notabene zalecany olej do tej jednostki to 5w30
Do 1.6 DIG-T tak samo zalecają 5W30 , a w USA to nawet 0W16 jak pamiętam i tam wiele dopuszczeń poza to nie ma ,ale pewnie na forum nissana czytałeś jakie są zdania . 5W30 odpada ,5W40 jak czasem się pociśnie ,a 5W50 jak ktoś notorycznie ciska . 0W to od razu jest komenti typu zmieniaj to badziewie i tu nie chodzi o markę oleju .Jak to serwis wiedział lepiej z 0W czy 10W ,a gdzie Ty wtedy myślami byłeś . Potwierdzam do mojego 1.6 w dobieraczkach pojawiają się 0W... od kiedy tak jest nie wiem dokładnie . Weszła chyba rok temu ,nowa norma czy oznaczenie API SP ,która świadczy o anty LSPI ale zawiera też badania wpływu na łańcuchy .
Co do twojego łańcucha , 0W fim dawało za cienki i jak mocno eksploatowany to mogło go momentami brakować . Osobiście nie rozumiem , po wymianie na nowy było już ok , to po co ten 10W ,nie wystarczył by 5W40 albo nawet 5W50 ,lepsze to zimą niż 10W60 ,zimą jaka by nie była , bo na taki olej to już temp od +5 ma inny wpływ .
Tym z 1.2 T ,po bataliach i naprawach też czasem przedłużali gwarancję ,ale jakto u Ciebie nie musieli ,oni taki olej zalewali to tym bardziej musieli , przecie Ty im tego jako własny nie woziłeś .
To o jakim silniku mowa?
mowa o M4R20,

Z pewnością mogło tak być, bo Nissan technologicznie to raczej stał wyżej od Renault w momencie fuzji.
Tak z pamięci strzelam ,że Nissan lepszy był w PB i w diesle się nie bawił kiedyś , a po fuzji pomieszali swe doświadczenia i wyszedł misz masz .Prędzej Renault dawniej mi się kojarzy z jakimś dieslem niż dawniejszy Nissan .Choć tak znowu z pamięci były jakieś przypadki ,że te same silniki w Renault OK ,a w Nissanie coś nie halo się sprawowały . Niby razem a jednak dla kogoś ,to nie to samo co dla siebie silniki .
dawali zdaje się dożywotnią gwarancję na rozrząd?
E tam nie możliwe raczej , który producent by był taki naiwny

, skoro było tak jak w ASO info leciało ,że czasem po przywleczeniu nowego auta do nich był łańcuch do wymiany ,lub na gwarancji był do wymiany . Ja usłyszałem ,że to nie jest przewidywalne tylko loteria taka i jak liczyłem na to rozwiązanie zamiast paska . Tak z łańcuchem po tym info bardziej się zdegustowałem . No bo pasek to przychodzą km i wymiana ,a z łańcuchem brak zalecenia wymiany ,ino latasz ,słuchasz i nie wiadomo kiedy ,tak raptownie może być

.
Nie ma takich klasyfikacji - źle przeczytałeś w Internecie.
Mowa o widełkach w 100C , np. W30 = 9.6-12.2 a W40 od 12.2 do 16.5 . Dokładnych cyfr nie pamiętam , indeks lepkości też ma widełki klasowe .No i jak wiesz z 40C i 100C indeks się wylicza .
ostrzejsze jazda i szybsze niż przepisy trasy.
A podawałeś interwały i jaki olej ,to też jest istotne , w takim przypadku olej ostatni powinien być zbadany raczej

.
autor mówi bardzo ogólnie
Czy chcesz zaprzeczyć ,że we wszystkich silnikach leci paliwo do oleju ? Autor napisał we wszystkich ,i dalej kwestia konstrukcji i wiadomo warunków . A dalej mogą być różne ilości %. To ogarnia wszystko , kwestia konstrukcji posiadanej ,PFI/GDI i warunki nadal .
Użycie oleju o większej lepkości ,ale nie z 0W na 10W tylko o jedno oczko od zaleceń ,czyli różnice marginalne .
I proszę Cię zbadaj choć raz swój olej z toyoty zanim napiszesz o lepkości i zawartości paliwa.
Podać adres wysyłki ?
Tak zamierzam

,tylko w silniku czysto , niebawem wymiana i w związku z sytuacją ,analiza za rok dopiero ,lub pod koniec roku z 1mc wcześniej .Choć w silniku czysto, to płukanka postojowa będzie zgodnie z jej manualem wystarczy , potem olej wstępny i dopiero docelowy , bo ten po płukaniu do analizy niezdatny .Niestety nie można przypadku porównywać do przypadku , nawet dwa te same silniki u innych osób mogą się z olejem inaczej zachować , analiza zużytego coś tam pokaże ,ale to raczej indywidualne wskazanie i określenie czy olej ma dalej zapas i jak wychodzi zużycie .
Adresu nie podawaj ,na oilclub mają dwa laby , po co mam ryzykować i wysyłać do Ciebie ,mało obiektywnie będzie .Cały post nie jest do li ciebie

. No i dalej mam tu analizę swoją wstawić ? Tylko jak pamiętam ty lałeś 0W do yarisa i badałeś chyba ,a analizy nie widziałem tu , chyba że to było 4000 postów temu

.
bo zrezygnowałem z subskrybcji
Subskrybujesz wątek a nie uzera . Nie myl z pojęciem ignora , pokazałem

a ten dalej myli

.
Znowu coś forum z cytowanym myli.
Forum jest ok , to jest kwestia twojego mylnego zaznaczenia przed cutuj ,sprawdź . Przynajmniej macie co czytać i z kim polemizować bez uwalania kolejnych nowych użytkowników po kostkach ,w konfiguracji banda łysego ....... . Nowi mają spoks

.