Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226667 razy)

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2040 dnia: 30 Sierpnia 2026, 20:22:24 »
Mam Q11 Pro.
Kable fabryczne są dwa:

1. Ładowarka 220V
2. Ten drugi kabel fabryczny nie będzie działał z tą ładowarką Q11. Ma inną wtyczkę - taka duża. On jest pewnie do jakiś dużych zewnętrznych ładowarek.
Rozważam jednak zwykłą Q22 jest w dobrej cenie a w garażu mam gniazdo 32A. Do Q11 musiałbym dokupić adapter 16A do 32A
Myślę, że różnica to pewnie grubsze przewody a prąd i tak ograniczy się do 16A. Czy są inne prz
eszkody?

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2041 dnia: 30 Sierpnia 2026, 20:51:20 »
Q22 nie wykorzystasz w Rav4 bo ona ma ładowarkę do 11kw - w sensie wykorzystasz połowę jej *mocy.
Najlepiej zadzwoń do nich i sie spytaj czy to będzie działac prawidłowo.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2026, 20:54:41 wysłana przez thebabayaha »

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2042 dnia: 30 Sierpnia 2026, 20:56:00 »
Q22 nie wykorzystasz w Rav4 bo ona ma ładowarkę do 11kw.
Wiem, ale może kiedyś zachce mi się elektryka? ,
Może grubszy kabel to mniejsze straty.
I ma wtykę 32A do mojego gniazda.
Ale może i zadzwonię.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2043 dnia: 30 Sierpnia 2026, 21:31:59 »
Straty na kablu 11kw to 0.5% przesyłanej energii. Praktycznie pomijalne.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2044 dnia: 31 Sierpnia 2026, 11:04:32 »

Wynik tego testu dla ravki mnie rozwalił.. :(
Tym naprawdę strach na grzyby w las wjechać..

Aż tak bym nie przesadzał. Tam byly trudne warunki, ostry podjazd wlasnie zeby sprawdzic sprawnosc. Jak widac różne auta mialy problem. Forestera popsuli :). Ale fakt, to nie auto w trudny teren. Do tego sa prawdziwe terenowki a nie taka ravka. Chociaz, na rynku wschodnim sa ravki z normalnym wałem napedowym do tyłu.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
Zgadzam się. W normalnych drogowych warunkach czyli serpentyny w górach i 20cm świeżego śniegu idzie jak dzik w żołędzie. Umiejętnie pokony podjazd pod domek w górach - również bez problemu. To z własnego doświadczenia gdzie pod ten sam domek Tucsonem FWD nie wjeżdżałem nawet do połowy. Jeśli jednak chcemy tego auta używać do jazdy po lesie z rolkami poslizgowymi czy do pokonywania błotnistych hałd to może być problem.

Jedno co mnie zastanawia, że nie ma jednak trybu blokującego równy rozkład napędu. Przynajmniej przód-tył. Przecież to czysta elektronika tylko. W krytycznych warunkach pewnie by wystarczyło.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #2045 dnia: 31 Sierpnia 2026, 11:08:14 »
W mk5 jest nawet, jesli sie nie myle, nawet wiekszy udzial niz 50% tylnego napedu w niektorych sytuacjach. Ale tu watek o mk6 i mogli cos pozmieniać.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline pawelnewrinska

• Początkujący
« Odpowiedź #2046 dnia: 31 Sierpnia 2026, 11:30:54 »
Dzień dobry! Czy ktoś z Was zamawiał RAV4 VI w czerwcu 2026 i dostał już samochód? Jeśli tak, będę bardzo wdzięczny za podanie daty zamówienia, daty dotarcia do Zeebrugge oraz daty dostawy do salonu. Ciekawi mnie również, ile czasu samochód spędził w Zeebrugge. Z góry dziękuję za informacje! ????

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2047 dnia: 31 Sierpnia 2026, 13:01:38 »
zamawiał (...) w czerwcu 2026 i dostał już samochód
Nie ma tu nikogo takiego.
Nie jest możliwe, by od zamówienia poprzez produkcję, transport morski wokół Afryki, transport koleją z B do  PL i potem odprawa w zakorkowanym Mszczonowie do dostawy do dealera upłynęły TYLKO 2 mies..

Offline rambo8

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2048 dnia: 31 Sierpnia 2026, 13:19:47 »
zamawiał (...) w czerwcu 2026 i dostał już samochód
Nie ma tu nikogo takiego.
Nie jest możliwe, by od zamówienia poprzez produkcję, transport morski wokół Afryki, transport koleją z B do  PL i potem odprawa w zakorkowanym Mszczonowie do dostawy do dealera upłynęły TYLKO 2 mies..

Ja zamawiałem 1go kwietnia i mam już do odbioru teraz więc czerwiec wątpie.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2049 dnia: 31 Sierpnia 2026, 18:43:19 »
Q22 nie wykorzystasz w Rav4 bo ona ma ładowarkę do 11kw - w sensie wykorzystasz połowę jej *mocy.
Jednak stanęło na Q22 z uwagi na wtykę 32A i tak sama ograniczy moc do 11kW. W stosunku do -11pro+ dokupienie adaptera 32A -wychodziła taniej o 469 zł. Będę miał zapas na przyszłość , ale nie mam uniwersalności wtyczek. Nie przewiduje jednak jeżdżenia z tą ładowarka - wystarczy w samochodzie ładowarka 230V, ewentualnie ładowanie na mieście.

Offline bobasxx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Rav4
« Odpowiedź #2050 dnia: 31 Sierpnia 2026, 19:09:46 »
Dzień dobry! Czy ktoś z Was zamawiał RAV4 VI w czerwcu 2026 i dostał już samochód? Jeśli tak, będę bardzo wdzięczny za podanie daty zamówienia, daty dotarcia do Zeebrugge oraz daty dostawy do salonu. Ciekawi mnie również, ile czasu samochód spędził w Zeebrugge. Z góry dziękuję za informacje! ????

Ja zamawiałem 05.06. i szacowany termin odbioru mam na 04.2027r. nie wiem od czego to zależy.

Offline bobasxx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Rav4
« Odpowiedź #2051 dnia: 31 Sierpnia 2026, 19:15:00 »
Kiedy można się spodziewać że zamówienie pojawi się w profilu na MyToyota?
Niemal natychmiast.
Podpisywałem umowę, gość poklikał i kazał sprawdzić, czy widzę w apce w "Mój garaż" w sekcji Zamówione. I było.
Dzięki,
muszę zainterweniować w tej sprawie u handlowca.
albo napisz email na adres klient@toyota.pl i poproś o link do śledzenia - musisz tylko podać nr zamówienia i napisać z adresu email w systemie toyoty... będzie szybciej i pewniej...
Dzięki Wam za pomoc,
po napisaniu maila na powyższy adres, na drugi dzień wszystko zaczęło się wyświetlać, zarówno na stronie jak i w aplikacji.
 :-)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2052 dnia: 31 Sierpnia 2026, 19:32:48 »
Jednak stanęło na Q22 z uwagi na wtykę 32A i tak sama ograniczy moc do 11kW. W stosunku do -11pro+ dokupienie adaptera 32A -wychodziła taniej o 469 zł. Będę miał zapas na przyszłość , ale nie mam uniwersalności wtyczek. Nie przewiduje jednak jeżdżenia z tą ładowarka - wystarczy w samochodzie ładowarka 230V, ewentualnie ładowanie na mieście.
I pięknie. Ja też mam q11 zamontowana “na stałe” w garażu. Jak masz wtyczkę 32A to rzeczywiście logiczne podejście :)

Odnośnie ładowania na mieście to sprawdzaj ceny.
Niestety szybkie ładowarki DC bez abonamentów wahają się zazwyczaj w granicach 2,50 - 3,50 zł za 1 kWh. Przejechanie 100 km na prądzie z publicznej ładowarki kosztowałoby Cię więc od 50 do 85 zł.
W trasie (po rozładowaniu baterii do trybu EV) RAV4 w trybie HV zużywa średnio 6,5 - 7,5 l benzyny na 100 km. Przy cenie paliwa na poziomie ok. 6,50 zł/l, koszt przejechania 100 km wynosi to okolice 42-49 zł.

Ja po pierwszych testach robię tak:
- na drogach miejskich i podmiejskich latam w trybie auto
- na S-kach i autostradach wymuszam tryb HV. 
Chyba że wiem że wrócę do domu na elektryku, wtedy zasuwam full auto ;)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2053 dnia: 31 Sierpnia 2026, 20:04:18 »
Ja po pierwszych testach robię tak:
- na drogach miejskich i podmiejskich latam w trybie auto
- na S-kach i autostradach wymuszam tryb HV.? 
Chyba że wiem że wrócę do domu na elektryku, wtedy zasuwam full auto
Wzorowe stosowanie się do instrukcji!!
Też tak będę robił :)

Mojego auta nikt nigdzie nie widział :(
Gdzieś sobie sterczy w Mszczonowie pod płotem ;(
Na razie mam jakieś nerwowe ruchy na koncie ToyotaMore: dodają punkty speclalne,  potem je odejmują, dodają za zakup. Kołomyja..

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2054 dnia: 31 Sierpnia 2026, 20:14:37 »

albo napisz email na adres klient@toyota.pl i poproś o link do śledzenia - musisz tylko podać nr zamówienia i napisać z adresu email w systemie toyoty... będzie szybciej i pewniej...
[/quote]
Dzięki Wam za pomoc,
po napisaniu maila na powyższy adres, na drugi dzień wszystko zaczęło się wyświetlać, zarówno na stronie jak i w aplikacji.

Ten numer zamówienia to może być ten numer z umowy zamówienia w takim formacie ;
Numer transakcji TCE 27xxxxx ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl