Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 131461 razy)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Listopada 2023, 15:05:44 »
Za każdym razem będzie to co innego. Zawsze masz referencje w tej samej sekcji - i tylko w tej sekcji ma to znaczenie.
To jest jasne, ale pytałem o to, co oznaczają poszczególne typy. Nie jest to wyjaśnione na początku danej sekcji, a ma to znaczenie praktyczne. W przypadku akumulatora do Type C montowany jest aku 55Ah. No to chciałbym wiedzieć co to jest ten Type C i czym się różni od Type A i B poza tym, że tam są wkładane mniejsze aku. Nie umiem tego prościej wytłumaczyć :)
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2023, 15:08:01 wysłana przez calzone »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Akumulator hybryda
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Listopada 2023, 15:24:11 »
Rozumiem to, ale bez popatrzenia w tą instrukcję to nie wiem. Podeślij mi tą instrukcję na maila rezerwowekontomail@gmail.com
Popatrzę
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #167 dnia: 07 Listopada 2023, 15:47:19 »
Pojeździłem dziś trochę z woltomierzem na fotelu pasażera, pokazującym napięcie na akumulatorze (nie na gnieździe zapalniczki) i generalnie podczas jazdy napięcie wynosi okolo 13.5V. Napięcie 14.6V pojawia się w następujących przypadkach:
- tuż po uruchomieniu napędu przez około 2-3 minuty
- podczas hamowania i tuż po nim na kilka-kilkanascie sekund
- podczas oczekiwania na czerwonym świetle (D plus hamulec) jako krótkie impulsy co jakiś czas
- podczas pracy silnika spalinowego kiedy ładuje on baterię HV
- podczas postoju na P z włączonym napędem przez cały czas postoju
- podczas jazdy z prędkością powyżej możliwości EV ale odcinek był zbyt krótki by uznać to za regułę.
Przez zdecydowaną część czasu jazdy napięcie wynosi około 13.5V. To co napisałem dotyczy III gen. HSD w Aurisie.

Edit
Po włączeniu świateł mijania cały czas jest 14.6V
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2023, 16:01:36 wysłana przez przmor »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #168 dnia: 07 Listopada 2023, 16:30:17 »
Pojeździłem dziś trochę z woltomierzem na fotelu pasażera, pokazującym napięcie na akumulatorze (nie na gnieździe zapalniczki)...
A jest duża różnica ?
Przekroje kabli od aku 12V do bezpieczników i dalej do gniazda są raczej duże by nie było większych spadków napięcia.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #169 dnia: 07 Listopada 2023, 16:39:32 »
Może sa osobne obwody ładowania i zasilania urzadzeń 12V albo po prostu stabilizator na 12,2V ? 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 07 Listopada 2023, 16:40:32 »
W hybrydzie wszystko jest możliwe również to, że napięcie w gnieździe zapalniczki może się różnić od tego podawanego do akumulatora 12V dlatego napisałem, że napięcie mierzyłem na akumulatorze. Być może napięcia są takie same.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #171 dnia: 07 Listopada 2023, 18:40:30 »
Przez analogię jeśli mamy beczkę 10l a drugą 15l obydwie z identycznymi otworami przez które wypływa woda i stały strumień wody, który jest za słaby aby beczkę 10l napelnic to jakim cudem beczka 15l będzie napełniona? Jedyne wyjście to strumień wody napełniający beczki zwiększyć tylko czy tak się da w hybrydzie? Czas pokaże.

A moim zdaniem to bardzo zła analogia. Mam taki mierniczek-bms na klemach akumulatora w moim aucie (Kia Rio 3 2014r) na stałe ("męczyłem" 9 lat fabryczny akumulator, w tym roku ostatecznie dopiero go zmieniłem ale dzięki miernikowi wiedziałem kiedy już warto go zostawić na noc pod ładowarką) i pomijając że obejrzałem chyba wszystko na kanale mrAkumulator to po obserwacji zachowania starego i nowego akumulatora coś tam zauważyłem.
Alternator (w Waszym przypadku przetwornica) wytwarza przecież stałe napięcie np. 13,5V lub 14,6V i ma moc powiedzmy 100A chociaż raczej znaaacznie więcej. Nie licząc ładowania takiego akumulatora od 0% to on cały czas "przyjmuje" te powiedzmy 14,6V, rozładowany przy znacznie większym prądzie a naładowany przy małym prądzie. Mając akumulator mniejszy i większy to ten większy tak samo jak mniejszy dostanie 14,6V ale przy nieco większym prądzie niż mniejszy zakładając że mają ten sam stan naładowania więc jeśli chodzi o "ładowanie" akumulatora w aucie to czas pewnie będzie bardzo podobny dla dużego jak i małego akumulatora, kwestia po prostu że większy akumulator mniej się wyładuje podczas powiedzmy postoju czy rozruchu niż mniejszy tym samym szybciej się doładuje bo też przez większą pojemność potrafi przyjąć większy prąd. Różnica oczywiście się robi przy ładowaniu w garażu jeśli do dyspozycji mamy "prostowniczek" powiedzmy 6A a nie alternator/przetwornice w aucie o mocy 160A, wtedy duże znaczenie ma moc prostownika jeśli czas jest ograniczony a akumulator pusty.

Ładowanie pustego akumulatora oczywiście zaleca się mocą 1/10 pojemności co się "lekko" kłóci z tym że alternatory/przetwornice walą w taki akumulator pełną moc i dlatego pewnie jedni akumulatory wymieniają po 2-3 latach bo kupili jakieś najtańsze leżaki w tesco a inni po 9 no ale to już inna kwestia...

Jako ciekawostkę podam że stary akumulator był już tak wymęczony że jak był niemal pusty (napięcie spoczynkowe poniżej 12v) to podczas ładowania prostownikiem 6A w jakieś 30s osiągał na tyle wysokie napięcie że już z natężeniem zaczynał zwalniać ;p

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #172 dnia: 08 Listopada 2023, 00:14:53 »
Za każdym razem będzie to co innego. Zawsze masz referencje w tej samej sekcji - i tylko w tej sekcji ma to znaczenie.
To jest jasne, ale pytałem o to, co oznaczają poszczególne typy. Nie jest to wyjaśnione na początku danej sekcji, a ma to znaczenie praktyczne. W przypadku akumulatora do Type C montowany jest aku 55Ah. No to chciałbym wiedzieć co to jest ten Type C i czym się różni od Type A i B poza tym, że tam są wkładane mniejsze aku. Nie umiem tego prościej wytłumaczyć :)
Miałeś rację, nie ma wyjaśnionej różnicy pomiędzy tymi typami.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #173 dnia: 08 Listopada 2023, 06:09:00 »
Pojeździłem dziś trochę z woltomierzem na fotelu pasażera, pokazującym napięcie na akumulatorze (nie na gnieździe zapalniczki) i generalnie podczas jazdy napięcie wynosi okolo 13.5V. Napięcie 14.6V pojawia się w następujących przypadkach:
- podczas oczekiwania na czerwonym świetle (D plus hamulec) jako krótkie impulsy co jakiś czas
- podczas jazdy z prędkością powyżej możliwości EV ale odcinek był zbyt krótki by uznać to za regułę.
Przez zdecydowaną część czasu jazdy napięcie wynosi około 13.5V. To co napisałem dotyczy III gen. HSD w Aurisie.

Edit
Ładowaniem akumulatora 12V steruje algorytm zaprogramowany przez producenta, który bierze pod uwagę bardzo wiele czynników elektrycznych pracy całego systemu pojazdu. Szczegółów nie znamy, lecz skoro producent dopuszcza większą pojemność akumulatora i nawet stosuje takie na inne rynki, to nie ma co szukać dziury w całym.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #174 dnia: 08 Listopada 2023, 07:49:23 »
Ty też miałeś rację, że typy A, B, C itd. obowiązują tylko w danej sekcji instrukcji co do konkretnego elementu wyposażenia. Np. w amerykańskiej instrukcji przy akumulatorze występują 3 typy, przy opisie układu DCM już 4 typy. W polskiej przy przełączniku reflektorów są 2 typy, a przy akumulatorze nie żadnych typów tylko jeden standardowy aku 45 Ah/285 CCA.

Na forach amerykańskich piszą, że do RAV4 wyprodukowanych w Japonii ale na rynek USA producent wkłada 355LN2-MF o pojemności 55 Ah, a do RAV4 produkowanych w Kanadzie ładowane są AGM 45 Ah. Prawdopodobnie nie ma to większego znaczenia i zależy od fabryki/dostępności/rynku.

Podsumowując – przy wymianie naszego standardowego kwasowego 345LN1-MF (pojemność 45 Ah) mamy wybór zarówno co do zwiększenia pojemności jak i przejścia na technologię AGM. Osobiście uważam, że oba kroki są na plus.

Po wymianie akumulatora (bez względu na typ) i tak bilans energetyczny nie zmieni się, o ile nie zmienimy sposobu użytkowania auta i naszych zwyczajów. Jeżeli więc, tak jak w moim przypadku, auto nie jest użytkowane codziennie i zdarzają się mu nieco głębsze rozładowania, to lepiej mieć zapas pojemności, bo większy aku tracąc tyle samo ładunku rozładuje się w mniejszym stopniu, a głębokość rozładowania wpływa na żywotność. Z kolei AGM lepiej znosi nieco głębsze rozładowania niż zwykły kwasiak.

W codziennej praktyce różnice nie są kosmiczne, mogą nawet być nieodczuwalne. Więc nie jest to sprawa życia i śmierci, ot jeden zdecyduje tak, drugi inaczej. A w kwestii finansowej kwasowy mały oryginał Toyoty kosztuje pewnie tyle samo albo i więcej co większy AGM np. od Yuasy (producenta OEM akumulatorów dla Toyoty).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #175 dnia: 08 Listopada 2023, 08:32:40 »

Edit
Ładowaniem akumulatora 12V steruje algorytm zaprogramowany przez producenta, który bierze pod uwagę bardzo wiele czynników elektrycznych pracy całego systemu pojazdu. Szczegółów nie znamy, lecz skoro producent dopuszcza większą pojemność akumulatora i nawet stosuje takie na inne rynki, to nie ma co szukać dziury w całym.
Algorytm jest bardzo prosty, ładowanie akumulatora 12V tylko po uruchomieniu napędu aby zrekompensować trudy związane z uruchomieniem auta a następnie oszczędzanie energii (zapewne normy emisji spalin mają na to wpływ) i ładowanie akumulatora 12V tylko wtedy kiedy energii jest nadmiar (hamowanie) lub auto jest unieruchomione na dłużej (P z włączonym napędem).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #176 dnia: 08 Listopada 2023, 10:41:24 »
Algorytm jest bardzo prosty, ładowanie akumulatora 12V tylko po uruchomieniu napędu aby zrekompensować trudy związane z uruchomieniem auta a następnie oszczędzanie energii (zapewne normy emisji spalin mają na to wpływ) i ładowanie akumulatora 12V tylko wtedy kiedy energii jest nadmiar (hamowanie) lub auto jest unieruchomione na dłużej (P z włączonym napędem).
Chyba trochę za prosto ;) musi być jeszcze monitorowane napięcia na akumulatorze i ładowanie gdy napięcie spadnie poniżej ustawionej wartości.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 08 Listopada 2023, 10:43:12 »
Może sa osobne obwody ładowania i zasilania urzadzeń 12V albo po prostu stabilizator na 12,2V ?
Napięcie w obwodach zasilających się zmienia w trakcie pracy napędu od 12 z kawałkiem do 14 z kawałkiem wolta - więc raczej żadnego stabilizatora między akumulatorem 12V, a zasilanymi obwodami nie ma.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 08 Listopada 2023, 10:55:11 »
Ty też miałeś rację, że typy A, B, C itd. obowiązują tylko w danej sekcji instrukcji co do konkretnego elementu wyposażenia. Np. w amerykańskiej instrukcji przy akumulatorze występują 3 typy, przy opisie układu DCM już 4 typy. W polskiej przy przełączniku reflektorów są 2 typy, a przy akumulatorze nie żadnych typów tylko jeden standardowy aku 45 Ah/285 CCA.

Na forach amerykańskich piszą, że do RAV4 wyprodukowanych w Japonii ale na rynek USA producent wkłada 355LN2-MF o pojemności 55 Ah, a do RAV4 produkowanych w Kanadzie ładowane są AGM 45 Ah. Prawdopodobnie nie ma to większego znaczenia i zależy od fabryki/dostępności/rynku.

Podsumowując – przy wymianie naszego standardowego kwasowego 345LN1-MF (pojemność 45 Ah) mamy wybór zarówno co do zwiększenia pojemności jak i przejścia na technologię AGM. Osobiście uważam, że oba kroki są na plus.

Po wymianie akumulatora (bez względu na typ) i tak bilans energetyczny nie zmieni się, o ile nie zmienimy sposobu użytkowania auta i naszych zwyczajów. Jeżeli więc, tak jak w moim przypadku, auto nie jest użytkowane codziennie i zdarzają się mu nieco głębsze rozładowania, to lepiej mieć zapas pojemności, bo większy aku tracąc tyle samo ładunku rozładuje się w mniejszym stopniu, a głębokość rozładowania wpływa na żywotność. Z kolei AGM lepiej znosi nieco głębsze rozładowania niż zwykły kwasiak.

W codziennej praktyce różnice nie są kosmiczne, mogą nawet być nieodczuwalne. Więc nie jest to sprawa życia i śmierci, ot jeden zdecyduje tak, drugi inaczej. A w kwestii finansowej kwasowy mały oryginał Toyoty kosztuje pewnie tyle samo albo i więcej co większy AGM np. od Yuasy (producenta OEM akumulatorów dla Toyoty).
Tylko pozostaje kwestia ewentualnych różnic w mocowaniu poniędzy tymi typami A, B i C.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #179 dnia: 08 Listopada 2023, 11:07:42 »
Chyba trochę za prosto ;) musi być jeszcze monitorowane napięcia na akumulatorze i ładowanie gdy napięcie spadnie poniżej ustawionej wartości.
Napięcie na akumulatorze wynosi 13.5V albo 14.6V i nie ma żadnych stanów pośrednich. Nie mam możliwości sprawdzenia prądu ładowania akumulatora. Jeśli ktoś ma taką możliwość to niech sprawdzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl