Autor Wątek: LPG w corolli 1.8 23 rok  (Przeczytany 11403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
Odp: LPG w corolli 1.8 23 rok
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Maja 2025, 19:07:44 »
Baterią bym się martwił najmniej. Miałem priusa 15-letniego. Jak go sprzedawałem miał 250 nalotu i bateria była w stanie bardzo dobrym, obecnie koledzy dobijają w wielu priusach do 300. Znam kilka przypadków padniętej baterii w priuse 2, w trójce przy przebiegach około 300 tysięcy,  były błędy i awarie baterii, ale po czyszczeniu wentylacji i chłodzenia, prius dalej lata. Za to dwóm kierowcom wysypał się inwerter, wymiana na używkę załatwiła sprawę. W nowych corollach, niektórzy mają od 2019 r., jeszcze nie słyszałem o problemie z baterią. Oczywiście wszystkie znane mi auta używane są jako taxi.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Maja 2025, 19:52:22 »
W moim przypadku auto przejeżdza rocznie 35-40k km, poprzednie auto toyota avensis t27 2.0d4d przejechało grubo ponad 400k km bezawarynie i zostało sprzedane. Poza pierwszym przeglądem nigdy nie widziało aso. I tak samo jest w przypadku suzuki. Cały serwis był i jest robiony przezemnie.Celuje w ten sam przebieg. Przy cenach używanych silników w hybrydach. Wymiana calego silnika ma dużo wiekszy sens ekonomiczny niż robienie upg.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Maja 2025, 19:22:01 »
Robię w dokładnie ten sam sposób. Po zakupie ani razu nie  byłem w serwisie. Trzy serwisy rocznie, razy dwa lata, to u mnie by było prawie 10 tys. kosztów. Za tyle to ja każdą naprawę zrobię, nawet z wymianą silnika. Nie wspomnę, że serwis, który sam zrobię, jest kilka razy lepiej wykonany niż ten zrobiony przez pracowników aso.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Maja 2025, 22:24:48 »
Zakładać do hybrydy toyoty gaz żeby narażać się na te wszystkie upierdliwości dla 2-3 tysięcy złotych rocznie? Serio warto?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Maja 2025, 05:31:46 »
Myślę że warto, dodatkowo odchodzą przeglądy w aso - też trochę zostanie.
A jeżdżąc autem dłużej, więcej się zwraca. Niech się uzbiera 15k zł w ciągu 10 lat - mało nie jest.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Maja 2025, 09:06:28 »
Przy 15k.km.rocznie i 10latach nie zostanie 15k.pln.chyba że nie liczysz instalki. Do tego wystarczy że utrzyma się taki stosunek ceny litra LPG vs litr pb jak teraz i już opłacalność jest na pograniczu.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Maja 2025, 11:00:54 »
kazdy inaczej uzywa samochod. jakbym jezdzil na taryfie to bym umawial gazownika na dzien odbioru samochodu z salonu. a jak jezdze niewiele i glownie miasto/podmiejskie to to sie nie opyla.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Maja 2025, 11:29:13 »
Są też tacy, którzy nawet mało jeżdżąc zakładają LPG tylko po to by przez lata przy każdym tankowaniu LPG mieć chwilę satysfakcji i uśmiech na twarzy. Jak najbardziej ich rozumiem bo pieniądze wydane na instalację i tak by się rozeszły na jakieś pierdoły.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Maja 2025, 12:17:47 »
kazdy inaczej uzywa samochod. jakbym jezdzil na taryfie to bym umawial gazownika na dzien odbioru samochodu z salonu. a jak jezdze niewiele i glownie miasto/podmiejskie to to sie nie opyla.
To by była czysta głupota, nie wiadomo czy Toyota nie będzie miała jakiejś wady produkcyjnej, a ty się wypiszesz z gwarancji. Jak już instalować to po 100k km.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
LPG w corolli 1.8 23 rok
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Maja 2025, 12:20:15 »
Są też tacy, którzy nawet mało jeżdżąc zakładają LPG tylko po to by przez lata przy każdym tankowaniu LPG mieć chwilę satysfakcji i uśmiech na twarzy. Jak najbardziej ich rozumiem bo pieniądze wydane na instalację i tak by się rozeszły na jakieś pierdoły.
Mów za siebie, kasa „zaoszczędzona” na braku konserwacji czy Comfort zamiast Style (mówimy o różnicy MSRP, a nie przy promocyjnym Comforcie) z zakupu CHR leżą w różnych środkach finansowych, sobie tam (jak szczęście dopisze) czekają na następną Corollę :)
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Maja 2025, 12:23:40 »
To by była czysta głupota, nie wiadomo czy Toyota nie będzie miała jakiejś wady produkcyjnej, a ty się wypiszesz z gwarancji. Jak już instalować to po 100k km.

100kkm moze juz dac oszczednosc miedzy 10k a 15k PLN. Tak jak pisal kolega wyzej. Jest bardzo mala szansa, ze w trakcie eksploatacji ten samochod bedzie mial usterke, wykluczona z gwarancji przez LPG, a taka ktorej koszt naprawy sie w ogole zblizy do kwoty oszczednosci.

Inna sprawa, ze samochod o opinii nadajacego sie do gazu, raczej po zagazowaniu zyskuje na rynku wtornym. Wiec to tez nie jest tak, ze kasa wydana na instalacje nagle sie rozplywa.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Maja 2025, 12:37:15 »
Mów za siebie, kasa „zaoszczędzona” na braku konserwacji czy Comfort zamiast Style (mówimy o różnicy MSRP, a nie przy promocyjnym Comforcie) z zakupu CHR leżą w różnych środkach finansowych, sobie tam (jak szczęście dopisze) czekają na następną Corollę :)
Nie bardzo rozumiem zwrot "mów za siebie". Nie mam instalacji LPG. A jeśli chodzi o instrumenty finansowe i liczenie na to, że się poszczęści mam już dawno ten etap życia za sobą. W sumie mi się poszczęściło bo na jakiś tam plus wyszedłem i nie zostałem dawcą kapitału jak 95% uczestników rynku.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Maja 2025, 12:42:05 »
Nie bardzo rozumiem zwrot "mów za siebie". Nie mam instalacji LPG. A jeśli chodzi o instrumenty finansowe i liczenie na to, że się poszczęści mam już dawno ten etap życia za sobą. W sumie mi się poszczęściło bo na jakiś tam plus wyszedłem i nie zostałem dawcą kapitału jak 95% uczestników rynku.
Napisałeś że kasa rozeszła by się na jakieś pierdoły, sama się nie wydaje, ktoś to musi zrobić ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Maja 2025, 12:46:26 »
4 tysiące złotych to kwota, którą można wydać w moment choćby na kartę graficzną do komputera, którą mam koszyku 

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Maja 2025, 14:12:22 »
Ty trzeba sprostować - przy LPG tracimy gwarancję na wszystko, tak mówi TCE i Colin ;)
Zatem wypisujemy się.

Ale za to oszczędzamy na przeglądach. Można je zrobić samemu za ułamek ceny lub w innym warsztacie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl