Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 95962 razy)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #315 dnia: 30 Października 2025, 18:59:43 »
Zadzwoniłem do Toyoty, do serwisu mechanicznego dostałem info, że ładować prostownikiem aku 12V można tylko po odłączeniu klem.
Bardzo dobrą odpowiedź dostałeś, gdybyś spytał o ładowarkę automatyczną, a nie prostownik to odpowiedz, byłaby inna.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #316 dnia: 30 Października 2025, 19:19:06 »
Wszystko się zgadza poza tym, że to nie mój post.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #317 dnia: 30 Października 2025, 19:23:58 »
Wszystko się zgadza  poza tym, że to nie mój post.

Niestety to Tapatalk robi czasami takie zamieszanie z cytatami

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #318 dnia: 30 Października 2025, 20:52:23 »
Zadzwoniłem do Toyoty do serwisu mechanicznego - dostałem info że ładować prostownikiem aku12 można tylko po odłączeniu klem.
Nie wiem jakie macie z tym doświadczenia ale trochę to nie wygodne.
Hmm, na razie ładowałem niby inteligentnym Osramem aku tylko raz po podobnej sytuacji gdzie auto stało przez 2 tyg. i padło totalnie (musiałem otwierać drzwi grotem), ale wstało z boostera. W sumie to się zastanawiam po co ładować bezpośrednio akumulator z tyłu jeżeli można się podpiąć przodem, czy wtedy też trzeba jakoś uważać na prostownik/sposób ładowania?

Przyłącz jak Ci pasuje. Możesz od przodu albo od tyłu. Wszystkie ładowarki również Victron (przy standardowych ustawieniach - nie eksperckich) możesz przyłączyć jak chcesz do samochodu, ale one ze swoim ograniczeniem napięcia do 14,4V - 14,8V (w okresie zimowym) nigdy nie naładują Ci prawidłowo akumulatora. Najlepiej to tego OSRAMA, jak możesz to podaruj dobremu koledze, lub komuś z rodziny a zaopatrz się w ładowarkę VICTRON Energy  blue smart charger 12V/7A. Ja miałem przeróżne zaczynając do Keepower, EL-Traf, CS ONE, Telwin i inne i tak od pół-roku mogę stwierdzić w 100 %, że VICTRON Energy  blue smart charger 12V/7A przy ustawieniach eksperckich (napięcie 14,4V na wszystkich etapach ładowania) jest w stanie prawidłowo naładować akumulator (jest to czasochłonny proces - nie na 1 dzień). Pozostałe to tylko na uspokojenie sumienia, że mam i mogę przyłączyć do akumulatora. A na potwierdzenie tego faktu, jeśli tym OSRAMEM naładowałeś akumulator - a taki Ci pokazuje to urządzenie, to możesz do wiosny spać spokojnie. A jeśli będzie inaczej to masz dwie opcje albo akumulator do wymiany, albo urządzenie, którym ładujesz niestety jest dobrą reklamą w handlu.

Offline sth2die4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 31 Października 2025, 07:06:29 »

Lidlową tanią to możesz tylko przyłączyć dla dobrego samopoczucia. Aku masz padnięte. Masz dwie opcje. Kupujesz nowy aku lub kupujesz ladowarkę Victron Energy 7A/12V - wprowadzasz ustawienia eksperckie na poziomie 14,4V (na wszystkich etapach ładowania) i czekasz co najmniej tydzień aż aku się naładuje.
[/quote]

Dlaczego aku mam padnięte? Nie jestem przekonany. To że się rozładował po długim postoju to jeszcze nie kwalifikuje go do wymiany. Za pierwszym razem po 2 tygodniach postoju, i wystarczyło go odpalić, przejechałem trasę 2x8km jednego popołudnia (2 sumie może 40min jazdy) i starczyło na kolejne 10 dni bezruchu w garażu.
Jak czytam niektóre wpisy ze aku na kilka dni to u mnie chyba całkiem dobry wynik.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #320 dnia: 01 Listopada 2025, 11:26:45 »
Ostatnio moja Ravka (5 lat, 95 tys przebiegu) stała 8 pełnych dni z uwagi na wyjazd urlopowy i napięcie akumulatora 12V zachowywało się jak na obrazkach poniżej.  Na starcie: 18.10 było na poziomie 12.52 V, pod koniec 27.10 spadło do 11.96 V. Myślę że 2 tygodnie spokojnie by wytrzymał, bez konieczności użycia Jump startera do uruchomienia. Ostatnio podladowywalem akumulator na wiosnę. Teraz też przed zimą to zrobię kilka razy.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #321 dnia: 01 Listopada 2025, 11:44:09 »
Kupujesz nowy aku lub kupujesz ladowarkę Victron Energy 7A/12V - wprowadzasz ustawienia eksperckie na poziomie 14,4V (na wszystkich etapach ładowania) i czekasz co najmniej tydzień aż aku się naładuje.
zaintrygowany pochwałami Victrona, kupiłem go sobie, choć nie odczuwałem potrzeby, tak z ciekawości, bo tuż przed pierwszym kasy nie zabrakło. A i nie jest wybitnie drogi. Pomyślałem, zobaczę, co zrobi z takiego padniętego aku, co od miesięcy się zbieram, żeby go zawieźć do pszoku. Czy mógłbyś objaśnić jakie dokładnie to mają być ustawienia?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #322 dnia: 01 Listopada 2025, 12:07:44 »
Czy mógłbyś objaśnić jakie dokładnie to mają być ustawienia?
zapytałem też czatagpt, takie coś proponuje:

Oto sprawdzony profil ekspercki do Victron Blue Smart IP65 12/7 — wersja dla klasycznego akumulatora kwasowo-ołowiowego (Ca-Ca, EFB, Varta Silver Dynamic itp.) w celu „powolnej rekondycji”:
 Ustawienia eksperckie (User-defined)

Typ akumulatora: User-defined
Prąd ładowania:  2 A
Tryb:            Always on (float) — nie „Storage”

Faza           Napięcie    Czas         Opis
Bulk           14.40 V     bez limitu   do osiągnięcia napięcia docelowego
Absorption     14.40 V     48 h         długie utrzymanie lekkiego prądu, rozpuszcza siarczan
Float          14.40 V     —            pozostaw tak przez kolejne 3–5 dni
Recond         wyłączony   —            niepotrzebny, bo robisz długie 14.4 V ręcznie

Temperatura otoczenia: max 30–35 °C
Zabezpieczenia: zostaw aktywne (Victron sam ograniczy prąd przy nagrzaniu).

Jak to wykonać

Naładuj aku normalnie (do Float).

Włącz profil User-defined powyżej.

Zostaw ładowarkę podłączoną stale (nie rozłączaj, Victron sam się pilnuje).

Co 24 h zerknij w aplikacji na prąd – powinien maleć (z 0.4 A → 0.1 A).

Po tygodniu odłącz, odczekaj noc, zmierz napięcie spoczynkowe.

Jeśli po takim tygodniu spoczynkowe ≥ 12.7 V i IR spadła o ≥ 1 mΩ – regeneracja się udała.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2025, 12:39:56 wysłana przez tato60plus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #323 dnia: 01 Listopada 2025, 15:43:39 »
Ostatnio moja Ravka (5 lat, 95 tys przebiegu) stała 8 pełnych dni z uwagi na wyjazd urlopowy i napięcie akumulatora 12V zachowywało się jak na obrazkach poniżej.  Na starcie: 18.10 było na poziomie 12.52 V, pod koniec 27.10 spadło do 11.96 V. Myślę że 2 tygodnie spokojnie by wytrzymał, bez konieczności użycia Jump startera do uruchomienia. Ostatnio podladowywalem akumulator na wiosnę. Teraz też przed zimą to zrobię kilka razy.

napięcie spada zbyt szybko, zmierz pobór prądu w stanie uśpienia. to wyglada na troszkę poniżej 100mA, 10x więcej niż bez dodatkowych odbiorników..

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #324 dnia: 02 Listopada 2025, 10:36:54 »
Czy mógłbyś objaśnić jakie dokładnie to mają być ustawienia?
zapytałem też czatagpt, takie coś proponuje:

Oto sprawdzony profil ekspercki do Victron Blue Smart IP65 12/7 — wersja dla klasycznego akumulatora kwasowo-ołowiowego (Ca-Ca, EFB, Varta Silver Dynamic itp.) w celu „powolnej rekondycji”:
 Ustawienia eksperckie (User-defined)

Typ akumulatora: User-defined
Prąd ładowania:  2 A
Tryb:            Always on (float) — nie „Storage”

Faza           Napięcie    Czas         Opis
Bulk           14.40 V     bez limitu   do osiągnięcia napięcia docelowego
Absorption     14.40 V     48 h         długie utrzymanie lekkiego prądu, rozpuszcza siarczan
Float          14.40 V     —            pozostaw tak przez kolejne 3–5 dni
Recond         wyłączony   —            niepotrzebny, bo robisz długie 14.4 V ręcznie

Temperatura otoczenia: max 30–35 °C
Zabezpieczenia: zostaw aktywne (Victron sam ograniczy prąd przy nagrzaniu).

Jak to wykonać

Naładuj aku normalnie (do Float).

Włącz profil User-defined powyżej.

Zostaw ładowarkę podłączoną stale (nie rozłączaj, Victron sam się pilnuje).

Co 24 h zerknij w aplikacji na prąd – powinien maleć (z 0.4 A → 0.1 A).

Po tygodniu odłącz, odczekaj noc, zmierz napięcie spoczynkowe.

Jeśli po takim tygodniu spoczynkowe ≥ 12.7 V i IR spadła o ≥ 1 mΩ – regeneracja się udała.

Funkcja - Ładowarka
Ustawienia ładowania - kliknij w kropkę Niestandardowe
Prąd ładowania - kliknij w kropkę 2A
Ustawienia zaawansowanie - przesuń suwak
Zaawansowane ustawienia akumulatora - kliknij w strzałkę
Ustawienia akumulatora - wybierz pod strzałką Zdefiniowany przez Uzytkownika
Tryb ekspercki - przesuń suwak
Maksymalny prąd ładowania (ustaw 2A) bo aku jest dość słaby (tak wynika z Twojego opisu, ja taki przewąznie używam)
Napięcie ładowania:
Napięcie absorpcji 14,40V
Napięcie fazy float 14,40V
Napięcie fazzy Storage 14,40V
Napięcie trybu regeneracji - Wyłączone
Limit trwania fazy Bulk (ja ustawiam 1h)
Prąd trybu re-Bulk (wyłączony)
Absorpcja
Czas trwania absorpcji - Stała
Czas absorpcji - 1d0g
Absorpcja powtarzana - Codziennie
A teraz przechodzisz do góry - przy Ustawieniach jest strzałka (ją naciskasz)
Następnie przy oknie pojawia się na górze Ustawienia (naciskasz w krzyżyk)
I pojawia się okno z napisem Ładowanie Bulk (Napięcie np. 13,8V, Prąd np. 2,0) i obserwujesz.

I możesz odpoczywać - wreszcie temat będziesz miał ogarnięty. Jak prąd spadnie Ci poniżej 0,2A to możesz delikatnie podnieść napięcie tak aby prąd był w granicach 0,3A - 0,4A.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl