Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130746 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #750 dnia: 06 Lutego 2026, 17:01:38 »
A jak to wygląda czasowo/natężeniowo u Ciebie wtedy? Po fazie bulk ile trwa faza Abs? Te 8h? I jakie natężenia tam obserwujesz? Opada do 0.2A, jeśli tak to po jakim czasie mniej więcej.
Nie pamiętam takich szczegółów poza tym, że na wykresie do akumulatora wchodziło sporo więcej Ah niż by weszło na absorpcji "adaptacyjnej". Będę ładował aku w przyszłym tygodniu bo odstawiam auto na lotnisko - wtedy zerknę.
OK, to daj znać bo chętnie to porównam :)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #751 dnia: 06 Lutego 2026, 17:59:35 »
Ja ładuję przy ustawieniach eksperckich (wszystkie napięcia na 14,4V). Przy float na poziomie 13,8V nie naładujesz. Na napis cykl zakończony nie zwracaj uwagi.
Ale mówiłeś też, że przy 14.4V utrzymujesz natężenie na 0.2A i jak spada to podnosisz napięcie o 0.1V. Ja aktualnie na float mam przy 13.94V 0.4-0.5A. Bez ustawień eksperckich chyba się faza ładowania absorpcyjnego kończy niemal zawsze po 30min chyba że akumulator jest głeboko rozładowany. Bulk u mnie właściwie nie ładuje. Za pierwszym ładowaniem 1min5 sek a za drugim 31 sek. Przynajmniej w teorii wynika z tego, że skoro kończy się faza bulk to 80% lub więcej jest naładowane (oczywiście z pojemności rzeczywistej). Mam to rozumieć, że float z natężeniem 0.4-0.5A nie ładuje już? Mi to wygląda jak wydłużona faza Abs która tylko nazywa się float ale tak czy siak ładuje mi aku a nie tylko go podtrzymuje wraz z podtrzymaniem tego co auto w danej chwili potrzebuje do wysłania jakiegoś sygnału.

Jak masz w fazie float ładowanie prądem 0,5A to ładuj aż ten prąd obniży się do 0,1A, a później zwiększ napięcia fazy float do 14,4V oraz napięcie fazy Storage do 14,4V. Jak po ładowaniu masz napięcie na aku 12,36V to wniosek, że są duże możliwości jego podładowania. Czasów ładowania nie analizuję, bo jak dla mnie nie ma to znaczenia.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #752 dnia: 06 Lutego 2026, 18:11:09 »
(ciach)

Masz dobre urządzenie, ale przy takich ustawieniach nigdy nie naładujesz akumulatora. Szkoda czasu.

a jakie powinien mieć?

Wszystkie etapy ładowania - napięcie 14,4V. I można spokojnie spać przez co najmniej 72h.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #753 dnia: 10 Lutego 2026, 18:17:30 »
Tak tylko w temacie może nie akumulatora Rav4 ale akumulatora innej toyoty - corolli (sedan), rok 23 albo 24, zostawiona na 3.5 tygodnia teraz w garażu podziemnym ~10 stopni, odpaliła bez problemu. Auto nigdy nie było ładowane, użytkowniczka nie zwraca uwagi na nic co związane z rozładowywaniem się akumulatora. Także jak widać, da się.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #754 dnia: 10 Lutego 2026, 18:18:49 »
Tak tylko w temacie może nie akumulatora Rav4 ale akumulatora innej toyoty - corolli (sedan), rok 23 albo 24, zostawiona na 3.5 tygodnia teraz w garażu podziemnym ~10 stopni, odpaliła bez problemu. Auto nigdy nie było ładowane, użytkowniczka nie zwraca uwagi na nic co związane z rozładowywaniem się akumulatora. Także jak widać, da się.
Tak to powinno wyglądać.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #755 dnia: 10 Lutego 2026, 20:00:20 »

To tylko pozazdrościć, albo lepsza partia akumulatorów albo nie został uszkodzony przez głębokie rozładowanie podczas transportu

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #756 dnia: 10 Lutego 2026, 20:47:14 »

To tylko pozazdrościć, albo lepsza partia akumulatorów albo nie został uszkodzony przez głębokie rozładowanie podczas transportu
Żeby nie było, nie wiem jaki tam akumulator siedzi w tej corolli, może nie kwasiak.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #757 dnia: 10 Lutego 2026, 21:46:22 »
Może w tej Corolli jest jakiś lepszy algorytm ładowania, a nie co do zasady 12,8 V jak w moim RAV4.  Moja była Corolla sedan 1,6 2017 rok czyli nie hybryda z akumulatorem Mutlu do tej pory lata na tym samym starym akumulatorze (toć to już prawie 9 lat) - dniami stoi pod blokiem i zawsze odpala ( normalnie dziwne ) no ale tam algorytm ładuje cały czas a nie tylko udaje !. :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #758 dnia: 10 Lutego 2026, 23:50:02 »
No właśnie, może autor doprecyzować czy to na pewno hybryda, a  nie 1.2t Ani ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #759 dnia: 13 Lutego 2026, 11:11:09 »
Zastanawiam się czy po odpięciu IBSa cokolwiek przestaje działać albo może to spowodować jakąś awarię, której później ASO się wyprze z winy użytkownika?

Po odpięciu może nie przejść testu baterii hybrydowej

prywatnie doradzają aby sobie akumulator doładowywać albo po prostu odpiąć wtyczkę systemu IBS z ujemnej klemy i będzie po sprawie. No i to tyle

Skoro ich Pan Doradca tak doradza, no to cóż zrobić - napewno też doradzi, jak ominąć to pytanie podczas testu ;)

EDIT FOTO:

« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2026, 11:27:40 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #760 dnia: 13 Lutego 2026, 11:26:15 »
Wymienili mi na gwarancji akumulator, co prawda nie wiem jaki był wcześniej ale wygląda na to że dali trochę mocniejszy od oryginalnego. 45 vs 52 Ah. Mam nadzieję że wytrzyma dłużej niż dwa lata

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #761 dnia: 13 Lutego 2026, 12:04:11 »
Skoro jest nowy to wytrzyma dłużej proporcjonalnie do tego jak będziesz o niego dbał.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #762 dnia: 13 Lutego 2026, 12:15:45 »
Ten nowy aku to Varta. Miałem zamontowany podobny akumulator tylko o pojemności 45Ah - po 5msc doszło do jego pierwszego zgonu. Teraz siedzi 54Ah od Yuasy. Zobaczymy jak wyjdzie  :roll:

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #763 dnia: 13 Lutego 2026, 12:31:58 »
Wymienili mi na gwarancji akumulator, co prawda nie wiem jaki był wcześniej ale wygląda na to że dali trochę mocniejszy od oryginalnego. 45 vs 52 Ah. Mam nadzieję że wytrzyma dłużej niż dwa lata
Taki sam wsadzili u mnie w ASO już ponad 3 lata temu i ma się dobrze

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #764 dnia: 13 Lutego 2026, 12:33:11 »
Zastanawiam się czy po odpięciu IBSa cokolwiek przestaje działać albo może to spowodować jakąś awarię, której później ASO się wyprze z winy użytkownika?

Po odpięciu może nie przejść testu baterii hybrydowej

prywatnie doradzają aby sobie akumulator doładowywać albo po prostu odpiąć wtyczkę systemu IBS z ujemnej klemy i będzie po sprawie. No i to tyle

Skoro ich Pan Doradca tak doradza, no to cóż zrobić - napewno też doradzi, jak ominąć to pytanie podczas testu ;)

EDIT FOTO:

Czyli co - wystarczy przed każdą wizytą w ASO podłączyć wtyczkę IBS z powrotem i po sprawie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl