Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #300 dnia: 26 Lipca 2021, 07:44:00 »
Zostaje ci do wyboru elektryk ,albo.............. elektryk. Nie ma silnika spalinowego to sie nic nie popsuje .  <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 26 Lipca 2021, 08:03:39 »
To samo miałem napisać.
Dzisiejszych norm już żadna benzyna czy diesel nie spełni, zwłaszcza jak ma być bezawaryjna.
Turbo nie lubi częstego gaszenia i odpalania, a u konkurencji masz start/stop.
Toyota dobrze rozwiązała problem napędem hybrydowym, ale jak widać do czasu.
Na miasto to elektryk lub plugin, ale plugin PPD warunkiem, że masz dostęp do gniazdka. Bo lądowanie takiego auta na publicznych stacjach jest nieopłacalne.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 26 Lipca 2021, 10:35:18 »
Start & Stop się wyłącza z guzika a w niektórych modelach można to "wyprogramować" tzn. zakodować tak, że start&stop masz wyłączone... Podstawa aby to wyłączać przy jeździe...

Na razie jak przeglądam forum, auta z problemem rozcieńczonego paliwa po ilości tematów i wątków to Renault + Toyota i trochę Mazda.

U Niemców nie ma takich problemów a nawet na sławetnych forach VW nie ma nawet tematów o "braniu" oleju i raczej jest to 1L/10000km jak się zdarzy i to na cieniźnie 0W20, która u Niemców jest jest "oficjalnym" olejem, bo tam 5W30 czy 5W40 to podstawa. VW problemy się skończyły w 2013 roku po felernych pierwszych TSI. A mechanicznie psuje się wszystko bez wyjątku to fakt, więc jak plujecie na VW to idźcie tam najpierw na forum poczytać o problemach tak jak ja to robię. Natomiast u Niemców jest więcej problemów podejrzewam mechanicznych o dziwnej treści. Coś za coś.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: 26 Lipca 2021, 10:49:16 »
Śmigają do salonu VW, skoro wiesz, że się nie psuje. Nie wiem po co zawracasz du..

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 26 Lipca 2021, 11:45:27 »
Nie ma co, świetny i rzeczowy wkład do dyskusji o przybywaniu oleju  <zalamka>

Oczywiście nie podoba mi się stanowisko TMP, bo to powinno być napisane w instrukcji obsługi albo kropka max na bagnecie powinna być 35 mm wyżej - może taka jest charakterystyka pracy hybryd, że w zimnych miesiącach takie zjawiska mają miejsce i należy to zaakceptować... nie wiem i nie twierdzę tego, ale ten układ napędowy jest już na rynku od 3 lat, więc powinny być znane przypadki uszkodzenia silnika z powodu rozrzedzenia oleju benzyną - czy ktokolwiek na tym forum jest w stanie przytoczyć takowe (czy to RAV4 czy Camry czy Lexus...)?
Toyota siedzi w technologii hybrydowej od paru dobrych lat i sądzicie, że japońscy inżynierzy nie mieli pojęcia zjawisku jakim jest odkładanie się paliwa w oleju? Nie sądzę.
Na koniec jeszcze przypomnę jak się robi płukankę silnika spalinowego - wlewa się naftę prosto do oleju, odpala silnik iii... silnik się nie zaciera.
Podsumowując, nie jestem zachwycony, ale mam powody myśleć, że nie jest to problem, który powinien mi spędzać sen z powiek.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #305 dnia: 26 Lipca 2021, 12:30:51 »
Niech żrą   ... Opinie o VW też znam. W Toyocie olej leci do góry, w VW do dołu, choć chyba te czasy VW ma za sobą od jakiegoś 2012 roku   Każde auto jest usterkowe, ale póki co szukam czegoś co chociaż nie ma problemów podstawowych a więc "olejowych" ani w górę ani w dół w czasie "normalnej" eksploatacji z przewagą miasta.

Oficjalne stanowisko Toyoty przywołuje film stworzony przez Hondę, która miała jakiś czas temu podobny problem, ale tylko w silniku benzynowym 1.5T i tylko na rynku USA. Rozwiązali go przez aktualizację softu.
Dlatego polecam jeszcze udać się do salonu Hondy, gdzie czeka hybrydowa CR-V, która z olejem nie ma absolutnie żadnego problemu. Jeżdżę taką od trochę ponad roku i oleju ani nie przybywa ani nie ubywa, a jeżdżę praktycznie w 90% po mieście.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 26 Lipca 2021, 12:33:10 »
U Niemców nie ma takich problemów a nawet na sławetnych forach VW nie ma nawet tematów o "braniu" oleju i raczej jest to 1L/10000km jak się zdarzy i to na cieniźnie 0W20, która u Niemców jest jest "oficjalnym" olejem, bo tam 5W30 czy 5W40 to podstawa. VW problemy się skończyły w 2013 roku po felernych pierwszych TSI.

Moje A4 2017, 5400km od wyjechania z salonu poprosiło o dolewkę oleju.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 26 Lipca 2021, 13:17:46 »
Moje A4 2017, 5400km od wyjechania z salonu poprosiło o dolewkę oleju.

Sorry faktycznie został jeszcze - 2.0TFSI to takie samo G w przypadku grupy VW co pierwsze silniki TSI - trzeba wiedzieć jakich silników się wystrzegać. Nie bronie tu VW - broń boże! Sam kiedyś miałem golfa 1.4TSI 160KM z 2010 roku, któremu po 40tys km pękł tłok (na całe szczęście nic się nie stało) - wymieniono tłoki na "nową wersję" i przelatałem tym samochodem następne 100tys km lejąc olej co 10tys km, (którego nie brał nawet grama od momentu wymiany tłoków) wymieniając klocki i filtry i nic więcej.

Chciałem hybrydkę sobie kupić na miasto ale jak TMP pisze, że 16% paliwa w oleju to norma lejąc 0W16 do tego ... to wiem, że może kogoś uraże, ale to zaprzeczenie wszystkim normom i inżynierii razem do kupy zebranej. Wybiliście mi tym wątkiem skutecznie to auto póki co.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #308 dnia: 26 Lipca 2021, 13:43:19 »
Nie ma co, świetny i rzeczowy wkład do dyskusji o przybywaniu oleju  <zalamka>

Oczywiście nie podoba mi się stanowisko TMP, bo to powinno być napisane w instrukcji obsługi albo kropka max na bagnecie powinna być 35 mm wyżej - może taka jest charakterystyka pracy hybryd, że w zimnych miesiącach takie zjawiska mają miejsce i należy to zaakceptować... nie wiem i nie twierdzę tego, ale ten układ napędowy jest już na rynku od 3 lat, więc powinny być znane przypadki uszkodzenia silnika z powodu rozrzedzenia oleju benzyną - czy ktokolwiek na tym forum jest w stanie przytoczyć takowe (czy to RAV4 czy Camry czy Lexus...)?
Toyota siedzi w technologii hybrydowej od paru dobrych lat i sądzicie, że japońscy inżynierzy nie mieli pojęcia zjawisku jakim jest odkładanie się paliwa w oleju? Nie sądzę.
Na koniec jeszcze przypomnę jak się robi płukankę silnika spalinowego - wlewa się naftę prosto do oleju, odpala silnik iii... silnik się nie zaciera.
Podsumowując, nie jestem zachwycony, ale mam powody myśleć, że nie jest to problem, który powinien mi spędzać sen z powiek.

Audi też mówiło, że silniki TSI są super wydając zalecenie że spalanie 1L/1000km to norma tak jak TMP daje 3.5cm ponad max i 16% paliwa jako norma ... To jest ten sam absurd - ale jak tego nie widzicie to spoko... To, że Toyota siedzie w hybrydach - jasne i jest w tym ponoć "the best", co nie oznacza, że nie "przeholowali" z próbą oszczędzenia kolejnego 0.1L/100km. A te 16% paliwa to się przypomni dopiero pewnie po 150tys(?) km a nie teraz, jak już wszystko z gwarancji wyjdzie czyli dajmy 3-5 lat +

To śmiejecie się z Audi i zaleceń 1L/1000km spalania a sami mówicie, że jest inżynierowie wiedzą co robią i 3.5cm ponad max jest OK... Nie wiedziałem, że Toyota to religia? ... Faktycznie o Hondach jak kolega tu 2 posty wyżej napisał nie ma żadnych uwag na forach (europejskich) i dzięki za info.

Nie przychodzę tutaj, żeby kogoś obrażać czy być obrażanym. Przychodzę jako potencjalny klient znający się trochę na autach (w końcu jestem inżynierem z wykształcenia i to który siedział w motoryzacji lata) szukający sprawdzonego auta, który od samego początku nie będzie chociaż miał tak popularnych obecnie problemów z olejem, które są bolączką zbyt wyżyłowanej ekologii. Zarówno tego przybywającego oleju jak i ubywającego. Nie jestem religijny co do żadnej z marek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #309 dnia: 26 Lipca 2021, 15:15:36 »
W takim razie kup hybrydę Toyoty poprzedniej generacji z pośrednim wtryskiem i nie będziesz miał problemów olejowych.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 26 Lipca 2021, 15:27:42 »
Ja się z niczego nie śmiałem i sam miałem roz***e 1.8 TSI, także ten... Nie jestem fanatykiem żadnej z marek (no może poza Porsche, ale mnie nie stać), Toyota to dla mnie solidny dupowóz z niezłymi osiągami, który dobrze trzyma wartość i wcale nie zamierzam nikogo przekonywać, że to najlepsze auto jakie można kupić (bo nie jest, ma sporo braków w porównaniu do konkurencji). Dodatkowo, tak jak napisałem wcześniej - wcale nie podoba mi się stanowisko Toyoty, ale ja nie jestem inżynierem (jakbym był to może pracowałbym w Toyocie  :o ), tylko coś tam liznąłem motoryzacji w życiu i pozostaje mi jeździć-obserwować i wyciągać wnioski. Na razie wnioski są takie, że po sezonie zimowym nadmiar zniknął i stan utrzymuje się na tym samym poziomie, a skoro wlanie litra nafty bezpośrednio do oleju nie powoduje, że silnik eksploduje, to może jeszcze trochę pojeździ nawet jak się delikatnie rozcieńczy paliwem... Może jestem naiwny, wyjdzie w praniu. A Ty sobie kupisz co tam chcesz byle nie Toyote ;-)

A co do tego 3,5 cm i 16% to trzymasz się tych wartości jak religii właśnie a widziałeś żeby ktoś faktycznie miał tyle nadmiaru? Bo jak już przywołałeś TSI, to motory spalające 2 litry oleju na 1000 km to fakt.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #311 dnia: 26 Lipca 2021, 22:17:02 »
Norma aby uznać olej w/g wszystkich norm za "zdatny" jest chyba 5%
Podaj numer normy chętnie przeczytam.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 26 Lipca 2021, 23:10:43 »
To w końcu wyślijcie olej do analizy to dostaniecie czarno na białym czy spełnia czy ni. 21 stron i nie nikt nie wysłał oleju do LABA?

Cytuj (zaznaczone)
The Acceptable Limits
While it is preferred that fuel does not mix with the engine oil, there are times when it happens, and it requires attention if it exceeds the guidelines.             

Gasoline engines:   2.4% maximum
Diesel engines:       3.4% maximum

Uznaje się, że wzrost ponad te wartości powoduje takie zaburzenia w innych parametrach oleju, że olej traci automatycznie swoje kluczowe parametry i przestaje się nazywać olejem i wypada ze wszystkich norm...

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 27 Lipca 2021, 21:36:36 »
To w końcu wyślijcie olej do analizy to dostaniecie czarno na białym czy spełnia czy ni. 21 stron i nie nikt nie wysłał oleju do LABA?

Cytuj (zaznaczone)
The Acceptable Limits
While it is preferred that fuel does not mix with the engine oil, there are times when it happens, and it requires attention if it exceeds the guidelines.             

Gasoline engines:   2.4% maximum
Diesel engines:       3.4% maximum

Uznaje się, że wzrost ponad te wartości powoduje takie zaburzenia w innych parametrach oleju, że olej traci automatycznie swoje kluczowe parametry i przestaje się nazywać olejem i wypada ze wszystkich norm...
To nie jest norma tylko opinia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #314 dnia: 28 Lipca 2021, 00:25:10 »
Po trasie 3,5 k km na Chorwację i stanie licznika ok 12 k km - stan oleju bez zmian - max.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2021, 00:43:01 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl