Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #330 dnia: 15 Kwietnia 2024, 06:58:59 »
bo przez maskę się nie naładuje na 100%, nie wymiesza elektrolitu itp.
Bo temat jest nieco bardziej skomplikowany. Prawdziwe pełne i stuprocentowe naładowanie aku kwasowo-ołowiowego następuje, gdy elektrolit osiągnie optymalną gęstość 1,28 g/cm3, co mierzy się areometrem  (ew. densymetrem). Sterownik auta tego nie ogarnie :) bo sprawdza jedynie prąd ładowania przy danym napięciu. Sęk w tym, że w końcowej fazie ładowania napięcie i prąd osiągają odpowiednio maksymalne i minimalne wartości i praktycznie się nie zmieniają. Sterownik "myśli" więc, że to już koniec ładowania. Tymczasem pełne wysycenie akumulatora wymaga jeszcze tej fazy, w czasie której korzystne jest też chwilowe podwyższenie napięcia (wszystko wg konkretnej charakterystyki) celem m.in. wymieszania elektrolitu i usunięcia ew. zasiarczenia.

To właśnie dlatego zaleca się okresowe, dwa razy do roku, podładowanie akumulatora z zastosowaniem tej optymalnej procedury. Przedłuży się w ten sposób jego żywotność. Zwykłe ładowanie standardowym napięciem 14,4V - 14,7V tego nie zapewni.

Z drugiej strony powiedzieć trzeba, że to trochę dzielenie włosa na czworo i można temat spokojnie olać. Przecież i tak ogromna większość użytkowników nie wyciąga aku z auta, nie doładowuje go ekstra i jeździ bezproblemowo ładnych kilka lat. Czyli temat jest taki trochę dla koneserów ;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #331 dnia: 15 Kwietnia 2024, 08:13:48 »
Dziękuję za wyjaśnienie. Jestem użytkownikiem, który zwykle pod maskę zagląda, gdy trzeba dolać płynu do spryskiwaczy, więc zbytniego pojęcia o niczym nie mam. W dawnej Corolli (2007) akumulator wytrzymał 11 lat bez żadnych doładowań itp. przy przebiegu ok. 65 tys. km. Także ravka to pierwsze auto, które w jakikolwiek sposób doladowuję przed tym okresem. Wcześniej temat dla mnie nie istniał i miło się dowiedzieć czegoś w nowych obszarach.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #332 dnia: 15 Kwietnia 2024, 11:22:23 »
Mnie zastanawia czy ładowanie przez porty jest zdrowe dla instalacji? Prąd ładowania leci wtedy po instalacji, jak podpinasz się bezpośrednio tego nie ma. Czy nie przegrzejesz instalacji? Przypominam, każdy przewód ma pewną rezystancję i jest rezystorem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #333 dnia: 15 Kwietnia 2024, 11:51:25 »
Przewód musiałby być bardzo cienki bo nawet 0.75 mm2 znosi przepływ 10A prądu.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #334 dnia: 15 Kwietnia 2024, 12:22:24 »
Pomysł o ładowaniu przez port pod maską to rozwiązanie producenta. No raczej przewidział i zastosował taką instalację, by ogarniała pełen zakres prądu ładowania.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #335 dnia: 15 Kwietnia 2024, 12:52:36 »
Według instrukcji porty służą do awaryjnego rozruchu. Choć istotnie nie ma zakazu wykorzystania ich do ładowania akumulatora.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #336 dnia: 21 Kwietnia 2024, 18:40:07 »
Panowie zastanawia mnie jedna rzecz. W 2.0 jest akumulator efb z korkami wkręconymi, a w tych korkach są dwie dziurki. Czy podczas ładowania ładowarką trzeba te korki zluzować?, czy te dziurki to odpowietrzniki?. Nigdzie informacji nie mogę znaleźć.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #337 dnia: 13 Sierpnia 2024, 14:31:32 »
Chce podładować akumulator w bagażniku. Udało mi się go rozładować na kempingu. Odpaliłem co prawda boosterem i wróciłem normalnie do domu ale chciał bym asekuracyjnie podładować.
Posiadam ładowarkę Victrona BlueSmart 12V 15A.
1. Czy muszę odłączyć aku od auta przed i na czas ładowania? Czy to zbędne ale oczywiście auto nie może być "odpalone".
2. Czy warto przestawić w ustawieniach ładowarki typ akumulatora na odpowiedni czy puścić w AUTO wykrywanie?
3. Dać ładowanie 15A czy 5A? Jest możliwość wyboru na ładowarce.

Dzięki

« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2024, 14:34:11 wysłana przez Axel99 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #338 dnia: 13 Sierpnia 2024, 15:46:24 »
Ja bym odłączył minus akumulatora na czas ładowania (jest ciepło więc bym nie wykręcał akumulatora i nie brał go do domu, chyba, że parkujesz na publicznym parkingu),
wybrał typ akumulatora - kwasowy i ustawił prąd na 5A (tak dawniej zalecano ładować akumulatory kwasowe - tzn. prąd ładowania to 1/10 pojemności).
Co prawda po ponownym podłączeniu akumulatora trzeba zaprogramować od nowa ustawiania ale tak jest bezpieczniej dla elektroniki auta.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #339 dnia: 13 Sierpnia 2024, 16:01:39 »
Panowie zastanawia mnie jedna rzecz. W 2.0 jest akumulator efb z korkami wkręconymi, a w tych korkach są dwie dziurki. Czy podczas ładowania ładowarką trzeba te korki zluzować?, czy te dziurki to odpowietrzniki?. Nigdzie informacji nie mogę znaleźć.

Jak masz standardową ładowarkę bez ustawień zaawansowanych to nie musisz luzować korków. Tam nie ma napięcia powyżej napięcia gazowania akumulatora.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #340 dnia: 13 Sierpnia 2024, 16:08:04 »

Ad. 1 - Jak masz ustawienia fabryczne z ładowaniem na 14,4V to nie musisz odłączać akumulatora. Ale przy takim napięciu nigdy nie naładujesz akumulatora. Tą ładowarką możesz nawet włączyć ustawienia zaawansowane z prądem ładowania o wartości 1.6A (dla aku 45Ah) i napięciu nawet do 17V. Tylko wtedy odłącz aku.
Ad. 2 - Ja w swoim modelu nie widziałem takiego ustawienia.
Ad. 3 - Ja bym ustawił na prąd 5A

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #341 dnia: 13 Sierpnia 2024, 21:17:08 »
nie wiem jak Wam mam odpisac ponizej 600 znakow. Jakas blokade mam.
Chyba wysle kilka wiadomosci. Nie wiem o co chodzi :)

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #342 dnia: 14 Sierpnia 2024, 08:21:02 »
Pytanie
RAV4 IV 2018r Hybryda fabryczny aku od nowości.

U mnie napięcie się waha pomiędzy 12.18V a 12.33V - jazda tylko miasto. (pomiary cykliczne z 3 tygodni).
Doładowanie prostownikiem nic nie daje.

Czy to jest poprawne w hybrydzie? Bo w benzyniaku to jest niedoładowanie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #343 dnia: 14 Sierpnia 2024, 08:32:31 »
Jak doładowanie prostownikiem nic nie daje - to zmień aku. A poźniej sprawdz czy napięcię będzie się wahać pomiędzy 12,2V a 12,4V i wtedy wyciągaj wnioski.

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #344 dnia: 14 Sierpnia 2024, 09:46:54 »
Świetna porada: Kup sobie aku za 900zł i wyciąg wnioski.

Avensis trzymał 12.8V i mógł tak stać trzy tygodnie bez strat. Układu hybrydowego nie znam. W mojej ocenie to niedoładowanie. Ale czy napewno?
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2024, 09:51:02 wysłana przez ZXS.J »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl