Autor Wątek: Podświetlenie regulatorow i pokręteł (F)  (Przeczytany 76404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Podświetlenie regulatorow i pokręteł (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Listopada 2005, 05:00:15 »
Cytat: alien_13
Wie ktoś jakie żarówki są w panelu do el. szyb po stronie kierowcy ?
Jak się do tego dobrać żeby zmienić na inny kolor ?

Tam nie ma żarówek. Tam są LED'y. Trzeba rozbebeszyć cały panel (powodzenia  :roll: ) i przelutować.

Cytat: wilsonik
Czy w tym przycisku są 2 zarówki, która jedna się zapala po włączeniu świateł, a druga po wciśnięciu przycisku?

Tak, są dwie żarówki, dokładnie tak jak myślisz.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2006, 20:13:48 wysłana przez witch »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Marca 2006, 00:38:09 »
Kochani powiedzcie mi jak zdjąć ten panel z pokrętłami bo w ogóle nie mam pamysłu jak się za to zabrać. Odkręcam 2 śrubki na dole przy popiołce i dalej coś go tam trzyma. Trochę boję się z tym szarpać więc proszę was o małą podpowiedź!!!
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2006, 20:11:31 wysłana przez witch »
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Marca 2006, 00:46:15 »
po odkręceniu tych śrubek musisz jeszcze wyciągnąć konsole środkową ( tam gdzie jest radio nawiewy i ta półeczka ) ona jest na 4 takich zaczepach, poprostu trzeba to mocno szarpnąć do siebie.nie pamiętam czy trzeba radio wyciągać. potem jak to wyjmiesz to tak od góry jakby będą jeszcze 2 śrubki które trzymają ten panel z pokrętłami.
acha zanim zaczniesz to wyciągać to trzeba wyjąć te 2 pokrętła i dwie te nasatki na tych sówaczkach.

myśle że co nieco zrozumiałeś ;D
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2006, 20:11:13 wysłana przez witch »

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Marca 2006, 12:11:13 »
No wreszcie coś konkretnego. Dzięki bbartek22
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2006, 20:10:39 wysłana przez witch »
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

Domel_r

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Marca 2006, 12:25:24 »
Zobacz tu
http://www.toyota.org.pl/index.php?topic=6734,0
Wczoraj rozkrecalem ;D
Tylko mi trzyma jeszcze jedna linka pod spodem >:(
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2006, 20:10:19 wysłana przez witch »

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Marca 2006, 18:21:12 »
Zobacz tu
http://www.toyota.org.pl/index.php?topic=6734,0
Wczoraj rozkrecalem ;D
Tylko mi trzyma jeszcze jedna linka pod spodem >:(

właśnie tego szukałem ale nie znalazłem
dzięki
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2006, 20:09:59 wysłana przez witch »

Hollo

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Marca 2006, 21:29:21 »
NO wlaśnie 25 minut temu (a obecnie jest 21 25) wymieniłem żarówkę w podświetlaniu pokrętła nawiewu (ciepło - zimno) zajęło mi to  hm... 1 godzinkę ale to z wyjmowaniem radia itd. powyższy link bardzo mi pomógł ale niestety panowie nie ma to jak sobie sami pogrzebiemy no i jeszcze po żarówkę do najbliższego CPN pojedziemy :D stąd ten czas ale teraz pięknie się świeci i nawet w nocy widzę czy mam ciepły czy zimny nawiew :D  :D :D Tak więc myślę że I etap mam już za sobą teraz przyjdzie czas na coś bardziej skomplikowanego a mianowicie - wymiana rozrządu - pasek + napinacz :D

- pozdro all

Ups jest już 21.29

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Kwietnia 2006, 09:46:49 »
A jak w takim razie wymienic zarowke podświetlenia zapalniczki??
I drugie pytanie, czy takie kapturki zielone na żarówki mozna kupić normalnie na jakiejś stacji?
I trzecie pytanie, żarówki od przycisków świateł awaryjnych, przeciwmgielnych i podgrzewania tylnej szyby są wsadzone w takie czarne okrągłe cuś (niewiem jak to opisać). To coś wkręca sie razem z żarówką. Moje pytanie jest takie: czy żarówka i to czarne okrągłe coś stanowi integralną część czy nie? Pytam, bo stłukłem żarówkę  a jej odłamki niestety w tym czymś zostały.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2006, 10:23:13 wysłana przez ThorsHammer »

piwo

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Kwietnia 2006, 13:21:55 »
I drugie pytanie, czy takie kapturki zielone na żarówki mozna kupić normalnie na jakiejś stacji?
Na stacji to raczej nie ale na pewno kupisz cos takiego w sklepach z elementami elektronicznymi.
Sa nawet inne niz 'zielone' kolorki. Kosztuja grosze.

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Kwietnia 2006, 19:47:59 »
Powiedzcie jakie są te żarówki do podświetlenia pokręteł ogrzewania???

Domel_r

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Kwietnia 2006, 20:28:58 »
czy żarówka i to czarne okrągłe coś stanowi integralną część czy nie?
Tak to jest calosc i takie mozna kupic. Jak masz dobra lutownice i czas to da sie wlutowac nowa zarowke. A najlepiej wstrawic tam diody ;D

Najlepiej to wyciagnij i zobacz. Jaki to typ zarowki to nie wiem ale jest cala szklana z 2 wasami.
a tutaj masz link do ich odpowiednikow LED.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=97716371

Dodam jeszcze ze takie LED'y sa zle do podswietlaja pokretel bo nie rozpraszaja swiatla. I masz tylko podswietlony maly punkcik.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2006, 20:33:51 wysłana przez Domel_r »

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Kwietnia 2006, 21:04:28 »
"Tak to jest calosc i takie mozna kupic. "

To w takim razie gdzie to kupić? Na stacji szukałem i nie znalazłem. Czy pozostaje tylko serwis, czy moze jakiś sklep "specjalistyczny"?

Domel_r

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Kwietnia 2006, 14:07:34 »
To w takim razie gdzie to kupić? Na stacji szukałem i nie znalazłem. Czy pozostaje tylko serwis, czy moze jakiś sklep "specjalistyczny"?

Zobacz w sklepie z elektronika lub poprostu czesciami do samochodow. Podobne lub takie same zaroweczki ida do Audi 80, 100 do podswietlania deski rozdzielczej.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Kwietnia 2006, 19:13:52 »
Widzę, że muszę rozwiać kilka mitów...

A jak w takim razie wymienic zarowke podświetlenia zapalniczki??

Wyjąć cały moduł z popielniczką. Pod popielniczką masz spinkę do wyjęcia, a później cały moduł wyciągasz.

Cytuj (zaznaczone)

Raczej nie. Obawiam się że tylko ASO :( Kiedyś je kupowałem, coś koło 3,5zł/szt.

Cytuj (zaznaczone)
I trzecie pytanie, żarówki od przycisków świateł awaryjnych, przeciwmgielnych i podgrzewania tylnej szyby są wsadzone w takie czarne okrągłe cuś [...] czy żarówka i to czarne okrągłe coś stanowi integralną część czy nie? [...]
Tak to jest calosc i takie mozna kupic. Jak masz dobra lutownice i czas to da sie wlutowac nowa zarowke. A najlepiej wstrawic tam diody ;D

Nie, nie i jeszcze raz nie. To jest jak najbardziej rozbieralne i nie ma tam nic do lutowania.
Odkręcasz wąsy żarówki z tego plastiku i ją wyjmujesz.
Nowe żarówki w cenie ok. 1,- zł można kupić w sklepie elektronicznym. Wplatasz z powrotem w ten plastik, zakładasz i cieszysz się oświetleniem przycisku.
W całości - owszem, można to kupić - w ASO. Cena jest w okolicach 25,-zł/szt !

O ile się nie mylę, mają symbol obudowy T5. Moc 1W - raczej niedostępne poza ASO (nie znalazłem, choć długo szukałem). Normalnie w sprzedaży są 1,2W.
Końcówka płaska z dwoma drutami jak w oświetleniu tablicy (W5W) tylko że mniejsza.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Kwietnia 2006, 16:34:45 »
Wszystkie przyciski są rozbieralne, co prawda nie wszystkie w łątwy sposób i czasem można coś uszkodzić (jak ja np. na początku).
Jak sie diody odpowiednio zamontuje, to daję ładne podświetlenie, jestem tego chodzącym przykładem:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl