Autor Wątek: Znika olej  (Przeczytany 25675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Znika olej
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Czerwca 2020, 18:28:19 »
Z resztą na kilkanaście rozebranych 2zr nie trafił mi się ani jeden który by przepuszczał po zaworach.

Czyli wszystkie co rozbierałeś to pierścienie przepuszczały?? Czyżby to jakiś większy problem w silniku Valvematic?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Czerwca 2020, 22:46:18 »
Osobiście nie popadałbym w paranoje i przychylałbym się do wypowiedzi fachowca nr. 3.
Jakie koszty ww. napraw przewidywali ci tres amigos?

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Czerwca 2020, 23:03:08 »
1 i 2 po 3-4 tys - pierścionki, głowica, panewki
3 za 1 tys - uszczelniacze

Serwis za same pierścienie 3 tys

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Czerwca 2020, 02:50:43 »
Przejrzałem silnik od spodu i stwierdzam że jest suchy w każdym miejscu, nie ma najmniejszego wycieku.
Byłem u trzech fachowców.
Dwóch pierwszych od razu chciało robić generalny remont silnika i mówili że sprawdzanie kompresji nie ma sensu bo nic nie potwierdzi. W dodatku pierwszy jak usłyszał że samochód od nowości był serwisowany w Toyocie to już pewny remont bo tam zamiast oleju wymieniają tylko kartki z przebiegiem. Jak na moje to bez przesady... zawsze po wymianie było widać po kolorze że jest świeży i nie wierzę że auto przejechało od nowości na jednym oleju ponad 140 tys km :)
Trzeci mówił, że na razie to nie jest duża ilość spalania i na razie odradził rozbierać silnik. Na jego oko to pierwsze oznaki zużytych uszczelniaczy zaworów.Doradził spróbować zalać olej 5w30 i zobaczyć jaki będzie efekt i ewentualnie jak sprawa się pogorszy wymienić uszczelniacze. Miał takie przypadki że w autach w tym wieku i o podobnym przebiegu wymiana uszczelniaczy pomogła.
Dodam że auto jest z 2010 roku. Nie dymi przy gazowaniu i przyspieszaniu.

Wcześniej przy wymianie oleju, serwis Toyoty też proponował w przyszłości przejście na olej 5w30.

Osobiście nie popadałbym w paranoje i przychylałbym się do wypowiedzi fachowca nr. 3

No dobra czyli od spodu jest sucho .Jeśli 70 to trasy z prędkościami 120km/h ,to raczej silnikowi nic nie jest ,albo 0W20 z ASO nie dawał rady i coś jest . Albo te oliwy z ASO dużo zostawiały po sobie i teraz pierścienie stoją .
Czy to był TGMO i czy interwały były max 15000 pilnowane ?

5W jest uniwersalny bardziej ,z nim w mieście będzie trochę gorzej  ,ale za to lepsza ochrona w trasach , tym bardziej przy sporych prędkościach ,z 0W w mieście lepiej bo silnik szybciej się nagrzewa i dogrzany lata ,ale na trasie może momentami spadać ochrona . Z racji ilości tras u Ciebie w podziale ,powinieneś mieć 5W od urodzenia a nie 0W . Specyfika pod wpływem życia może się zmieniać ,ale za tym powinna iść zmiana z 0W na 5W lub odwrotnie .

Trzeci doradza Ci tak by Cię nie naciągać na koszty i silnika nie rozbebeszać z drobnego powodu .Jeśli ubywa 90ml/1000km , to może być teraz lepszy skład oleju i za jakiś czas będzie stabilizacja , u mnie po zmianie oleju na bardziej PAO spadki były 60ml/1000km przez 3500tyś i teraz 0 ubytków . Na TGMO 5W nie było spadków .

Jednak wszyscy fachmani popełniają błąd , bo istnieją tańsze metody sprawdzenia czy silnik wymaga remontu , a ten trzeci trochę leci starym zabobonem typu , jak wodę łyka to dać mu kisiel . Ja w innym aucie miałem na wcześniejszym oleju ubytki 80ml/1000km ,a po zmianie oliwy na lepszą 180ml/1000km i zrobiłem zgodnie z poradami z forum olejowego . Czyli płukanka na postoju do starego oleju ,dalej olej tymczasowy i płukanka zasadnicza do jazdy . Koszt z wymianą oleju zamyka się w granicy 250 pln .Obecnie po 1mc pobory stałe się skończyły ,zostały pobory po butowaniu i wyższych prędkościach . Tyle że praca płukanki zasadniczej do jazdy , dopiero się zaczęła i jeszcze ma pracować spory czas z 5000tyś km , ale widać już na początku drogi duże zmiany na lepsze . Płukanki zasadnicze do jazdy produkują tylko dwie firmy .

Ci co tu doradzają Tobie , nie są za płukankami ,więc z nimi niechybnie czeka cię remont za ładne koła kasy jak nic .Konkretu Ci nie powiedzą , wiem bo widziałem już nie raz . Sam widzisz na kilkanaście rozebranych , a czy z tych rozebranych choć jeden z płukankami polatał , no nie widać tego . Doradzą ci rozbieranie silnika , oddasz gdzieś , potem nie poznasz silnika ,a kółeczka ulecą . Oczywiście będzie dobrze jak nówka funfel ,ale można inaczej ,taniej i dalej może być dobrze .

Sam widzisz zadałeś pytanie = odpowiedzi BRAK , dalej odpowiadasz = konkluzji BRAK  :o.

Ja rozumiem ,że łatwiej tu napisać dwa lub kilka zdań ,ale ogarnij się ,stwórz historię swego auta , napisz wątek na forum olejowym a zobaczysz co doradzi Ci duże grono znawców tematu . Tam wiedza (olej , płukanka , dodatek do paliwa i inne ) jest na bogato wszechobecna , co post jest widoczna ,odczuwalna i aż zatykająca . Jeśli nie z chęci ,to z porównania , więcej opcji to lepszy wybór będzie , na pewno żałować nie będziesz .

Jak chcesz ,masz do wyboru z mostu 1 lub 3 lub 4 a ASO to i z 5 koła ,albo wstępnie 250PLN i nikt niczego nie bebeszy ,auto dalej jeździ a nie stoi z 1mc , pozostanie kontrola . Ale ta i tak by była w obydwu przypadkach . Do Ciebie wybór należy , bebeszyć zawsze będzie można ,ale częściej wychodzi że nie trzeba . W ASO Toyoty mówią ,że jak 1L/1000km to źle i bebeszyć trzeba , a ty masz może 90/1000 ,z gorszego stanu wyszedłem na prostą bez bebeszenia .

Porady Mechaników i tutejsze , można porównać do operacji w szpitalu ,gdzie lekarz bez badań , tylko na oko stwierdza tniemy . Czy po takiej operacji lekarz przyzna się ,że operacja niepotrzebna była i nie weźmie koperty , no raczej tak jak mechanik nie powie tego i weźmie . Cięcie i bebeszenie to ostateczność , badania i działania z zewnątrz to wstęp do diagnozy , ciąć czy ok .

Póki nie stworzysz swojej historii na olejowym forum , to raczej wybór mizerny będzie , 5W /bebeszenie . Z 5W może być początkowo lepiej ,a po czasie problem powróci ze zdwojoną siłą . Co innego jak po płukarz na postoju i w czasie jazdy i dopiero wymarzone 5W .

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2020, 02:59:14 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Czerwca 2020, 08:59:34 »
jeszcze ma pracować spory czas z 5000tyś km
Łoooł  :song: To rzeczywiście długo  :-P

po płukarz
:o

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Czerwca 2020, 09:22:11 »
1 i 2 po 3-4 tys - pierścionki, głowica, panewki
3 za 1 tys - uszczelniacze

Serwis za same pierścienie 3 tys
Hmm.  A ile jeszcze planowałeś pojeździć tym autem, w sensie zarówno lat jak i przebiegu?

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Czerwca 2020, 10:18:59 »
Płukanki zasadnicze do jazdy produkują tylko dwie firmy .

Jakiś konkretna firma tych produktów?

Offline jeny_ms

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Czerwca 2020, 10:29:59 »
? Odpowiedź #35 dnia: Dzisiaj o 09:22:11 ?
Hmm.  A ile jeszcze planowałeś pojeździć tym autem, w sensie zarówno lat jak i przebiegu?

W najbliższym czasie planowałem zostawić sobie to auto jako drugie w rodzinie, czyli do ujeżdżania na lokalnych trasach, do pracy itp. Niby że to Toyota to będzie spełniało taką rolę w 100%, niezawodna itp a tu proszę... Toyota chyba lider zawodności, taki fantastyczny silnik który kończy się przy 150 tys km. Tragedia. Zrobie remont i przejadę co najwyżej 100 tys km i znowu się rozleci. Do porównania kiedyś miałem prawie 20 letnie Renault z przebiegiem prawie 300 tys i nie brał w ogóle oleju, bez żadnego remontu i w dalszej rodzinie nadal jeździ. To jest dopiero lider niezawodności. Zabobony z tą Toyotą.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Czerwca 2020, 16:45:18 »
To że łyknie 0,75 na 1000 nie jest oznaką końca silnika. Po co zaraz remonty Jeżeli nie kupujesz Amsoil którego jest 3,78 czyli idealnie na wymianę, to kup jakiś olej 5 litrów i dolej co 5000 te 0,3, a jestem pewien że jeszcze długo tym autem pojeździsz.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Czerwca 2020, 18:17:23 »
Czyli wszystkie co rozbierałeś to pierścienie przepuszczały?? Czyżby to jakiś większy problem w silniku Valvematic?
Nie wszystkie miały problem olejowy.
Większość która miała jeździła na zbyt lepkim oleju.
Za radami internetowych specjalistów wlewali oleje do sportu i szybko jeździli bo taki olej zapewnia "lepsza ochrone".
Prawda jest taka że przy wyższych prędkościach tłok musi być dobrze chłodzony a zapewnia to niska lepkość oleju.
Dodam jeszcze że nigdy nie widziałem przytartego wału w xZRxx.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Czerwca 2020, 18:55:00 »
Dodam że auto jest z 2010 roku. Nie dymi przy gazowaniu i przyspieszaniu.
a rano przy uruchomieniu po całonocnym czy po weekendowym postoju ? widać cokolwiek ? Najlepiej jak jedna osoba odpala, a druga patrzy

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Czerwca 2020, 19:19:40 »
Do porównania kiedyś miałem prawie 20 letnie Renault z przebiegiem prawie 300 tys i nie brał w ogóle oleju, bez żadnego remontu i w dalszej rodzinie nadal jeździ.
pewnie śmigał na właściwym oleju
do Toyoty tylko 0W20 i jeszcze PAO takie jak Amsoil czy Ravenol i nie będzie problemu
a dla fanów 5W30 że niby lepiej zabezpiecza silnik pytanie - znajdźcie przypadek zatartej Toyoty bo na 0W20 jeździła i film się urwał - ja nie słyszałem
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2020, 19:51:13 wysłana przez jacek1979 »

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Czerwca 2020, 19:23:23 »
Do porównania kiedyś miałem prawie 20 letnie Renault z przebiegiem prawie 300 tys i nie brał w ogóle oleju, bez żadnego remontu i w dalszej rodzinie nadal jeździ.
pewnie śmigał na właściwym oleju
do Toyoty tylko 0W20 i jeszcze PAO takie jak Amsoil czy Ravenol i nie będzie problemu
a dla fanów 5W30 że niby lepiej zabezpiecza silnik pytanie - znajdźcie przypadek zatartej Toyoty bo na 0W20 jeździła i film się urwał - ja nie słyszałem
To nie mój post.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Czerwca 2020, 19:34:29 »
Dawniej samochody typu Żuk, Polonez przy niższym przebiegu brały dużo więcej oleju i nikt  nie remontował od razu silnika tylko dolewał oleju i jeździli dalej bo to taniej wychodziło.
Chyba nie ma co się zastanawiać? Zrób płukankę, zalej lepszym olejem (który ma lepsze właściwości rozpuszczające nagar) polecam fuchs , możesz jeszcze dodać ceramizer firmy ceramizer i zobacz czy będzie poprawa. Jak nie to możesz dolewać olei i jeździć albo sprzedać samochód i kupić nowy. A o remoncie silnika to raczej zapomnij. Jak pisałem wcześniej mnie te zabiegi pomogły. Nie robiłem tylko płukanki tylko częściej wymieniałem olej. I nie ma co narzekać na awaryjność toyoty bo inne biorą więcej oleju po wyjeździe z salonu niż twój. Obecnie samochody muszą spełniać wyższe normy ekologiczne to i silniki mniej wytrzymują.               

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Czerwca 2020, 20:45:03 »
 :good: cezario1
Możesz jeszcze Valvoline MaxLife zalać, też sprawdzony.

Edytka: Tylko nie wiem czy 0w20 jest dostępny. Sprawdzany nie na Toyotce, inna klasa lepkości.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2020, 20:47:25 wysłana przez wściekła mysz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl