Autor Wątek: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II  (Przeczytany 44115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Parę pytań nowego posiadacza Aurisa II
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:15:53 »
Potwierdzam, że przy zapaleniu rezerwy wyświetla mi się zazwyczaj 40 do 60 km zasięgu. Gdy wskazuje 0 i tankuje to przy zalaniu pod korek wchodzi równo 43 litry.
Więc zostaje w baku i przewodach 7 litrów ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #121 dnia: 05 Stycznia 2020, 02:19:34 »
Jako uzupełnienie .

Między zegarami ,przełączam na kierownicy 5 pozycji :

średnia stała ,kasowana manualnie
prędkość średnia odcinka
czas odcinka
zasięg maksymalny
ustawienia

Czyli przed czy po tankowaniu (chwilę) ,trzeba by kasować nie tylko między zegarami średnią ,ale na drugiej stronie w radiu też , a można i na pierwszej stronie w radiu te cienkie paski . Wtedy pewnie będzie coś inaczej . Kolejnym razem wykasuję średnią między zegarami ,ale i średnią na drugiej stronie w radiu . Obydwie to to samo liczbowo ,ale przy kasowaniu między zegarami średniej ,ta sama na drugiej stronie w radiu nie kasuje się jednocześnie tylko zostaje .   Reszta to info chwilowe ,a na pierwszej stronie radia te cienkie paski ,to tylko kawałek i raczej nie posłuży do wyliczenia zasięgu .

Druga strona radia , cztery miejsca na szersze paski , jeśli nie zapisze/przeniesie się aktualnego paska/średniej z prawej o jedno miejsce w lewo , to wtedy nadal pasek/średnia jest regulowana .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 05 Stycznia 2020, 12:31:21 »
Ja u siebie mam między zegarami 7 pozycji:
1. Ustawienia
2. Eco Drive Level + średnia z aktualnej trasy
3. Stan naładowania baterii + monitor przepływu baterii
4. Średnia od ostatniego ręcznego kasowania + spalanie chwilowe
5. Zasięg
6. Średnia prędkość z aktualnej trasy
7. Czas od uruchomienia auta

(kolejności tych trzech ostatnich nie jestem w tej chwili pewny).

U mnie gdy zresetuję średnią "na radiu", na drugiej stronie, to również się resetuje średnia między zegarami. Nigdy nie kasowałem średniej między zegarami za pomocą przycisku DISP - nawet nie wiedziałem, że tak się da:)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Stycznia 2020, 23:53:43 »
U mnie gdy zresetuję średnią "na radiu", na drugiej stronie, to również się resetuje średnia między zegarami. Nigdy nie kasowałem średniej między zegarami za pomocą przycisku DISP - nawet nie wiedziałem, że tak się da:)

Kasować średnią dużą da się na dwa sposoby ,choć jeden sposób nie jest pełnym/ostatecznym kasowaniem .
Sprawdziłem dokładnie .

1. Kasując tą średnią przytrzymując przycisk DISP ,średnia się kasuje tylko na zegarach ,zaś na drugiej stronie radia przechodzi pasek o jeden w lewo z podpisem TRIP 1 , czyli zapisuje się i nie podlega dalej zmianom ze względu na dalsze spalanie. Oraz zapisuje się na dole jako BEST o ile jest jedna , jeśli więcej jest zapisanych TRIP to BEST będzie widać z najmniejszej średniej liczbowej.

2. Kasując tą średnią tylko na drugiej stronie w radiu , średnia znika z pomiędzy zegarów , oraz cały słupek z drugiej strony w radiu ,który aktualnie podlegał zmianom. Wybiera się wtedy CLIR , no i kasuje się wszystko ,wynik BEST oraz wszystkie TRIP/średnie wcześniej zapisane . 

Zrobiłem fotki i opiszę dokładnie ,ale Ty masz hybrydzię i może być inaczej .

MIĘDZY ZEGARAMI
1. Średnia stała ,kasowana manualnie.(AVERAGE),
a pod nią spalanie chwilowe ( 0-10-20-30L/100km )(CURRENT).
2. Zasięg maksymalny ( CRUSING RANGE ).
3. Średnia prędkość odcinka, od odpalenia do zgaszenia (AVERAGE SPEED).
4. Czas odcinka od odpalenia ,do zgaszenia (ELAPSED TIME).
5. Ustawienia (SETTINGS) .

RADIO STRONA PIERWSZA, od prawej :
Pierwszy wąski słupek pionowo ,spalanie chwilowe  ( 0-5-10-15L/100km )(CURRENT).
Kolejne słupki wąskie z podziałem (0-5-10-15minut) wskakują i przesuwają się co 1minutę.
Skrajnie po lewej od góry :
1. Średnia prędkość odcinka, od odpalenia do zgaszenia (AVERAGE SPEED).
2. Czas odcinka ,od odpalenia do zgaszenia (ELAPSED TIME).
3. Zasięg maksymalny ( CRUSING RANGE ).

RADIO STRONA DRUGA , od prawej:
Pierwszy szerszy słupek , spalanie średnie ( to samo co pomiędzy zegarami ) z opisem (CURRENT).
Na samym dole pod tabelką BEST i wynik liczbowy.
Cała tabelka jest w podziale (0-5-10-15L/100km).
Kolejne pięć miejsc na szersze słupki w lewo ,to zapisane duże średnie z podpisem TRIP-1 TRIP-2 i tak do TRIP-5.

Dziś wykasowałem na postoju ,średnią pomiędzy zegarami , wszystko w Radiu na obydwu stronach .
Jedyne co zostało to wyliczenie zasięgu maksymalnego i to bez zmian . Tyle samo było przed wykasowaniem wszystkiego co i po wykasowaniu . Jedynie po tym już nigdzie nie jechałem . Muszę sprawdzić jeszcze ,czy nie zmieni się zasięg maksymalny po kolejnej jeździe .

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 07 Stycznia 2020, 14:33:08 »
To spróbuję tym przyciskiem DISP kasować, jeśli nim takie czary da się robić :-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Stycznia 2020, 12:44:20 »
Sprawdziłem ,po wykasowaniu wszystkiego pomiędzy zegarami i na obydwu stronach radia ,bez tankowania.
Na postoju został tylko zasięg maksymalny .
Kolejnego dnia w czasie jazdy po tych wykasowaniach ,zasięg się nie zmienił i był taki sam .

Kolejny eksperyment:

Przy zasięgu max. (59km) do tankowałem 3.97L PB95 , komp po tym nie zaktualizował zasięgu i dalej było (59km). Czyli nie zobaczył/przeliczył dolewki wcale .

Następnie przy zasięgu max. 10km zapaliła się rezerwa .
Przed tankowaniem wykasowałem ponownie wszystko między zegarami i na obydwu stronach radia . Problem był tylko z wykasowaniem w radiu, na drugiej stronie pierwszego słupka od prawej (chwilowe spalanie) ,CLIR na tej stronie nie usuwał paska . Wtedy na kierownicy przytrzymałem DISP ,pasek wtedy przeszedł o jedno miejsce dalej z dopiskiem TRIP-1 ,a miejsce średniej chwilowej zrobiło się puste ,potem na tej stronie CLIR i wszędzie było już pusto . Zasięg max. przed tankowaniem pozostał na 7km (dojazd do stacji 3km ) .

Paliwa weszło pod korek (widziałem je u samej góry) czyli po samą szyję 41.7L . To by wskazywało ,że po zapaleniu rezerwy ,w baku zostaje mi 8.3L paliwa.

Na marginesie ,podczas tankowania pierwsze odbicie pistoletu było już przed 1L nalanym . Musiałem nie wkładać do końca pistoletu ,bo tak co chwila odbija i kończy , trzymałem tak by między fi otworu wlewu ,a fi otworu pistoleta była szczelina , wtedy nie odbija . Chyba jednak jestem zmuszony jechać na wymianę filtra par paliwa , choć normalnie paliwem nie śmierdzi ( zewnątrz, wewnątrz) .  Może to od tego tak się dzieje .

Następnie zapłaciłem ,odpaliłem i dalej przez chwilę zasięg był 7km , po chwili zmienił się (nadal stałem w miejscu przy dystrybutorze) i już wyskoczyło 492km . Nie jestem pewny czy wtedy zasięg został przeliczony, jak pasek cienki wskoczył na pierwszej stronie radia lub pierwszy pasek szerszy na drugiej stronie , na pewno między zegarami było 00 . Będę musiał to kolejnym razem obserwować , albo komp liczy bez pasków przyjmując zapisaną stałą jakąś liczbę w sobie , albo wyskoczył któryś pasek i wtedy nastąpiło przeliczenie . Na tą chwilę nie jestem pewny tego  .

Mam dwa pytania dodatkowe:

1. Wracam z drogi ,wstawiam auto do garażu ,za 30 min znowu odpalam by wyjechać i czasami ,nie zawsze słyszę jak włącza się wiatrak chłodnicy (jakieś średnie obroty) ,czy to norma ?

2.  Wracam z drogi ,wstawiam auto do garażu ,za ponad godzinę znowu odpalam by wyjechać , nie zawsze ale czasami po odpaleniu silnika obroty trochę falują jakąś minutę może dwie , dalej już jest stabilnie , czy to norma jakaś ?

« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2020, 12:46:46 wysłana przez Rademenes »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #126 dnia: 09 Stycznia 2020, 13:36:18 »
Przy zasięgu max. (59km) do tankowałem 3.97L PB95 , komp po tym nie zaktualizował zasięgu i dalej było (59km). Czyli nie zobaczył/przeliczył dolewki wcale .
Zajrzyj proszę do instrukcji auta - tam znajdziesz odpowiedzi na wiele swoich pytań.
Wyciąg z instrukcji:
"W przypadku dolania do zbiornika niewielkiej ilości paliwa pokazywana
wartość może nie ulec zmianie.
Podczas uzupełniania paliwa należy wyłącznik zapłonu przełączyć w pozycję
?LOCK? (wersje z mechanicznym kluczykiem) lub przyciskiem rozruchu
wybrać stan wyłączony (wersje z elektronicznym kluczykiem). Uzupełnienie
paliwa bez wyłączenia silnika może spowodować, że pokazywany na wyświetlaczu
stan nie zostanie zaktualizowany.
*5: Odległość (mowa o zasięgu - mój dopisek) ta obliczana jest na podstawie średniego zużycia paliwa. Z tego
powodu może różnić się od wartości rzeczywistej."
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 09 Stycznia 2020, 14:01:06 »
To spróbuję tym przyciskiem DISP kasować, jeśli nim takie czary da się robić :-)
Co to za przycisk, on chyba nie występuje w wersji FL albo się inaczej nazywa?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Stycznia 2020, 14:34:17 »
Przycisk DISP ,mam po prawej stronie kiery ,pod kółkiem do obsługi telefonu , obok DISP mam przycisk ustawienia ograniczenia prędkości .

Zajrzyj proszę do instrukcji auta - tam znajdziesz odpowiedzi na wiele swoich pytań.

Niestety jest po Niemiecku, a to że nie przeliczył tych 3.97L to nic , tylko nadmieniłem .
Oczywiście zawsze tankuje z silnikiem zgaszonym , a tym razem zabawiłem chwilę w toalecie ,więc nic szybko nie robiłem .
Ja chcę utrudnić przeliczanie , by sprawdzić czy nie ma jakiejś stałej wartości zapisanej poza średnią z jazdy .
Kolejnym razem ,będę obserwował paski w radiu na obydwu stronach i wtedy będzie wiadomo ,czy jak paski wyskakują to przeliczany jest zasięg ,czy może wcześniej bez pasków średniej .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:23:29 »
No i się narobiło ;)

Przez to kasowanie wszystkiego coś się zmieniło ,jakoś inaczej w oczach to widać.
Odkryty został jakiś cykl ,czy total reset kurka wodna .

Jakieś te paski wąskie czy szerokie niskie teraz są , ja tu patrze na radio ,a na obydwu stronach skale są teraz zgodne z tą paskową pod średnią dużą między zegarami  . Czyli kiedyś skale w radiu były (0 - 5 - 10 - 15 ) a teraz wszędzie jest (0 - 10 - 20 - 30). Myślałem ,że może teraz mniej pali ,ale nie to tylko zmiana wyświetlania , jedno co teraz obserwuję , to to iż cyfrowo między zegarami średnia częściej się zmienia , nawet o 0.2 w krótkim czasie . Wcześniej zbicie 0.2 trochę trwało , ale to pewnie normalne po pełnym wykasowaniu , że średnia jest chwiejna .   

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 10 Stycznia 2020, 10:46:57 »
Niestety jest po Niemiecku,
na stronie toyoty instrukcje do Aurisa II w wersji elektronicznej zaczynają się od wersji poliftowej
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #131 dnia: 10 Stycznia 2020, 14:52:59 »
No tak ,po VIN nie ma , po dacie 2013/3 też nie ma . 

Offline paser

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 17 Stycznia 2020, 10:22:48 »
Pytania troszkę z innej "beczki".

1. Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek. Czy wyłączy się samo po jakimś czasie np. po 20 min czy trzeba ręcznie wyłączać? Czy jeżeli mam zaparowane lusterka a tylna szyba jest sucha, to grzeją tylko lusterka czy również i tylna szyba?

2. Chciałem wymienić sobie mieszek od lewarka zmiany biegów. Jak najbezpieczniej zdemontować ramkę ze zdjęcia aby nic nie uszkodzić?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Stycznia 2020, 13:29:55 »
Czy wyłączy się samo po jakimś czasie np. po 20 min czy trzeba ręcznie wyłączać?
samo
Czy jeżeli mam zaparowane lusterka a tylna szyba jest sucha, to grzeją tylko lusterka czy również i tylna szyba?
niestety podgrzewanie nie jest tak inteligentne aby rozpoznawało co driver chce podgrzać, albo który element jest zaparowany. Grzeją się wszystkie elementy na raz.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Stycznia 2020, 02:50:11 »
2. Chciałem wymienić sobie mieszek od lewarka zmiany biegów. Jak najbezpieczniej zdemontować ramkę ze zdjęcia aby nic nie uszkodzić?

Jakiś czas temu zdemontowałem cały ten kokpit i inne elementy . Powiem Ci ,że te plastiki nie są jakoś dokładnie spasowane ,było tam sporo luzu . Ramka srebrna ma 2 zatrzaski z przodu i 2 z tyłu , oraz po 3 na boku jednym i 3 na drugim . Sam mieszek z materiałem ,na dole ma ramkę plastikową ,mocowania takie uszy ma po jednym na bokach i tu nie pamiętam czy tylko te . Ale naginałem ramkę do okoła mieszka do środka i poszło łatwo ,czyli wszystkie siły były skierowane w stronę samego drążka zmiany biegów ,podobnie z tą srebrną ramką .

Zawsze możesz spróbować podważać większy element , czyli zdemontować kawałek pionowego ,łukowego plastiku z lewej strony gniazda zapalniczki ,a potem wydostać ramkę co ma półkę pod zapalniczką i w około tego o czym piszesz ,a potem z lusterkiem i dobrym światłem zobaczyć o co tam chodzi . Lub dalej ,bo koniec kokpitu trzyma tylko jedna śruba na dnie schowka pod podłokietnikiem . 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl