Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 52340 razy)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #375 dnia: 24 Sierpnia 2026, 19:14:25 »
Jakby ktoś się interesował jak dzis od środka wygląda sytuacja w fabryce Mercedesa.  :-(

https://youtu.be/uJzQ1Qa8C1w

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #376 dnia: 24 Sierpnia 2026, 19:52:59 »
a ja zrobilem zestawienie sporej ilosci  aut suv bo dzis znow w nowym motorze kolejny test suvow w tym nowa rav4. ciekawie wyszla honda crv. 0-150 praktycznie taki sam czas jak mazda cx-5. ciekawe. a spalanie hybrydy nissana x-trail wieksze niz cx-5. to tez ciekawe. ale fakt faktem ze rav4 calkiem rowniotko w wielu dyscyplinach i bez wiekszych potkniec.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208079&mode=view
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208080&mode=view
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208041&mode=view

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #377 dnia: 24 Sierpnia 2026, 20:03:45 »

413204-4-13" border="0

Do tego to puść Soul Fingers, Doctor :-P
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 79000 | Warszawa |

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #378 dnia: 24 Sierpnia 2026, 20:28:07 »
Pomijając wnętrze i jego (brak) komfort oraz Polską cenę to RAV4 po prostu jest najbardziej średnim autem jakie można było stworzyć w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #379 dnia: 25 Sierpnia 2026, 10:19:31 »
Dla zafascynowanych chińską motoryzacją.

Przez ostatnie dwa tygodnie pokonałem po hiszpańskich drogach 1400 km samochodem EBRO S400 HEV. EBRO to zreaktywowana stara hiszpańska marka, a mówiąc prościej S400 to chińskie Chery Tigo 4 zmontowane przez Hiszpanów.
Crossover odpowiadający mniej więcej Toyocie C-HR. Silnik benzyna 1.5 95KM + elektryk 204KM. Moc systemowa 211KM, FWD, skrzynia 1DHT czyli układ szeregowo równoległy. Jedzie elektryk, benzyniak napędza prądnicę ale przy większych prędkościach jest spinany na sztywno z kołami. W sumie działa to dość płynnie ale czasami żeby dostarczyć odpowiednią ilość prądu wchodził na idiotycznie wysokie obroty. Spalanie średnie pokazywał z ostatnich 50km i wachało sie od 3,7 do 6,8. Z pomiaru na stacji wychodzi ok 6,5 ale nie wiem czy bak był pełny na starcie. W każdym razie w tych warunkach RAV4 spaliła by litr mniej, a porównywalna C-HR dwa litry mniej.
Wygodne fotele z plastikowej krowy. Jakości innych materiałów nie potrafię nigdy ocenić ale chyba ok. Auto dość ergonomiczne. Fajne schowki, jakieś kolorowe paski led w drzwiach itp. 
Dwa ekrany 12,3 cala co jest dla mnie koszmarem. Nie potrafię się chyba przyzwyczaić do aut, które w miejsce ładnych, kształtnych zegarów, nawet elektronicznych, mają tablet.

No i teraz zalety:
- kamery 360 bardzo dobraj jakości z kilkoma  trybami bardzo uławiającymi parkowanie itp,
- całkiem dobre wyciszenie układu jezdnego i zawieszenia,
- bagażnik o regularnym kształcie, pod podłogą organizer, a pod nim miejsce na dojazdówkę, szkoda że było puste, bo zestawu naprawczego też był brak i miałem lekkiego stresa, no ale to wina wypożyczalni, a nie auta. Jedyne co to akumulator 12V się sensownie nie zmieścił i jego osłona zaburzała płaskość podłogi w jednym rogu,
- maska na siłownikach - wow!

Wady to masa niedoróbek:
-  w trybie ECO auto nie jedzie , SPORT daje juz porządnego kopa. Nie ma trybu pośredniego, a po każdym starcie mamy domyślnie ECO,
- niezapięty pas kierowcy powoduje, że nie zwalnia się hamulec. Nie nazywam go ręcznym, bo nie ma żadnego przycisku nim sterującego (!!!). Przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek komunikatu przez dobre 15 min nie wiedziałem co się dzieje, a chciałem przestawić auto o metr do przodu więc pasów nie zapiąłem. Auto chciało jechać, a tylne koła trzymały - co za debilizm,
- tryb mocnego odzyskiwania energii, fajne w górach, bo w zasadzie można nie używac hamulca ale jak akumulator się naładował to nagle przestawało działać -  znowu zero komunikatu,  nic!, puszczam przed zakrętem gaz, a auto nie zwalnia, No i żeby to włączyć trzeba było się przeklikać przez menu za każdym razem. Przy tym rodzaju skrzyni nie da się zrealizowac hamowania silnikiem na niskich prędkościach ale powinien wtedy sam użyc hamulców. No, do doopy to jest.
- manipulator biegów bardzo przyjemny ale losowo zamiast przełączyć z R na D lub odwrotnie zostawał na N. Przy manewrowaniu na pochyłości bardzo niebezpieczne, chyba to zależało od stopnia wciśnięcia hamulca albo czasu przetrzymania joystika w nowej pozycji  - nie rozkminiłem do końca
- ekran przed kierowncą nieczytelny, małe ikonki na jasnym tle, średnio widoczne, połowa powierzchni zajęta jakimiś obrazkami innych aut zupełnie niepotrzebnymi. Mało możliwości dostosowania.
- nie było sygnalizacji dźwiękowej kierunkowskazów i słabo odbijały  po łagodnych zakrętach. Ponoć da się włączyć ale gdzieś to zagrzebane było w menu, nie znalazłem,
- jakiekolwiek dotknięcie panelu klimatyzacji powodowało zasłonięcie nawigacji zupełnie bezużyteczną animacją pokazującą z którego nawiewu jak zimne powietrze wieje na jakieś 10 sekund. Jak to się stało w mieście to d....a - nie wiesz gdzie jechać.  Oczywiście brak powtórzenia nawi na ekranie kierowcy, bo tam jakieś bezsensowne rysunki innych aut.... Przy 12,3 cala ekranie naprawdę nie trzeba całego żeby wyświetlać jaka jest ustawiona temperatura,
- ostrzeganie o aucie w martwym polu w postaci jakiegoś czerwonego cienia na rysunku naszego auta na ekranie. Serio? Kto się tam patrzy przy zmianie pasa???
- słabe wyciszenie silnika, bardzo słyszalny na wysokich obrotach.

Wiem, że to auto z innego segmentu niz RAV4 ale bardziej mi chodziło, o pokazanie, że to co widać na pierwszy rzut oka czyli całkiem ładnie wyposażone auto może w rzeczywistości okazać się czymś zrobionym do połowy. Nie wiem jak jest w BYDach, Omodach czy innych Jajcach ale tu się mocno zawiodłem. W wypozyczalni miałem zarezerwowane C-HR ale jak to zwykle bywa dostałem coś innego, nawet się ucieszyłem, że potestuję dłużej taki wehikuł.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #380 dnia: 27 Sierpnia 2026, 19:03:37 »
Pierwsze przecieki odnosnie napedow tucsona
https://motoguru.pl/na-czasie/hyundai-tucson-hybrid-2027-ma-245-km-i-nowy-naped/
troszhe wiecej mocy, niestety osiagi w dol

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #381 dnia: 31 Sierpnia 2026, 09:48:29 »
Dla zafascynowanych chińską motoryzacją.

Przez ostatnie dwa tygodnie pokonałem po hiszpańskich drogach 1400 km samochodem EBRO S400 HEV. EBRO to zreaktywowana stara hiszpańska marka, a mówiąc prościej S400 to chińskie Chery Tigo 4 zmontowane przez Hiszpanów.
Crossover odpowiadający mniej więcej Toyocie C-HR. Silnik benzyna 1.5 95KM + elektryk 204KM. Moc systemowa 211KM, FWD, skrzynia 1DHT czyli układ szeregowo równoległy. Jedzie elektryk, benzyniak napędza prądnicę ale przy większych prędkościach jest spinany na sztywno z kołami. W sumie działa to dość płynnie ale czasami żeby dostarczyć odpowiednią ilość prądu wchodził na idiotycznie wysokie obroty. Spalanie średnie pokazywał z ostatnich 50km i wachało sie od 3,7 do 6,8. Z pomiaru na stacji wychodzi ok 6,5 ale nie wiem czy bak był pełny na starcie. W każdym razie w tych warunkach RAV4 spaliła by litr mniej, a porównywalna C-HR dwa litry mniej.
Wygodne fotele z plastikowej krowy. Jakości innych materiałów nie potrafię nigdy ocenić ale chyba ok. Auto dość ergonomiczne. Fajne schowki, jakieś kolorowe paski led w drzwiach itp. 
Dwa ekrany 12,3 cala co jest dla mnie koszmarem. Nie potrafię się chyba przyzwyczaić do aut, które w miejsce ładnych, kształtnych zegarów, nawet elektronicznych, mają tablet.

No i teraz zalety:
- kamery 360 bardzo dobraj jakości z kilkoma  trybami bardzo uławiającymi parkowanie itp,
- całkiem dobre wyciszenie układu jezdnego i zawieszenia,
- bagażnik o regularnym kształcie, pod podłogą organizer, a pod nim miejsce na dojazdówkę, szkoda że było puste, bo zestawu naprawczego też był brak i miałem lekkiego stresa, no ale to wina wypożyczalni, a nie auta. Jedyne co to akumulator 12V się sensownie nie zmieścił i jego osłona zaburzała płaskość podłogi w jednym rogu,
- maska na siłownikach - wow!

Wady to masa niedoróbek:
-  w trybie ECO auto nie jedzie , SPORT daje juz porządnego kopa. Nie ma trybu pośredniego, a po każdym starcie mamy domyślnie ECO,
- niezapięty pas kierowcy powoduje, że nie zwalnia się hamulec. Nie nazywam go ręcznym, bo nie ma żadnego przycisku nim sterującego (!!!). Przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek komunikatu przez dobre 15 min nie wiedziałem co się dzieje, a chciałem przestawić auto o metr do przodu więc pasów nie zapiąłem. Auto chciało jechać, a tylne koła trzymały - co za debilizm,
- tryb mocnego odzyskiwania energii, fajne w górach, bo w zasadzie można nie używac hamulca ale jak akumulator się naładował to nagle przestawało działać -  znowu zero komunikatu,  nic!, puszczam przed zakrętem gaz, a auto nie zwalnia, No i żeby to włączyć trzeba było się przeklikać przez menu za każdym razem. Przy tym rodzaju skrzyni nie da się zrealizowac hamowania silnikiem na niskich prędkościach ale powinien wtedy sam użyc hamulców. No, do doopy to jest.
- manipulator biegów bardzo przyjemny ale losowo zamiast przełączyć z R na D lub odwrotnie zostawał na N. Przy manewrowaniu na pochyłości bardzo niebezpieczne, chyba to zależało od stopnia wciśnięcia hamulca albo czasu przetrzymania joystika w nowej pozycji  - nie rozkminiłem do końca
- ekran przed kierowncą nieczytelny, małe ikonki na jasnym tle, średnio widoczne, połowa powierzchni zajęta jakimiś obrazkami innych aut zupełnie niepotrzebnymi. Mało możliwości dostosowania.
- nie było sygnalizacji dźwiękowej kierunkowskazów i słabo odbijały  po łagodnych zakrętach. Ponoć da się włączyć ale gdzieś to zagrzebane było w menu, nie znalazłem,
- jakiekolwiek dotknięcie panelu klimatyzacji powodowało zasłonięcie nawigacji zupełnie bezużyteczną animacją pokazującą z którego nawiewu jak zimne powietrze wieje na jakieś 10 sekund. Jak to się stało w mieście to d....a - nie wiesz gdzie jechać.  Oczywiście brak powtórzenia nawi na ekranie kierowcy, bo tam jakieś bezsensowne rysunki innych aut.... Przy 12,3 cala ekranie naprawdę nie trzeba całego żeby wyświetlać jaka jest ustawiona temperatura,
- ostrzeganie o aucie w martwym polu w postaci jakiegoś czerwonego cienia na rysunku naszego auta na ekranie. Serio? Kto się tam patrzy przy zmianie pasa???
- słabe wyciszenie silnika, bardzo słyszalny na wysokich obrotach.

Wiem, że to auto z innego segmentu niz RAV4 ale bardziej mi chodziło, o pokazanie, że to co widać na pierwszy rzut oka czyli całkiem ładnie wyposażone auto może w rzeczywistości okazać się czymś zrobionym do połowy. Nie wiem jak jest w BYDach, Omodach czy innych Jajcach ale tu się mocno zawiodłem. W wypozyczalni miałem zarezerwowane C-HR ale jak to zwykle bywa dostałem coś innego, nawet się ucieszyłem, że potestuję dłużej taki wehikuł.

Ten wpis dokładnie pokazuje problem z chińskimi produktami - dobra cena, fajny design, szmery-bajery, ale są niedoróbki, które psują doświadczenie i np. ja bym osobiście nie dał rady jeździć takim samochodem. Dokładnie ten sam problem miałem z radiem z Aliexpres - niezła cena, fajna jakość ekranu, dużo opcji, ale ciągle jakieś niedoróbki wychodziły więc odesłałem to to po tygodniu. Tak jak pisałem kiedyś - ja sobie przycupnę i popatrzę jak to się będzie rozwijało a tymczasem będę jeździł samochodem, który się zgadza i mogę na niego liczyć. A! No i zdecydowanie nie uważam, że 'sfrajerzyłem' (choć bynajmniej nie poczułem się urażony przez wpisy), bo moja C+S AWDi w 2020 kosztowała niecałe 150k co uważam za bardzo dobry stosunek ceny do tego co się za tą kasę dostawało.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #382 dnia: 31 Sierpnia 2026, 10:54:48 »
A ja się chyba przesiądę na Mazdę CX-30, nie potrzebuję już tak dużego samochodu, a napęd ten sam. Ktoś ma doświadczenia?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #383 dnia: 31 Sierpnia 2026, 12:47:17 »
...bardzo fajne autko, trochę ciasne z tyłu i bagażnik nie powala ale cx30 jest i oszczędna i wystarczająco mocna w wersji 150KM. Moim zdaniem nir warto dopłacać do wersji najmocniejszej.
Edit: jak ktoś nie lubi AT to cx30 ma świetny manual.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #384 dnia: 31 Sierpnia 2026, 16:08:10 »
Kolejny teaser nowego NXa, pokazali dziś sygnaturę świetlną przednią, no nie jestem fanem, pewnie dlatego że aktualna MEGA mi się podoba. Tak naprawdę to gdyby Toyota nie była leniwą bułą i wsadziła 12,3” ekran kierowcy to bym się skusił, ale zawsze musi być coś niedorobione w detalach które dla mnie są nie do zaakceptowania.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #385 dnia: 01 Września 2026, 00:29:56 »
Teraz sobie przejrzałem art. o Omodzie 7. https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/omoda-7-koszty-utrzymania-ile-kosztuje-utrzymanie-omody-7/24lphqz
Nie wnikałem w wyliczenia koztów eksploatacji o czym był ale co widzę w danych:
spaliniak 1,5 , moc max 143 konie przy 5200 obr.
elektryk: 204KM
skrzynia: 1DHT
napęd: FWD

Czyli mamy duże auto ważące niespełna 1,9 t z tym goownianym napędem jaki był w opisywanym kilka postów wyżej EBRO S400. Tu jest co prawda więcej mocy w spaliniaku ale też większe i cięższe auto. No i jest plug-in. Czyli tak. Po mieście będzie się jeździło super. To fakt. Jak pojawi się górka, a akurat nie doładujemy wcześniej to zacznie się wycie benzyniaka, który będzie zapierniczał 4000-5000 obr żeby dostarczyc prądu do elektryka. Na austostradzie również zapomnijmy o tych 279KM mocy systemowej. Jak się prąd skończy to dysponujemy jakimiś 100 bo spaliniak spięty na sztywno popycha auto bezpośrednio. Tylko wtedy nie ładuje. W EBRO tak sie to działo, że albo jechał na spokojnie ale na podjazdach brakowało mocy spaliniaka żeby popchnąć auto bezpośrednio (obroty limitowane sztywnym jednym biegiem) i wpadał na maksymalne obroty dostarczając prąd do elektryka.
Kumpel mi kiedyś opowiadał jak jego sąsiad dostał służbową Omodę i po dwóch przejażdżkach autostradą kazał se kupić normalne auto.  Wtedy nie rozumiałem w czym problem, teraz mi się to spina w całość. Ten napęd ze skrzynią 1DHT to goowno i tyle. I jeszcze do tego tylko FWD.
A zdjęcie środka tej omody pokazuje tablecik przed kierownicą. Koszmar. Przy całym, nawet ładnym wnętrzu taki bardziew....

Cena 170000 - 185000 za plugina jest atrakcyjna ale nie porównujmy tego do eCVT z AWDi - to inne ligi.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #386 dnia: 01 Września 2026, 00:54:29 »
A ja się chyba przesiądę na Mazdę CX-30, nie potrzebuję już tak dużego samochodu, a napęd ten sam. Ktoś ma doświadczenia?
Bardzo fajne auto. Premium plastiki i obicia, aczkolwiek widać cięcie kosztów w porównaniu do wersji sprzed liftu. Szczególnie materiał w fotelach jest dużo gorszej jakości.

Napedowo przyzwoicie (mówię o x). Osiągi ok, aczkolwiek bez porównania do hybryd :) Cicho do 140. Przy dość dynamicznej jeździe automatem 7.5l/100. Jak ciśniesz w trasie 140-150 to spodziewaj się 9l/100.

Zawieszenie twarde ale komfortowe.

Nagłośnienie BOSE jest mega!

Bardzo wkurzający asystent jazdy. Ale tylko chyba tylko ja tak mam że jestem non stop zmęczony i rozproszony :)

Piano black -> od razu folia na to ustrojstwo.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #387 dnia: 01 Września 2026, 07:56:31 »
Mamy wyciek przodu nowego NXa, chyba muszę odszczekać swoje słowa bo jest nieźle.

C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #388 dnia: 01 Września 2026, 08:06:33 »
Czyli mamy duże auto ważące niespełna 1,9 t z tym goownianym napędem jaki był w opisywanym kilka postów wyżej EBRO S400. Tu jest co prawda więcej mocy w spaliniaku ale też większe i cięższe auto. No i jest plug-in. Czyli tak. Po mieście będzie się jeździło super. To fakt. Jak pojawi się górka, a akurat nie doładujemy wcześniej to zacznie się wycie benzyniaka, który będzie zapierniczał 4000-5000 obr żeby dostarczyc prądu do elektryka. Na austostradzie również zapomnijmy o tych 279KM mocy systemowej. Jak się prąd skończy to dysponujemy jakimiś 100 bo spaliniak spięty na sztywno popycha auto bezpośrednio. Tylko wtedy nie ładuje. W EBRO tak sie to działo, że albo jechał na spokojnie ale na podjazdach brakowało mocy spaliniaka żeby popchnąć auto bezpośrednio (obroty limitowane sztywnym jednym biegiem) i wpadał na maksymalne obroty dostarczając prąd do elektryka.
Kumpel mi kiedyś opowiadał jak jego sąsiad dostał służbową Omodę i po dwóch przejażdżkach autostradą kazał se kupić normalne auto.�  Wtedy nie rozumiałem w czym problem, teraz mi się to spina w całość. Ten napęd ze skrzynią 1DHT to goowno i tyle. I jeszcze do tego tylko FWD.
A zdjęcie środka tej omody pokazuje tablecik przed kierownicą. Koszmar. Przy całym, nawet ładnym wnętrzu taki bardziew....
A ja tu widzę inny problem jak jest mało potrzeba żeby sterować masą. Tak naprawdę coś co było synonimem badziewia zostało ubrane w atrakcyjne kształty, kolory, sreekraniki i dosłownie z dnia na dzień stało się obiektem pożądania przeciętnego Kowalskiego.
I oczywiście nasze forum można zrozumieć no bo najzd na Toyotę jest modulowany/moderowany ale reakcja rynku po "rzetelnej" reklamie blogerów/mówców chińskich aut w internetach zaskakuje.

« Ostatnia zmiana: 01 Września 2026, 08:08:18 wysłana przez ledziu »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2026, 10:23:25 wysłana przez JanuszTracz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl