Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 95975 razy)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Października 2025, 18:50:52 »
1. Co polecicie?
2. Odpinacie masę do ładowania?
3. Wolicie wyjąć aku czy zostawić w aucie a jeśli zostawiacie to kable puszczacie drzwiami czy przez niedomknięty bagażnik czy w ogóle zostawiacie uniesione drzwi bagażnik
1. NOCO GENIUS 10
2. Nie
3. Wszystko leży w aucie, zdejmuję plastiki w bagażniku, podpinam prostownik pod klemy, przewód przedłużacza przytrzaskuję tylnymi drzwiami, nie bagażnikiem, drugi koniec przedłużacza podłączam w domu. 

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Października 2025, 20:01:21 »
A jak akumulator nie ma korków tak jak u mnie? Niektórzy tutaj proponowali wiercenie i dorabianie korków ale nie skorzystałem  :cool:

Tylko Victron Energy 7A/12V - ustawienia eksperckie 14,4V na wszystkie etapy ładowania i możesz spać spokojnie.

Offline RST

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 30 Października 2025, 08:56:57 »
bardziej mnie interesuje ładowanie przez zapalniczkę
A jak Ty chcesz ładować przez zapalniczkę? Gniazdo zapalniczki jest odłączane po wyłączeniu "zapłonu"

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #303 dnia: 30 Października 2025, 09:11:42 »
A jak Ty chcesz ładować przez zapalniczkę? Gniazdo zapalniczki jest odłączane po wyłączeniu "zapłonu"
W toyocie może i tak, w vw w bagażniku mam gniazdo cały czas aktywne.
Bardziej mnie interesuje czy jest to bezpieczne dla sterowników i innych tworów jak bms. Victron to nie pierwszy lepszy chińczyk, ale może wrzuca w pakiet taką wtyczkę a klient sam decyduje do czego to użyć.

Offline sth2die4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Października 2025, 12:05:34 »
Pomocy, dopadło i mnie i to 2 raz ale teraz mam problem.

Kupiłem drugie auto więc Ravka praktycznie ostatnio stoi - nigdy nie bylo problemu z baterią, ale po prawie 2tyg bez jazdy padł aku (info z apki) ale dopiero pokilku dniach mogłem się tym zająć.
Podłączyłem kablami (2 auto) z przodu pod maską.
Otworzyłem bagażnik
Podłączyłem się do aku kablami i za drugą próbą odpaliła (wcześniej nie było reakcji na wciśnięcie przycisku...zero, czasem tak ma choć baterie nowe w pilotach itd).
Aku naładowane.

Kolejny postój i po 10 dniach padł aku.
Kupiłem boostera (powerbank Baseus 20000mah i 2000A)
1. Podłączyłem z przodu, auto czuć że ożyło
2. Wsiadam chce uruchomić ....nic zero reakcji (hamulec wciśnięty, naciskam start, nic......lampka od alarmu BLE42 świeci ciągle)
3. DOstałem się do aku (bez otwieranai klapy)....odrkęciłem klemę, przeczyściłem ją bo była lekko zaśniedziała
4. Napięcie na aku małe 7.5v - podpiam booster 15V
5. Próbuję odpalić....nic to samo ...zero reakcji.
6. Rozbroiłem alarm (wyłączony całkowicie procedurą z instrukcji...lampka się nie pali)....dalej nic
7. Podjechałem 2 autem jak ostatnio,,,podpiąłem kable....nic ...to samo...zero reakcji w środku na przycisk START...nawet zapłonu niechce dać (jak bez hamulca naciskasz powinien być sam zapłaon)
8. W środku miga mi teraz lampka czerwona auta z kłódką....

Nie wiem co jest nie tak. Booster jest mocny.....ale nawet z auta 2go nie idzie ruszyć.
W czym problem? Co zrobić?

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Października 2025, 12:39:48 »
Specem od akumulatorów nie jestem ale obawiam się że jak aku ma 7,5V to musisz go po prostu wywalić. Jak masz na gwarancji to wzywaj assistance i do ASO. Powinni na gwarancji wymienić. Jakby nie chcieli to mail do TCE. No chyba ze juz po gwarancji to nie trac czasu tylko jedź tym drugim autem do sklepu po nowy.

A co do odpalania z boostera to obawiam się że przy tak rozladowanym aku nic to nie da. Czy w momencie podpięcia dalej jest 15V czy nie spada? Nawet jak odpali to czy po odpięciu boostera lub innego auta komputer nie wyłaczy wszystkiego w cholerę ze względu na to 7,5V na aku? Tu się nie znam ale intuicja mi podpowiada że tak się stanie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline sth2die4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Października 2025, 12:47:37 »
Auto jest na gwarancji Relax (4 lata ma) - nie wiem czy aku wchodzi w skład tej gwarancji.

Podobno boostery (wg opinii na forach osób które używały) pomaga nawet jak aku całkiem padnięte a w hybrydzie podobno w ogóle uruchomienie nie wymaga dużo prądu.
Nie wiem....dziwne to.
Nawet nie włącza zapłonu....zachowuje się jakby nie wykrył kluczyka

Offline sth2die4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Października 2025, 14:54:45 »
Auto odpalone...ale co się umęczyłem.
Tak jak myślałem problem był z immo....z ropoznaniem kluczyka...dziwne.

Oto co zrobiłem.
Wcześniej opisałem jak się dostać do aku w bagażniku więc nie będę się powielal.
1. Podpiąłem jeszcze raz aku do drugiego auta kablami i zostawiłem na dłuższą chwilę 3-4min (Dzięki temu w aucie był prąd cały czas)
2. Wymieniłem (dla pewności choć były na bank dobre) baterie w pestce i pilocie (CR2032)
3. Uzbroiłem alarm (BLE42, można go też wcześniej zresetować)
4. Jak aku postał dłużej podpięty pod drugie auto (nawet w instrukcji jest o tym informacja str 465, 7-2. Postępowanie w sytuacjach awaryjnych)
5. Upewniłem się że alarm prawidłowo wykrył pestkę (miganie diody)
6. Wciśnięcie przycisku START ale z przytkniętym kluczykiem do guzika z logo Toyota w stronę guzika START. (aby immo zadziałał)
7. włączył się zapłon
8. Kolejne naciśnięcie START z wciśniętym hamulcem uruchomiło auto.

Zadzwoniłem do Toyoty do serwisu mechanicznego - dostałem info że ładować prostownikiem aku12 można tylko po odłączeniu klem.
Nie wiem jakie macie z tym doświadczenia ale trochę to nie wygodne.

No i dziwię się że booster nie pomógł. Mogły być dwie przyczyny:
1. tak niskie napięcie aku że booster to za malo (moim zdaniem mało prawdopodobne)
2. przed spadek napięcia alarm "zablokował" możliwość odpalenia więc jak próbowałem boosterem to auto blokowane było przez immo

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Października 2025, 15:11:20 »
Dwie rzeczy:
- BLE42 to nie alarm tylko immobiliser
- ładując prostownikiem to faktycznie należy odłączyć klemy (bo nie widomo czy podawane napięcie nie będzie zbyt wysokie dla elektroniki auta)
  lecz jeśli ładować ładowarką typu NOCO, Victron, CTEK, ... to nie jest to konieczne.

Offline sth2die4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Października 2025, 15:44:16 »
Dwie rzeczy:
- ładując prostownikiem to faktycznie należy odłączyć klemy (bo nie widomo czy podawane napięcie nie będzie zbyt wysokie dla elektroniki auta)
  lecz jeśli ładować ładowarką typu NOCO, Victron, CTEK, ... to nie jest to konieczne.

Fakt BLE42 to immo (pisałem w emocjach :)
Czy jak mam gdzieś taką ładowarkę (Lidlowa) tanią to się nada? Jakieś parametry powinienem wcześniej sprawdzić?

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Października 2025, 15:53:03 »
Czy jak mam gdzieś taką ładowarkę (Lidlowa) tanią to się nada? Jakieś parametry powinienem wcześniej sprawdzić?
Nie wiem jaka to ładowarka ale prawdopodobnie tak jeśli napięcie ładowania nie przekracza 14,6V.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Października 2025, 16:35:35 »
Dwie rzeczy:

Fakt BLE42 to immo (pisałem w emocjach :)

Lidlową tanią to możesz tylko przyłączyć dla dobrego samopoczucia. Aku masz padnięte. Masz dwie opcje. Kupujesz nowy aku lub kupujesz ladowarkę Victron Energy 7A/12V - wprowadzasz ustawienia eksperckie na poziomie 14,4V (na wszystkich etapach ładowania) i czekasz co najmniej tydzień aż aku się naładuje.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Października 2025, 18:23:41 »
Zadzwoniłem do Toyoty do serwisu mechanicznego - dostałem info że ładować prostownikiem aku12 można tylko po odłączeniu klem.
Nie wiem jakie macie z tym doświadczenia ale trochę to nie wygodne.
Hmm, na razie ładowałem niby inteligentnym Osramem aku tylko raz po podobnej sytuacji gdzie auto stało przez 2 tyg. i padło totalnie (musiałem otwierać drzwi grotem), ale wstało z boostera. W sumie to się zastanawiam po co ładować bezpośrednio akumulator z tyłu jeżeli można się podpiąć przodem, czy wtedy też trzeba jakoś uważać na prostownik/sposób ładowania?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Października 2025, 18:46:21 »
bardziej mnie interesuje ładowanie przez zapalniczkę
Ja tego nie napisałem, spreparowałeś to!
Nigdy bym nie ładował akumulatora przez jakąś zapalniczkę, ani nawet z przodu z dedykowanym (plusem) do awaryjnego rozruchu silnika, a nie do ładowania aku w bagażniku.

https://youtu.be/7lxWhHjpRm8
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2025, 19:06:44 wysłana przez animuss »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 30 Października 2025, 18:53:16 »
Auto jest na gwarancji Relax (4 lata ma) - nie wiem, czy aku wchodzi w skład tej gwarancji.
Akumulator jest jedną z części eksploatacyjnych, które naturalnie się zużywają, podobnie jak klocki hamulcowe czy świece zapłonowe.
Najlepiej zadzwonić do ASO, akumulator 4-letni powinien jeszcze działać przynajmniej  ze 2 lata, ale może był mocniej eksploatowany. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl