Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #240 dnia: 01 Maja 2020, 14:58:06 »
Czy wystarczy wymienic same tweetery i glosniki? Tzn. Podmienic? Czy jakies zwrotnice trzeba montowac? Czy wygluszaliscid drzwi? Jesli nie to czy duza jest roznica? Jak wyglada bass?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wymieniłem tylko głośniki, za nimi podkleiłem wygłuszenie.
Pisałem (i nie tylko ja) więcej w wątku listwy-nakładki-progi-dodatki wraz ze zdjęciami.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #241 dnia: 01 Maja 2020, 15:30:20 »
Z tego zestawu Audisona (AP1) zwrotnice montujesz tylko przy tweeterach. Są małe mieszczą się przy głośnikach.
IHMO, przy serii komponentów Prima (AP) nie ma co wymieniać kabli, tym bardziej że nie dokładasz wzmacniacza. Natomiast pakowanie Voce (AV) bez wygłuszenia i wymiany kabli chyba bez sensu. Ale to już inna półka cenowa :(

Przy Prima wygłuszenie pewnie by dało, bo blacha jest jak z puszki coli, wszystko rezonuje. Ale jakoś nie za bardzo mi się chciało, bo IHMO w takiej przestrzeni bez głośnika centralnego, bez śrendniotonówek na desce i tweetów na słupach dużo nie da. Zresztą do JBLa też nic nie wygłuszają.

Dygresja
W kwestii porównania w Saabie 9-5 miałem oryginalnie fajnie zaprojektowany zestaw HarmanKardon na zwykłych papierzakach, ale dawał radę - mimo, że stricte tweetrów nie było. Tam też była "nieco" grubsza blacha na poszyciu drzwi.
Jeszcze wcześniej, całe poszycie drzwi wyklejałem, wszystkie otwory były zamknięte kształtowaną blachą aluminiową (trochę tłukłem ją wszelakimi młotkami jakie miałem, żeby nadać odpowiedni kształt). Blacha dodatkowo oklejone matą. A mata była zwykła dekarska z Castoramy i trzymała się jak cholera. Dźwięk zamykania drzwi był jak w 600 SEL :) Wszystkie kable wymienione, w słupkach tweetery w indywidualnie ustawianych gniazdach, wyprowadzane laminatem z żywicy poliestrowej i włókna szklanego, wszystko później flokowane.
Finalnie nigdy nie skończyłem tego "projektu", ale i tak to dobrze grało... Ale już mi się nie chce chyba.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #242 dnia: 01 Maja 2020, 15:43:46 »
Cytat: klaudiusz w Dzisiaj o 14:43:11

Czy wystarczy wymienic same tweetery i glosniki? Tzn. Podmienic? Czy jakies zwrotnice trzeba montowac? Czy wygluszaliscid drzwi? Jesli nie to czy duza jest roznica? Jak wyglada bass?

Wymieniłem tylko głośniki, za nimi podkleiłem wygłuszenie.
Pisałem (i nie tylko ja) więcej w wątku listwy-nakładki-progi-dodatki wraz ze zdjęciami.

Bo żeby nie było, że jak taki wyrywny, tu sobie tak piszę i fotki robię, ale inspiracje przyszły od Tomkasp i MacCabana, którzy pierwsi przecierali szlaki samodzielnej wymiany głośników.
Mega mi to pomogło za co wielkie dzięki!!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #243 dnia: 01 Maja 2020, 16:59:08 »
Zastanawiam sie co by u siebie nie podmienic w Camry.

Mozecie pls mapisac jakie dokladnie modele macie?

Kiedys mialem helix dark blue z mata dekarska i brzmialo bardzo dobrze bez wzmaka. Dlaczego aukatlt audison?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 01 Maja 2020, 16:59:20 »
I jeszcze jedna sprawa przyszła mi do głowy przy modyfikowaniu audio - nie wiem jak będzie sobie radził oryginalny akumulatorek z ewentualnym wzmacniaczem. Do rozważenia.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 01 Maja 2020, 17:03:34 »
Zastanawiam sie co by u siebie nie podmienic w Camry.

Mozecie pls mapisac jakie dokladnie modele macie?

Kiedys mialem helix dark blue z mata dekarska i brzmialo bardzo dobrze bez wzmaka. Dlaczego aukatlt audison?

Ja mam Rav4 2019 Comfort+Style.
Jako, że nie mam miejsca i czasu na własnoręczne modyfikacje, to znajazłem w Katowicach speca od audio. On zaproponował te głośniki.
Różnica jest niesamowita, wcześniej to grało jak niedolna podróba radyjka turystycznego. Teraz nie mam zastrzeżeń.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #246 dnia: 01 Maja 2020, 17:10:11 »
Czy kupowac dystanse z MdF czy plastykowe ktore daja w zestawie? Te odnCorolli e12 pasuja?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 01 Maja 2020, 17:17:59 »

Ja jeszcze myślałem nad Infinity, głównie dlatego że mam bardzo dobre wspomnienia.
Nie chcę nic więcej zmieniać, dlatego za radą forum mam AP1, AP 6.5, APX 6.5.
Może faktycznie skuszę się na matę za głośnikami, choć sam wie wiem czy jest sens punktowego oklejania.

W zestawie nie ma dystansów.
Od Corolli E12 pasują wprost. Jakoś nie wierzę w plastikowe dystanse, zawsze kupowałem MDF.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 01 Maja 2020, 17:21:14 »
AP1 - tweetery ze zwrotnicami.
APX - zestaw na przod
AP - zestaw na tyl

Czy jest sens pakowac zestaw na tyl jesli jezdze przewaznie sam?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 01 Maja 2020, 17:21:50 »
Za głośnikami mam przyklejone spore kawałki, więc głośnik nie wali w blachę i nie rezonuje.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #250 dnia: 01 Maja 2020, 17:22:24 »
AP1 - tweetery ze zwrotnicami.
APX - zestaw na przod
AP - zestaw na tyl

Czy jest sens pakowac zestaw na tyl jesli jezdze przewaznie sam?

Moim zdaniem tył dopełnia dźwięk.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #251 dnia: 01 Maja 2020, 17:42:57 »
AP1 w deskę
AP z przodu, razem z AP1 robią scenę
APX z tyłu, bo w boczkach nie ma miejsca na tweetery.
Jest sesn pakować głośniki z tyłu, zdecydowanie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #252 dnia: 01 Maja 2020, 17:48:08 »
Dzieki.

Ostatnie pytanie. Nie za bardzo wiem ktore kable wrzucic do zwrotnicy, te ktore ida do oryginalnych tweeterow a z nich dalej do zwrotnicy?

Glosniko AP 6.5 jada na oryginalnych kablach i tam nie dodajemy zwrotnicy?

Zestawy jakie mialem do tej pory mialy 6 wejsc do zwrotnicy, 2 na zasilanie plus po 2 na tweetery i sredniotonowce.

Tutaj jest inaczej?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 01 Maja 2020, 18:49:08 »
Zestaw AP1 to dwie zwrotnice i dwa tweetery.
1. Zwrotnice zasilasz z wtyczki/gniazda oryginalnych tweeterów
2. Tweetery AP1 podłączasz do zwrotnic z zestawu
3. Woofery w drzwiach (przód/tył) podłączasz korzystając z oryginalnej wiązki drzwiowej (bez zwrotnic). Tym bardziej, że z tyłu w APX musisz mieć całe pasmo (bo APX to woofer ze zintegrowanym tweeterem).

Ponieważ Toyota wymyśliła sobie, że głośniki z przodu podłączone są jedną parą przewodów na stronę (tzn. kable od jednostki/radia najpierw idą do tweeterów na desce, potem zakręcają do wooferów w drzwiach), to w oryginalnym gnieździe tweeterów jest mostek. Wygląda tak od góry, dwa lewe i dwa prawe przewody są połączone (znalazłem w zdjęcie rozwalonego gniazda, zerwana część z naklejką):

Dlatego z oryginalnych tweeterów pozyskałem gniazda i w ten sposób mam już załatwione mostkowanie i zasilanie do przednich wooferów.
Do gniazd widocznych na zdjęciu dolutowałem zwrotnicę (minus w środkowym):

W USA można kupić przejściówki (LINK), ale będzie to kosztować 250-300PLN, gdzie używane tweetery wyrwałem za 100PLN (równie dobrze gniazda możesz pozyskać ze swoich, koszt zero...)

Nie sposób się pomylić. Ze zwrotnicy wychodzą 4 przewody, dwa do lutowania (zasilanie zwrotnicy), dwa z zarobionymi końcówkami do tweeterów. Tweetery do zwrotnicy można podłączyć tylko na jeden sposób, nie zamienisz plusa z minusem. Przewody do lutowania z czarnym paskiem to minusy.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2020, 18:56:22 wysłana przez Kiełek »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #254 dnia: 01 Maja 2020, 19:22:58 »
Dzieki bardzo!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl