Cieszę się, ze masz biksenony z AFS ale jak włączasz światła w samochodzie, to ich funkcje tez się ?włączają?
idąc dalej - tylko w przypadku włączonych reflektorów działają spryski
Raczej czepiasz się tylko , nie miałem toyoty , wszyscy producenci nie robią tak samo .
Wystarczy np. odliczanie kompa km i dni do serwisu , w toyocie nie ma nic w tej materii . Można się zdziwić , można .
Tu juz zaczynasz filozofować 
A po wpisaniu vinu na stronie Toyoty nie da się uzyskać instrukcji w wersji PL do auta ?
Jak widać filozofować bezkarnie tu wolno , więc

Tak jestem tu , by wypytywać o to na której stronie coś jest w instrukcji .
Jestem tu by dowiedzieć się czegoś od użytkowników takiego auta jak moje , poznać markę . Czy nie szybszy to sposób .
Odsyłanie do instrukcji i jakichś szukajek ,to wedle mnie grubiaństwo . Jak ktoś wie więcej ,to niech pisze wkleja itp. itd. ,a nie odsyła do pewnej straty czasu .
Jak chcesz to wyślę ci foto swojej instrukcji.
Pisałeś że tankowałeś przy włączonym silniku, to też może mieć znaczenie
Nie tankowałem przy działającym silniku , wywalili by mnie za to na stacji .
Nie kasując nic na zegarach , podstawiam się pod dystrybutor ,gaszę silnik , tankuję ,płacę , odpalam i dopiero kasuje/zeruje.
średnia liczona od uruchomienia auta (z aktualnej trasy) oraz średnia liczona tak długo, aż jej ręcznie nie zresetujesz (dla uproszczenia nazwę ją tutaj "dużą średnią").
Ta druga to na zegarach ,a pierwsza na radiu (rekord) tak ?
Bo pierwsza strona na radiu to jest tylko czas ,średnia prędkość (od odpalenia do zgaszenia) i pozostałe kilometry .
Zresetuj "dużą średnią" w dowolnym momencie, a wskazania zasięgu się nie zmienią.
To by znaczyło ,że komp ma wpisaną stałą daną i wedle niej przelicza ilość paliwa na pozostałe km.
zasięg po tankowaniu zostanie zaktualizowany jeśli w trakcie tankowania auto jest wyłączone
Jest wyłączone ,względy bezpieczeństwa tak nakazują .
nie warto wypalać z baku benzyny do ostatniej kropli, bo szkoda silnika i pompki paliwa
No tak robiłem w TDI ,bo pompa smarowanie ma z paliwa , ogólnie tankuje od rezerwy (do pełna) do rezerwy.
Dla tego w nowych autach (nie tylko Toyotach) zasięg podawany przez komputer liczony jest mniej więcej do momentu zaświecenia rezerwy, żeby kierowca jednak wcześniej niż później pojechał zatankować.
No tak , tylko jak zinterpretować to ,że komp pokazywał 34km i w tym czasie zapaliła się rezerwa , a nie przy "--" .
Na ile nadal jest paliwa wtedy. Wychodzi że najpewniejsze jest zapalenie się rezerwy tylko , a nie branie pod uwagę pokazanego zasięgu z wyliczeń kompa (cały bak).
A co do instrukcji obsługi w PDF,
Informacje po VIN też przysyłają po angielsku .