Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596220 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6120 dnia: 18 Maja 2021, 11:36:20 »
Wymontuj i sprawdz moduł nawigacji - czasem się zawieszą - czasem cos na wtykach.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6121 dnia: 18 Maja 2021, 13:20:40 »
Zależy jak jeździsz. Mi tempomat potrafi zjeść do litra więcej. Nie bierze pod uwagę terenu i całej reszty. Nie wie że jest z górki i warto się rozpędzić by później pod górkę lepiej w nią wejść i predkosc wytrącić.

Nie no jak, nie ma jakiegoś podziału na tempomaty bierne i czynne. Wszystkie biorą poprawki na wzniesienia i spadki, a nawet nie wiem czy u nas sterują hamulcami na tyle, jako własne wsparcie. Przy tempomacie nie ma znaczenia styl, bo on go kreuje jak działa. A jest to styl minimum ile potrzeba, jak widzę obroty nie rosną, pewnie reguluje mieszankę. Mi działa tak, pod górkę wzrasta średnia chwilowa, a z górki niemal znika kreska. Na równym widzę przy zmianie z nogi na tempomat, że kreska spada, a dokładniej to widzę w innym aucie, gdzie mam liczbowe spalanie chwilowe.
Stosuję nagminnie i widzę same pozytywy.
Foto dzisiejsze. Jak dobrze liczę, to wychodzi jeszcze mniej 6.3L. Choć licząc od dawna całe baki, zawsze w wyliczeniu wychodzi więcej niż komp podaje. Pewnie pierwsza połowa baku i dlatego.

Czy macie kontrolkę od oleju w zegarach/liczniku ?
Przecież kontrolka od oleju jest na obrotomierzu, pomiędzy kontrolką check engine i ładowania, świeci się na zapłonie, gaśnie po uruchomieniu silnika.

Mam Auris II z 13, przed FL i sprawdziłem, kontrolka oleju przy odpalaniu nie świeci mi się, zarówno po nocy jak i w trakcie latania. Czy mam coś nie tak, czy u mnie ta kontrolka zapala się tylko w razie problemu ?
Ten typ tak ma ?
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2021, 13:36:31 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Radium88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6122 dnia: 18 Maja 2021, 15:15:53 »
Cześć! Czy do aurisa II 2018 wejdzie pełnowymiarowe koło zapasowe zamiast styropianu fabrycznego?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6123 dnia: 18 Maja 2021, 18:14:50 »
Cześć! Czy do aurisa II 2018 wejdzie pełnowymiarowe koło zapasowe zamiast styropianu fabrycznego?
Do TS wchodzi r16 205/55, tylko trzeba kupić śrubę od Avensisa bo do Aurisa mają tylko śrubę do dojazdówki.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6124 dnia: 18 Maja 2021, 22:41:47 »
Stosuję i pasjonuję się, w porę odpuszczaniem gazu i dolocie z hamowaniem silnikiem

To też mój ulubiony styl :)

Nie rozumiem teraz tych którzy nadmiernie pędzą, by na koniec hamować zdecydowanie

Ja ich rozumiem, ale traktuję z ironią i politowaniem ;)

Ja tak robię tylko jak trzeba, jak coś mnie zaskoczy

Ja też, choć takie nieprzewidziane hamowanie zdarza mi się rzadko :)
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2021, 22:44:24 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6125 dnia: 18 Maja 2021, 22:49:29 »

Nie wejdzie. U mnie w Auris II 2018 we wnęce mieści się tylko wąska dojazdówka. Po co pytasz, skoro możesz "se" to zwyczajnie sam zmierzyć i się przekonać?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6126 dnia: 18 Maja 2021, 22:51:42 »

Nie wejdzie. U mnie w Auris II 2018 we wnęce mieści się tylko wąska dojazdówka. Po co pytasz, skoro możesz "se" to zwyczajnie sam zmierzyć i się przekonać?

Do kombi TS wejdzie pełnowymiarowe 205/55R16
Do HB tylko dojazdówka.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6127 dnia: 19 Maja 2021, 01:35:07 »
To też mój ulubiony styl

I mamy pełną zgodę. :good:

Jak w dawnych latach, przy innym aucie ze skrzynią manual i braku tempomatu, styl miałem taki by być pierwszym i często mandaciki były. Tak teraz zaszła radykalna zmiana. Tłumaczy to dawne 2.0 PB +LPG i podobna ilość KM, a lepsze przyspieszenie, bo nie ma się co czarować, że Auris tak nie przyspiesza swobodnie. Tu moc trzeba bardziej wydobyć, ale to nie wszystkie aspekty za. Być może też gra rolę postęp wieku własnego.

Tak teraz na drodze inne sprawy mnie złoszczą. A to że ktoś przed jedzie dziwnie niejednostajnie, na pograniczu biegów. Albo zwalnianie i ponowne rozpędzanie. Lub jak jest przed kilku cosiów i razem czają się przy dolocie, a ja jeszcze bym sobie dalej leciał hamując silnikiem. Takie sytuacje mnie czasem zaskakują, awaryjnie nie hamowałem jeszcze tym autem. Sztuką jest przy pewnej prędkości w dobrym miejscu odpuścić, by tylko pod koniec przed zwrotem hamować przy samym zwrocie i to przy prędkości pomiędzy 40-60km.

Jazda na tempomacie to nie jest dla mnie tylko wygoda, a hamowanie silnikiem głupota, choć tak jest zgodnie ze sztuką i zapisami. Poza spalaniem i kombinacjami w ładowaniu aku, przyświeca mi w tym głębszy cel. Tylko ten cel nie każdy zrozumie, statystycznie może max 10% ludków. W tym stylu mam swoją perfekcję, tym bardziej na utartych drogach, ale spotykam się z niedowierzaniem co do mojej bardzo dobrej powtarzalności. No cóż, większość nie stosuje i nie praktykuje, to gdzie by mieli uwierzyć w tym w jakąś metodę i standard zachowania się na drodze. Ja na utartych drogach, mam już obrane miejsca gdzie przy tej samej prędkości odpuszczam, bo z danej prędkości tak wystarczy.   

Jeśli ktoś lata na wariata, a potem na dłuższym odcinku liczy na to, że tempomat coś mocno zbije, to może się przeliczyć. Ja w swoim stylu widzę efekty wymierne, no i działam tak też z innych powodów.

Wiesz może, czy z tą olejową lampką to taka prawidłowość jest, która się zmieniła pomiędzy 2013 a 2018 ?
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 01:50:57 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline anoda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6128 dnia: 19 Maja 2021, 07:42:48 »
Mam Auris II z 13, przed FL i sprawdziłem, kontrolka oleju przy odpalaniu nie świeci mi się, zarówno po nocy jak i w trakcie latania. Czy mam coś nie tak, czy u mnie ta kontrolka zapala się tylko w razie problemu ?
Ten typ tak ma ?

U mnie w Aurisie w wersji z trójzegarowym lampka oleju zapala się po przekręceniu kluczyka i gaśnie.
https://ibb.co/Twwg3x4
 W wersji z wyświetlaczem wielofunkcyjnym prawdopodobnie zapala się tylko w razie niskiego ciśnienia oleju.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #6129 dnia: 19 Maja 2021, 09:29:59 »
Wiesz może, czy z tą olejową lampką to taka prawidłowość jest, która się zmieniła pomiędzy 2013 a 2018 ?

Lampka oleju Ci się nie świeci bo jeździsz na 5W30 Specol Gold. Na takich super olejach lampki głupieją  <taniec>

A tak na poważnie to sprawdź sobie to, bo nie znam auta/motocykla w którym ciśnienie oleju było by dobre przy niepracującym silniku. Kontrolka oleju musi się zaświecać po odpaleniu stacyjki i gasnąć zaraz po odpaleniu silnika. Tak jak napisał fynooh

PS mam dwa zegary

Ale znalazłem w instrukcji obsługi, że
Lampka ostrzegawcza niskiego ciśnienia oleju w silniku - (w niektórych wersjach)

Może u Ciebie po prostu jej nie ma...
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 09:40:51 wysłana przez mlac »
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6130 dnia: 19 Maja 2021, 10:10:55 »
. Kontrolka oleju musi się zaświecać po odpaleniu stacyjki i gasnąć zaraz po odpaleniu silnika. Tak jak napisał fynooh

PS mam dwa zegary

Ale znalazłem w instrukcji obsługi, że
Lampka ostrzegawcza niskiego ciśnienia oleju w silniku - (w niektórych wersjach)

Może u Ciebie po prostu jej nie ma...

Może to zależy od wersji kluczyka.  Z kluczykiem mechanicznym w pozycji ON powinna się zaświecić kontrolka.  Z kluczykiem elektronicznym i przyciskiem ENGINE START STOP mogą być tylko komunikaty na ekraniku TFT.

Offline cymesky

• Początkujący
« Odpowiedź #6131 dnia: 19 Maja 2021, 14:34:50 »
Witajcie,

Coś pogryzło mi kable wysokiego napięcia w Auris II 2013 Hybryda.
Pojawia się błąd napędu hybrydowego.
W ASO powiedzieli że jest błąd izolacji kabli wysokiego napięcia, ma ktoś może namiar na kogoś kto mógłby się tym zająć
za normalne pieniądze w okolicach Katowic?

Za zainteresowanie z góry bardzo dziękuje.
Pozdrawiam

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6132 dnia: 19 Maja 2021, 15:25:52 »
Jak w dawnych latach, przy innym aucie ze skrzynią manual i braku tempomatu, styl miałem taki by być
pierwszym

Ja miałem tak samo ;) Prułem do ostatniej chwili i potem hamowałem. Teraz Toyotą tego nie robię głównie z powodu hamulców, bo chcę jak najbardziej opóźnić w czasie ich wymianę z powodu m.in. kosztów, no i chcę jak najdłużej "pomieć" fabryczny zestaw ;) Dochodzi też mój wiek, zwiększa się rozsądek, ostrożność ;)

Tak teraz na drodze inne sprawy mnie złoszczą. A to że ktoś przed jedzie dziwnie niejednostajnie, na pograniczu biegów. Albo zwalnianie i ponowne rozpędzanie

Mnie też to wqrwia  :wallbash: i nie tylko to. Wiele rzeczy mnie wqrwia na drodze  :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 15:27:44 wysłana przez fynooh »

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6133 dnia: 19 Maja 2021, 15:28:50 »
Czy miał ktoś z Was problem z lancuszkiem rozrzadu albo z jego napinaczem?
Dzisiaj wsluchujac sie w silnik zauwazylem ze jak jest zimy to dziwnie pracuje.

Chociaz dziwne bo przebieg 40 tysiecy

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6134 dnia: 19 Maja 2021, 23:14:00 »
Jak w dawnych latach, przy innym aucie ze skrzynią manual i braku tempomatu, styl miałem taki by być
pierwszym

Ja miałem tak samo ;) Prułem do ostatniej chwili i potem hamowałem. Teraz Toyotą tego nie robię głównie z powodu hamulców, bo chcę jak najbardziej opóźnić w czasie ich wymianę z powodu m.in. kosztów, no i chcę jak najdłużej "pomieć" fabryczny zestaw ;) Dochodzi też mój wiek, zwiększa się rozsądek, ostrożność ;)

Tak teraz na drodze inne sprawy mnie złoszczą. A to że ktoś przed jedzie dziwnie niejednostajnie, na pograniczu biegów. Albo zwalnianie i ponowne rozpędzanie

Mnie też to wqrwia  :wallbash: i nie tylko to. Wiele rzeczy mnie wqrwia na drodze  :embarassed:

Mnie najbardziej wqrwia na drodze przesadna ślamazarność i uprzejmość niektórych ale licznych kierowców.
Ruszają z pod świateł z opóźnieniem z przyspieszeniem jak krowa z błota i jeszcze wpuszczają z bocznych uliczek kogo popadnie. Spowalniają jazdę tworzą większe korki nie myśląc o tych co jadą za nimi. Czasem zachowują się jak by byli sami na drodze. ech .... szkoda gadać. Trochę się już przyzwyczaiłem ale wqrw..ce jak się śpieszysz gdzieś np. do pracy a tu niektórzy jadą jak na wycieczce krajoznawczej na wczasach. Można jechać 90/h a jadą 60/h ciągnąc za sobą 2 km ogon. Powinny być mandaty za spowalnianie ruchu. Kiedyś były znaki z minimalną prędkością np. na drodze ekspresowej np. jednopasmowej teraz nie ma a jak są to i tak nie są egzekwowane i ścigane.  :wallbash: 
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl