Autor Wątek: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek  (Przeczytany 6676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Sierpnia 2022, 19:08:07 »

.ale i wad  Jak ze wszystkim.
Wpatrzone oczy przechodniów, jak pomykam spod Biedry na elektryku z tym kosmicznym buzzerem :grin:...bezcenne.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Sierpnia 2022, 19:33:59 »
Dla mnie Toyota czyni cuda, czego nie doznałem z innymi markami. Niedawno robiłem przegląd po 30k, grubość tarcz i klocków zwiększyła się, to samo z głębokością bieżnika opon letnich, która zwiększyła się z 7 na 8 mm. Z Toyotą zostanę już na zawsze  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Sierpnia 2022, 20:39:02 »
...baaaa, nawet cena rośnie kosmicznie szybo, jak i wartość używanych  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Sierpnia 2022, 21:30:07 »
Przede wszystkim toyota to marka globalna i masowa cos jak vw. A wiec skupiaja sie na jak najwiekszej sprzedazy liczonej w milionach. I taka beda miec strategie by zwiekszac sprzedaz. Obecnie toyota to prostota czyli podobnie jak mazda. Nie sadze beda szli w luksusy bo od tego jest lexus tak samo jak vw ma audi. Moga podbijac swoj wizerunek poprzwz sport bo obecny prezes jest maniakiem sportowych aut wiec mamy gr yarisa gr corolle gr supre. Ale czy bedzie mialo to wplyw na przyszle modele? Ogolnie ciezko przewidziec w ktora strone podazy cala swiatowa motoryzacja. Renault cos popierzy o wypozyczaniu aut i fabrykach odnawiania starych trupow. Unia chce elektrykow wylacznie. Wiec sporo zalezy od tego czy bedzie trzecia wojna swiatowa w najblizszych 2 latach i od przepisow cymbalow u wladzy. Producenci juz dawno stracili samowole i musza stosowac sie do rygorystycznych przepisow (automatyczne zwalnianie, brak halasu, euro 10 emisji, brak halasu, gpsy, zdalne odlaczanie silnika, 150 poduszek itp) do 2035 tylko elektryki? No i jaki mozna obrac kierunek rozwoju. Jakbysmy mieli wolnosc to powiedzialbym ze wolnossace mazdowskie e skyactive x w polaczeniu z ecvt toyoty czyli polaczenie wspolpracy toyoty i mazdy byloby swietne. Ale to co funduja nam wlodaze czyli planowane wojny glod i blackouty zakazy wychodzenia z domu czy prace zdalne kaza mi sadzic ze wszystko zmierza w kierunku zmniejszania produkcji do minimum by tylko elite bylo stac na cokolwiek a nie jak teraz kazdego.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2022, 21:38:22 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Sierpnia 2022, 21:38:37 »
Renault cos popierzy o wypozyczaniu aut i fabrykach odnawiania starych trupow.
Jak i Toyota, dokładnie to samo ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Sierpnia 2022, 23:28:22 »
I tu nikt nie odbierze Toyocie liderowania.
I tu nikt nie odbierze Toyocie liderowania.
Może i tak, a może i nie, bo Ford kuga hev, działający na bliźniaczym rozwiazaniu, również z ecvt i spalinowym o pojemności 2.5l działającym w cyklu Atkinsona, w wersji fwd spala mniej niż rav4 fwd, jedynie ustępuje jej mówca (190KM vs 218KM) w USA to bardzo popularny model.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Sierpnia 2022, 09:25:10 »
Co to jest ta miękka hybryda?
Miękka hybryda to zwykły silnik spalinowy + alternator o zwiększonej mocy, który wspomaga czasem ruszanie z miejsca. "Hybryda" stworzona na potrzeby statystyk, a nie faktycznego oszczędzania paliwa. Stosują je np. Audi. BMW.

W MHEV nie chodzi o statystyki, ani o oszczędność paliwa. Daje to po prostu duża moc na niskich obrotach, czyli silnik jest dynamiczny i elastyczny przy każdych prędkościach. Jak dla mnie to równie ważne, co niskie spalanie

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Sierpnia 2022, 09:34:52 »
Może i tak, a może i nie, bo Ford kuga hev, działający na bliźniaczym rozwiazaniu, również z ecvt i spalinowym o pojemności 2.5l działającym w cyklu Atkinsona, w wersji fwd spala mniej niż rav4 fwd, jedynie ustępuje jej mówca (190KM vs 218KM) w USA to bardzo popularny model.
Można powiedzieć, że jestem fanem fordów. Miałem 3 w sumie przez 15 lat i w żadnym nie było większych problemow. Są (według mnie) bardzo ładne, jeździ się super komfortowo.
Kupując rav4, brałem pod uwagę kuge, ale ta nowa wygląda jak mydelniczka. Zresztą nie tylko ona - wystarczy spojrzeć comzrobili z mustangiem. Focus może nie jest zły, ale też mniej zadziorny, niż poprzedni model, także według mnie poszli w złą stronę przy projektowaniu :-\
Drugi minus fordów, to że szybko i dużo tracą na wartości - nie rozumiem czemu biorąc pod uwagę to, co wyżej napisałem

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Sierpnia 2022, 09:57:23 »
W związku z globalizacją i wymianą myśli technicznej (i podkupowaniem projektantów) marki są coraz bardziej podobne do siebie. Często mówimy że jakiś model jest (nie-)udany, czy silnik pechowy, także może odstawać od poziomu całej marki. Dodatkowo właściwie z każdą nową generacją nie wiadomo ile z poprzedniej będzie miała, tak dużo podzespołów może się zmienić. A czasem nie zmienia się prawie nic. Idziemy w stronę elektrykow czy to się podoba, czy nie. Ja już bardzo poważnie rozważałem bZ4X, i pewnie nastepny będzie elektryczny.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Sierpnia 2022, 10:56:39 »
Wad? Jakie np? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zwiększona masa pojazdu. Ale niespecjalnie coś więcej.
Np. że akumulatory nie lubią wielotygodniowych postojów. Oraz niskie max. masy holowania, chociaż nie wiem z czego to naprawdę wynika.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Sierpnia 2022, 11:13:56 »
Brak ocynku nie jest też zaletą, jeżeli chcemy pojeździć samochodem więcej niż 5 lat

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Sierpnia 2022, 12:49:47 »
A co się dzieje po pięciu latach z nieocynkowanymi blachami?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Sierpnia 2022, 12:58:38 »
Pewnie nic, a ocynk jest fanaberią europejskich producentów, nie mającym żadnego uzasadnienia w zabezpieczaniu samochodów przed korozją. Ot tak sobie wymyślili tą technologię, żeby podnieść koszty produkcji. A uzasadnienie, że najmniej rdzewiejące auta to takie, których karoseria jest wykonana z blachy ocynkowanej. I, że ta metoda produkcji karoserii i podwozia pozwala na wieloletnie użytkowanie pojazdu bez ryzyka wystąpienia korozji błotnika lub innych elementów jest fałszywa
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2022, 13:06:02 wysłana przez pireus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Sierpnia 2022, 17:06:04 »
Ford kuga hev, działający na bliźniaczym rozwiazaniu, również z ecvt i spalinowym o pojemności 2.5l działającym w cyklu Atkinsona,
Czyli Kuga działa na hybrydzie Toyoty. Prochu nie odkryli.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Sierpnia 2022, 17:09:45 »
Hybryda to pewien zestaw zalet
...ale i wad :) Jak ze wszystkim.
O jakich wadach myślisz przy docelowym segmencie rynku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl