Autor Wątek: Płukanka silnika  (Przeczytany 16822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Płukanka silnika
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Maja 2020, 04:25:11 »
No coś znalazłeś ,ale kolega warcol zaczął tam pytać i chyba nie zalewał w końcu ,bo dalej zaprzeczył że stosował , ino tylko coś do czyszczenia paliwa , a dalej znikł . Co innego jak na cały wątek jedna osoba o tym tylko pisze ,a co innego jak każda co post przez cały wątek stosuje i pisze ?

Co do płukanek , tak się potocznie mówi . Obydwie zadania mają podobne ,ale warunki zastosowania inne i moce też .

AR2300 - estrowy dodatek czyszczący układ smarowania .

AR2820 - koncentrat profesionalnego środka czyszczącego układy smarowania .   

Po prostu AR2820 ma wymyć w krótkim czasie ,nie ma zabezpieczać strasznie silnika dlatego tylko na postoju ,zalecają ze 3 razy na 1500rpm . Zalewane 250ml.
A AR2300 ma za zadanie wymyć w dłuższym czasie ,dlatego ma też zabezpieczać silnik i uszczelnienia nawet jak wymywa coś tam .Zalewane 1:33 .

Ta na postoju jest płynniejsza/agresywniejsza i usuwa łatwiejsze syfy oraz ułatwia im wylot i zlanie jak największej ilości oleju (kiedyś polemizowałem z tym faktem ). A ta do jazdy gęściejsza/łagodniejsza usuwa trudniejsze syfy działając na nie w czasie , utrzymuje syfy w oleju tymczasowym .

Nazwa została, a skład się zmienił. Do tego inne etykiety były na Polske i na Niemcy.

Między krajowe różnice raczej nie do przejścia , a skład właśnie ,co lepiej powie o oleju niż co zmiany analiza . Gdzie o zmianach wiedzą lepiej .
Raczej żaden olej przez lata nie jest taki sam , a to jakieś przepisy ,składniki ,przepisy ECO się zmieniają . A to producentowi się lepiej wiedzie ,lub gorzej ,a to producent coś nowego odkrył może . Powodów jest wiele ,zmian wszystkich na butelce próżno szukać . Wydawało by się ,że jak olej dobry to tak będą go stukać latami ,no nie zawsze może być lepszy ,albo tańszy w produkcji .Po za tym konstrukcje i silniki się zmieniają ,oraz nowe normy wymyślają i kolejne ustrojstwa dzięki którym auta są bardziej ekologiczne . Jak wszędzie będą elektryki to zapomnimy o temacie ,a olej będziemy lać do kosiarek .

« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2020, 04:40:11 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Maja 2020, 09:05:26 »
Ja mam wlanego AR2300 od około 5kkm, różnicy podczas jazdy nie zauważyłem. Za miesiąc zmieniam olej, poinformuje jak wyglądał. 

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Maja 2020, 10:04:41 »
Jak wszędzie będą elektryki to zapomnimy o temacie ,a olej będziemy lać do kosiarek .

I do klimy
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Maja 2020, 10:10:10 »
RADEMENES, wrzuć tu płukankę, którą można stosować podczas jazdy - sam "o niej" nie raz wspominałeś, więc czekam na podpowiedź. Jestem przed wymianą oleju i z przyjemnością wypróbuję taką płukankę.
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Maja 2020, 10:30:33 »
Cytat: fynooh w 03-05-2020, 12:51:30

Ale to jest tylko moje indywidualne zdanie oparte na tym, że nigdy nie stosowałem i nie stosuję żadnych płukanek w silnikach i nigdy nie miałem problemów z silnikami typu nagar, brudy, szlam. Moją żelazną zasadą zawsze była coroczna /przebiegi do 15 tys./ wymiana olejów jak najlepszej jakości i ogólnie coroczny przegląd i serwis auta w/g zaleceń instrukcji.

To tak jak ja ,też nigdy nie stosowałem

Ktoś kto nie stosował płukanki udziela się w temacie płukanek i odsyła po innych forach, gdzie można zdobyć tajemną wiedzę na ich temat :) No ładnie....

Zupełnie na marginesie: ostatnio po nabyciu motocykla, który był zalewany od nowości "castratem", zrobiłem mu płukankę. Teraz żałuje, że nie zrobiłem zdjęć tego co zleciało z silnika dzięki płukance - pomimo tego, ze olej był wymieniany duużo częściej niż by tego wymagał interwał.

RADEMENES, w związku z tym, że nigdy nie stosowałeś płukanki mam dla ciebie propozycje: kupuję płukankę LM 2662 i olej jaki mi wskażesz/na jakim jeździsz/jaki lubisz, następnie przyjeżdżam do ciebie i wymieniamy olej wraz ze zrobieniem płukanki - WSZYSTKIE KOSZTY POKRYWAM JA.  Oczywiście z tego faktu nagram film, który będzie zamieszczony tu na forum. Ty wreszcie zdobędziesz wiedzę organoleptycznie a nie tylko czytając bzdury w internecie.

Czekam na męską decyzję oraz o podanie daty i miejsca naszego spotkania, może być ASO Toyoty
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2020, 10:32:13 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Maja 2020, 19:08:06 »
powiem jedno najważniejsze zdanie ktore powinno zakończyć temat czy warto robić płukankę.
PŁUKANKA nigdy nie zaszkodzi, chyba, że mamy nalatane 400 tys. i silnik może być tak zanagarowany (przeważnie w dieslach), że oderwie się coś jakiś brud i coś zapcha i wtedy kaput.
ALE w benzyniakach.. śmiało ! ja robiłem płukankę przy 25 tys. przebiegu, i będę robił przy każdej wymianie bo ileż to 20zł za porcję... a zawsze coś tam przepłuka. (zwłaszcza po badziewnym oleju Toyoty TGMO)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Maja 2020, 19:12:57 »
Cytat: fynooh w 03-05-2020, 12:51:30

Ale to jest tylko moje indywidualne zdanie oparte na tym, że nigdy nie stosowałem i nie stosuję żadnych płukanek w silnikach i nigdy nie miałem problemów z silnikami typu nagar, brudy, szlam. Moją żelazną zasadą zawsze była coroczna /przebiegi do 15 tys./ wymiana olejów jak najlepszej jakości i ogólnie coroczny przegląd i serwis auta w/g zaleceń instrukcji.

To tak jak ja ,też nigdy nie stosowałem

Ktoś kto nie stosował płukanki udziela się w temacie płukanek i odsyła po innych forach, gdzie można zdobyć tajemną wiedzę na ich temat  No ładnie....

Nie doczytałeś dokładnie, co napisałem wcześniej. Powtarzam, nie stosowałem płukanek, bo nigdy nie było takiej potrzeby. Systematyczna wymiana oleju dobrej jakości zawsze wystarczała, że nie miałem problemów z jakimiś nagarami, czy brudami w silnikach. A bywało, że jednym autem zrobiłem niemal 200 tys. Dlatego na tej podstawie uważam, że te płukanki to zabieg zbędny i w pewnym stopniu ryzykowny. I to jest właśnie doświadczenie i tajemna wiedza. Testować płukanki nie będę, bo boję się o silnik pod jej wpływem.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Maja 2020, 22:16:01 »
Odniosłem się tylko do wpisu R....sa, który akurat ciebie zacytował.

Natomiast jeśli chodzi o stosowanie płukanek, to ja stosuje je od nowości danego samochodu i nigdy żadnych problemów nie miałem, bo ich zwyczajnie w świecie być nie może. Nie trzeba czytać tajemniczych for, czy tworzyć teorie spiskowe. Wystarczy zwyczajnie przeczytać uważnie skład danej płukanki i juz wszystko się wie. Ja osobiście nikogo namawiać nie zamierzam na stosowanie płukanek, niech każdy robi jak uważa i co chce ze swoim samochodem ale odradzanie komuś tego zabiegu jest błędem.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2020, 22:22:55 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Maja 2020, 20:09:06 »
jeśli chodzi o stosowanie płukanek, to ja stosuje je od nowości danego samochodu i nigdy żadnych problemów nie miałem

Czyli jest tak, jak wspomniałem wcześniej. Płukanki mają tyle samo zwolenników, co i przeciwników i niech tak pozostanie ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Maja 2020, 11:19:13 »
jeśli chodzi o stosowanie płukanek, to ja stosuje je od nowości danego samochodu i nigdy żadnych problemów nie miałem

Czyli jest tak, jak wspomniałem wcześniej. Płukanki mają tyle samo zwolenników, co i przeciwników i niech tak pozostanie ;)
To jest czynność techniczna a nie konkurs piękności, ranking popularności nie ma tu zastosowania.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Maja 2020, 11:15:23 »
PŁUKANKA nigdy nie zaszkodzi, chyba, że mamy nalatane 400 tys. i silnik może być tak zanagarowany (przeważnie w dieslach), że oderwie się coś jakiś brud i coś zapcha i wtedy kaput.
ALE w benzyniakach.. śmiało ! ja robiłem płukankę przy 25 tys. przebiegu, i będę robił przy każdej wymianie bo ileż to 20zł za porcję... a zawsze coś tam przepłuka. (zwłaszcza po badziewnym oleju Toyoty TGMO)

Dokładnie tam tak doradzają , tylko markowe płukanki i nic się nie stanie .Przez 35 stron o płukankach , nie ma przypadku wycieku ,poza przypadkiem zastosowania samej nafty ze sklepu budowlanego .Oraz był jeden przypadek skrzepów w oleju ,bez konsekwencji dla silnika .  Tam robią też płukanki przy dużych przebiegach i na pacjentach z nie wiadomo czym obecnie i w przeszłości (olej) . Jeśli diesel z DPF to zawsze trochę ropy leci do oleju i coś tam wymyje , czasem ktoś stosuje ropę zamiast płukanek .

Myślę ,że co nowy olej wystarczyła by ta do jazdy ,a ta na postoju co 2 interwał . To jest tylko moje zdanie ,pod własne stosowanie .

Nie doczytałeś dokładnie, co napisałem wcześniej. Powtarzam, nie stosowałem płukanek, bo nigdy nie było takiej potrzeby. Systematyczna wymiana oleju dobrej jakości zawsze wystarczała, że nie miałem problemów z jakimiś nagarami, czy brudami w silnikach. A bywało, że jednym autem zrobiłem niemal 200 tys. Dlatego na tej podstawie uważam, że te płukanki to zabieg zbędny i w pewnym stopniu ryzykowny. I to jest właśnie doświadczenie i tajemna wiedza. Testować płukanki nie będę, bo boję się o silnik pod jej wpływem.

Nie reaguj na te zaczepki ,kolega po prostu nie lubi konkurencji . Jak będziesz odpisywał mu , to będzie się tylko nakręcał .
Tam doradzają ,a tu się czepiają .

Oczywiście masz rację ,dobry olej , odpowiedni do warunków , odpowiednie interwały i ok .
Jednak wiedzy nigdy za mało ,zawsze któreś twoje auto może "popijać" lub po zakupie okaże się ,że jest nie ten olej co powinien (lepkość). Ja nie psioczę , po prostu mając wiedzę i odpowiednie rady ,w problematycznych sytuacjach będzie wiadomo coś ,a nawet co robić .
No tak ale czy przez 200tyś.km zaglądałeś pod dekiel ,raczej tylko tak można stwierdzić o ilości nagaru . Nagar sam w sobie nie zatrzyma silnika , powoli go wykończy . Ja osobiście uważam ,że każdy olej coś zostawia ,lepszy mniej a gorszy więcej . Idealnych warunków nie ma ,co przypadek są inne , dwa te same silniki nie będą miały tych samych warunków . Ten sam olej w innych silnikach ,nie ma tych samych warunków .

Tak jak pisałem wcześniej .
Sam jestem sceptyczny i nagminnie stosować nie będę , jednak wiedza się przyda w problematycznych sytuacjach .
A po adaptacji własnej i modyfikacji ,zawsze można obrać własną drogę ,w oparciu o pełną wiedzę . Bez wiedzy są mityczne obawy , wiedzę pełną można wykorzystać po swojemu , tak jak się uważa . 

Wiedza tajemna jest tam , a tu są przypadki . Dla wszystkich jest to jasne , nikogo wina że to uraża czyjąś dumę i pychę .Pomniejsza rangę wiedzy czyjejś . Nieliczne osoby tu nie są wyznacznikiem znaczenia wiedzy , niestety większość tam bardziej potwierdza wiedzę .
Irracjonalne i obstrukcyjne będzie stwierdzenie kogokolwiek ,że jest inaczej a tym bardziej odwrotnie .

Każdy zrobi jak uważa , ale warto by mieć wiedzę od dużego grona stosujących ,a nie od nielicznych .
Przy okazji te same osoby ,mają dużą wiedzę o olejach . Czyli takie kompendium od strony wnętrza silnika .

« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2020, 11:41:12 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Maja 2020, 18:49:31 »
Nie reaguj na te zaczepki

Ale nie odczułem tego, jako zaczepkę, luzik ;)

No tak ale czy przez 200tyś.km zaglądałeś pod dekiel

Tak, zaglądałem osobiście /sprawdzanie i regulacja zaworów/, ale nie było tam niczego niepokojącego. Dekiel od spodu miał tylko taki cieniutki, czarny nalot, ale nie była to jakaś warstwa, tylko to wyglądało, jakby pomalować powierzchnię np. ciemnym flamastrem. Reszta wnętrza /zawory i otoczenie/ czyściutka.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Maja 2020, 22:49:13 »
Wiesz jeśli ktoś , atakuje kogoś kto nie używa płukanki i neguje odnośnik do forum gdzie wszyscy stosują ,to jak to nazwać .
Czepialstwo tak naprawdę o nic , lub zawód z braku możliwości bycia tu expertem od tego .  Nikt się nie rodzi ze stosowaniem wszystkiego ,zawsze można zacząć . Oczywistą jest raczej dla wszystkich , by brać wiedzę z tematycznego miejsca ,a nie z okazjonalnych wypowiedzi nielicznych ,zamieszczanych w innych tematach co kilka postów . To raczej oczywiste ,ale jak obecne czasy pokazują ,zawsze się znajdą tacy co oczywiste nazwą nieoczywistym :wallbash: .
Nikt nikomu doradzać tu nie zabrania , zawsze można porównać z wiedzą bardziej wtajemniczonych   <kawusia>.

No jeśli zaglądałeś/zaglądasz pod dekiel co auto ,to wiesz i widzisz co tam jest/było  :song:. Czasem można coś zobaczyć przez wlew oleju ,ale to bez porównania . Choć nikt raczej nie zwala dekla , aby tylko sobie popatrzeć .   

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Maja 2020, 00:28:36 »
Archoil - kolejna światowa firma technologiczna z siedzibą w baraku na peryferiach in the middle of nowhere... fajna branża...

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Maja 2020, 12:41:52 »

Cytat: fynooh w 06-05-2020, 19:12:57

Nie reaguj na te zaczepki ,kolega po prostu nie lubi konkurencji . Jak będziesz odpisywał mu , to będzie się tylko nakręcał .
Tam doradzają ,a tu się czepiają .

Tu wytykam ci brak twojej  podstawowej wiedzy...... nawet nie chcesz się przekonać osobiście jak działa płukanka a to już komentarza nie wymaga. Siejesz popelinę w tym i innych wątkach.

Cytat: Rademenes w Wczoraj o 11:15:23

Nie reaguj na te zaczepki

Ale nie odczułem tego, jako zaczepkę

Jak widać, są normalni forumowicze....

Wiesz jeśli ktoś , atakuje kogoś kto nie używa płukanki i neguje odnośnik do forum gdzie wszyscy stosują ,to jak to nazwać .

Po raz kolejny napiszę ci, ze wytykam twój brak podstawiowej wiedzy, jeśli nie chcesz się przekonac jak działa płukanka i nigdy jej nie stosowałeś to nie powinieneś psuć tego wątku swoimi wpisami.  Nie rozumiem, jak można pisać tyle na temat, o którym się nic nie wie i nawet osobiwcie nie spróbowało.....
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl