Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 162910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #420 dnia: 13 Maja 2020, 16:46:36 »
A ja wolę jak zamknięte.
Dziecko mi samo nie wyleci.
Ja w tym celu używam tej "klasycznej", mechanicznej blokady klamki, aby nie dało się otworzyć drzwi od wewnątrz - ale to tylko w jednych drzwiach przy foteliku. Z drugiej strony jeździ żona i strasznie ją to denerwowało...

Problem był do wymiany panelu na podświetlony.
No w Waszych najnowszych RAVkach macie fajnie, że jest na co wymienić. W mojej nie ma takiej opcji, a nawet gdyby była - nic nie mogę modyfikować, bo auto flotowe... :thumbdown:

Albo ja muszę odblokować wszystkie drzwi na panelu, albo pasażer z tyłu musi to najpierw zrobić zanim je otworzy. Bez tego próba otwarcia drzwi od środka przez pasażera kończy się w najlepszym przypadku zdziwioną miną.
A, to jak tak, to normalne w tym trybie "zależne od drzwi kierowcy" - albo wciskasz ten guzik, albo otwierasz swoje drzwi - wtedy reszta się odblokuje. Myślałem, że tylne zostają zamknięte nawet po naciśnięciu tego guzika, czy otwarciu drzwi kierowcy.
Tak to niestety działa - dlatego ja zmieniłem ustawienie na odblokowanie przy zmianie na P, bo u mnie wszystkich pasażerów to drażniło.

Choć teraz widzę, że wcześniej pisałeś, że tylne pozostają zamknięte nawet po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi kierowcy - no tak to raczej być nie powinno. U mnie po wyłączeniu napędu wszystkie drzwi się otwierały w tym trybie, zawsze.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2020, 17:00:05 wysłana przez Arst »

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #421 dnia: 13 Maja 2020, 19:22:51 »
A, to jak tak, to normalne w tym trybie "zależne od drzwi kierowcy" - albo wciskasz ten guzik, albo otwierasz swoje drzwi - wtedy reszta się odblokuje. Myślałem, że tylne zostają zamknięte nawet po naciśnięciu tego guzika, czy otwarciu drzwi kierowcy.
Tak to niestety działa - dlatego ja zmieniłem ustawienie na odblokowanie przy zmianie na P, bo u mnie wszystkich pasażerów to drażniło.

Choć teraz widzę, że wcześniej pisałeś, że tylne pozostają zamknięte nawet po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi kierowcy - no tak to raczej być nie powinno. U mnie po wyłączeniu napędu wszystkie drzwi się otwierały w tym trybie, zawsze.

No właśnie u mnie po otwarciu drzwi kierowcy tylne dalej są zamknięte. Nie mam niestety tej opcji z odblokowaniem na pozycji P - skrzynia manualna. Właściwie każde drzwi powinny być możliwe do otwarcia od środka w każdej chwili (pomijając blokadę dla dzieci), a nie tylko te przednie. Tak przynajmniej to jest w samochodach innych marek. W takim razie czeka mnie wizyta w ASO.

Offline Bicol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #422 dnia: 13 Maja 2020, 20:00:01 »
A w domku jak to robisz?
Ja się loguje na na tej stronie wybieram mój samochód i nie mam takiej opcji ustawienia pojazdu
Loguję się na https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/
wybieram Mój samochód, Ustawienia pojazdu i tam jest kilka ustawień do zmiany.
Potem Prześlij i zapisz.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: 13 Maja 2020, 20:48:54 »
Jak wygląda kwestia fotela przedniego dla pasażera. Nie przyjrzałem się ale on jak dobrze pamiętam nie ma regulacji góra/dół, tylko przód tył i pozycja oparcia? W takim razie jak tam się siedzi wysokim osobom, czy nie wadzą głowa o podsufitkę?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #424 dnia: 13 Maja 2020, 21:03:31 »
Jak wygląda kwestia fotela przedniego dla pasażera. Nie przyjrzałem się ale on jak dobrze pamiętam nie ma regulacji góra/dół, tylko przód tył i pozycja oparcia? W takim razie jak tam się siedzi wysokim osobom, czy nie wadzą głowa o podsufitkę?
Do podsufitki tam jest kawał... (183cm)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #425 dnia: 14 Maja 2020, 07:38:21 »
No właśnie u mnie po otwarciu drzwi kierowcy tylne dalej są zamknięte.
Też tak czasami mam - wydaje mi się, że to ma związek z kolejnością. Jak otworzy się swoje drzwi przed zgaszeniem silnika, to wtedy nie odblokowuje, albo coś w tym stylu. Przetestuję jeszcze.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #426 dnia: 14 Maja 2020, 10:40:20 »
No właśnie u mnie po otwarciu drzwi kierowcy tylne dalej są zamknięte.
Też tak czasami mam - wydaje mi się, że to ma związek z kolejnością. Jak otworzy się swoje drzwi przed zgaszeniem silnika, to wtedy nie odblokowuje, albo coś w tym stylu. Przetestuję jeszcze.
Dokładnie tak - jeśli najpierw wyłączysz silnik i później otworzysz drzwi kierowcy - odblokują się wszystkie. Otwarcie drzwi kierowcy przy włączonym zapłonie nie odblokowuje tylnych.
Poza guzikiem na panelu kierowcy, pasażerowie z tyłu mogą też odblokować drzwi tą mniejszą klameczką blokady (obok zwykłej klamki).

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #427 dnia: 15 Maja 2020, 12:03:22 »
Dokładnie tak - jeśli najpierw wyłączysz silnik i później otworzysz drzwi kierowcy - odblokują się wszystkie. Otwarcie drzwi kierowcy przy włączonym zapłonie nie odblokowuje tylnych.
Poza guzikiem na panelu kierowcy, pasażerowie z tyłu mogą też odblokować drzwi tą mniejszą klameczką blokady (obok zwykłej klamki).
No to u mnie działa to inaczej. Wyłączam silnik, wszystko gaśnie, otwieram drzwi kierowcy i z tyłu mi marudzą, że wyjść nie mogą.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #428 dnia: 15 Maja 2020, 18:28:10 »
No to u mnie działa to inaczej. Wyłączam silnik, wszystko gaśnie, otwieram drzwi kierowcy i z tyłu mi marudzą, że wyjść nie mogą.
To powinno dać się ustawić w opcjach pojazdu (w systemie multimedialnym) - sprawdź czy masz włączone "Funkcja automatycznego odblokowania drzwi powiązana z drzwiami kierowcy".

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #429 dnia: 17 Maja 2020, 00:16:19 »
To powinno dać się ustawić w opcjach pojazdu (w systemie multimedialnym) - sprawdź czy masz włączone "Funkcja automatycznego odblokowania drzwi powiązana z drzwiami kierowcy".
Trafiony :-)  Dałbym sobie rękę uciąć, że mam to włączone. Dzięki! :good:

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #430 dnia: 17 Maja 2020, 18:03:32 »
1.Sorry, moze to juz gdzies bylo objasnione, ale co sie dzieje z tym Apple Car play i Android auto, czy to jest wgrane w system auta czy nie ?
Bo gdzies wlasnie czytalem ze jednak nie ma w Polsce jeszcze, ale delaer Toyoty mi powiedzial, ze (chyba) w moim aucie juz jest (rok produkcji 2020) wiec juz sam nie wiem, czy ono jest i jest w pelni funkcjonalne? czy to jest prototyp softu i bedzie dopiero na to finalna systemowa nakladka ?
2.No i takie pytanie: czy mam brac zapasowe kola np zimowe w toyocie czy mozna sobie jakies inne felgi kupic i beda pasowac?
Macie jakies fajne felgi wyczajone do zimowek? Np czarne.
3. Jeszcze jedno ; ta dwustronna mata bagaznika jest za darmo czy trzeba dokupic? Bardzo mi potrzebna jest jakas mata latwa do czyszczenia lub jakis system do baganizka.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2020, 18:07:04 wysłana przez Gary »

Offline Gerdii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #431 dnia: 17 Maja 2020, 18:25:30 »
Cześć
Ad1. Jest i działa. Ja odbierałem kilka dni temu i mi działa AA na kabelku bo Android 9.
Ad2. Ja będę kupował na zimę całosezonowe.Mam w drugim samochodzie SUV i się sprawdza wzorcowo.
Ad3. Ja nie dostałem od salonu i kupilem z allegro firmy  rigum. Jestem mega zadowolony gdyż to guma i ładnie pachnie, umożliwia podnoszenie dolnej półki.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #432 dnia: 17 Maja 2020, 22:14:27 »
Ad. 2 - kupiłem jednoroczne koła zimowe za 3k brutto, wzór z Executive, opony dokładnie takie jak oferuje ASO
Ad. 3 - wyciągnij od dealera oryginał, spokojnie mają margines

Offline MarcinMAMP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #433 dnia: 17 Maja 2020, 22:20:18 »
Cześć
Ad1. Jest i działa. Ja odbierałem kilka dni temu i mi działa AA na kabelku bo Android 9.
Ad2. Ja będę kupował na zimę całosezonowe.Mam w drugim samochodzie SUV i się sprawdza wzorcowo.
Ad3. Ja nie dostałem od salonu i kupilem z allegro firmy  rigum. Jestem mega zadowolony gdyż to guma i ładnie pachnie, umożliwia podnoszenie dolnej półki.
Możesz wrzucić foto jak dzila AA lub CP?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #434 dnia: 24 Września 2020, 12:19:49 »
Macie dostęp do biuletynów Toyoty?

Konkretnie poszukuję BO-00440T-TME - Deck board broken and deck side trim deformed by loading in luggage area.

Chyba mnie to dotyczy, ciekawy jestem jakie remedium wymyślili.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl