TMPS dojechał, założyłem.
1. Samo zakładanie nie jest trudne, ale nie takie proste jak na chińskim filmie. Trochę nie za bardzo jest gdzie ten moduł przymocować, przy zakładaniu trzeba się trochę pogimnastykować - są dwie wkur@#$% spinki, które jak chcemy dobrze wpiąć to... trzy razy zdejmowałem ten panel.
2. Wyświetlacz działa, ale czy jego odczyt jest taki szybki... Po włączeniu zapłonu potrzebuje dłuższą chwilę nim złapie odczyt. Zakładam więc że ten moduł sam odczytuje ciśnienie z czujników, a z gniazda bierze id zaprogramowanych czujników i zasilanie. No i wprowadza sygnał na zegary.
Narzędzi:
1. Do montaży potrzebny klucz 10mm lub porządny krzyżak
2. Klucze tapicerskie/ wyjmaki do spinek
Czas: max 30min
Montaż:
1. Zdejmujemy roletę bagażnika, pod jej otworem śruba (klucz 10 lub krzyżak) - wykręcamy. Z tyłu odpinamy spinkę.
2. Zdejmujemy uszczelkę z rantu prawego nadkola (uwaga jest tam jakiś uszczelniacz - żeby nim nie upierdzielić tapicerki), energicznie pociągamy, wyskakują spinki (albo panel ze spinek, a spinki zostają na samochodzie...).
Najlepiej odpiąć tylne dwie (na zdjęciu oznaczone A) i jeszcze jedną im najbliższą z szarego panelu, potem i przenieść się do wnęki tylnych prawych drzwi. Tam też zdejmujemy uszczelkę z rantu i energicznym ruchem odpinamy skrajne spinki (B) i jak poprzednio jedną skrajną szarego panelu. Potem wkładamy łapę od góry i odpinamy górne (C). Zostaje nam jeszcze jedna, na dole panelu, pod ostatnim słupkiem (D). Najlepiej odgiąć panel, włożyć rękę i delikatnie odciągną trzymając za drzyndzel ze spinką. Wyskakuje pięknie. Teraz ją jeszcze kochamy....

3. Przytrzymujemy szary panel i wypinamy go ze złączek od popielatego

4. Jeżeli zostały nam jakieś spinki na aucie, wyjmujemy je. Jak - wyjmak podkładamy pomiędzy spinkę a karoserię jak pokazane z czerwoną spinką. Wyjmowanie jak pokazane (tylko szkoleniowo) na czerwonej może skończyć się jej urwaniem. Uwaga żeby w ferworze walki nie wyskoczyła nam z impetem i poleciała w czeluści gdzieś_tam-gdzieś_tam.

5. Odpinamy złączkę od modułu, podpinamy naszą przejściówkę, podpinamy moduł. Nie da rady tego zrobić źle lub pomylić wtyczki.

6. Zatykamy drzwi i klapę bagażnika. idziemy sprawdzić czy działa. Zapłon, do menu i wybieramy nową, teraz jedną z czterech. pozycję "ciśnienie opon". Czekamy aż się pojawi. Nim mi się pojawiło przednie prawe koło, trochę czasu minęła. Już myślałem, że nie działa, więc sprawdziłem czy oby połączenia OK. przepiąłem moduł, sprawdziłem, były OK. Po jakimś czasie pokazały się wszystkie. Montujemy.
7. Znajdujemy dogodne miejsce aby przyczepić moduł (nie ma takiego, więc wybiera najlepsze). Z modułem dostarczony jest rzep z taśmą, przyklejamy go do modułu, zdejmujemy "papier" z drugiej strony i przyklejamy do auta. Ja złapałem jeszcze kable jedną trytką.

8. Zakładamy panel (wszystkie spinki, które wyjmowaliśmy z karoserii są już w panelu). Sprawdzamy czy nic nie wyskoczyło z zapinek (panel de facto składa się z dwóch połączonych - sprawdzamy czy siedzą dokładnie razem).
Zaczynamy de facto od końca - najpierw ta na dzyndzlu (D). Najlepiej odchylić szare panele, włożyć popielaty i ręką wycelować w otwór spinki (zaznaczony strzałką). Miejsca mało, ale jak złapie, szybko wskakuje.

Potem te we wnęce drzwi (zmiana kolejności), potem te na górze i na końcu te z tyłu. Jeżeli popielate panele wokół małego okienka nam się coś rozchodzą - coś nie zaskoczyło, zdejmujemy i zakładamy jeszcze raz. Tak aż się te dwie pierd@#$% spinki zaznaczone żółtymi strzałkami z czerwoną obwódką wepną tak jak fabryka chciała...
Potem wkładamy wąsy szarego panelu w popielaty, dociskamy, dobijamy, wkręcamy śrubę w otwór po belce rolety, wpinamy spinkę, zakładamy uszczelki.
Po zawodach.