Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #165 dnia: 06 Września 2023, 15:15:31 »
Tutaj pompujesz ile ma byc i zatwierdzasz. Jak potem spadnie,  to urządzenie sygnalizuje, że coś nie teges. I szukasz sam, w którym kole.

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #166 dnia: 06 Września 2023, 19:15:41 »

Ja już rozeznałem rynek i biorę pod uwagę Continental 870p lub Michelin Pilot 5 Sport. Za Continental przemawia, że są to najlepsze opony zimowe, zaś za Michelin poziom głośności 68 decybeli

Chyba raczej pójdę w stronę Conti, szczególnie,  że do Też rozważam głównie te dwa modele, czy 71db z Continental 870p nie będą zbyt głośne?

Jeśli jesteś audiofilem, który "slyszy" złocone wtyczki do kabli glosnikowych, to może zauważysz różnicę :grin:

3 decybele to 2 razy głośniej. Nie trzeba być audiofilem żeby usłyszeć różnicę,  tylko trzeba mieć choć raz w życiu porządne opony. Wtedy czuć,  że warto zapłacić za komfort

Wyobraź sobie Kolego, że mam porządne opony.
Od wielu lat.
Teraz letnie Continental PremiumContact 7, a zimowe Continental WinterContact TS 870.
Miałem też Micheliny i wcale cichsze nie były.
No tak, ale nigdy dodatkowo nie wygłuszałem auta...

Chyba raczej pójdę w stronę Conti, szczególnie,  że do drugiego auta też właśnie kupiłem ts870p. Jak wrażenia z jazdy na nich, bo to będzie dopiero pierwszy sezon zimowy w aucie żony?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #167 dnia: 06 Września 2023, 22:51:50 »
Jak już jesteśmy przy oponach to zapytam, przy jakim ciśnieniu w oponie czujniki pokażą usterkę ogumienia czy tam sprawdź ciśnienie czy coś takiego? W poprzednim wozie miałem odczyt ciśnienia a tu nie mam i troche mnie to denerwuje.
W rav4 powinno być ok.2.4 bara prawidłowo, a czujnik reaguje gdy ciśnienie spadnie poniżej 2.0.
Edit: też mam od nowości (trzy zimy) nokian wrd suv 225/60r18 i u mnie ZERO problemów.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #168 dnia: 06 Września 2023, 23:01:17 »
Zależy co kto uważa. Z klasycznych opon to wolałbym Conti. Na codzień jeżdżę na Yokohamach…

Poprawię się, ponieważ nieprecyzyjnie napisałem. W płaskich mam zawsze sezonowe Continentale, W jeepie mam całoroczne AT od Yokohamy.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #169 dnia: 07 Września 2023, 14:59:55 »
Ja się wyleczyłem z continentali, jak mi się zdarzyło nie podjechać w zimie pod górę, pod którą szwagier wjeżdżał na jakichś chińczykach. Opony miały wtedy zdaje się 3 lata, więc teoretycznie powinny być spoko

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 07 Września 2023, 15:02:11 »
Ponad 30 lat na różnych modelach, w różnych samochodach, nigdy mnie nie zawiodły.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #171 dnia: 07 Września 2023, 15:02:44 »
Po obejrzeniu różnych materiałów jednak bliżej mi chyba do Michelin Pilot 5 Sport

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 07 Września 2023, 15:04:07 »
Co kto lubi. Jeden lubi czekoladę, drugi jak mu nogi śmierdzą…

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #173 dnia: 07 Września 2023, 17:35:05 »
Co kto lubi. Jeden lubi czekoladę, drugi jak mu nogi śmierdzą…
Wszystkie czołowe marki są OK. Brać dobry produkt dobrej marki, ewentualnie rzucić okiem na poziom hałasu i to wszystko. Patrzenie na rankingi nie ma większego sensu, chyba że szukasz do jakiegoś konkretnego zastosowania. Po pierwsze wyniki często nie pokrywają się w zależności kto testuje. W niemieckich testach najlepsze są Conti, a we francuskich Micheliny ;). Po drugie te różnice to najbardziej widoczne są na diagramach, bo w rzeczywistości to są jakieś ułamki procenta albo metra albo mieszczące się w granicach błędu pomiarowego. Po trzecie te pomiary na testach później dla opony używanej nie są już wiążące. Po czwarte walory opony mogą być różnie odbierane w zależności od modelu czy marki samochodu. Ale moje życiowe doświadczenie podpowiada, że każde Micheliny i Godyeary były OK i każde Conti były nie warte swojej ceny.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 17:36:57 wysłana przez surrender »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 07 Września 2023, 17:36:48 »
No a w moim przekonaniu odwrotnie :)
Możemy jednak chyba ładnie się różnić? :D

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #175 dnia: 07 Września 2023, 19:40:28 »
Właśnie kupiłem zimówki ma kolejną sześciolatkę mojego Wagona.
Ponieważ letnie po raz drugi używam deszczowe Uniroyale, więc zimowe również weszły deszczowe. W obecnych czasach jednak więcej jest deszczu w zimie niż śniegu.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #176 dnia: 07 Września 2023, 19:53:47 »
Wszystkie czołowe marki są OK. Brać dobry produkt dobrej marki, ewentualnie rzucić okiem na poziom hałasu i to wszystko. Patrzenie na rankingi nie ma większego sensu, chyba że szukasz do jakiegoś konkretnego zastosowania. Po pierwsze wyniki często nie pokrywają się w zależności kto testuje. W niemieckich testach najlepsze są Conti, a we francuskich Micheliny . Po drugie te różnice to najbardziej widoczne są na diagramach, bo w rzeczywistości to są jakieś ułamki procenta albo metra albo mieszczące się w granicach błędu pomiarowego. Po trzecie te pomiary na testach później dla opony używanej nie są już wiążące. Po czwarte walory opony mogą być różnie odbierane w zależności od modelu czy marki samochodu. Ale moje życiowe doświadczenie podpowiada, że każde Micheliny i Godyeary były OK i każde Conti były nie warte swojej ceny.
W punkt.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #177 dnia: 17 Września 2023, 22:45:02 »
Moja Toyota wyjechała na bridgestonach. Na zimę tez kupiłam bridgestone. Zobaczymy. Po górach nie jeżdżę (choć kto wie może się wybiorę). A tez wychodzę z założenia, ze mamy mało śniegu dużo deszczu w zimie, a na to ponoć one są bardzo dobre.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 18 Września 2023, 10:18:20 »
Te Alenza podobno hałaśliwe, znajomy dojechał do siebie i od razu zrobił im weg.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #179 dnia: 18 Września 2023, 18:40:44 »
Topoll nie zauważyłam, żeby były hałaśliwe, a jechałam i autostrada i po mieście z różnymi prędkościami. Ogólnie już chyba pisałam, że auto jest nadwyraz ciche. Nawet warkot spalinówki przy gwałtownym przyspieszaniu mi nie przeszkadza i nie uważam go za męczący hałas. Jak ktoś ma wątpliwości zapraszam do yarisy przy prędkości 80 km/h i w górę (o autostradzie w okolicach 160 nawet nie mówię).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl