Autor Wątek: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II  (Przeczytany 44042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Grudnia 2019, 08:39:24 »
Jaki zasięg pokazuje Ci komputer po zatankowaniu do pełna?   Za każdym razem taki sam?

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Grudnia 2019, 13:20:04 »
Zapala się rezerwa ,mam w baku modelowo 7.5L paliwa , a komp przy średniej (wtedy było 8.7L/100km) wylicza ,że paliwa zostało na 34km.
Komputer nie uwzględnia rezerwy w wyliczeniu dystansu jaki możesz pokonać. Lampka tankowania pokazuje się, gdy zbliżasz się do rezerwy, natomiast gdy już zaczynasz z niej korzystać to komputer pokazuje "---" czyli zerowy zasięg, chociaż wciąż możesz jeszcze przejechać te 80-100 km.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Grudnia 2019, 18:03:08 »
Komputer w Aurisie nie zapamiętuje zużycia sprzed tankowania tylko resetuje się na stałą wartość.  Przy wyższym zużyciu od resetowego pocżątkowo nie reaguje po czym gdy wskaźnik dojdzie do połowy skali zaczyna nadganiać odejmując z zasięgu mniej więcej 2 km na każdy faktycznie przejechany.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Grudnia 2019, 04:02:43 »
Jaki zasięg pokazuje Ci komputer po zatankowaniu do pełna?   Za każdym razem taki sam?

Na ten czas ,były tylko dwa pełne tankowania gdzie spisałem i przeliczałem .
Dane spisane przed zerowaniem średniej i ilości km na zegarach (odcinek B) ,chwilę po zatankowaniu nowego paliwa.

Pierwsze:

przejechane na poprzednim pełnym baku 491.4km
z tego średnia na kompie = 8.5L/100km

zatankowane 41.92L
komp - paliwa na 500km

Drugie:

przejechane na poprzednim pełnym baku 462km
z tego średnia na kompie = 8.7L/100km

zatankowane 40.85L
komp - paliwa na 485km

To wedle tego komp by liczył ~`0.2L/100km ze średniej ,jako ilość paliwa na 15km .

Komputer nie uwzględnia rezerwy w wyliczeniu dystansu jaki możesz pokonać. Lampka tankowania pokazuje się, gdy zbliżasz się do rezerwy, natomiast gdy już zaczynasz z niej korzystać to komputer pokazuje "---" czyli zerowy zasięg, chociaż wciąż możesz jeszcze przejechać te 80-100 km

No chyba tak jest ,a ja się zawsze sugeruję komputerem . Tylko wiesz rezerwa zapaliła się ,jak komp pokazywał jeszcze 34km a nie "--" .Jeśli paliła się rezerwa ( 7.5L),to raczej komp przy średniej 8.7L/100KM nie przeliczył tej ilości paliwa na tylko 34km.  Inną sprawą jest skąd i z czego komp ma info o poziomie paliwa i rychłej rezerwie .
Trzeba chyba zatankować do czegoś z 5L,wozić osobno i po rezerwie zapalonej i kompie "--"  to się okaże.

Kiedyś chyba było inaczej , wskaźnik paliwa na skali nie miał R na końcu ,tylko wcześniej trochę i można było widzieć po zapaleniu rezerwy(osobnego światełka) jak od rezerwy na skali ,ubywa paliwa do zera. A teraz po rezerwie nic nie widać ,komp zero a na wskaźniku zero kresek . 

Komputer w Aurisie nie zapamiętuje zużycia sprzed tankowania tylko resetuje się na stałą wartość. 

Jak widzę u siebie, to przy rezerwie i kolejnym tankowaniu ,a przed manualnym wykasowaniem średniej i km ,komp liczy zasięg chyba wedle średniej z poprzedniego paliwa . Czyli przed tankowaniem komp 34km i tankowanie wtedy 485km , po skasowaniu średniej z poprzedniego paliwa 485km nie zmienia się , pozostaje . Jak resetuje średnią to pokazują się zera , ale jeśli auto przez całą słupkową skalę na liczydle w radiu by stało z włączonym silnikiem ,to wtedy wskakują same dziewiątki jako średnia .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Grudnia 2019, 08:57:33 »
6. Jak sprawdzić czy są spryski leflektorów przód ?

No....... bez jaj ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Grudnia 2019, 09:23:44 »
Pierwsze:

przejechane na poprzednim pełnym baku 491.4km
z tego średnia na kompie = 8.5L/100km

zatankowane 41.92L
komp - paliwa na 500km

Drugie:

przejechane na poprzednim pełnym baku 462km
z tego średnia na kompie = 8.7L/100km

zatankowane 40.85L
komp - paliwa na 485km
Z tego można by wnioskować że pokazuje zasięg dla wyliczonego przez siebie średniego zużycia i pojemności zbiornika minus standardowa rezerwa wg instrukcji czyli 42.5 l.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Grudnia 2019, 02:12:02 »
Widać ,że komp nie zaczyna wszystkiego od nowa po nowym zatankowaniu ,liczy cały czas to samo .Nawet po zatankowaniu nowym ,manualne skasowanie średniej nic nie zmienia w pokazanych km pozostałych . Czyli , no nie wiem raczej do przeliczenia paliwa na km nie bierze pod uwagę wcześniejszej średniej z zegarów ,tylko jakieś swoje stałe dane . Najprościej ,ilość paliwa na ustaloną i wpisaną średnią w kompa L/100km. Rezerwa zawsze będzie pozostawiona i widoczna , ale pokazane km względem paliwa ,nijak mają się do średniej spalania widocznej na zegarach .Wychodziło by wtedy , że komp przyjmuje jakąś stałą średnią wpisaną przez producenta , no i tak przelicza km pozostałe i je wyświetla . Jedynie to czy mniej się depcze , czy bardziej gaz ,to wtedy komp wedle ilości paliwa w baku pozostałego ,albo szybciej zmniejsza ilość km ,albo wolniej .
Tylko dlaczego u mnie przy (wedle kompa pozostało 34km ) ,a w tym czasie zapaliła się rezerwa . Już powinien pokazywać "--" ,wtedy można by jego wyliczenia traktować jako zapowiedź rezerwy , a tak to nie wiadomo . Za oszczędnie było ,czy za ostro latane . Chyba że ,wedle średniej na zegarach ,34km + (rezerwa 7.5L co przy średniej z zegarów 8.7L dawało by jakieś 66km ) i wtedy by wychodziło 7.5L rezerwy na 100km . Oczywiście mogę się tu mylić.
No.......
Specjalnie dla Ciebie.
Skoro sprawdziłem i wiem to napiszę .

Niby spryski szyby przód i leflektorów przód w zderzaku to jedno , a jednak nie do końca.
Auto odpalone ,stoi na ręcznym ,zero świateł = spryski szyby działają a leflektorów nie .
Po zwolnieniu ręcznego zapalają się Ledy do jazdy dziennej = to samo .
Manetka na pozycyjne , Ledy przygasają , z tyłu zapalają się pozycyjne w lampach i podświetlenie rejestracji = to samo.
Manetka na pozycję świateł mijania , włączają się bixenony z AFS i dopiero wtedy działają jednocześnie spryski szyby przód i leflektorów przód .

Działanie tych i tych nie jest takie oczywiste i jednoczesne bez względu na inne sprawy ,dlatego takie pytanie .
Po za tym nie chciałem szarpać za romby w zderzaku ,a od strony komory silnika nic nie widać z obydwu stron .
Trywialne uruchomienie spryskiwaczy szyby przód początkowo nie potwierdzało tego .
Po za tym z za kierownicy nie widać spryskiwaczy leflektorów ,a w garażu nie mam dużego lustra na wprost .
Czy jest już dla Ciebie jasny powód pytania ?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 10:43:54 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Grudnia 2019, 02:23:51 »
Manetka na pozycję świateł mijania , włączają się bixenony z AFS i dopiero wtedy działają jednocześnie spryski szyby przód i leflektorów przód .
I prawidłowo, bo właśnie tak ma to działać - instrukcja rozdział 4.3 - Wycieraczki i spryskiwacze przedniej szyby - Działanie dźwigni przełącznika wycieraczek - Wersje ze zmywaczami świateł głównych.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 29 Grudnia 2019, 03:46:29 »
No tak ,tylko moja instrukcja jest po Niemiecku . Zadałem takie pytanie bo liczyłem ,że forum to lepsza "instrukcja" ,bardziej fizyczna i życiowa. 

Co do średniej spalania , spróbuję jeszcze inaczej , wyzeruję średnią przed kolejnym tankowaniem i zobaczymy co pokarze komp , na ile km jest paliwa . Jeśli pokarze okolice 500km , to będzie znaczyło ,że ma stałą wartość spalania przyjętą , jeśli coś o sporo innego to będzie znaczyło że średnią z zegarów jednak bierze pod uwagę . 
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 04:24:48 wysłana przez Rademenes »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Grudnia 2019, 07:56:51 »
Manetka na pozycję świateł mijania , włączają się bixenony z AFS i dopiero wtedy działają jednocześnie spryski szyby przód i leflektorów przód
Cieszę się, ze masz biksenony z AFS ale jak włączasz światła w samochodzie, to ich funkcje tez się ?włączają? ;) idąc dalej - tylko w przypadku włączonych reflektorów działają spryski. 
No tak ,tylko moja instrukcja jest po Niemiecku . Zadałem takie pytanie bo liczyłem ,że forum to lepsza "instrukcja" ,bardziej fizyczna i życiowa.
Tu juz zaczynasz filozofować ;)
A po wpisaniu vinu na stronie Toyoty nie da się uzyskać instrukcji w wersji PL do auta ?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 10:44:53 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Grudnia 2019, 09:30:07 »
Co do średniej spalania , spróbuję jeszcze inaczej , wyzeruję średnią przed kolejnym tankowaniem i zobaczymy co pokarze komp , na ile km jest paliwa . Jeśli pokarze okolice 500km , to będzie znaczyło ,że ma stałą wartość spalania przyjętą , jeśli coś o sporo innego to będzie znaczyło że średnią z zegarów jednak bierze pod uwagę
W Aurisie prxed FL jest wskazanie zużycia od ostatniego tankowania?  Pisałeś że tankowałeś przy włączonym silniku, to też może mieć znaczenie.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Grudnia 2019, 11:40:01 »
W Aurisie przed FL są dwa wskazania - średnia liczona od uruchomienia auta (z aktualnej trasy) oraz średnia liczona tak długo, aż jej ręcznie nie zresetujesz (dla uproszczenia nazwę ją tutaj "dużą średnią").

Zasięg na pozostałym paliwie jest liczony niezależnie od "dużej średniej". Jeśli już zależy od którejś średniej, to od tej z aktualnej trasy. Zresetuj "dużą średnią" w dowolnym momencie, a wskazania zasięgu się nie zmienią.

Gdzieś w instrukcji napisano, że zasięg po tankowaniu zostanie zaktualizowany jeśli w trakcie tankowania auto jest wyłączone (czyli po uruchomieniu auta sprawdzany jest stan baku i liczony jest na nowo zasięg), a jeśli tankujesz przy uruchomionym aucie, to zasięg zaktualizuje się dopiero po jakimś czasie (lub iluś przejechanych kilometrach - nie pamiętam dokładnie).

Ktoś kiedyś mówił, że nie warto wypalać z baku benzyny do ostatniej kropli, bo szkoda silnika i pompki paliwa (że na dnie baku zalegają zanieczyszczenia paliwa, że im więcej powietrza w baku, tym więcej wody z tego powietrza zostanie wchłonięte przez benzynę). Dla tego w nowych autach (nie tylko Toyotach) zasięg podawany przez komputer liczony jest mniej więcej do momentu zaświecenia rezerwy, żeby kierowca jednak wcześniej niż później pojechał zatankować.

A co do instrukcji obsługi w PDF, to ja do swojego auta (pochodzenie - polski salon) ze strony toyota.pl mogę pobrać wersję w języku angielskim, a po polsku już nie. Ale to i tak postęp, bo jeszcze jakieś pół roku temu w ogóle do mojego auta nie udostępniali e-instrukcji.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 11:48:00 wysłana przez tkf »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Grudnia 2019, 13:24:22 »
Pokazuje tak dla bezpieczeństwa. I zapamiętaj że bak na paliwo nie jest symetrycznym kwadratem. Po 15km i tak pokaże już kreski i umyję ręce

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Grudnia 2019, 15:39:30 »
Cieszę się, ze masz biksenony z AFS ale jak włączasz światła w samochodzie, to ich funkcje tez się ?włączają? ;) idąc dalej - tylko w przypadku włączonych reflektorów działają spryski

Raczej czepiasz się tylko , nie miałem toyoty , wszyscy producenci nie robią tak samo .
Wystarczy np. odliczanie kompa km i dni do serwisu , w toyocie nie ma nic w tej materii . Można się zdziwić , można .

Tu juz zaczynasz filozofować ;)
A po wpisaniu vinu na stronie Toyoty nie da się uzyskać instrukcji w wersji PL do auta ?

Jak widać filozofować bezkarnie tu wolno , więc :)
Tak jestem tu , by wypytywać o to na której stronie coś jest w instrukcji .
Jestem tu by dowiedzieć się czegoś od użytkowników takiego auta jak moje , poznać markę . Czy nie szybszy to sposób .
Odsyłanie do instrukcji i jakichś szukajek ,to wedle mnie grubiaństwo . Jak ktoś wie więcej ,to niech pisze wkleja itp. itd. ,a nie odsyła do pewnej straty czasu .

Jak chcesz to wyślę ci foto swojej instrukcji.

Pisałeś że tankowałeś przy włączonym silniku, to też może mieć znaczenie
Nie tankowałem przy działającym silniku , wywalili by mnie za to na stacji .
Nie kasując nic na zegarach , podstawiam się pod dystrybutor ,gaszę silnik , tankuję ,płacę , odpalam i dopiero kasuje/zeruje.

średnia liczona od uruchomienia auta (z aktualnej trasy) oraz średnia liczona tak długo, aż jej ręcznie nie zresetujesz (dla uproszczenia nazwę ją tutaj "dużą średnią").

Ta druga to na zegarach ,a pierwsza na radiu (rekord) tak ?
Bo pierwsza strona na radiu to jest tylko czas ,średnia prędkość (od odpalenia do zgaszenia) i pozostałe kilometry .

Zresetuj "dużą średnią" w dowolnym momencie, a wskazania zasięgu się nie zmienią.
To by znaczyło ,że komp ma wpisaną stałą daną i wedle niej przelicza ilość paliwa na pozostałe km.

zasięg po tankowaniu zostanie zaktualizowany jeśli w trakcie tankowania auto jest wyłączone

Jest wyłączone ,względy bezpieczeństwa tak nakazują .

nie warto wypalać z baku benzyny do ostatniej kropli, bo szkoda silnika i pompki paliwa
No tak robiłem w TDI ,bo pompa smarowanie ma z paliwa , ogólnie tankuje od rezerwy (do pełna) do rezerwy.
Dla tego w nowych autach (nie tylko Toyotach) zasięg podawany przez komputer liczony jest mniej więcej do momentu zaświecenia rezerwy, żeby kierowca jednak wcześniej niż później pojechał zatankować.

No tak , tylko jak zinterpretować to ,że komp pokazywał 34km i w tym czasie zapaliła się rezerwa , a nie przy "--" .
Na ile nadal jest paliwa wtedy. Wychodzi że najpewniejsze jest zapalenie się rezerwy tylko , a nie branie pod uwagę pokazanego zasięgu z wyliczeń kompa (cały bak). 
A co do instrukcji obsługi w PDF,

Informacje po VIN też przysyłają po angielsku .
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 15:42:32 wysłana przez Rademenes »

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:49:41 »
No tak , tylko jak zinterpretować to ,że komp pokazywał 34km i w tym czasie zapaliła się rezerwa , a nie przy "--" .
Na ile nadal jest paliwa wtedy. Wychodzi że najpewniejsze jest zapalenie się rezerwy tylko , a nie branie pod uwagę pokazanego zasięgu z wyliczeń kompa (cały bak). 
Najpierw zmotywował Cię do pojechania na stację, a jak zobaczył z kim ma do czynienia to włączył trzy kreski...
A tak na serio - po co Ci to? Przecież ten zasięg pokazywany przez komputer ma być tylko zgrubną informacją, ogólną podpowiedzą o szacunkowym zasięgu, nie musisz wyliczać trasy, aby wjechać na stację równo z zerem... Podpowiem Ci, że te czujniki nie są w stanie dokładnie wyliczyć zawartości baku, bo paliwo jest płynem i przemieszcza się po zbiorniku gdy samochód jest w ruchu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl