Autor Wątek: Olej - auris 1.6 132  (Przeczytany 27270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Olej - auris 1.6 132
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Listopada 2020, 11:51:13 »
to był dość powszechnie stosowany zabieg z podwyższaniem lepkości oleju w ich samochodach. W DE zresztą też.

To jest taki utarty zabobon , jak wodę łyka to wlać mu kisiel , z kiślem będzie ok tylko z czasem się wszystko zalepi ,kwestia warunków jak szybko to da znać o sobie . Ten zabobon nie tylko u nas jest , czy w DE ale i France też tak postępują . A potem właściciel się pozbywa i następny psioczyć zaczyna . Trzeba brać pod uwagę , że w przypadku 10W olei wybór jest mały .

to była pancerna w sumie jednostka czysto japońska, nie mająca nic wspólnego jeszcze z renault.

1.6DIG-T ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Listopada 2020, 12:15:52 »

1.6DIG-T ?
[/quote]
Nie, to już była wspólna konstrukcja, mowa o  M4R20, notabene zalecany olej do tej jednostki to 5w30, nie wiedzieć czemu serwis wiedział "lepiej"
Zresztą opinia ze stron typu dobierz olej to, "do silników ze zmiennymi fazami rozrządu tylko W30"

"Tylko olej SAE 30 gwaranctue prawidłową pracę układu zmiennych faz rozrządu dlatego producent taki olej rekomenduje.
Tak samo było w toyocie.

Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z oferty ZmienOlej"

I weź babo placek... ;)

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Listopada 2020, 12:29:45 »
Co do silnika, to była pancerna w sumie jednostka czysto japońska, nie mająca nic wspólnego jeszcze z renault.
To o jakim silniku mowa?  Renault łyknęło Nissana w 1999, za wiele czysto japońskiego chyba się w nim nie ostało...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Listopada 2020, 12:34:30 »
Napisałem wyżej i nie masz racji, bo mimo łyknięcia przez renault, to właśnie renault czerpał z benzyn nissana, a odwrotnie szły diesle (niestety również miałem nieprzyjemność z 1.5dci)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Listopada 2020, 12:48:32 »
Napisałem wyżej i nie masz racji, bo mimo łyknięcia przez renault, to właśnie renault czerpał z benzyn nissana, a odwrotnie szły diesle (niestety również miałem nieprzyjemność z 1.5dci)

Napisałem "chyba"  - konkretną wiedzę jak wygląda współpraca ma niewiele osób.  Z pewnością mogło tak być, bo Nissan technologicznie to raczej stał wyżej od Renault w momencie fuzji.  1.5 dCi to znany przypadek, japońskie firmy w ogóle niechętnie wchodziły w diesle i miały z nimi problemy (Toyota, Mazda).

Wracając do Twojego przypadku, to chyba sprawa prosta, ASO zastosowało olej niezgodny ze specyfikacją, a w tym silniku, nie wiem czy w Polsce, dawali zdaje się dożywotnią gwarancję na rozrząd?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Listopada 2020, 13:01:23 »
Nie, nie było takowej gwarancji, ale przez tą wpadkę przedłużyli mi gwarancję z 3 do 5 lat na silnik, co w sumie było miłym gestem, bo wcale nie musieli.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Listopada 2020, 19:01:35 »
klasy W40 mogą być wysokie i niskie , czyli prawie jak W30 i prawie jak W50
Nie ma takich klasyfikacji - źle przeczytałeś w Internecie.

No pokazałeś ,ale warunków do tego przykładu nie opisałeś
Oczywiście że opisałem - znowu nie doczytałeś - ostrzejsze jazda i szybsze niż przepisy trasy.
To jest ogólna prawda ,sam poczytaj . https://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/8718/znaczenie-lepkosci-oleju.html
Tym razem już coś przeczytałeś - tylko jak to bywa w internetach ;) autor mówi bardzo ogólnie a my tu mówimy o silnikach toyoty.
Cytat: "Jednak użycie oleju o większej lepkości niż zalecany, nie niesie za sobą katastrofalnych skutków" - jeśli kapa silnika po 100 - 200 tyś to nie katastrofalne skutki to ja senkju. I użytkownicy vvti z lat 99- 07 też senkju. Te ZRy które zatkaly oleje "W40" ;) i wyzsze też ci powiedzą senkju.
I proszę Cię zbadaj choć raz swój olej z toyoty zanim napiszesz o lepkości i zawartości paliwa.
Podać adres wysyłki ?
Oleje o symbolach 40, 50 i 60 zapewniają doskonałe smarowanie silnika w odpowiednio wyższych temperaturach otoczenia
Tu to już padłem.

Czekam na przydlugawa ripostę.
Ps. Tylko bez wyimaginowanych klas Wxx prosze

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Listopada 2020, 19:18:19 »
Cytat: Zbig w 30-09-2020, 21:45:41
To jest ogólna prawda ,sam poczytaj . https://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/8718/znaczenie-lepkosci-oleju.html
Tym razem już coś przeczytałeś
Ale to chyba nie ja pisałem?  Postów szpeca od dłużyzn już nie widzę bo zrezygnowałem z subskrybcji ;-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Listopada 2020, 21:41:26 »
Znowu coś forum z cytowanym myli. Oczywiście chodziło o tego pana.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Listopada 2020, 00:16:01 »
notabene zalecany olej do tej jednostki to 5w30

Do 1.6 DIG-T tak samo zalecają 5W30 , a w USA to nawet 0W16 jak pamiętam i tam wiele dopuszczeń poza to nie ma ,ale pewnie na forum nissana czytałeś jakie są zdania . 5W30 odpada ,5W40 jak czasem się pociśnie ,a 5W50 jak ktoś notorycznie ciska . 0W to od razu jest komenti typu zmieniaj to badziewie i tu nie chodzi o markę oleju .Jak to serwis wiedział lepiej z 0W czy 10W ,a gdzie Ty wtedy myślami byłeś . Potwierdzam do mojego 1.6 w dobieraczkach pojawiają się 0W... od kiedy tak jest nie wiem dokładnie . Weszła chyba rok temu ,nowa norma czy oznaczenie API SP ,która świadczy o anty LSPI ale zawiera też badania wpływu na łańcuchy . 

Co do twojego łańcucha , 0W fim dawało za cienki i jak mocno eksploatowany to mogło go momentami brakować . Osobiście nie rozumiem , po wymianie na nowy było już ok , to po co ten 10W ,nie wystarczył by 5W40 albo nawet 5W50 ,lepsze to zimą niż 10W60 ,zimą jaka by nie była , bo na taki olej to już temp od +5 ma inny wpływ .

Tym z 1.2 T ,po bataliach i naprawach też czasem przedłużali gwarancję ,ale jakto u Ciebie nie musieli ,oni taki olej zalewali to tym bardziej musieli , przecie Ty im tego jako własny nie woziłeś . 

To o jakim silniku mowa?
mowa o  M4R20,
:roll:
Z pewnością mogło tak być, bo Nissan technologicznie to raczej stał wyżej od Renault w momencie fuzji. 

Tak z pamięci strzelam ,że Nissan lepszy był w PB i w diesle się nie bawił kiedyś , a po fuzji pomieszali swe doświadczenia i wyszedł misz masz .Prędzej Renault dawniej mi się kojarzy z jakimś dieslem niż dawniejszy Nissan .Choć tak znowu z pamięci były jakieś przypadki ,że te same silniki w Renault OK ,a w Nissanie coś nie halo się sprawowały . Niby razem a jednak dla kogoś ,to nie to samo co dla siebie silniki .

dawali zdaje się dożywotnią gwarancję na rozrząd?
E tam nie możliwe raczej , który producent by był taki naiwny  :shock:, skoro było tak jak w ASO info leciało ,że czasem po przywleczeniu nowego auta do nich był łańcuch do wymiany ,lub na gwarancji był do wymiany . Ja usłyszałem ,że to nie jest przewidywalne tylko loteria taka i jak liczyłem na to rozwiązanie zamiast paska . Tak z łańcuchem po tym info bardziej się zdegustowałem . No bo pasek to przychodzą km i wymiana ,a z łańcuchem brak zalecenia wymiany ,ino latasz ,słuchasz i nie wiadomo kiedy ,tak raptownie może być :oops: .

Nie ma takich klasyfikacji - źle przeczytałeś w Internecie.

Mowa o widełkach w 100C , np. W30 = 9.6-12.2 a W40 od 12.2 do 16.5 . Dokładnych cyfr nie pamiętam , indeks lepkości też ma widełki klasowe .No i jak wiesz z 40C i 100C indeks się wylicza .

ostrzejsze jazda i szybsze niż przepisy trasy.
A podawałeś interwały i jaki olej ,to też jest istotne , w takim przypadku olej ostatni powinien być zbadany raczej  <kucharz>.

autor mówi bardzo ogólnie
Czy chcesz zaprzeczyć ,że we wszystkich silnikach leci paliwo do oleju ? Autor napisał we wszystkich ,i dalej kwestia konstrukcji i wiadomo warunków . A dalej mogą być różne ilości %. To ogarnia wszystko , kwestia konstrukcji posiadanej ,PFI/GDI i warunki nadal .

Użycie oleju o większej lepkości ,ale nie z 0W na 10W tylko o jedno oczko od zaleceń ,czyli różnice marginalne .

I proszę Cię zbadaj choć raz swój olej z toyoty zanim napiszesz o lepkości i zawartości paliwa.
Podać adres wysyłki ?

Tak zamierzam :song: ,tylko w silniku czysto , niebawem wymiana i w związku z sytuacją ,analiza za rok dopiero ,lub pod koniec roku z 1mc wcześniej .Choć w silniku czysto, to płukanka postojowa będzie zgodnie z jej manualem wystarczy , potem olej wstępny i dopiero docelowy , bo ten po płukaniu do analizy niezdatny .Niestety nie można przypadku porównywać do przypadku , nawet dwa te same silniki u innych osób mogą się z olejem inaczej zachować , analiza zużytego coś tam pokaże ,ale to raczej indywidualne wskazanie i określenie czy olej ma dalej zapas i jak wychodzi zużycie .

Adresu nie podawaj ,na oilclub mają dwa laby , po co mam ryzykować i wysyłać do Ciebie ,mało obiektywnie będzie .Cały post nie jest do li ciebie  :-P. No i dalej mam tu analizę swoją wstawić ? Tylko jak pamiętam ty lałeś 0W do yarisa i badałeś chyba ,a analizy nie widziałem tu , chyba że to było 4000 postów temu  <kawusia>.

bo zrezygnowałem z subskrybcji

Subskrybujesz wątek a nie uzera . Nie myl z pojęciem ignora , pokazałem  <regulamin> a ten dalej myli  :wallbash:.

Znowu coś forum z cytowanym myli.

Forum jest ok , to jest kwestia twojego mylnego zaznaczenia przed cutuj ,sprawdź . Przynajmniej macie co czytać i z kim polemizować bez uwalania kolejnych nowych użytkowników po kostkach ,w konfiguracji banda łysego ....... . Nowi mają spoks  :good:.

« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2020, 00:34:58 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Listopada 2020, 15:55:19 »
W30 [... ] W40
Prosze doucz sie o oznaczeniach klasyfikacji.

Cytat: mechu w Wczoraj o 19:01:35
autor mówi bardzo ogólnie
Czy chcesz zaprzeczyć ,że we wszystkich silnikach leci paliwo do oleju ?
A to niby ja nie potrafię cytować.
Napisałem "autor mówi bardzo ogólnie a my tu mówimy o silnikach toyoty."
Ale oczywiście najlepiej wyjąć cos z kontekstu nie wiedząc które silniki mają paliwo w oleju a które nie maja z tym problemu.
A podawałeś interwały i jaki olej ,to też jest istotne
Znowu nie doczytałeś - podawałem olej - interwały nie pamiętam (auto robi kilka tys. rocznie - olej wymieniany co rok)
po co mam ryzykować i wysyłać do Ciebie
Znowu nie zrozumiałeś - chiałem podać ci adres laboratorium a nie mój.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Listopada 2020, 23:59:10 »
Prosze doucz sie o oznaczeniach klasyfikacji.
To napisz jakie są widełki ,wiele się nie pomyliłem  <taniec>.

A to niby ja nie potrafię cytować.

Jeśli cytat nie jest osoby która widnieje nad cytatem to tak . Ja zacytowałem dobrze , tylko nie całe zdanie .Cytowanie to cytowanie , cytujący wybiera fragment .

Ale oczywiście najlepiej wyjąć cos z kontekstu nie wiedząc które silniki mają paliwo w oleju a które nie maja z tym problemu.

Autor napisał tak : "Należy jednak pamiętać, że w pracującym silniku smar w skrzyni korbowej jest zawsze w pewnym stopniu "rozcieńczany" paliwem. Stopień rozcieńczenia zależy od rodzaju silnika i warunków jazdy."

Czytaj jest zawsze i dalej zależy od , potem ruch miejski jest nie korzystny .
Autor napisał ogólnie ,bo to zjawisko występuje we wszystkich silnikach , jedynie % tego może być różny . A Toyoty to auta raczej miejskie są .
Oczywiście konstrukcyjnie GDI bardziej sprzyja ,a PFI mniej ,ale czynników może być jeszcze wiele . Silniki toyoty i hondy są raczej ostatnimi z PFI , w rynek GDI wpycha się przebojem ,nawet czasem hybryda ma GDI. PFI są na wymarciu i u większości producentów w odwrocie .

Celowo skręcasz w inną stronę by nie potwierdzić pytania . Zaprzecz lub potwierdź ,autor jasno pisze domyślnie ,we wszystkich występuje ,w jednych mniej w drugich więcej .

Znowu nie doczytałeś
Gdybyś przy wstawianiu fotek dał opis ,to nie było by takich sytuacji . A to że nie dałeś wtedy opisu to jestem na 100% pewny . Jako ekspert powinieneś o tym pamiętać , bo warunki serwowane dla silnika to pół sukcesu . A przedstawianie awarii bez opisu to mierny przykład . Tak samo jak bym wstawił foty otwartego silnika po niby super oleju , a w silniku błoto . Bez opisu tak naprawdę tylko widać co się stało , a co mogło mieć wpływ na to ,to już domysły .

Przecież napisałem ,że na OilClub są dwa laby , po kiego mi jakieś twoje . <zalamka>

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2020, 00:05:10 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Listopada 2020, 16:26:40 »
Odechciało mi się cokolwiek tłumaczyć - nie ma sensu jak ktoś nie chce zrozumieć.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Grudnia 2020, 22:11:44 »
Ja zrozumiałem dobrze , ino bardziej obiektywnie będzie olej wysyłać w miejsce inne niż " twój lab ". Czyli do takiego ani mojego , ani twojego .
Olej już w labie  :song: , ponoć mikołaj ma przynieść mi wynik na prezent <kawusia> .
W czy SAE , po W wszyscy obczają . Nie wiem czemu się burzysz ,tak czy tak nawet na Oil się pisze i nikt za to głowy nie urywa .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Grudnia 2020, 01:58:42 »

Zbadany już.

By było szybciej , postanowiłem obecny olej zbadać .

No kolego jestem już po analizie własnego oleju 5w30 Royal Purple API SN + . <regulamin>

Przepracował 1 rok i prawie 8kkm , styl lekka noga , 98% miasto . Wymiana na ten olej nie była poprzedzona płukaniem .
Uwaga ROZCIEŃCZENIE PALIWEM 2.7 - GC (chromatograf gazowy) . Woda 0.2% , TAN 3.30 , TBN 3.26  . Lepkość w indeksie spadła ze 161 na 150 , a w KV100 z 10.5 na 9.5 czyli blisko SAE20 . Żelazo 16 ,inne pierwiastki (miedź , glin , ołów ) ze zużycia statystycznie po 1 i 2 , potas 14 , olej ma dodatek AW w postaci Tytanu i rzeczywiście ma skład anty LSPI .  Utlenianie 17 , nitrowanie 16 .Pierwiastki z dodatków i inne jak Mo spadły bardzo nieznacznie .

Czyli nie zawsze 0W20 jest złotem , na 5W30 przynajmniej jest zapas lepkości , jak widać taki olej daje radę w ciężkich warunkach . Silnik mam zdrowy a olej 5W30 ochronił go do końca , mimo ciężkich warunków ,paliwa i wody . Więc nie ma się co napinać na 0W20 , jak widać kluczem jest w miarę olej i odpowiednie interwały 1R/10kkm . Analiza potwierdza ,że i w PFI paliwo leci do oleju ,choć były komenti ,że na te warunki to i tak mało PB . Padło też stwierdzenie ,że jak widać 5W30 1ZR-FAE krzywdy nie zrobi , a wręcz przeciwnie :good: .   

Dla tych co się wahają , zawsze mogą poszukać czegoś uniwersalnego jak 0W30. Ja uważam ,że różnice pomiędzy 0W a 5W w spalaniu czy rozgrzewaniu są marginalne , a za tym nie ma co się kurczowo trzymać zalecenia producenta ,które jest z samego dołu . Te silniki pojadą prawie na wszystkim .

No to teraz kolego odpowiedź , jak to jest , czy paliwo w PFI też może wystąpić w oleju ? :o
Miałem rację w interpretacji słów pan z Bizol ,czy nie ? :o

"Należy jednak pamiętać, że w pracującym silniku smar w skrzyni korbowej jest zawsze w pewnym stopniu "rozcieńczany" paliwem. Stopień rozcieńczenia zależy od rodzaju silnika i warunków jazdy."

Tylko niech ci do głowy nie przyjdzie napisać , że wszyscy Toyotami latają po trasach . No i abym nie szukał cię , względem odpowiedzi , brak odpowiedzi dla innych też będzie poniekąd odpowiedzią kto miał rację . 

Na marginesie , polecam wszystkim zrobić analizę oleju ze swej bryki . Dlaczego , bo można się dowiedzieć ciekawych rzeczy :

1. Stan silnika obecny lub po poprzednikach .
2. Wpływ własnych warunków na olej i silnik .
3. Czy i na ile starcza to wybrane cudo olejowe ,w strikte konkret swoich warunkach .
4. Oraz czy warto co jakiś czas silnik popłukać , by odleżyny choćby pierwiastkowe ja Fe nie zalegały latami .
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2020, 02:18:07 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl