz, jest pewien kłopot - dobrze mi się tym jeździ i tutaj cytowany przeze mnie Hyundai zostaje daleko w tyle. Toyota jest wygodna i cicha - jak dla mnie oczywiscie.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwietnia 2019, 21:20:41 »
Nie wiem co widzisz złego w klockach, jak dbasz takie klocki masz, jak ostrzej jeździsz to szybciej klocki zajedziesz i nawet na rok mogą nie wystarczyć. Tłok też wygląda normalnie, na zdjęciu widać tylko smar, może jakbyś  smar usunął i jakby były wżery to byłoby źle, a tak wygląda normalnie. Co do oleju to nigdy nie jeździłem do ASO i nie wiem jakie mają procedury, ale osobiście uważam że olej 5w30 nadaję się do VVTi do dualVVTi i Valvematic powinien być lany 0W20. Może taka jest polityka firmy aby po przebiegu ok. 150kkm samochód zaczął się psuć i trafiać na serwis. Tak dla porównania kolega ma nowego fiata flotowego i od nowości jest lany 15W40 i wymiana co 35kkm i podejrzewam że jak skończy się gwarancja to firma weźmie nowy samochód,a firma jest zadowolona bo ma małe koszty utrzymania,a o ten będzie się martwił nowy właściciel i szybko trafi na serwis pogwarancyjny.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 21:23:06 wysłana przez Maher »

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwietnia 2019, 21:33:43 »
chłopaki, nawiązując do oleju. W niemczech leją domyślnie 0W20 czy też to jest opcja? Ciekawi mnie bo u nas pytając w kilku ASO twierdzili, że w zależności od szerokości geograficznej leją.  <kawusia>

Ale tak w ogólności to 0W20 czy 5W30 - chciałbym mieć taki dylemat przy swojej aurisce czym go karmili w Sosnowcu na początku życia  :|
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42324.0.html
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl