To bliźniaczy silnik jak w mojej Corolli e12 tylko tam jest 1,6 vtti, świece to mam Denso TT zwykłe co się co 30-40 tyś wymienia bo z tego co pamiętam Irydowych czy Platynowe to Toyota przewidywała od dual vtti dopiero. Kiedyś walczyłem z drganiami budy i kierownicy na jałowym i wiele osób mówiła, że od wyjazdu z salonu tak mieli bo są bardzo niskie obroty 650 na jałowym, były podejrzenia poduszki olejowej ale poduszki silnika to niby tylko w ASO ale cena odstrasza. Obroty jak skaczą rano na ssaniu to uszczelka pod kolektor dolotowy do wymiany. Na pewno 2 razy w roku środek do czyszczenia wtrysków do baku. , jest też mocny środek do czyszczenia który wlewa się do baku raz w roku i potem wymienia olej bo taki czarny się robi Texaco Techron Concentrate Plus. Czy powodem może być zaworek pvc nie wiem? jak byś zmieniał to daj znać. Co do szarpania przy ruszaniu to miałem w e12 było najbardziej w korkach w lato a tu chyba był za mały luz jałowy na pedale sprzęgła, potem 200tyś było kończące się sprzęgło wysoko już łapało, potem ślizgało.