Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #240 dnia: 12 Lutego 2021, 15:55:26 »
Ponieważ to napisałem wcześnie uraziło niektórych  to wyjaśnię
Ravkę odebrałem w styczniu tego roku. Stan licznika po miesiącu  jeżdżenia to ok 4900 km : w większości trasy po 500 .. 600 km w jedną stronę głownie autostrady, drogi szybkiego ruchu ale też drogi dojazdowe lokalne w różnym stanie  tzw. utrzymania zimowego.
Z tego co pamiętam ok 300?400 km przejechałem z wyłączoną kontrolą trakcji  głownie na  tych drogach lokalnych bo zawsze wyłączam kontrolę trakcji w trudnych warunkach -  czuję się bezpieczniej  i lubię też jak się trochę ? marszczy?
Nie jestem proekologiczny, oszczędny a samochód dla mnie to tylko narzędzie do poruszania się z punktu A do punkt B  i tylko dlatego kupiłem toyotę bo w poprzednią przejechałem prawie 460 tys  bez większych awarii - chociaż zaliczyłem dwa razy lawetę ( zapchany katalizator po 5 tys. i rozwalona chłodnica po zaliczeniu rowu  i znajdującego się tam kamienia)
Jeżdżę jak pisałem manualem wcześniej na fabrycznych letnich oponach
BRIDGESTONE 225/65R17 ALENZA 001
Poniżej wklejam zdjęcie bieżnika dla tych wątpiących czy jeżdżę na letnich

Dlaczego nie wymieniłem ?  bo nie widzę sensu wymiany ( zaraz gumiarze i ich  rodziny mnie zaatakują).
Fakt jak jest śnieg to przydałyby się zimówki , ale na letnich też sobie radzę bez większych problemów. Na odśnieżonych i na ogół mokrych drogach wolę jechać na letnich ,a na lodzie czy zimowa czy letnia nie ma znaczenia i tak się leci jak się zrobi głupotę

Co do napędu 4x4 to porostu śmieszą mnie opinie ludków w stylu : nie ślizgałem się na światłach, wyjechałem ze śniegu na parkingu itp bo mam 4x4 .
Tysiące dobrych kierowców nie ma 4x4 i jeździ nie ślizgając się na starcie na światłach i wyjeżdża ze śniegu bo po prostu potrafi.
Jak czipsowy kierowca nie  potrafi ? nie umie : to nawet napęd 4x4 nie pomoże podjechać pod małą lekko oblodzoną górkę na wyjeździe z parkingu

Zapomniałeś dodać, że jeździsz szybko, ale bezpiecznie :D

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: 12 Lutego 2021, 16:03:01 »
Jeżdżę jak pisałem manualem wcześniej na fabrycznych letnich oponach
BRIDGESTONE 225/65R17 ALENZA 001
Dlaczego nie wymieniłem ?  bo nie widzę sensu wymiany

Masz AC? Jeśli tak to sugeruję zapoznać się z warunkami szczegółowymi wypłaty odszkodowania (tak w razie czego).
A co ciekawsze - nawet jak nie będziesz sprawcą to polisa może nie zadziałać.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 12 Lutego 2021, 16:25:06 »
a gdzie w polskim prawie jest napisane o obowiązku jeżdżenia w zimie na oponach zimowych ?
nie ma problemu: do sporów z ubezpieczycielami zawsze jest sąd

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: 12 Lutego 2021, 16:55:56 »
a gdzie w polskim prawie jest napisane o obowiązku jeżdżenia w zimie na oponach zimowych ?

Przy OC i assistance - ok,  ale....
pierwszy z brzegu artykuł https://moto.pl/MotoPL/7,88389,24132681,czy-brak-opon-zimowych-wplywa-na-wyplate-odszkodowania-w-przypadku.html
oczywiście - jak masz czas i pieniądze, można próbować wojować, ale- jak to bywa w sądzie - wygrywa ten kto ma droższego prawnika

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: 12 Lutego 2021, 17:11:37 »
Nie chciałem cytować Twoich wcześniejszych wypowiedzi z uwagi na ich rozmiar, ale niestety nie wypada się nie odnieść do tego wszystkiego co napisałeś. Postaram się jakoś treściwie to zrobić, i tak:

1) Umiejętności kierowcy to podstawa bezpieczeństwa wszystkich użytkowników dróg.
2) Napęd to olbrzymia pomoc w każdych warunkach a nie dla każdego, bo nie każdy wie co to jest ten napęd.
3) Przestraszony np. porą roku kierowca swym zachowaniem stwarza olbrzymie zagrożenie dla nas wszystkich.
4) Gorszy od kierowcy z punktu nr 3 jest tylko ten kto uważa siebie za świetnego kierowcę.

Jako rozwinięcie punktu nr 4 nie wypada tu nie zacytować naszego utytułowanego kierowcy rajdowego który kiedyś powiedział coś co sobie zapamiętałem, i co chyba warte jest przemyślenia a mianowicie: "Jeżeli dziś uważasz siebie za świetnego kierowcę to lepiej nie siadaj za kierownicą". Teraz do sedna. Być może jesteś świetnym kierowcą, ale to czym się pochwaliłeś świadczy o Twojej wysokiej samoocenie, ignorancji i braku umiejętności przewidywania. Tego nie da się w żaden sposób obronić i uzasadnić mimo to Ty to robisz. W mojej ocenie to czym się szczycisz to zwykła głupota. Dalsza dyskusja jest zbędna.

« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 17:13:30 wysłana przez tilf »
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 12 Lutego 2021, 17:57:25 »
Przyspieszenia i obroty dla silnika awd 2.0 benzyna AT. Zgodnie z moimi testami dużo lepiej niż na papierze.
https://youtu.be/P8K2Y42lg44

gdzieś już ktoś o tym pisał, ale ciekawe jak mierzą to w katalogu; tutaj napisali, że mierzą od momentu ruszenia się wskazówki a podejrzewam, że w specyfikacji może to być całkowity czas czyli od wciśnięcia pedału, zatem uwzględniający reakcje systemu i dlatego czasy są jakieś sekundę gorsze

dla przykładu ten sam kanał dla hybrydy AWD podaje 7,2 do setki
https://youtu.be/IhseBSTJSpQ?t=30

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #246 dnia: 12 Lutego 2021, 19:34:00 »
Generalnie dobre i przejrzyście zrobione filmy. Przyspieszenie jest mierzone na 99,9% zawsze od ruszenia do zadanej odległości/prędkości, nigdy nie powinna być brany czas reakcji człowieka, bo to by fałszowało zapis i wszystkie profesjonale urządzenia typu Dirftbox czy ReDrive itp. tak to robią.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 12 Lutego 2021, 21:04:25 »
Generalnie dobre i przejrzyście zrobione filmy. Przyspieszenie jest mierzone na 99,9% zawsze od ruszenia do zadanej odległości/prędkości, nigdy nie powinna być brany czas reakcji człowieka, bo to by fałszowało zapis i wszystkie profesjonale urządzenia typu Dirftbox czy ReDrive itp. tak to robią.

nie chodzi mi o czas reakcji człowieka tylko czas reakcji systemu - jeśli wszystko byłoby mierzone od ruszenia to teoretycznie wyniki w katalogu powinny pokrywać się z tymi filmikami (więc hybryda 7,2 a benzyna 8,4) a jednak są wyższe, więc pytanie czy stoper nie zaczyna lecieć w momencie wciśnięcia pedału gazu a nie ruszenia; nie wiem jak w benzynie, ale hybrydzie skrzynia ma chwilę zwłoki, co przy mierzeniu od ruszenia, tłumaczyłoby lepszy o prawie sekundę czas
skoro w 2 przypadkach (i innych rodzajach napędu) wyniki wyszły zaskakująco podobne (tzn. w podobnym stopniu lepsze niż katalogowe) a w innych testach w necie wyniki są bliższe tym katalogowym to jednak podejrzewałbym, że w ich metodologii testowania jest coś innego niż w testach robionych przez producenta

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 12 Lutego 2021, 21:08:38 »
ale u mnie w papierach to aż 11s :) różnica jest kolosalna, choć mi udało się tylko 9,6 zrobić, ale zapomniałem o trybie sport i mierzyłem na normal.
Znalazłem w necie 4 testy dotyczące 2.0 i każdy był inny (warunki, napęd, ciśnienie itp.  też się liczą), najgorszy to było 10,1 najlepszy ten z tego filmu.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 21:11:31 wysłana przez Krisman »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 12 Lutego 2021, 21:36:41 »
fakt, to MT z silnikiem benzynowym ma poniżej 10 sek...
a co do trybu sport - widziałem sporo testów na youtubie i w 99% przypadków w trybie sport samochód wypadał gorzej niż w normal :/

może robili test po teście i już bateria była pusta... nie wiem, ale dziwne to jest (zwłaszcza, że powtarza się to w wielu testach)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #250 dnia: 12 Lutego 2021, 21:59:14 »
U mnie w benzynie na sport start jest wysoko, coś ok. 3600-4000rpm a to robi różnicę i wyraźnie to czuć . Jak zdobędę znowu sprzęt, to jeszcze raz sprawdzę.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #251 dnia: 15 Lutego 2021, 10:10:30 »
Wrzucę kij w mrowisko.
Wczoraj wybraliśmy się z żoną w nasze piękne Góry Świętokrzyskie (proszę się nie śmiać, tu też są strome zjazdy i podjazdy, choć to nie Alpy).
Objeździliśmy najbardziej zapadłe dziury, miejscami nie odśnieżane lecz tylko ubite przez "lokalsów" i RAVka mimo, że to RAV2 ;) wszędzie dała radę.
Nie zamierzam oczywiście nikogo przekonywać, że 4x2 jest lepsze lub nawet takie samo jak 4x4, BO NIE JEST ale wysokość zawieszenia, duża średnica kół, przyzwoite opony zimowe, możliwość łagodnego ruszania na prądzie nawet pod znaczne wzniesienie powodują, że nigdzie nie miałem problemu z podjechaniem, zjazdem oraz poruszaniem się nawet po dość głębokim śniegu (no bez przesady, takim do 15...20cm).
Jestem zadowolony.
Co nie zmienia sprawy, iż żałuję że nie wysupłałem te 10k na 4x4.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #252 dnia: 15 Lutego 2021, 10:31:51 »
Też z braku laku nie mam co narzekać, bo 4x2 wziąłem. Czasami w głębokim śniegu brakuje 4x4, ale co zrobić :).

Co do jazdy z 4x2 w trudniejszych warunkach, to 2 dni temu powiesiłem się na przodzie auta, bo podjąłem "złą decyzję" przy próbie wyjazdu.
Stwierdziłem, że przejadę przez zaspę, a nie wycofam jak wjechałem w miejsce parkowania, a że zaspa była wyższa niż prześwit, to auto przestało prawie drgać przy jeździe przód tył :).

Ostatecznie w dwie osoby się udało, ale ubaw był, jak zawsze w śniegu.

No i luźne koło wirujące w śniegu musi się do końca zatrzymać zanim się P włączy, bo pięknie skrzynia zgrzyta ;).

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 15 Lutego 2021, 10:39:16 »
No to nie jesteś sam. Ja jestem na razie bardzo zadowolony z trakcji napędu 4x2. Po przejechaniu 6000 km od listopada  nie odczuwam braku 4x4.  Pewnie gdybym miał 4x4 to było by dużo lepiej, ale jestem pozytywnie zaskoczony.

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: 15 Lutego 2021, 10:57:46 »
Tak, duże koła, spory prześwit - to wszystko ułatwia jazdę w kopnym śniegu. Jest spora różnica do nie-SUVów. Tam gdzie moje kombi się prawie zawiesza, szurając brzuchem po śniegu, RAV4 nie zauważa, że jest śnieg i koleiny  :grin:
Silnik elektryczny i łagodne operowanie pedałem gazu też ułatwia sprawę.
Mamy 4x4 bo nam bardzo na tym zależało (pierwotnie miało być kombi 4x4, ale padło na SUV i w końcu RAV4). A z tym to już bajka  :laugh: Przynajmniej dla naszych potrzeb

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl