Autor Wątek: Śruby zabezpieczające do kół  (Przeczytany 13202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Śruby zabezpieczające do kół
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Czerwca 2020, 11:32:47 »
Ale kombinujecie... Wykręcamy jedną śrubę/nakrętkę, robimy zdjęcia z każdej niezbędnej strony, dorzucamy wymiary w programie graficznym, wysyłamy mailem i czekamy na propozycje. Można też po dogadaniu się z firmą wysłać do nich śrubę/nakrętkę i czekać, aż odeślą z kompletem śrub/nakrętek zabezpieczających. Nadmieniam, że bez jednej śruby/nakrętki można jeździć.
No ale co mi po wymiarach moich obecnych nakrętek (płaskich), jak mam felgi wymagające nakrętek stożkowych? ;-)
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Czerwca 2020, 17:09:32 »
Żeby mieć pewność, wsadziłem nową felgę do bagażnika i zawiozłem do warsztatu "od kół" w mojej okolicy. A nawet dwóch. W po organoleptycznym zbadaniu felgi panowie stwierdzili ze potrzebuję nakrętek stożkowych. Zanabyłem.

No widzisz , czasem okoliczności powodują ,że z obydwu stron brakuje tej kropki nad i . Dlatego ja pojechałem ,by się dalej nie zastanawiać , tyle że ja mam do tej firmy mniej niż 100km 8-) Widziały gały co brały i tyle .

Pisałem wcześniej , byś napisał jakie rozwiązanie technicznie wybrałeś . Ale rozpędziłem się , bo myślałem o śrubach zabezpieczających do ori felg Toyoty . A jak rozumiem to są inne felgi , nie Toyotowe . Ja mam na aucie felgi i nakrętki toyotowe .

Też kupowałem nowe , nie fabryczne felgi i było tak że w sklepie powiedzieli "te oryginalne firmowe nakrętki będą ok " . Po kontakcie z producentem felg ,okazało się że nie tylko muszą być ich nakrętki z zestawu ,ale również dyski centrujące . Porównując nakrętki od auta i od nowych felg widać wyraźnie , że te od felg mają 2x wyższy stożek w pionie ,sam stożek w obydwu ma podobny kąt . W takim przypadku może być problem z ilością miejsca na szpilkę po zmianie felg , przy nakrętkach autowych .

Ogólnie jak kupuje się nowe felgi innej firmy nisz producent auta , to warto sprawdzić w homologacji , czy dedykują do naszego auta i co powinno być w zestawie . Oraz zalecenia montażu .

Po za tym zawsze trzeba sprawdzić  parametr ET , jakie mają felgi dotychczasowe ,a jakie będą miały i są dostępne w nowych felgach . To jest parametr określający ,czy felga wyjdzie poza obrysy auta , czy odwrotnie wejdzie za głęboko w zakole .
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/et-tajemniczy-parametr/?id=20

A to po to by prawa nie naruszać i nie mylić pojęć .

Rozstaw osi - odległość w rzucie poziomym między prostymi łączącymi środki kół poszczególnych osi, mierzona przy symetrycznym ustawieniu kół względem podłużnej osi pojazdu.

Rozstaw kół - odległość między punktami styku z powierzchnią jezdni środków bieżników kół tej samej osi.

Ale kombinujecie... Wykręcamy jedną śrubę/nakrętkę, robimy zdjęcia z każdej niezbędnej strony, dorzucamy wymiary w programie graficznym, wysyłamy mailem i czekamy na propozycje. Można też po dogadaniu się z firmą wysłać do nich śrubę/nakrętkę i czekać, aż odeślą z kompletem śrub/nakrętek zabezpieczających. Nadmieniam, że bez jednej śruby/nakrętki można jeździć.

Masz rację .ale nie jest tak prosto jak piszesz/myślisz . Tak to mogę zrobić ja , jak chcę kupić do ori felg i nakętek komplet zabezpieczenia . Ale tu chodzi o nowe inne felgi niż oryginalne producenta auta . No i tu jak nie jest w homologacji nic ujęte ,to jest problematyczne . A nakrętek czy śrub nie ma wcale , nie ma co wysyłać do firmy królak ,chyba że nową felgę 8-0

W zgrywaniu nowych felg z autem jest pomocna homologacja felg do danego auta .
Ale jeśli z różnych przyczyn ,nie można na tym dopasowaniu polegać to sprawa robi się problematyczna i kombinować czasem trzeba .

« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 17:18:55 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Czerwca 2020, 12:28:01 »
Ale tu chodzi o nowe inne felgi niż oryginalne producenta auta .
A to nowych felg nie można kupić z zestawem pasujących do nich śrub czy nakrętek i do nich dobrać zabezpieczające?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Czerwca 2020, 17:23:35 »
Jeśli felgi są dedykowane do auta , jest homologacja ,oraz zestawy do kół to tak .

Pisałem wyżej " Ale jeśli z różnych przyczyn ,nie można na tym dopasowaniu polegać to sprawa robi się problematyczna i kombinować czasem trzeba . "

Czasem ktoś nabywa felgi bez homologacji do swego auta ,a czasem kupuje używane bez przeszłości ,a czasem ktoś nie kupuje śrub/nakrętek czy pełnego zestawu producenta felg , bo nie , bo za drogie lub dlatego że takie info było ( nie potrzebne).

Kolega Barrek ma nowe felgi bez odpowiednich nakrętek ,a nakrętki te co ma od felg ori są inne , nienadające się . Więc powinieneś zczaić , że nie miał co wysyłać do firmy Królak w temacie nakrętek/śrub .

Wysłanie na wzór nakrętek czy śrub to podpowiedź głównie do podejścia względem felgi . Ja miałem komplety nakrętek od nowych felg ,ale zobaczyć w głowie a fizycznie jak nakrętka zabezpieczająca głęboko wchodzi , ile miejsca jest w około w otworze felgi ( fi 30), to nie ma co porównywać . Np. kąt stożka ten sam , tymczasem nakrętki od felg fi dołu stożka ( od strony łba) większe mają , niż nakrętka zabezpieczająca , co w efekcie powoduje jej inne wejście ,nieco głębsze w otwór felgi .
Dalej nakrętka zabezpieczająca siedzi głęboko w otworze felgi ,w około jest z 2mm luzu i fizycznie okazało się dopiero ,że da się na nią założyć ochronny kapsel ,który dosłownie ma wymiar otworu w feldze . Mowa o nakrętce z wewnętrznym wzorem i zabezpieczeniu przed brudem wzoru . Te kapsle aby zdjąć ,używam takiego metalowego cacka z izolacją by nie uszkodzić felg , no i tam gdzie jest większy zjazd w feldze mogę to podważyć . Tak więc sporo jest na styk , większe fi i klops , głębiej by weszła i klops z dekielkiem gotowy . Dla mnie jest akurat ,a dla wędkarza nie do złapania niczym , chyba że wiercenie . A początkowo byłem za tymi z wzorem wewnętrznym ;-)

Wiesz zawsze można łatwiej kupić na alledrogo , ładne świecące z UE i na co 10 aucie te same . Nikt nikogo nie zmusza do myślenia ,kliknąć kupić i z bańki będzie . Tam o niczym dyskutować się nie da , kasa ,wpłata ,paczka i gotowe . Następny proszę ,a jak pytać będziesz to sprzedający pomyśli ( nie ten to inny , co ja się będę produkował ,tym bardziej jak nic nie wiem ) . Tam jest tendencja taka ,im więcej pytasz to pewnie nie kupi .
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2020, 17:31:24 wysłana przez Rademenes »

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Czerwca 2020, 08:41:28 »
Nakrętki i zabezpieczenia przyszły, pasują. Koła zamontowane. Czyli HAPPY END ;-)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Czerwca 2020, 17:05:06 »
Nakrętki i zabezpieczenia przyszły, pasują. Koła zamontowane. Czyli HAPPY END ;-)
Mam takie same felgi. Jakie wziąłeś zabezpieczenia? To i ja się pokuszę...

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Czerwca 2020, 19:52:51 »
Jakie wziąłeś zabezpieczenia?
Wybrałem te: https://www.firma-krolak.com.pl/sklep/product/m-1008zzb/
Tylko jak rozmawiałem mailowo z firmą od felg to mówili że możliwe jest, że ten typ felg jest mocowany albo na stożki albo na nakrętki płaskie (mają dwa typy zamiennie wysyłane - tak zrozumiałem), także trzeba to sobie potwierdzić / sprawdzić.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Czerwca 2020, 04:03:14 »

A to kupiłeś normalne nakrętki + nakrętki zabezpieczające ?
Czyli taka pełna profesjonalna opcja , no to pozostaje życzyć spokojnej głowy i sprawnego używania 8-)

Mam takie same felgi.

Jakaś ustawka była ,że wiecie jakie felgi macie , kolega Barrek nie prezentował ich tu ?

To i ja się pokuszę...

Kolega pokombinował i teraz już z górki będzie ;-)

Jeśli firma losowo wysyła dwa rodzaje felg , względem mocowania ,to ktoś może trafić na te do nakrętek płaskich i wystarczy sam zestaw zabezpieczający . Prawdziwa loteria .

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Czerwca 2020, 07:32:56 »
A to kupiłeś normalne nakrętki + nakrętki zabezpieczające ?

Tak. Kupiłem pełny zestaw nakrętek. Zwykłe i zabezpieczające. Inpostem w 48 godzin doszły do paczkomatu.

Jakaś ustawka była ,że wiecie jakie felgi macie , kolega Barrek nie prezentował ich tu ?

Pochwaliłem się na "Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek" - pewnie to jest żródo wiedzy w tym temacie :)

Jeśli firma losowo wysyła dwa rodzaje felg , względem mocowania ,to ktoś może trafić na te do nakrętek płaskich i wystarczy sam zestaw zabezpieczający . Prawdziwa loteria

Tutaj podejrzewam że trafiłem na jakiegoś słabszego handlowca / specjalistę od felg. Może nowy był ;-). Jak mówił - jeżeli do felg dokupujesz nakrętki (mają taką opcję, zresztą tanie te nakrętki wtedy są) to magazynier patrzy na felgę i wie jakie nakrętki czy tam śruby w wypadku innych marek dorzucić. Tylko dlaczego nie można tego sprawdzić po np. numerze czy oznaczeniu felgi w katalogu, czy liście przewozowym? Niby prosta sprawa a nie ma takiej możliwości. Cóż, może specjalista taki , albo może firma... Na razie cieszę się nowymi felgami, które jeszcze sie przytymywane są przez nowe nakrętki i zabezpieczenia :)
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2020, 07:34:35 wysłana przez Barrek »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Czerwca 2020, 05:45:43 »
Z Chinolami tak loteryjnie czasem bywa w kwestii nakrętek , ale teraz mają przynajmniej potwierdzonych wartości nakrętki i zabezpieczenia . Nie ma tego złego ,co by na dobre nie wyszło  :good:.

Osobiście bał bym się rantu w polerze , bo pewnie tam jest cienka warstwa czegoś ,a pod spodem dopiero gołe aluminium . Uszkodzeń nie da się spolerować , pozostanie malowanie całości .

pireus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Czerwca 2020, 08:37:04 »
Szczerze mówiąc to ja chyba tyle czasu na konfigurację i zakup samochodu nie poświęciłem co Wy na te śruby zabezpieczające koła.  :o

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Czerwca 2020, 18:55:16 »
Pochwaliłem się na "Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek" - pewnie to jest żródo wiedzy w tym temacie
Potwierdzam.
Wybrałem te: https://www.firma-krolak.com.pl/sklep/product/m-1008zzb/
A mi się wydaje że mam płaskie... No nic, muszę wykręcić i sprawdzić.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Czerwca 2020, 21:25:09 »
W orginałach są płaskie a w nie stożkowe ja tąk mam

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Czerwca 2020, 00:32:20 »
To znaczy ,że identiko fele są w wydaniu firma i China ?

Szczerze mówiąc to ja chyba tyle czasu na konfigurację i zakup samochodu nie poświęciłem co Wy na te śruby zabezpieczające koła

A znasz " Kto pyta nie błądzi "

Każdy ma inne zainteresowania w danej chwili , jak się chce mieć coś dobrego ,to trzeba poszperać i doprecyzować o co komu chodzi . Jeśli o mnie chodzi ,to przeważnie mam problem znaleźć to co chcę i takie jak chcę . Uwierz mi czasem mam dosyć szukania w necie , bo większość to tandeta ,na szybko sprzedajnych aukcjach . W zalewie tandety ,na wszelakich portalach dla mas może być dziwne ,jak przez tydzień się koresponduje na temat nakrętek .

Trochę temu winna globalizacja ,trochę czasy i ich szybkość pęd ,a trochę polityka . Przez to co pokolenie dalej ,to bardziej jest przyzwyczajane do szybkiego konsumpcjonizmu . Czyli takiego złego nawyku , widzisz + kupujesz i o nic nie pytasz . Obecnie weryfikacja jest na wymarciu ,a uwierz mi weryfikacja dogłębna pokazuje zawsze albo tandetność towaru , albo masowość w nie wiedzy sprzedawcy .

Ja lubię weryfikować i bez tego mało co kupuję ,owszem schodzi się z tym ,ale nie jestem z nowego pokolenia . Które chce dużo tu i teraz , jest zawsze głodne i leniwe .

Powiedzmy tak , zamiast pisać bzdurne teksty i wstawiać swoje szpanerskie fotki na jakiś społecznościowy chłam , wolę pisać na tematycznych forach i zgłębiać wiedzę jaka mi się przyda . Zamiast wywnętrzać się i wywalać du.. na tablicy internetu , wolę weryfikować to co mam kupić akurat . Przynajmniej mniej mam bubli i fajansu pochowane po kontach . Kupić w tych czasach jest łatwo , tylko co w tym złego że przed zakupem chce się wiedzieć więcej , niż tylko klik kup teraz . Po za tym zakupy czegoś niejako na zamówienie , zawsze trzeba dopracować szczegółowo .

Jeśli by ktoś co roku kupował nakrętki , to po entym razie ,wysyłał by już do firmy rysunki techniczne ,a przy pierwszym zakupie łatwo nie jest , tym bardziej że pojęcie techniczne jest różne u każdego .

Tak jak pisałem wcześniej , ci co widzą i klikają , niech w spokoju zostawią tych co pytają i weryfikują . Widać coś cię zainteresowało ,skoro tu czytasz ,przecież nie musisz . Dosłownie jakbyś szydził z kolegi bo on wolniej zjadł obiad od Ciebie , to nie jest chyba dobry powód . Jedni żują inni łykają , wszyscy tacy sami nie mogą być , bo będzie nudno . Takie coś to dopiero w przyszłości będzie , wielka jednolitość sterowana z centrali .     
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2020, 00:34:08 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Czerwca 2020, 16:15:59 »
Nie bardzo wiem co Ciebie tak zdenerwowało w tym co napisałem.Ja po prostu kupuję firmowe śruby w salonie razem z samochodem i to wszystko. Jak ktoś sie uprze to i tak ukradnie koła albo cały samochód. Nie szydzę z nikogo, ale wydaje mi się że po prostu jest to przrost formy nad treścią. Chyba mogę mieć swoje zdanie  :o
P.s. Widziałem stronę tej firmy i kiedyś miałem ich śruby z kluczykiem, które tam pokazują. Było to wyjatkowe g, pamięatm jak nie mogłem odkręcić zamka w śrubie koła Poloneza gdy przebiłem oponę. Mam nadzieję, ze poprawili jakość wykonania i materiały.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl