Autor Wątek: Rozładowane AKU 12V  (Przeczytany 54791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
Odp: Rozładowane AKU 12V
« Odpowiedź #75 dnia: 09 Czerwca 2020, 17:52:59 »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Czerwca 2020, 21:25:48 »
@piter-ek poradziłeś sobie z nadmiernym rozładowywaniem się aku 12V?
Niestety nie. W moim przypadku na postoju ten przekaźnik nie pobiera żadnego prądu.
Problem z rozładowywaniem zamierzam zgłosić przy najbliższym serwisie.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Czerwca 2020, 22:16:40 »
No wiesz, co mi powiedzieli a co było faktycznie to dwie różne rzeczy. Na bank poprawiali coś z instalacją haka bo w tej formie był "nieużywalny" Efekt na pewno jest dobry bo po dobie postoju mam 12.41V a nie 11,80V.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Czerwca 2020, 22:46:36 »
Spróbuję naprowadzić serwis na "trop" instalacji elektrycznej haka.
Rozumiem, że w tej chwili po poprawkach nie masz żadnego zasilania do przyczepy? Zarówno tego stałego (napięcie 12V pomiędzy pinami 9 i 13) jaki i tego przy włączonym zapłonie (napięcie 12V pomiędzy pinami 10 i 11)? Rozpiska numerów pinów jest tutaj: https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_11446

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Czerwca 2020, 23:36:47 »
Niestety nie. W moim przypadku na postoju ten przekaźnik nie pobiera żadnego prądu.
Problem z rozładowywaniem zamierzam zgłosić przy najbliższym serwisie.
Gdzieś na forum niedawno było o aktualizacji Toyota Touch 2 dla Corolli, która to aktualizacja rozwiązuje właśnie taki problem (że niby radio się nie do końca wyłączało wraz z wyłączeniem auta i coś tam brało prąd cały czas).

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Czerwca 2020, 23:52:45 »
Tak, była to aktualizacja MEU do wersji 1530. Mam tę aktualizację - zainstalowałem jak tylko się pojawiła w listopadzie zeszłego roku.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Czerwca 2020, 10:03:43 »
Pomierzyłem napięcia i wszystkie są tak jak być powinny. Być może masz ten sam problem co ja miałem. Z tego co pamiętam po dobie postoju miałeś podobne napięcia na aku 12V czyli poniżej 12V.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Czerwca 2020, 00:23:31 »
Tak, po dobie postoju napięcie spadało minimalnie poniżej 12V. Co ciekawe jakiś czas temu samochodu nie używałem chyba przez ok. 3 tygodnie i wtedy spadek napięcia nie był tak duży (w stosunku do czasu postoju). Zmierzyłem wtedy ok. 11,4V. Układ napędowy przy tym napięciu uruchomił się bez problemu.

Ostatnio zrobiłem jeszcze jeden pomiar - szeregowo z akumulatorem wpiąłem amperomierz by zobaczyć ile prądu pobierane jest podczas postoju. Początkowo było to ok. 500mA. Po 20 minutach był to prąd ok. 40mA a po 30min - ok. 20mA. Są to wartości jak najbardziej normalne i akceptowalne i (przynajmniej w moim przypadku) nie tu należy doszukiwać się przyczyny problemu. Wadliwy akumulator?

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Czerwca 2020, 07:19:00 »
U mnie było podobnie. Wszystko ok do czasu. Co prawda nie mierzyłem tak dokładnie poboru jak Ty.

Napięcie na początku spadało:

12.35V po 1h
11,91V po 1d
11,61V po 2d
11.40V po 3d

Później po 2 dniach postoju auto było już unieruchomione.

Po ostatniej interwencji serwisu gdzie podobno problem był z wiązką elektryczną haka jest ok. Po dobie postoju mam 12,4V.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Czerwca 2020, 07:35:12 »
Tak, po dobie postoju napięcie spadało minimalnie poniżej 12V. Co ciekawe jakiś czas temu samochodu nie używałem chyba przez ok. 3 tygodnie i wtedy spadek napięcia nie był tak duży (w stosunku do czasu postoju). Zmierzyłem wtedy ok. 11,4V. Układ napędowy przy tym napięciu uruchomił się bez problemu.

Ostatnio zrobiłem jeszcze jeden pomiar - szeregowo z akumulatorem wpiąłem amperomierz by zobaczyć ile prądu pobierane jest podczas postoju. Początkowo było to ok. 500mA. Po 20 minutach był to prąd ok. 40mA a po 30min - ok. 20mA. Są to wartości jak najbardziej normalne i akceptowalne i (przynajmniej w moim przypadku) nie tu należy doszukiwać się przyczyny problemu. Wadliwy akumulator?
W mojej rav4 tez mam dokładnie takie same wartości poboru prądu postojowego. Trzeba cierpliwie czekać te 20 min (aż mi się multimetr wyłączyl kilka razy :) ). Są to jak napisałeś wartości prawidłowe. Problemem są kiepskie akumlatory i na dodatek o malutkiej pojemności. Aż się boje na wakacje jechać bo na 100% po 2 tygodniach postoju nie uruchomie "hybrydowego zespołu napędowego"
Muszę sobie chyba powerbank kupić z funkcją rozruchu  :wallbash:

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Czerwca 2020, 17:04:36 »
Aż się boje na wakacje jechać bo na 100% po 2 tygodniach postoju nie uruchomie "hybrydowego zespołu napędowego"
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest doładować baterie trakcyjną(50% wystarczy na 2tyg), następnie odłączyć aku 12V i spokojnie jechać na wakacje.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Czerwca 2020, 10:58:39 »
Nie ma się czego bać. Ja wiele nie jeżdżę, a nigdy akumulator nie padł. W wakacje jeździłem ok. 14 km (z postojem po 7 km) raz na tydzień, 10 dni i zawsze odpalał. A stał na dworze, nie w garażu. A jakby co, to przecież jeszcze masz gwarancję, albo AC, to zawsze można zadzwonić po assistance.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Czerwca 2020, 13:34:07 »
Kolego apek, chyba nie po to się kupuje nowe auto, żeby wsiadać ze strachem: odpali czy nie.... To doprawdy żenujące, że nowy samochód szczycącej się niezawodnością marki - może sprawiać problemy techniczne nieznane np mojemu 26-letniemu MB 124, który np w zimie w ogóle nie jest odpalany, a po wejściu do niego wiosną, zagrzaniu świec - pali od strzała.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Czerwca 2020, 13:58:09 »
Ładnych parę lat temu znajomy walczył z Toyotą bo miał we flocie parę hybryd Aurisów i ciągle trapiły go przypadki nie odpalenia aut po dłuższym postoju. Wymieniano mu akumulatory to jakieś wiązki itp. ale niestety pełnego sukcesu nie odniósł i wada ta ciągle się pojawiała w najmniej spodziewanym momencie. W sumie dał sobie z tym problemem radę bo następne auta do floty wziął Astry.

Też mam w planie zakupić Corollę hybrydę i myślałem, że te wady z nie odpalaniem auta to stara śpiewka a tu niestety Toyota temat olała i dalej to samo :(

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Czerwca 2020, 14:19:11 »
Tak jak napisałem, ja nie drżę, czy mi auto odpali, czy nie. Ale zgadzam się, że dawniej, gdy samochody nie były naszpikowane elektroniką, to mogły stać na mrozie długo i odpalały za pierwszym razem. Mam dwudziestopięcioletnią Corollę i może stać baaardzo długo i ruszy za pierwszym razem. Akumulator wymieniałem rok temu po dwunastu latach.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl