Autor Wątek: dziwnie zachowuje się silnik avensis 1.8  (Przeczytany 23775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: dziwnie zachowuje się silnik avensis 1.8
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Listopada 2022, 20:48:00 »
 <kucharz>to jest zaworek jedno kierunkowy przy mocniejszym ciśnieniu czyli z jednej strony powinno iść łatwo dmuchnąć a z drugiej prawie wcale, jest tam taka jakby kulka co powinna latać jak potrząśniesz jak nie lata to się zblokowała od nagaru i nie działa, ale może się wyrobić i puszczać niby to się powinno wymienić nie czyścić, choć niektórzy to czyszczą regularnie jak jest łatwy dostęp. Na filmiku z balonem jest pokazane jak działa sprawny zaworek.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2022, 20:55:18 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Verso
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopada 2022, 22:45:48 »
No dobra okej wszystko pięknie ładnie opisane ale powiedzcie jakie mogą być objawy kiedy taki zaworek puszcza w drugą stronę, czy wolne obroty mogą być za małe i silnik telepać karoseria np?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2022, 21:40:08 »
Najczęściej wywala bagnet, auto kopci pali olej, może go też dusić dławić na wolnych obrotach.

Offline Pajgar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2022, 22:44:20 »
Jeśli chodzi o wysokie obroty na ssaniu i nierówną pracę na wolnych, to może to też być wina świec.

Wysłane z mojego Lenovo K33a48 przy użyciu Tapatalka

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopada 2022, 17:16:06 »
Właśnie mi korek jak odkręcę tak podrzuca że mało nie odleci i tak się zastanawiam nad wymiana tego zaworka bo po czyszczeniu jak być coś tam lekko poprawę zobaczyłem ale to jeszcze nie to, a propo swiec to w wakacje nowe wlecialy tak że to wykluczam. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopada 2022, 19:11:06 »
Podobno powinno się ten zaworek pcv co 100tyś, ale nikt tego nie wymienia dopóki nie ma problemów, samo czyszczenie czasami nie pomaga, oczywiście podobne objawy to też może być przebicie na cewce zapłonowej, brudna przepustnica, brudny przepływomierz, warto podglądnąć podstawowe parametry przez tanie obd za parę złotych i program typu Car Scanner.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Listopada 2022, 20:51:15 »
Aha, ogólnie przeplywka i przepustnica czyszczona też w wakacje tak że jadę po nitce do glebka. Tak się składa że mam ten gadzen vscana chyba czy vgate jakoś tak i powiedz jak zapnę się na obd i ściągnę ta apke to na jakie parametry mam zwrócić uwagę i czy mogę się odezwać z wynikami pomiarów do diagnozy i obgadania :)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Listopada 2022, 22:53:24 »
 Podstawa wskazania na rozgrzanym silniku i biegu jałowym: obroty,przeprzepływomież MAF, korekty wtrysku długie, wskazania temperatury silnika i powietrza zasysanego, sprawdzić czy nie ma błędów i ramki zamrożone, jak się wybierze model Toyoty w programie dobrze po latach produkcji to można wiele parametrów sprawdzić.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2022, 22:59:53 »
Witam ponownie,  tak więc odczytałem te parametry o ktorych mówiłeś : obroty jalowe ok650, przepływomierz MAF ok 1.80g/sec, korekty długie ok -7.03, temp 83stopnie płyń, powietrze dolotowe 6stopni. Czy według was cosjest nie tak?

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Grudnia 2022, 16:33:23 »
I tak mi się przypomniało że spojrzałem w instrukcje obsługi że świece przerwa ma być 1,1mm a ja jak wymieniałem w wakacje swiece to włożyłem bez podginania a teraz patrzę na opakowaniu że fabrycznie mają 2mm czy może mieć to jakieś znaczenie?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Grudnia 2022, 19:49:28 »
Korekty długie -7 to już sporo, albo mało tlenu brudny filtr powietrza, za dużo paliwa leją trochę wtryski (brudne) problem z zapłonem, co do świec dziwne jakie mają aż 2mm przerwy? Ogólnie też mam korekty długie na minusie i miałem -7 do -10 po wymianie filtra powietrza, świec na irydowe Denso oraz 2 razy wlanie Xeramic do czyszczenia wtryskiwaczy benzyny na pół baku mam -1,5 do -5 i paliwo chyba Orlen ma kiepskie bo lepiej jest na Lotosie, ale nie miałem problemu z biegiem jałowym raczej z dławieniem na niskich obrotach do 2500 i mocnym wciśnięciu gazu.
Co do twoich parametrów reszta wyglądają ok. mogą przepuszczać uszczelki pod wtryskami widać najczęściej zaolejenie, może być ten zaworek PCV, ale sprawdziłbym te świece i zaworek oparów paliwa EVAP wężyk co od niego idzie do kolektora dolotowego zdjąć i zaślepić zagiąć by nie łapał powietrz lewego, zaworek ten też można przeczyścić nie powinien puszczać z baku do kolektora jak nie jest włączony. Ogólnie podaj jaki masz dokładnie silnik? W Corolli e12 z 2005 roku VVTI 1,6 objawy skakania obrotów na zimnym przy mrozach to uszczelka kolektora dolotowego, hałas kolektora przy przyspieszaniu to jego rozwarstwienie w środku i rezonans lub uszczelka ta https://moja-toyota.top/2021/10/11/brzeczacy-wydech-toyota-corolla/ ogólnie w 1,6 VVTI na jałowych kierownica lata i buda obroty 650 i niby ten typ tak ma.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2022, 20:04:27 wysłana przez piotr_the »

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Grudnia 2022, 21:50:06 »
Wiesz co z tym dławieniem na niskich obrotach też mam bo czasem mi nawet gasnie jak ruszam muszę więcej gazu dodać, ale spróbuję najpierw jak zalecasz świeczki, filtr nowy powietrza i ten zaworek chyba kupię nowy nawet jest promka widziałem za 91zeta. Dziękuję wielkie za pomoc będę kopał aż może w końcu dojdę ale satysfakcja mam nadzieję że zostanie. Pozdrawiam.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Grudnia 2022, 22:11:57 »
Co do tego brzeczenia jest lepiej znalazłem urwana blachę na kacie więc ja wyciagnolem. Mój silnik 1.8vvti 129km świeczki brałem NGK po VIN. A przy przyspieszaniu to czujesz jak by silnik latał na boki bo ja czasem mam takie wrażenie.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Grudnia 2022, 16:55:51 »
To bliźniaczy silnik jak w mojej Corolli e12 tylko tam jest 1,6 vtti, świece to mam Denso TT zwykłe co się co 30-40 tyś wymienia bo z tego co pamiętam Irydowych czy Platynowe to Toyota przewidywała od dual vtti dopiero. Kiedyś walczyłem z drganiami budy i kierownicy na jałowym i wiele osób mówiła, że od wyjazdu z salonu tak mieli bo są bardzo niskie obroty 650 na jałowym, były podejrzenia poduszki olejowej ale poduszki silnika to niby tylko w ASO ale cena odstrasza. Obroty jak skaczą rano na ssaniu to uszczelka pod kolektor dolotowy do wymiany. Na pewno 2 razy w roku środek do czyszczenia wtrysków do baku. , jest też mocny środek do czyszczenia który wlewa się do baku raz w roku i potem wymienia olej bo taki czarny się robi Texaco Techron Concentrate Plus. Czy powodem może być zaworek pvc nie wiem? jak byś zmieniał to daj znać. Co do szarpania przy ruszaniu to miałem w e12 było najbardziej w korkach w lato a tu chyba był za mały luz jałowy na pedale sprzęgła, potem 200tyś było kończące się sprzęgło wysoko już łapało, potem ślizgało.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Grudnia 2022, 00:04:40 »
Co do swiec to te które napisałeś denso i jeszcze ngk które ja wsadziłem są w instrukcji.  Poduszkę tez latem wymieniałem szukając tropu była zerwana wymieniłem na nową ale to nie to. Mam kilka wskazówek, myślę że ten zaworek sobie odpuszczę na koniec kasę zawsze zdarzę wydać będę szedł po twoich tropach i dam znać tylko kiedy znaleźć ten cenny czas na spokojne grzebanie to dopiero wyczyn haha, ale jak coś odkryje dam znać.  Pozdrowionka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl