Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993540 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #945 dnia: 16 Listopada 2020, 19:11:27 »
Ja ta z przodu zakleiłem czrną tasmą I zostawiłem tylko okienko od doku, efekt idealny. Można  też zamalowac czarnym markerem pernametnym .
Żeby nie tracić wejścia USB zastosowałem przejściówkę na zapalniczkę.
Z tyłu światło pięknie ograniczają te klapki
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 19:14:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #946 dnia: 16 Listopada 2020, 22:31:03 »
Ja mam tak samo jak Ty, tez parkuje w hali garażowej i to follow me jest mi kompletnie niepotrzebne. Jak potrzeba raz od wielkiego dzwonu to sobie można to aktywować. Ja myśle ze Toyota wie co robi i to co jest w samochodzie jest przemyślane (no może z wyjątkiem podświetlania przycisków obsługi szyb - ale to pewnie robota księgowych). Pozatykają jest co potrzeba w codziennej eksploatacji otyłe.

a tu się właśnie zastanawiam z tym podświetleniem na ile to robota księgowych a na ile japońskie wyrachowanie - w mojej hondzie mam podświetlone wszystko, ale... lusterek nigdy w nocy nie regulowałem, może to dlatego, że tylko ja jeżdżę tym samochodem, więc ustawione raz i nie ma potrzeby zmiany, szyb nie blokuję - dzieci o dziwo rozumieją zwrot: "włączyłem klimę, nie otwierajcie okien", blokowanie drzwi - tu nie rozumiem dlaczego w USA można ustawić automatyczne blokowanie po ruszeniu i odblokowanie a tu nic (dobrze, że rav4 ma taką opcję) i jak ręcznie zablokuję to kończy się tym, że zapominam odblokować i dzieci nie mogą wyjść; otwieranie okien w nocy - w lato długo jest widno a jesienią i zimą jakoś nie mam potrzeby otwierania okien w nocy, kiedy zazwyczaj jest jeszcze zimniej, poza tym jak namierzy się jeden przycisk to łatwo wymacać inne... może dziwny jestem, ale w ogóle nie zwracałem uwagi na to, że mam podświetlone przyciski, póki nie zacząłem czytać tego forum

rozumiem, że Wy parkujecie na podjeździe domu w kierunku wejścia i zawsze potrzebujecie doświetlenia?

Nie każdy parkuje w hali garażowej.
Jak zaparkujesz pod domem, światło odbijane od domu dobrze oświetla okolicę. We własnym garażu czasami nim wyjdziesz z samochodu (czasami trzeba skończyć rozmawiać), zgaśnie już podświetlenie od automatu bramy - wtedy idziesz po omacku.
A bark włączania świateł po otworzeniu auta pilotem o zmroku lub w ciemnym garażu, brak podświetlenia przycisków w podsufitce to porażka. Większość poprawiłem sam, ale tej nie zrobię (chyba, że Chińczyk sie postara).
Wszystko to małe niedoróbki, ale wkurzające niedoróbki, które i tak finalnie nie zniechęciłby mnie do zakupu auta... I zdaje się producent to wie, więc czy będzie chciał je poprawiać?

czyli tak jak podejrzewałem - przydaje się osobom mającym dom... może toyota robiła badania i im wyszło, że lepiej to zmienić, bo większość osób mieszka w bloku? :) jak dla mnie rozwiązanie toyoty jest lepsze niż to, które mam obecnie
a tak jak piszesz - pewnie części rzeczy nie poprawią po lifcie, bo im się nie opłaca skoro samochód sprzedaj się jak szalony

Napęd kolego, napęd.
Gdyby nie to, to większość jeździła by tutaj innymi markami.

Nie rozumiem, że Toyota ma lepszy napęd, bo? Bo wprowadziła pierwszy napęd hybrydowy aż 2 lata wcześniej niż Honda (1997 vs 1999 r.)? "Bardziej dopracowany", bo wprowadziła 2 lata wcześniej hybrydę w SUVie? Bo ma więcej KM (184 vs 218 dla FWD) i przez to "aż" o 0,4 sek. lepsze przyspieszenie? Przy bardzo zbliżonym spalaniu i akurat wg mnie i osób, które znam i potwierdzają większą głośność w napędzie RAV4 oraz np. tym, że Honda ma sporo mocniejszy silnik elektryczny (184 KM), który w większości czasu bezpośrednio napędza koła, a nie tylko wspomaga i dzięki temu z mnóstwem Nm dostępnymi od 0, lepszy jest napęd Toyoty?
Pewnie w 90% to przewaga marketingu Toyoty w EU i przywiązania ludzi do marki jest powodem dlaczego tak różne są wyniki sprzedażowe RAV4 Hybrid i CR-V Hybrid w stosunku np. do rynku US.

No nic, najważniejsze, że wszyscy jesteśmy zadowoleni ze swoich wyborów :) zobaczymy co przyszłość przyniesie.
Jednak tak spore grono zwolenników RAV4 nie mogło się mylić przy tylu zakupionych egzemplarzach :) a sentyment do ciekawszego przodu RAV4 w stosunku do mojej CR-V nie pozwala mi opuścić Waszego forum ;)

jako posiadacz CRV w pierwszej chwili skierowałem się do hondy, ale koniec końców wybór padł na rav4; jak ktoś pisał wybór nie był łatwy, bo nie ma aut idealnych; napęd (tu w sumie trzeba porównywać wersje awd, bo taka jest w crv i wtedy toyota jest wyraźnie szybsza) - wg mnie honda fajniej reaguje na wciśnięcie gazu, ale przy wyższych prędkościach już się męczy, no i ten dźwięk przyśpieszania - mega irytujący w hondzie (żeby nie było - mój pierwszy własny samochód to civic 6 i lałem kilka litrów oleju rocznie, bo przez częste korzystanie z vteca olej znikał jak szalony, więc lubię wysokoobrotowe silniki), no i toyota mniej pali; to chyba ludzie mają na myśli mówiąc, ze toyota ma lepszy napęd; crv - mniejszy bagażnik, ale lepiej wykończony, jeszcze gorsze multimedia, ale lepsze bazowe radio; więcej schowków, ale tragicznie umieszczony wlot chłodzenia baterii, lepsze wykończenie, ale ten tani plastik "na" skrzyni biegów to tragedia, no i brzydkie drewnopodobne coś, które można wymienić na ładniejsze aluminiowe za kilka tysięcy, prawie płaska podłoga z tyłu, ale mniejszy prześwit, można tak długo wymieniać... z połączenia tych 2 samochodów zrobiłbym dla siebie idealny samochód (z kijowymi multimediami), ale niestety tak się nie da

a propos modyfikacji - czy da się coś zmienić w tylnych drzwiach, żeby otwierały się szerzej? w sumie to mnie najbardziej boli (w cr-v praktycznie 90 stopni, ale za to w toyocie szyby całe się chowają :) )

Aut idealnych nie ma (poza służbowymi) w CRV bardziej mi się podoba wkomponowanie tabletu w deskę
Taka ciekawostka z CRV, wymiana oleju w/g wskazań komputera i jak mówił sprzedawca może do być 12mc ale i 12 tygodni!!! Potwierdzone przypadki.

fakt, ciekawe - ja na to nie narzekałem i jakaś logika tam chyba była (jak zaczęła się pandemia i samochód częściej sobie stał w garażu to komputer mnie wezwał na wymianę oleju po 15 miesiącach, gdzie zawsze musiałem jechać po ok 11 miesiącach); czyli w rav4 wszystko na sztywno (czas albo przebieg)?

na razie korzystam z tych led na USB, z tyłu zostają na stałe, super patent za grosze ktoś tu podsunął. U mnie z tyłu nikt nie jeździ.
J ja korzystam  z tych lampek na USB.Kupiłem ice blue i z tyłu jest super, ale z przodu trochę za mocno świeci więc dioda koniecznie do montażu.Ciekawe czy po demontażu tych wszystkich plastików i ponownym złożeniu nie zagoszczą świerszcze?A te lampki usb wyjmujesz czy zostawiasz po wyłączeniu auta?

i jak ten kolor? bo w komentarzach na ali niektórzy pisali, że bardziej to zielony niż niebieski (ale nie wiem czy wszystkie lampki są z tej samej fabryki czy jednak są tu jakieś różnice). ja wziąłem niebieski - przyszło z chin szybciej niż samochód, który był już w drodze i ciągle nie dotarł :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #947 dnia: 16 Listopada 2020, 22:53:58 »

"i jak ten kolor? bo w komentarzach na ali niektórzy pisali, że bardziej to zielony niż niebieski (ale nie wiem czy wszystkie lampki są z tej samej fabryki czy jednak są tu jakieś różnice). ja wziąłem niebieski - przyszło z chin szybciej niż samochód, który był już w drodze i ciągle nie dot"

Niebieski dość zimny, ale do auta bardziej pasuje prawie biały, i dlatego tył zostanie, a przód pójdzie dioda OEM(już kupiona 58zł) oczyeiście można zaradzić i na razie tak zrobiłem, okleiłem diodę usb i zostawiłem tylko dolną ściankę do oświetlania. Efekt super, a zeby nie tracić usb z transmisją, użyłem przejściówki z gniazda zapalniczki. Zrobię jutro foto jak to wygląda. 
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 23:07:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #948 dnia: 17 Listopada 2020, 19:41:53 »
Wymieniłem oświetlenie kabiny z przodu na panele ledowej (pcb z diodami) i w bagażniku mała lampkę (na razie). Nic więcej nie zmienię (tj. mapniki, z tyłu pasażer), bo Chińczyk mnie wydymał i wysłał mi tylko to co zmieniłem - przód i bagażnik....

Wymiana wyglądała trochę inaczej niż na filmikach, trochę stresu było.

Zacząłem od podważania prześwitujących plastików, nawet lekko się wysunęły, ale dalej nie chciały pójść, potem próbowałem szarą część wyrwać, ale dobrze, że dalej nie próbowałem, bo źle by się to skończyło - szara ramka trzyma się też na środku, a zatrzaski da się zwolnić tylko od tyłu, a od frontu siłowo nie puszczają. Ostatecznie złapałem za czarny plastik, główną ramę, która czerwonymi zatrzaskami trzyma się już karoserii/sufitu. Wyrywając 4 zatrzaski wyszło z sufitu (trochę siły i poszło, bez stresu), najpierw rwałem od strony tyłu auta, gorzej było ze zwalnianiem (próbą) części szarej, prawie bym to połamał - nie próbujcie...

Po wyjęciu całego panelu i odłączeniu wtyczki wziąłem to do światła i od tyłu zwolniłem wszystkie szare zatrzaski (w tym dwa w środku panela, a nie na brzegach). Szare odeszło, wtedy 2 zatrzaski z przeźroczystego tworzywa i osłonki zdjęte.

Przymiarka, sprawdzenie polaryzacji, wkleiłem piankowe dystanse nie do PCB w środku lampy, tylko do plastikowej czarnej podstawy, tak by PCB było głębiej - lepsze chłodzenie diod, większe rozproszenie światła przez szybkę. Trudniej wcisnąć piankę pomiędzy PCB wewnętrzne a obudowę czarną, wcisnąłem na siłę i weszło. Potem przykleiłem laminaty z diodami. Zamknąłem przeźroczyste plastiki, sprawdziłem jeszcze raz czy działa, sprawdziłem czy sos się robi na zielono i czy mikrofon działa. Bo uwaga, mikrofon jakby trochę wypadł z zatrzasku przy tych zabawach - lekko się trzyma i może zmienić położenie.

Zamknąłem wszystko i działa.

W bagażniku z kolei wzorowałem się na morozowie, zwolnienie zatrzasku od strony przodu auta, odpięcie wtyczki i całość do światła, zwolnienie 2 zatrzasków na boku + jeden na tyle lampki (bliżej zatrzasku, a nie włącznika). morozonow jakoś to wkrętakiem rozwiercał - nie trzeba, wystarczy popchnąć i zatrzask puszcza.

widok panela z tyłu (czarny plastik to ostatnia konstrukcja całości, w niej siedzą szare zatrzaski, które trzeba zwolnić i w niej też przeźroczyste siedzą:

montaż panelików ledowych, pod pcb lewym są już pianki wstawione:

nowe oświetlenie:

z tyłu oryginalne żarowe, z przodu nowe:

Widok z tyłu, lampka w bagażniku nowa, z tyłu u pasażera oryginał żarowy:

Podsumowując, światło jest trochę zimne, mogło by być cieplejsze. No i ledów mogłoby być 2x mniej, bo światła jest aż nadto.
Poza tym jestem happy. Panel kierowcy wymieniony, oświetlenie częściowo zmienione.
Zobaczymy czy uda mi się domówić same panele led z chin do tyłu do pasażera.

Zostaje mi jeszcze do montażu oświetlenie montowane w klapie bagażnika i przy okazji podłączenie tylnej kamery... bo ciągle nie było czasu, a czuję, że to będzie dłuższy proces.

PS: 1-2 szare zatrzaski trochę ucierpiały, lekko pękły, ale trzymają lub się odkształciły.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #949 dnia: 17 Listopada 2020, 19:59:07 »
Wymieniłem oświetlenie kabiny z przodu na panele ledowej (pcb z diodami) i w bagażniku mała lampkę (na razie). Nic więcej nie zmienię (tj. mapniki, z tyłu pasażer), bo Chińczyk mnie wydymał i wysłał mi tylko to co zmieniłem - przód i bagażnik....

Wymiana wyglądała trochę inaczej niż na filmikach, trochę stresu było.

nowe oświetlenie:

Podsumowując, światło jest trochę zimne, mogło by być cieplejsze. No i ledów mogłoby być 2x mniej, bo światła jest aż nadto.
Poza tym jestem happy. Panel kierowcy wymieniony, oświetlenie częściowo zmienione.
Zobaczymy czy uda mi się domówić same panele led z chin do tyłu do..

tak patrze na te ledy i czy aby to nie te, co wczoraj kupilem i juz ida do mnie .. z

https://allegro.pl/oferta/oswietlenie-wnetrza-led-toyota-rav4-v-2019-9707057180?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

to na dniach sie wezme za to

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2020, 20:00:56 wysłana przez crystian09 »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #950 dnia: 17 Listopada 2020, 20:31:55 »
Wyglądają tak samo, oprócz tego, że moje ... są zedkompletowane. Mam takiego pecha. Zamówiłem je w lipcu! Zaraz po zamówieniu auta, do końca września nie dotarły, refund, zamówiłem kolejne to z kolei przyszły z brakami...

To są te co montowałem:
https://pl.aliexpress.com/item/4000294322352.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5c985c0fhcasaI

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #951 dnia: 17 Listopada 2020, 21:00:02 »
Wyglądają tak samo, oprócz tego, że moje ... są zedkompletowane. Mam takiego pecha. Zamówiłem je w lipcu! Zaraz po zamówieniu auta, do końca września nie dotarły, refund, zamówiłem kolejne to z kolei przyszły z brakami...

To są te co montowałem:
https://pl.aliexpress.com/item/4000294322352.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5c985c0fhcasaI
to zeby juz nie czekać na Chinczyka albo i nie zamawiac full kompletu tego co ja - to moze dokup juz te pojedyncze na tył
wczoraj czytalem caly  ten post, na tyl ktos dal info ze to jest: C5W 31mm

nr odpowiedzi w tym poście : 543

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #952 dnia: 18 Listopada 2020, 06:59:00 »
wole na tył panel z ledami (pcb), tak jak mam z przodu, a nie mała żaróweczka w oprawce oryginalnej. Chociaż zastanawiam się trochę, bo w nocy (jak z rana wyruszam), to ładnie to z zewnątrz wygląda, ale w środku jestem w lekkim szoku z powodu jasności tego ustrojstwa. Muszę policzyć, czy rezystorem zagotuję cały panel, czy jednak gra jest warta świeczki.

Panele do bagażnika w klapę pobierają przy 14 V ok 0,35 A na panel. Tutaj nie pomierzyłem...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #953 dnia: 18 Listopada 2020, 07:42:36 »
wole na tył panel z ledami (pcb), tak jak mam z przodu, a nie mała żaróweczka w oprawce oryginalnej. Chociaż zastanawiam się trochę, bo w nocy (jak z rana wyruszam), to ładnie to z zewnątrz wygląda, ale w środku jestem w lekkim szoku z powodu jasności tego ustrojstwa. Muszę policzyć, czy rezystorem zagotuję cały panel, czy jednak gra jest warta świeczki.

Panele do bagażnika w klapę pobierają przy 14 V ok 0,35 A na panel. Tutaj nie pomierzyłem...
môwisz o tych 2 panelach led do bagaznika - co tu koledzy montuj? na klape? tez ciekawy pomysl ..

co do ledôw przôd-tył, to wlasnie to mocno swieci i sie zastanawiam czy wogole je wpinać.. moze potem przez kabel OBD2 mozna by je lekko przyciemnic..?

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #954 dnia: 18 Listopada 2020, 09:04:22 »
hardtmuth fajna prezentacja,którą zrobiłeś,czyli jak chcę wymienić same żarówki na led to lepiej wypiąć całą lampę z tymi czerwonymi zatrzaskami i wymienić żarówki z tyłu niż zdejmować tę ramkę z przodu?A tak na marginesie do lampki z tyłu nad pasażerem lepiej kupić żarówkę rurkową led o dł.28mm ponieważ 31mm jest za długa i trzeba giąć blaszki w lampce.Patrząc na te panele ledowe do wnętrza to moim zdaniem za mocno świecą dlatego zdecydowałem się na same żaróweczki.No ale każdy ma swoje upodobania.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #955 dnia: 18 Listopada 2020, 10:31:55 »
Witajcie. Też miałem te panele od chińczyka ale w końcu odpuściłem.

Wersja Selection MY2020:

1) żarówki przód od osłon przeciwsłonecznych W5W t10
2) żarówki główny panel W5W t10
3) całoszklana tył C5W i tutaj polecam jednak 28MM, łatwiej wsadzić. 31mm też wejdzie ale trzeba być ostrożnym żeby jej nie uszkodzić. Nie pchać na siłę.
4) bagażnik W5W t10

Przedni panel główny ściągałem wyrywając go całego z dachu. Siedzi jak kolega pisał wyżej na 4 czerwonych spinkach w rogach. Zaczynałem od wsunięcia plastikowej łyżki od strony bliżej tyłu auta. I lekko podważając, plus drugą ręką wsuniętą w szparę energicznie szarpnąć do dołu. Panel wyjdzie, a jak siedzi z przodu to przyłożyć trochę siły od strony szyby. Wymiana żarówki od góry, prosta i według instrukcji.

Jedyne na czym się przejechałem to dobór samych żarówek. Niby wszyscy piszą ile to światło ma barwy w kelwinach ale różnice są duże. Do tego większość jak nie wszystkie to jakość prosto z chin. W końcu po paru przejażdżkach dobrałem żarówki. Koszt wszystkich wyniósł mnie około 50zł. Plus zwroty około 25zł;-) ale zależało mi żeby przód świecił w takim samym kolorze jak tył.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2020, 10:35:02 wysłana przez Skylog »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #956 dnia: 18 Listopada 2020, 11:49:26 »
Tak, panele w klapie na tyle, z dotykowymi przyciskami (180 zł z ali).

Co do przodu, podoba mi się rozproszenie z panela led, ale brakuje (nie sprawdziłem) mi jakiegoś rezystora szeregowo by ograniczyć prąd na ledzie, dodatkowo nie wiem czy po prostu małej przetwornicy buck nie zamontuje x2 za tym panelem ledowym i wyreguluje... a teraz do mnie doszło, że przetwornica buck pokrzyżuje (może) plany w kwestii płynnej regulacji jasności. To pozostaje policzyć rezystor i dodać kilka ohmów tak by nie grzało się też za bardzo. Trochę żal mi to ponownie wypruwać by choinek czerwonych nie uszkodzić..., ale co zrobić. Już wiem, czym to pachnie.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #957 dnia: 18 Listopada 2020, 13:08:29 »
Witajcie. Też miałem te panele od chińczyka ale w końcu odpuściłem.

Wersja Selection MY2020:

1) żarówki przód od osłon przeciwsłonecznych W5W t10
2) żarówki główny panel W5W t10
3) całoszklana tył C5W i tutaj polecam jednak 28MM, łatwiej wsadzić. 31mm też wejdzie ale trzeba być ostrożnym żeby jej nie uszkodzić. Nie pchać na siłę.
4) bagażnik W5W t10

Przedni panel główny ściągałem wyrywając go całego z dachu. Siedzi jak kolega pisał wyżej na 4 czerwonych spinkach w rogach. Zaczynałem od wsunięcia plastikowej łyżki od strony bliżej tyłu auta. I lekko podważając, plus drugą ręką wsuniętą w szparę energicznie szarpnąć do dołu. Panel wyjdzie, a jak siedzi z przodu to przyłożyć trochę siły od strony szyby. Wymiana żarówki od góry, prosta i według instrukcji.

Jedyne na czym się przejechałem to dobór samych żarówek. Niby wszyscy piszą ile to światło ma barwy w kelwinach ale różnice są duże. Do tego większość jak nie wszystkie to jakość prosto z chin. W końcu po paru przejażdżkach dobrałem żarówki. Koszt wszystkich wyniósł mnie około 50zł. Plus zwroty około 25zł;-) ale zależało mi żeby przód świecił w takim samym kolorze jak tył.

Daj prosze namiar na te żarówki - albo przynajmniej nazwy modeli (oznaczenia juz podałeś), to sobie na allegro poszukam - skoro już są sprawdzone ;) , aa te panele ledowe anuluje z przesyłki..
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2020, 13:11:07 wysłana przez crystian09 »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #958 dnia: 18 Listopada 2020, 14:30:05 »
Wyślę Ci na priv, żeby znowu bana nie dostać.

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #959 dnia: 18 Listopada 2020, 14:37:23 »
Wyślę Ci na priv, żeby znowu bana nie dostać.
Ja też poproszę. Z góry dzięki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl