Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993828 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #690 dnia: 04 Września 2020, 12:50:28 »
I znowu był listonosz.
86 dni szła paczka, ale doszła.
Chyba sam wezmę się za te wymiany

Szajs jakich mało... Wiem, bo mam :) Czas dostawy podobny, wiedziałem jaka jakość, więc wziąłem od razu dwa komplety :)
Plus taki, że jak przyszło, to była niespodzianka :)
Nie mniej, trochę już ich używam, dużo nie połamałem. Dla majsterkowiczów może być.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #691 dnia: 04 Września 2020, 12:51:11 »
Ile szla Wam paczka z clean cam?

ca dwa tygodnie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #692 dnia: 04 Września 2020, 13:56:02 »
Ile szla Wam paczka z clean cam?

ca dwa tygodnie.
Dzieki!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline benekr103

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #693 dnia: 04 Września 2020, 16:45:10 »
Patrz str.43, 44 tego wątku

Zamontowałem też czytnik do oryginalnych-toyotowskich czujników ciśnienia z aliexpress (https://pl.aliexpress.com/item/4001035939101.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.53545c0fOu9ly0). Jak narazie jestem z tego gadżetu bardzo zadowolony

1" border="0

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #694 dnia: 04 Września 2020, 17:36:50 »
Kupiłem ostatnio interfejs OBD2 MINI VCI za 43 zł
https://pl.aliexpress.com/item/32647867920.html

Wraz z interfejsem chińczyk dołożył program diagnostyczny Techstream. Dostawa w 10 dni.

Doszło. Płyta z softem uwalona... SIC! Masz może link do ściągnięcia Techstream'a?

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #695 dnia: 05 Września 2020, 13:15:00 »
Doszło. Płyta z softem uwalona... SIC! Masz może link do ściągnięcia Techstream'a?

Mój link już nie jest aktywny, napisz krótki message do sprzedawcy, to szybko otrzymasz aktywny link do nowszej wersji Techstream 15.00.026 (lub 028) wraz z instrukcją i aktywacją (waży ok. 0.5 GB).
Jak będą problemy to pisz na priv'a. 

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #696 dnia: 05 Września 2020, 14:53:13 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 17:36:50

Mój link już nie jest aktywny, napisz krótki message do sprzedawcy, to szybko otrzymasz aktywny link do nowszej wersji Techstream 15.00.026 (lub 028) wraz z instrukcją i aktywacją (waży ok. 0.5 GB).
Jak będą problemy to pisz na priv'a. 

Napisałem od razu i czekam... Płytkę dostałem z wersją 028, taką...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #697 dnia: 07 Września 2020, 18:10:03 »
TMPS dojechał, założyłem.

1. Samo zakładanie nie jest trudne, ale nie takie proste jak na chińskim filmie. Trochę nie za bardzo jest gdzie ten moduł przymocować, przy zakładaniu trzeba się trochę pogimnastykować - są dwie wkur@#$% spinki, które jak chcemy dobrze wpiąć to... trzy razy zdejmowałem ten panel.
2. Wyświetlacz działa, ale czy jego odczyt jest taki szybki... Po włączeniu zapłonu potrzebuje dłuższą chwilę nim złapie odczyt. Zakładam więc że ten moduł sam odczytuje ciśnienie z czujników, a z gniazda bierze id zaprogramowanych czujników i zasilanie. No i wprowadza sygnał na zegary.

Narzędzi:
1. Do montaży potrzebny klucz 10mm lub porządny krzyżak
2. Klucze tapicerskie/ wyjmaki do spinek

Czas: max 30min

Montaż:
1. Zdejmujemy roletę bagażnika, pod jej otworem śruba (klucz 10 lub krzyżak) - wykręcamy. Z tyłu odpinamy spinkę.
2. Zdejmujemy uszczelkę z rantu prawego nadkola (uwaga jest tam jakiś uszczelniacz - żeby nim nie upierdzielić tapicerki), energicznie pociągamy, wyskakują spinki (albo panel ze spinek, a spinki zostają na samochodzie...).
Najlepiej odpiąć tylne dwie (na zdjęciu oznaczone A) i jeszcze jedną im najbliższą z szarego panelu, potem i przenieść się do wnęki tylnych prawych drzwi. Tam też zdejmujemy uszczelkę z rantu i energicznym ruchem odpinamy skrajne spinki (B) i jak poprzednio jedną skrajną szarego panelu. Potem wkładamy łapę od góry i odpinamy górne (C). Zostaje nam jeszcze jedna, na dole panelu, pod ostatnim słupkiem (D). Najlepiej odgiąć panel, włożyć rękę i delikatnie odciągną trzymając za drzyndzel ze spinką. Wyskakuje pięknie. Teraz ją jeszcze kochamy....

3. Przytrzymujemy szary panel i wypinamy go ze złączek od popielatego

4. Jeżeli zostały nam jakieś spinki na aucie, wyjmujemy je. Jak - wyjmak podkładamy pomiędzy spinkę a karoserię jak pokazane z czerwoną spinką. Wyjmowanie jak pokazane (tylko szkoleniowo) na czerwonej może skończyć się jej urwaniem. Uwaga żeby w ferworze walki nie wyskoczyła nam z impetem i poleciała w czeluści gdzieś_tam-gdzieś_tam.

5. Odpinamy złączkę od modułu, podpinamy naszą przejściówkę, podpinamy moduł. Nie da rady tego zrobić źle lub pomylić wtyczki.

6. Zatykamy drzwi i klapę bagażnika. idziemy sprawdzić czy działa. Zapłon, do menu i wybieramy nową, teraz jedną z czterech. pozycję "ciśnienie opon". Czekamy aż się pojawi. Nim mi się pojawiło przednie prawe koło, trochę czasu minęła. Już myślałem, że nie działa, więc sprawdziłem czy oby połączenia OK. przepiąłem moduł, sprawdziłem, były OK. Po jakimś czasie pokazały się wszystkie. Montujemy.
7. Znajdujemy dogodne miejsce aby przyczepić moduł (nie ma takiego, więc wybiera najlepsze). Z modułem dostarczony jest rzep z taśmą, przyklejamy go do modułu, zdejmujemy "papier" z drugiej strony i przyklejamy do auta. Ja złapałem jeszcze kable jedną trytką.

8. Zakładamy panel (wszystkie spinki, które wyjmowaliśmy z karoserii są już w panelu). Sprawdzamy czy nic nie wyskoczyło z zapinek (panel de facto składa się z dwóch połączonych - sprawdzamy czy siedzą dokładnie razem).
Zaczynamy de facto od końca - najpierw ta na dzyndzlu (D). Najlepiej odchylić szare panele, włożyć popielaty i ręką wycelować w otwór spinki (zaznaczony strzałką). Miejsca mało, ale jak złapie, szybko wskakuje.

Potem te we wnęce drzwi (zmiana kolejności), potem te na górze i na końcu te z tyłu. Jeżeli popielate panele wokół małego okienka nam się coś rozchodzą - coś nie zaskoczyło, zdejmujemy i zakładamy jeszcze raz. Tak aż się te dwie pierd@#$% spinki zaznaczone żółtymi strzałkami z czerwoną obwódką wepną tak jak fabryka chciała...
Potem wkładamy wąsy szarego panelu w popielaty, dociskamy, dobijamy, wkręcamy śrubę w otwór po belce rolety, wpinamy spinkę, zakładamy uszczelki.
Po zawodach.

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2020, 18:32:26 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #698 dnia: 07 Września 2020, 18:36:07 »
I jeszcze taki super mod za 6,50PLN.

Nie wiem po co mi to, w rzeczywistości wygląda nieco lepiej. Wcześniej rzucały się w oczy srebrne śruby, teraz jakieś czarne wypustki. Jak mi będzie przeszkadzać, zdejmę i pomalują śruby w czarny mat i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
Fotki przed i po.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #699 dnia: 07 Września 2020, 19:11:00 »
Super opis!!!
Co to znaczy "dłuższa chwila"?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #700 dnia: 07 Września 2020, 19:38:04 »
Co to znaczy "dłuższa chwila"?

30 sekund? Sam nie wiem. Oczekiwałem że włączę zapłon i będzie. A tu zonk. Dlatego sprawdzałem.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #701 dnia: 08 Września 2020, 19:59:43 »
TMPS ciąg dalszy (i ostatni chyba)

W skrajnym przypadku trzeba poczekać minutę. Wynika to z tego, że czujniki TMPS Toyoty wysyłają sygnał z częstotliwościową właśnie około minuty. Więc nie jest tak, że podjeżdżamy na stację benzynową, podłączasz kompresor, pompujesz i na ekranie szybko aktualizuje się wartość ciśnienia.
Więc faktycznie można zauważyć powolny spadek ciśnienia, ale nie nagły.

Jedyne co mnie nurtuje, skąd ten chiński moduł bierze informację o lokalizacji anteny/koła. Czy z systemu auta, czy sam ma antenę i rozpoznaje po odległości/sile sygnału? W to drugie jakoś nie wierzę, nie wiem jak poziom naładowania baterii czujnika TMPS wpływa na moc emitowanego przez niego sygnału.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #702 dnia: 08 Września 2020, 21:25:25 »
Jedyne co mnie nurtuje, skąd ten chiński moduł bierze informację o lokalizacji anteny/koła. Czy z systemu auta, czy sam ma antenę i rozpoznaje po odległości/sile sygnału? W to drugie jakoś nie wierzę, nie wiem jak poziom naładowania baterii czujnika TMPS wpływa na moc emitowanego przez niego sygnału.
Ja uzywam aplikacji Tire Assistant ktora przez zlacze OBD (mam modul OBDLink LX) odczytuje informacje z czujnikow...ale tam nie widac ktory czujnik jest z ktorego kola....
a jak sobie klonowalem czujniki do kol zimowych to sobie ID przypisalem w aplikacji i wiem ktore jest ktore :grin:
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2020, 21:27:32 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #703 dnia: 08 Września 2020, 21:40:50 »
Osobiście uważam że monitoring czujników TMPS nie jest potrzebny. Użytkuje od miesiąca nowe radyjko i kilka razy zaglądałem do ekranu z info o ciśnieniu...no i co.
W zależności od temperatury opony można uzyskać wskazania 2.3-2.5. Moim zdaniem to nic nie znaczy, bo i tak jeżeli ciśnienie spadnie, to na konsoli fabrycznie pojawi się info z alarmem.
Wartość alarmującą można zmienić poprzez OBD w ustawieniach.
Nawiasem mówiąc każde koło posiada własny numer czujnika z którego wędruje sygnał do kontrolera, a więc jeżeli pozmieniamy koła przód/tył to w zasadzie trzeba przestawić kolejność kodów poprzez OBD by zgadzało się z grafiką na ekranie :good:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #704 dnia: 08 Września 2020, 21:57:21 »
Osobiście uważam że monitoring czujników TMPS nie jest potrzebny. Użytkuje od miesiąca nowe radyjko i kilka razy zaglądałem do ekranu z info o ciśnieniu...no i co.
(...)

Z perspektywy czasu zgadzam się. Jedyny plus taki, że jak spadnie ciśnienie i wywali alarm, będę wiedział w którym kole.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl