Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 96032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:40:26 »
Witam calzone , myślę że trochę przesadziłeś , od auta z takiej półki ,tym bardziej hybrydy , można chyba liczyć , że kamerki z trybem parkingowym będą działać bez zarzutu , myślałem jeszcze o instalacji dodatkowego�  Can Locka , ale przy tak słabiutkim bilansie prądu (...)
Dalej nic nie zrozumiałeś. Bilans prądu masz zrypany ze względu na kamerki, a nie względu na to że inżynierowie Toyoty czegoś nie doliczyli. Wcześniej w innym wątku były obliczenia, że nieszczęsne kamerki przód/tył pracujące w trybie parkingowym pożerają ok. 10 razy więcej prądu niż wynosi przewidziany przez producenta auta limit prądu spoczynkowego. To nie jest problem żadnej "półki" ani hybrydy. Sam do niego doprowadziłeś a próbujesz obwinić hybrydę albo akumulator 45Ah.
Czy ty naprawdę nie rozumiesz, że żaden producent samochodu nie jest w stanie zabezpieczyć się przed klientami montującymi poza ASO, poza podstawową wiedzą o elektryce i poza zdrowym rozsądkiem dodatkowe urządzenia pożerające prąd na postoju i doprowadzające do rozładowania akumulatora?
Calzone , wygląda że pracujesz chyba w ASO TOYOTA ?
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:46:31 »
montującymi poza ASO,

Uściślając - zamontowali to w ASO i powiedzieli, że "będzie GIT"
Calzone ,montowałem w ASO TOYOTY przy odbiorze auta , i miało działać ok.  chyba że źle podłączyli ?
pytanie czy w swojej hybrydzie nie masz kamerek?
pozdrawiam
Mam, kamerka przód/tył montowana w ASO. Kretyni założyli mi wiązkę w słupku A tak, że blokowała poduszkę powietrzną a nadmiar kabla nie pozwalał specjalnemu zatrzaskowi bezpieczeństwa wejść na swoje miejsce. I słupek odstawał. I było to cholernie niebezpieczne.
Nie używam trybu parkingowego ze względu na zdrowy rozsądek, to nie jest rocket science żeby sobie obliczyć, że aku zdechnie po kilku dniach.
Dalej myślisz, że pracuję w ASO? :)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:53:07 »
Calzone , cofam że pracujesz w ASO , ale uważam że moje ASO wpuściło mnie w niepotrzebne wydatki , dodatkowy element kamery do trybu parkingowego ,który nie sprawdza się w hybrydzie .
Teraz odłączam zasilanie kamery jak wracam do domu do garażu , jest na razie ok.
pozdrawiam

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:55:45 »
Lebik, wszystko fajnie, tylko to się nie sprawdza w ŻADNYM aucie, nie tylko w hybrydzie, nie tylko przy aku 45Ah itp. itd. Powinni przynajmniej ostrzegać przed włączaniem trybu parkingowego bez dołączenia dedykowanych powerbanków. W każdym aucie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:57:45 »
Teraz odłączam zasilanie kamery jak wracam do domu do garażu , jest na razie ok.
Myślę, że to lekka przesada. Przy postoju jedno, dwu, trzydniowym kamerka nie rozładuje Ci aku, ma przecież też próg odcięcia prądu. Odłączanie trybu parkingowego przy postoju tydzień i dłużej ma sens.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Grudnia 2023, 16:20:06 »
Warto mieć świadomość, że bateria trakcyjna w zwykłej hybrydzie nie jest wcale taka gigantyczna jak czasem nam się wydaje.
Może dlatego konstruktorzy nie przewidzieli podładowywania na postoju baterii 12V z baterii trakcyjnej.
Dla orientacji :
- akumulator 12V 45Ah:                             0,54 kWh
- bateria trakcyjna w hybrydzie HEV ok.:     1,1 ... 1,6 kWh (RAV4 hybrid)
- bateria trakcyjna w hybrydzie PHEV ok.:   18,1 kWh (RAV4 Plugin)
- bateria trakcyjna w elektrykach ok.:         60 ... 100 kWh
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 16:22:35 wysłana przez Markid »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Grudnia 2023, 17:58:02 »
Calzone , cofam że pracujesz w ASO , ale uważam że moje ASO wpuściło mnie w niepotrzebne wydatki , dodatkowy element kamery do trybu parkingowego ,który nie sprawdza się w hybrydzie .
pozdrawiam
Jeśli w ASO twierdzili, że będzie ok, to powinni wziąć na klatę, że się pomylili i poprawić Ci kamerę by się wyłączała wraz ze zgaszeniem zapłonu, wtedy nie będziesz się musiał bawić w odpinanie itd. Wg mnie to jest rozwiązanie, jeśli nie jeździsz tras tak by mieć powerbank pod fotelem, który Ci zasili kamerę na trybie parkingowym. Inaczej szkoda się stresować.

Z drugiej strony mądrze też jest raz na rok naładować aku z ładowarki przez kilka godzin do pełnego naładowania.
Wybaczcie może głupie pytanie ale czy podpinając się pod maską akumulator 12V naładuje się do pełna?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #97 dnia: 05 Grudnia 2023, 18:08:26 »
Wybaczcie może głupie pytanie ale czy podpinając się pod maską akumulator 12V naładuje się do pełna?

Ładowarką nigdy nie naładujesz akumulatora do pełna. Jedyne rozwiązanie to prostownik odłączenie od pojazdu i ładowanie. Najlepiej późną jesienią oraz wiosną i tak co roku :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Grudnia 2023, 18:44:12 »

Ładowarką nigdy nie naładujesz akumulatora do pełna. Jedyne rozwiązanie to prostownik odłączenie od pojazdu i ładowanie. Najlepiej późną jesienią oraz wiosną i tak co roku :)
OK, dzięki za info.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Grudnia 2023, 21:42:20 »

A to niby dlaczego?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Grudnia 2023, 21:44:54 »
Naładuje, sporadycznie tak robiłem, gdy coś grzebałem przy aucie i drzwi otwierane w te i we wte, oświetlenie kabiny świeciło i radio grało. W ogóle nie mam żadnych problemów z akumulatorem , auto z 2 letnim przebiegiem, krótkie dystanse, mam kamerkę ale bez trybów parkingowych. Na koniec zamykałem auto zostawiając na kilka h podłączoną w punkty pod maską ładowarkę. Elegancko naładowało.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 21:52:19 wysłana przez wszim »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #101 dnia: 05 Grudnia 2023, 22:05:08 »
Odpinałeś baterie do ładowania? Jeżeli odpinałeś to po naładowaniu i podłączeniu trzeba cos ustawiać oprócz zegarka w aucie
Odpinałem kabel masowy. Samochód robi twardy reset i wszystko ładuje się od początku. Klapy nie zamkniesz elektrycznie, musisz pierwszy raz zamknąć ręcznie. Ustawień żadnych nie traci, wszystko ładuje się z powrotem tak jak było ustawione. Zegarek też.  Zajmuje to ok minutę. Nie wiem co na to Colin i Bartek, bo oni mają większą wiedzę, ale są opinie, że można ładować nie odpinając masy. Ja odpiąłem.
Ja ładowalem bez odpinania i nic sie nie popsuło. To chyba można :D ;)

Ja też bez odpinania i to kilka razy co jakiś kwartał i nic nie działo.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Grudnia 2023, 06:56:26 »
Generalnie można ładować aku bez odpinania klem, także przez złącza pod maską, byle ładowarka była w miarę nowoczesna, sprawna - przede wszystkim z kontrolą napięcia podczas poszczególnych faz ładowania. Wtedy nie będzie problemu, choć niekoniecznie akumulator zostanie naładowany "pod korek", bo współczesne ładowarki mikroprocesorowe raczej podchodzą do ładowania z dużym marginesem bezpieczeństwa. Często kończą ładowanie zanim gęstość elektrolitu osiągnie optimum, bo priorytetem dla nich jest nieprzekraczanie zadanego przez producenta napięcia.

Rzecz w tym, że pełne, 100% naładowanie aku kwasowo-ołowiowego wymaga przekroczenia napięć, przy jakich standardowo pracuje instalacja samochodu, a więc ponad 16V. W naszym przypadku fabrycznego aku YUASA 345LN1-MF należy wtedy także odkręcić korki odpowietrzające i kontrolować poziom elektrolitu w czasie jego wymieszania/gazowania. Krótko mówiąc - takiego ładowania nie robiłbym na aku wpiętym w instalację, tylko na zewnątrz, pod kontrolą i przede wszystkim wiedząc co i dlaczego robię.

Teza, że ładowarką się nie da naładować na 100% a prostownikiem tak, to duży skrót myślowy, ale dużo racji w tym jest. Można oczywiście podpinać ładowarkę pod maskę i doładowywać co jakiś czas. Jest to jak najbardziej OK. Jednak porządne ładowanie, nazwijmy je "serwisowe" (także z użyciem trybów regeneracji dostępnych w ładowarkach) należy uskutecznić poza autem ze względu na choćby niewielką potencjalną możliwość, że wrażliwa elektronika auta może na tym ucierpieć. Nie musi, ale może.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Stycznia 2024, 13:10:21 »
Dzisiaj po wizycie z reklamacją na AKU 12V , bez zbędnej dyskusji wymienili na nowy chyba stwierdzili , że był wadliwy .  Nie wiem nawet na ile amperów ,ale chyba 45 ?
pozdrawiam
ps. przed wymianą wzywałem 5 razy asistante do padniętego AKU 12 V , w okresie
3 mcy od zakupu .

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Stycznia 2024, 15:01:26 »
A po pomiarach jaki jest pobór prądu "spoczynkowego" po 1h?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl