Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597265 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5700 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:48:19 »
@talib 1990 napisał:
"Miałem lagunę 3 z bixenonem skrętnym , a teraz mam aurisa 2 FL na full LED .
Mimo mocnych nowych żarników w lagunie to w aurisie mam więcej światła - LED ma całkowicie inna barwę, bardziej przenikliwą nie da się tego opisać . Brak skrętu nadrabia AHL i brakiem efektu rozświetlania się ."

Nie do końca się zgodzę, choć ledy posiadam od 4 lat w trzech autach, to różnie bywa i testy to potwierdzają, a ledy Toyoty/Lexusa  mają średnie opinie w testach o czym można poczytać. Ja ledy bardzo lubię ale te co mam w rav są słabsze niestety od tych które miałem w Tucsonie z 2016r.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Jakie
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2021, 10:50:51 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5701 dnia: 19 Stycznia 2021, 10:56:47 »
co 3 miesiące smaruje lusterka
co 3 miesiące? :shock: :shock:  :shock:
Wolę zrobić to co 3 miesiące i poświęcić max 10 minut na 2 lusterka niż płakać , że coś nie działa . Pozatym poprzedni właściciel przez 5 lat nie zrobił tego ani razu to możesz się tylko domyślać ile tam było syfu ;)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Czym smarujesz mechanizm i jak to zrobić ? ;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5702 dnia: 19 Stycznia 2021, 11:05:40 »
co 3 miesiące smaruje lusterka
co 3 miesiące? :shock: :shock:  :shock:
Wolę zrobić to co 3 miesiące i poświęcić max 10 minut na 2 lusterka niż płakać , że coś nie działa . Pozatym poprzedni właściciel przez 5 lat nie zrobił tego ani razu to możesz się tylko domyślać ile tam było syfu ;)

Czym smarujesz mechanizm i jak to zrobić ? ;)
Musisz zdemontować tą lakierowaną obudowę lusterka, ukaże ci się ogromna sprężyna którą musisz podważyć od góry i od dołu cieniutkim śrubokrętem,  wymyć zmywaczem do hamulców a potem nasmarować najlepiej suchym smarem ja używam suchego smaru grafitowego aby przy jakikolwiek opadach deszczu nadmiar tego smaru nie wypłynął następnie musisz obficie z psikać całą sprężynę i najlepiej spróbować podbijając ten śrubokręt przesunąć ją względem lusterka ponieważ sama sprężyna potrafi się zapiec i smarowanie nic nie pomoże ,potem kilkukrotnie zamykasz otwierasz auto aby lusterko się zamknęło- otworzyło, jeśli idzie ciężko pomagasz lekką ręką po paru minutach chodzi bez problemu.

Offline Patryk1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5703 dnia: 20 Stycznia 2021, 20:08:42 »
Witam serdecznie mam taki problem zapalił i się czek silnika i obroty są powyżej tysiąca obrotów byłem podpiąć komputer wyszło ze druga sonda lambda ok zamówiłem przyszła z inna wtyczka ale zmieniłem podpiąłem odłączyłem akumulator żeby zniknął błąd  podłączyłem akumulator odpaliłem i teraz ma tak małe obroty ze całe auto się trzęsie czyż bym złe połączył przewody od sondy czy to jest wina czegoś innego

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5704 dnia: 21 Stycznia 2021, 00:48:00 »
Mój zbiorniczek zamyka się na kapselek. Żadnej rurki tam nie zauważyłem. To była jakaś opcja?

Rurka to standard, który u Ciebie ktoś wywalił, weź kapsel i w motoryzacyjnym dokup, albo w akwarystycznym.

Po konsultacji z lakiernikiem i wnikliwej lekturze instrukcji obsługi.... Stwierdziłem, że mój Auris nie posiada spryskiwaczy reflektorów.

A robiłeś już test z drugą osobą, ewentualnie z nagrywaniem tego procesu?
Ja samodzielnie nagrywałem, bo Auris ma dziób nisko zagięty i z kabiny nie widać. Czyli w opcji świateł mijania, wciśnij spryski na przednią szybę, powinny zadziałać jak są. Tylko w te mrozy może tam coś przymarzło, możesz też pod pasem sprawdzić czy jest podwieszona rurka gumowa, przenosząca płyn na stronę przed aku.
Moja Auris II z 13, ma bixenony z AFS i spryski są .

Wyłączenie spowoduje zastanie mechanizmu i będzie trzeba szybciej czyścić . Ja co 3 miesiące smaruje lusterka i chodzą jak złe , myjnia nie myjnia czy mróz dalej chodzą .

A ja w drugą stronę, wcale nie składam, bardzo rzadko i chodzą. Nie no co 3mc bym nie zaglądał tam, szacun kolego. Przy takiej wprawie, kolega musi tu ładną instrukcję nam sprawić.   

czyż bym złe połączył przewody od sondy czy to jest wina czegoś innego

Obstawiam to pierwsze, widzisz bez kombinacji z wtyczką na pewniaka było by co innego. Sam musisz sobie odpowiedzieć, na ile to z wtyczką zrobiłeś dokładnie. Jeśli tu pytasz, to tak jakby nie jesteś pewny swej roboty, dokładności. Mogę się mylić, tak myślę. 
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 00:57:21 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5705 dnia: 21 Stycznia 2021, 07:27:56 »
Witam serdecznie mam taki problem zapalił i się czek silnika i obroty są powyżej tysiąca obrotów byłem podpiąć komputer wyszło ze druga sonda lambda ok zamówiłem przyszła z inna wtyczka ale zmieniłem podpiąłem odłączyłem akumulator żeby zniknął błąd  podłączyłem akumulator odpaliłem i teraz ma tak małe obroty ze całe auto się trzęsie czyż bym złe połączył przewody od sondy czy to jest wina czegoś innego
Hej.
Poczekaj na adaptację kompa - zrób małą trasę. Jeśli złe podpiąłeś wywali błąd (check), jeśli jest OK to obroty się ustabilizują.
Obi

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5706 dnia: 21 Stycznia 2021, 07:35:18 »
@Rademenes napisał:
"Rurka to standard, który u Ciebie ktoś wywalił, weź kapsel i w motoryzacyjnym dokup..."

Nie w Toyocie,  w mojej rav4 za 150k też jest kapsel na zawiasie bez rurki, czujnika też nie ma. Takie rzeczy to tylko w Toyocie
Dokupić to by musiał z kapslem, bo brak tam miejsca do zalozenia wężyka jsk i otworu do przytrzymania zaciagnietego płynu.

« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 07:42:38 wysłana przez Krisman »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5707 dnia: 21 Stycznia 2021, 21:05:26 »
Ja wężyk w Aurisie z 13 mam, w kapslu jest dziurka, od spodu trzpień z otworem i na to założona elastyczna rurka. To poza jakimś odpowietrzeniem może, po zatkaniu otworu i wyjęciu całości, pokazuje ilość płynu. Jeśli od spodu korka jest trzpień, to wężyk gdziekolwiek kupi, aby pasował. Jeśli inny typ korka, to d..a.     

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5708 dnia: 21 Stycznia 2021, 21:22:57 »
Ja wężyk w Aurisie z 13 mam, w kapslu jest dziurka, od spodu trzpień z otworem i na to założona elastyczna rurka. To poza jakimś odpowietrzeniem może, po zatkaniu otworu i wyjęciu całości, pokazuje ilość płynu. Jeśli od spodu korka jest trzpień, to wężyk gdziekolwiek kupi, aby pasował. Jeśli inny typ korka, to d..a.     
Jak napisałem, to toyota :) oczywiście że nie ma nic pod spodem kapsla. Mamy cały czas micrę z 2005r i tam takie cuda są ;) ba, nawet system bez kluczykowy już miała 16 lat temu... a kosztowała 38k  <taniec>

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5709 dnia: 21 Stycznia 2021, 22:31:00 »
To wychodzi jednak, że to nie jest standard w Toyotach. Zawsze można poszukać chcianego korka na szrotach. Osobiście u siebie w Aurisie, mam taki dostęp do zbiorniczka wzrokowy, że widzę ile jest pi razy oko, jak poziom płynu jest w górnej części. Zanim coś by samemu z korkiem planował kombinować, względem rurki, to można szybciej sobie dopasować jakiś typ "bagnetu" do tego zbiorniczka.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5710 dnia: 21 Stycznia 2021, 22:43:38 »
Ja jak widzę że przestaje sikać, dolewam płynu i tyle.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5711 dnia: 21 Stycznia 2021, 22:56:32 »
No i tak w 90% przypadków jest, jeszcze czasem podjazd ala market i dolewka, bo brak w domu.

Czy ktoś sprawdzał temp - i + płynu chłodzącego różowego LL ?
Mi zarówno w używanym i nowym, wychodzi -31-32C i prawie +128C.
Od dawna przyzwyczaiłem się do standardu ogólnego -37C i + 129C .
Jak jest w waszych Toyotach z tym różowym ?
Czy podwyższanie tych parametrów do -37C i + 129C, nie będzie niekorzystne jakoś?
Mam 5L gotowego i 1L koncentrat. 

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5712 dnia: 23 Stycznia 2021, 14:06:08 »
Ktoś posiada w kombi siatkę zwijaną między bagażnikiem a kabina i podpowie, czy ona się ukrywa jakoś całkowicie po zwinięciu? U mnie te drążki mocujące nie kryją się i klapka nie zakrywa zwiniętej rolety po bokach.

Offline Patryk1988

• Toyot Leżący
  • *
Problem sondy lambda
« Odpowiedź #5713 dnia: 29 Stycznia 2021, 14:55:15 »
Powiedzcie mi czy to jest błąd sondy pierwszej czy drugiej byłem u mechanika podpiol komputer powiedział ze to sonda 2 wymieniłem błąd dalej swieci podpiąłem taki domowy komputer wyskoczył mi taki Błąd (02 sensor positiv current control circuit/open bang 1 sensor1 ) czy to moja nowa sonda jest zła czy tak naprawdę to sonda pierwsza jest do wymiany

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5714 dnia: 29 Stycznia 2021, 21:16:40 »
Może być kat do wymiany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl