Autor Wątek: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II  (Przeczytany 44108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Października 2019, 18:08:04 »
Cytuj (zaznaczone)
To nie wina wycieraczek , tylko amerykanie mylili gaz z hamulcem.

Wycieraczki profilaktycznie wymieniono na inne.

Do takich wniosków trudno byłoby mi dojść.
skoro muszą mieć w instrukcjach do mikrofal aby nie suszyć tam kotów to pomyłka gazghamulec  jest całkiem realna

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Października 2019, 12:17:36 »
Skoro facet wygrał sprawę w sądzie po rozbiciu swojego camera bo podczas jazdy wstał od kierownicy i poszedł na tył auta to i takie rzeczy są możliwe. W instrukcji nie pisało od samochodu że nie można korzystać z pozostałej części kampera podczas jazdy będąc kierowca

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Października 2019, 17:04:54 »
Mówisz, że masz jeszcze na masce uszczelkę.
Mam foto ,tylko w szybkiej odpowiedzi nie ma odnośnika do zamieszczania foto , gdzie jakaś instrukcja ,mam nadzieję że od razu zamieszcza się tu .

nad lampami owszem kurz i brud drogowy
Owszem ,jednak muszę zauważyć ,że w porównaniu do wcześniejszych aut ,nie ma w Aurisie jak i gdzie złapać maski by sprawdzić czy zamknięta , a tego na zegarach raczej nie widać . Nad lampami jest ciasno .

Tymbardziej jeśli chodzi o czystość dróg Polska jest bardzo zaniedbana. W GB jak umyłem auto to prawie miesiąc było czyste, u nas ciężko tydzień osiągnąć nawet jak jest sucho.
No nie jest tak źle ,musiał byś po mc w GB obejrzeć auto w dobrym świetle (lux czołówka) ,a wtedy byś zobaczył sporo więcej .

To nie wina wycieraczek , tylko amerykanie mylili gaz z hamulcem.
Gość mówił ,że podwijały się . Teraz robią krótsze ,taniej i nie ma problemów . To co ci amerykanie robią na egzaminach ,skoro nie wiedzą od czego który pedał ,chyba za dużo tam automatów i dlatego .

Dopóki silnik jest tylko zakurzony, to myć nie trzeba.
Zawsze można szmatą z bęzyną extrakc. i jakimiś cienkimi metalowymi cudeńkami z wierzchu wyczyścić sporo + kompresor i jest ładnie . A jak ktoś nie podnosi i nie zagląda pod maskę to co się dziwić .

wzrasta popyt na ON, to i rośnie cena.
To wszystko przez statki , bo na lądzie , producenci i klienci odchodzą od Diesli .

A i jeszcze jedno ,zawsze mnie ktoś poprawił ,a teraz ja bez urazy . Wycieraczki są na szybach ,a dywaniki na podłogach ;)
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Października 2019, 20:36:39 »
Jakoś w tym roku podobno wchodzą nowe przepisy (międzynarodowe), które to wymuszają. To jest główna przyczyna tego, że od dłuższego już czasu olej napędowy (zwany popularnie "ropą") na stacjach paliw jest droższy od benzyny 95 (pomimo tego, że akcyza na benzynę wciąż jest wyższa niż na ON) - wzrasta popyt na ON, to i rośnie cena.
Podlinkuj, jestem ciekaw nowych przepisów, zawsze coś nowego człowiek się dowie.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Października 2019, 22:29:06 »
Podlinkuj, jestem ciekaw nowych przepisów, zawsze coś nowego człowiek się dowie.
Jakieś pół roku temu czytałem o tym w polskojęzycznej prasie motoryzacyjnej - tłumaczyli w ten sposób wzrost cen ON nie tylko w Polsce, ale też na zachodzie (ceny rosły już wtedy, bo armatorzy już kupowali paliwo na zapas, przewidując wzrost cen :-) ).

Jednak łatwiej było mi teraz znaleźć linki do źródeł anglojęzycznych. Obydwa są z 2018 roku, więc tylko "przewidują" wzrost cen oleju napędowego, który teraz obserwujemy. Armatorzy mieli różne opcje do wyboru - zastosować czystsze paliwo, czyli ON lub LNG (pod jednym z linków piszą, że ta druga opcja jest jednak średnio opłacalna, bo trzeba dostosować silnik do LNG), albo zainwestować w instalacje do oczyszczania spalin.
https://www.ttnews.com/articles/cargo-ships-may-switch-diesel-fuel-2020
https://mansfield.energy/market-news/impact-of-imo-2020-on-fuel-prices/

A tu bezpośredni link do strony organizacji, która ustaliła nowe standardy emisji dla statków:
http://www.imo.org/en/MediaCentre/HotTopics/Pages/Sulphur-2020.aspx

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Października 2019, 03:04:48 »
Może czyszczą to sprężonym powietrzem, ale głowy nie dam.
Hamulce na pewno przedmuchują . Powiedz kolego co to jest i do czego służy , w masce trochę dalej za otworem w który wkłada się patyka .Taki czarny mały plastik w kolejnym otworze .Ja myślałem ,że to jakiś czujnik od maski otwierania lub start-stopu ,ale jak ścisnąłem takie małe wypierdki na bokach tego to wtedy całość wyszła . Kabla tam nie ma ,to chyba tylko jakaś zaślepka i pod tym po zamknięciu maski też nic nie ma .
Armatorzy mieli różne opcje do wyboru - zastosować czystsze paliwo, czyli ON

No tak , teraz na lądzie Diesle wyginą śmiercią ekologiczną . Statki tylko będą na tym pływać i co ci szejkowie zrobią , jak to nastąpi , to cena ON poleci na łeb na szyję i nie jeden kraj co z samej ON żyje dołączy do 3 świata . A niech Armatorzy biorą sobie te ON i DPF-y wszystkie  , ciekawe jak będzie wyglądać z daleka taka wymuszona akcja wypalania DPF-a przez silnik statku .Oj ruch na morzu nabierze tempa na ich "statkostradach" , akcja i kapitan 2 całe na przód (buta oficer) bo nam się DPF zapcha . 

Swoją drogą wiem od znajomego ,że nawet koparki na ON też mają DPF-y . 

Fotele wywalone , aku nie odpinany , jedynie nie będzie odpalany i na wszelki wypadek drzwi i klapy nie domykam .
Wedle info z bliskiego mi warsztatu , nic się nie stanie jak aku nie odpięty ,kolejność odpinania wtyczek nie pytałem ,ale robiłem losowo . Jedna żółta dość dziwacznie się odpinała ,inaczej niż normalnie .
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2019, 08:42:21 wysłana przez fazibazi »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Października 2019, 18:50:31 »
Może czyszczą to sprężonym powietrzem, ale głowy nie dam.
Hamulce na pewno przedmuchują . Powiedz kolego co to jest i do czego służy , w masce trochę dalej za otworem w który wkłada się patyka .Taki czarny mały plastik w kolejnym otworze .Ja myślałem ,że to jakiś czujnik od maski otwierania lub start-stopu ,ale jak ścisnąłem takie małe wypierdki na bokach tego to wtedy całość wyszła . Kabla tam nie ma ,to chyba tylko jakaś zaślepka i pod tym po zamknięciu maski też nic nie ma .

Po wyjęciu zaślepki można tam umieścić podpórkę maski wówczas będzie ona trochę wyżej stała ( otwór ma te same wymiary co fabrycznie przeznaczony do podarcia maski).
Być może jest to otwór dla ASO podczas serwisowania auta - taka luźna sugestia  :grin:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline paser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Października 2019, 07:25:00 »
Kolejne pytanie troszkę z innej beczki ... dotyczące hamulców.

W tamtym roku poprzedni właściciel wymieniał klocki i tarcze w ASO.
W ostatnich dniach trochę popadało i tylne hamulce zaczęły piszczeć przy prędkości od 0 do 10-15 km/h.

Czy to normalne zjawisko w tych samochodach? Czy to podlega jakieś gwarancji w ASO Toyota na wymianę?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Października 2019, 02:37:20 »
Być może jest to otwór dla ASO podczas serwisowania auta - taka luźna sugestia
Kolego faktycznie ,patyk wchodzi i tu i tu ,choć w ten dalszy otwór to jest już kres wychylenia maski . A sama zaślepka pasuje w obydwa otwory . Chyba tak pierwszy otwór ze strzałką jest dla cywili a ten dalszy dla serwisu . Zaślepka jest po to ,by cywile się nie mylili .

tylne hamulce zaczęły piszczeć przy prędkości od 0 do 10-15 km/h
Być może to wina tarcz lub klocków . Jedne piszczą inne nie . Jedne klocki bardzo pylą inne nie . Jedne tarcze pękają przy dużych temp. inne nie . Czasem trafi się na tarcze które szybko się krzywią . To piszczenie jest jednostajne ,czy raczej cykliczne .

1. Czy navi z 2013 bez płyty da się uruchomić ?
2. Czy ktoś ma namiary na kogoś kto spolszcza navi i ma plyty ?
3. Czy jest na forum wątek ,gdzie można podać vin i uzyskać interesujące info ?
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2019, 02:55:20 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Października 2019, 07:48:40 »
Pliki nawigacji są raczej przypisane do s/n modułu i nie da się ich wykorzystać w innym aucie.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Października 2019, 17:22:11 »
3. Czy jest na forum wątek ,gdzie można podać vin i uzyskać interesujące info ?
https://www.autodna.pl/

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Października 2019, 19:26:22 »
te stronkę to sobie można darować akurat...

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Października 2019, 20:30:16 »
Kolega Rademenes pytał więc udzieliłem odpowiedzi. A ty, co koledze polecisz do sprawdzania samochodu po VIN? Bo póki co, niczego sensownego do tematu nie wniosłeś.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Października 2019, 01:47:49 »
te stronkę to sobie można darować akurat...
Jak kolega zna lepszą ,to dla potwierdzenia swojego twierdzenia powinien podać "tą lepszą stronkę" . W innym przypadku na gołosłownego wyjdzie . Chyba forum jest od tego by sobie pomagać ,forum nie jest dla zakochanych w sobie . Kolejne forum w którym spotykam się z sytuacją ,gdzie ten co wie nie powie i doradzi może "szukajkę w gogle " , kpina z zasad .

Ale i tak chodziło mi o coś innego ,nie zaraz płatnego . Raz już za takie coś płaciłem i jakże mylące i zgoła inne były info przed płatnością a po . Przed  " Raport VIN-Info jest najpełniejszym i najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o Historii Pojazdu. Dzięki niemu dowiesz się o istotnych danych na temat pojazdu.".   Info po zakupie " W związku z tym nasz system i uzyskane z niego raporty o pojazdach należy traktować jedynie jako narzędzie pomocnicze do oceny historii i stanu danego pojazdu, a następnie zawsze bezpośrednio zbadać aktualny stan faktyczny tego pojazdu i jego dokumenty, szczególnie przed podjęciem decyzji o jego nabyciu."

Czyli ten raport był najpierw najpełniejszy i najbardziej wiarygodny ,a potem narzędzie pomocnicze . Jakieś naciągactwo ,do tego wyszło tam ,że auto ma skrzynię automatyczną a tak naprawdę był manual . Chodziło o informacje a nie doradztwo w zakupie auta .

Chodziło mi o wątek ,w którym zamieszcza się VIN z prośbą o informacje i w wątku są ludzie ,którzy jakoś to mogą posprawdzać za free ,bez łaski . Widzę że w tym celu muszę udać się na inne mi znane forum .
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2019, 01:50:03 wysłana przez Rademenes »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Października 2019, 13:23:19 »
Kolejne pytanie troszkę z innej beczki ... dotyczące hamulców.

W tamtym roku poprzedni właściciel wymieniał klocki i tarcze w ASO.
W ostatnich dniach trochę popadało i tylne hamulce zaczęły piszczeć przy prędkości od 0 do 10-15 km/h.

Czy to normalne zjawisko w tych samochodach? Czy to podlega jakieś gwarancji w ASO Toyota na wymianę?
Nie wiem jakiego masz Aurisa ale była / jest akcja serwisowa związana z piszczącymi hamulcami z tyłu w II FL HSD (i może innych). Wymieniają zaciski na nieco inne, razem z klockami, które też są nieco inne. Zgłoś się do ASO.

PS. Nie wiem czy te akcje działają dla samochodów po gwarancji...
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl