Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596861 razy)

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6225 dnia: 16 Czerwca 2021, 21:50:59 »
Czy to jest normalne w aurisie 1.6 ze jak puszczę sprzęgło to jest ciut głośniej? W hali garażowej zauważyłem coś takiego
Jak puszczasz sprzęgło to skrzynia kreci wałkiem i zebatkami.
To normalne że ja słychać - ale nie powinno to być głośne.
Nie jest to głośne ale słyszalne.
 Kolejne pytanie. Czy jeśli wrzucicie bieg i puścicie sprzęgło (ruszanie z 1) to pojawia się u Was czasem takie ciche stuknięcie? OstAtnio mam zbyt wyczulone ucho :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6226 dnia: 16 Czerwca 2021, 21:53:31 »
tak, jest coś takiego za kazdym razem jak np cofasz jest puknięcie, potem do przodu i też jest puknięcie ale juz za drugim razem nie ma, po prostu przy zmianie kierunku jazdy.
ktos coś mówił ze to od jakiegoś czegoś.. ze to normalne ;)

Ale źle zrobiłeś, trzeba było kupić nówkę sztukę z salonu bo teraz będziesz myslał że bubla kupiłeś xd a Auris II to może mało awaryjne auto, ale bardzo kapryśne w swoich "naturalnych" zwyczajach ;) duzo ma takich naturalnych dziwnych zachowań

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6227 dnia: 16 Czerwca 2021, 21:56:45 »
tak, jest coś takiego za kazdym razem jak np cofasz jest puknięcie, potem do przodu i też jest puknięcie ale juz za drugim razem nie ma, po prostu przy zmianie kierunku jazdy.
ktos coś mówił ze to od jakiegoś czegoś.. ze to normalne ;)

Ale źle zrobiłeś, trzeba było kupić nówkę sztukę z salonu bo teraz będziesz myslał że bubla kupiłeś xd a Auris II to może mało awaryjne auto, ale bardzo kapryśne w swoich "naturalnych" zwyczajach ;) duzo ma takich naturalnych dziwnych zachowań
Raz ze jestem wyczulony i lubię mieć wszystko na tip top :D a dwa ze przy każdym ruszaniu , może 3/4 moich ruszan z jedynki, słychać to puknięcie :D później jak wrzucam z jedynki na dwójkę tez jest ale cichsze, a potem nic nie ma. Ktoś z Was tak ma?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6228 dnia: 16 Czerwca 2021, 22:19:56 »
hmm to może jednak coś ze skrzynią / sprzęgłem / łożyskiem ?

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6229 dnia: 16 Czerwca 2021, 22:21:10 »
hmm to może jednak coś ze skrzynią / sprzęgłem / łożyskiem ?
40 tysięcy i sprzęgło? Jeżdżę tym autem od przebiegu 9 tysięcy i jakoś nie mecze sprzęgła

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6230 dnia: 16 Czerwca 2021, 22:28:14 »
wada fabryczna? u mnie też raz na jakiś czas przyjdzie jakiś laptop czy komponent komputera z usterką XD i muszę odsyłać czekać na nowe

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6231 dnia: 16 Czerwca 2021, 23:47:58 »
Wszystkie auta, mają jakieś swoje specyficzne coś. Najbardziej to się odczuwa zaraz po zmianie aut, tym bardziej z innych półek. Dalej przyzwyczajamy się, choć zaskoczenia są możliwe, to wpada się w rutynę i dalej jest się w stanie wyłapać jakieś zmiany. Może trzeba poćwiczyć przy ruszaniu operowanie pedałami. Ja nic nie twierdzę, ale sam musiałem się na nowo do manuala przyzwyczajać. Co innego jakieś chwilowe zmiany, a co innego całkowita zmiana. Tak naprawdę z rok mi się zeszło z dostosowaniem w ruszaniu. To znaczy przez rok zdarzało mi się zgasić silnik, teraz już to nie występuje. Ja problem miałem z powodu tego, że w tym aucie wciskając sprzęgło, jest tak miękko jakby go nie było. Albo zawsze miałem mocno wciskane z oporem, albo przerwa z manualami zrobiła więcej. Też czasem mi coś puknie, nie zawsze też jestem zadowolony ze zmiany biegów dalszych. 

Podobny temat.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48657.0.html
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6232 dnia: 16 Czerwca 2021, 23:49:38 »
Wszystkie auta, mają jakieś swoje specyficzne coś. Najbardziej to się odczuwa zaraz po zmianie aut, tym bardziej z innych półek. Dalej przyzwyczajamy się, choć zaskoczenia są możliwe, to wpada się w rutynę i dalej jest się w stanie wyłapać jakieś zmiany. Może trzeba poćwiczyć przy ruszaniu operowanie pedałami. Ja nic nie twierdzę, ale sam musiałem się na nowo do manuala przyzwyczajać. Co innego jakieś chwilowe zmiany, a co innego całkowita zmiana. Tak naprawdę z rok mi się zeszło z dostosowaniem w ruszaniu. To znaczy przez rok zdarzało mi się zgasić silnik, teraz już to nie występuje. Ja problem miałem z powodu tego, że w tym aucie wciskając sprzęgło, jest tak miękko jakby go nie było. Albo zawsze miałem mocno wciskane z oporem, albo przerwa z manualami zrobiła więcej. Też czasem mi coś puknie, nie zawsze też jestem zadowolony ze zmiany biegów dalszych. 

Podobny temat.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48657.0.html
No jeździłem wcześniej golfem VI TDI, tam zupełnie inaczej pracowało sprzęgło

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6233 dnia: 16 Czerwca 2021, 23:55:40 »
Może jak ktoś często zmienia auta, to nie ma problemu. Akurat ja zmieniłem po 10 latach, może w tym czasie w manualach zaszły też znaczące zmiany. Dążę do perfekto, ale czasem się coś nie w porę zdarza na kolejnych biegach. No i wtedy szarpnięcie jest, lub jakiś dołek mocy może. To  nie praca silnika na luzie, gdzie nie mamy wpływu. Tu na jakieś coś mamy duży wpływ.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6234 dnia: 16 Czerwca 2021, 23:59:39 »
Może jak ktoś często zmienia auta, to nie ma problemu. Akurat ja zmieniłem po 10 latach, może w tym czasie w manualach zaszły też znaczące zmiany. Dążę do perfekto, ale czasem się coś nie w porę zdarza na kolejnych biegach. No i wtedy szarpnięcie jest, lub jakiś dołek mocy może. To  nie praca silnika na luzie, gdzie nie mamy wpływu. Tu na jakieś coś mamy duży wpływ.
Czy u Ciebie sytuacja przy ruszaniu wyglada tak jak u mnie?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6235 dnia: 17 Czerwca 2021, 00:10:57 »
Zdarza mi się słyszeć jakieś pyknięcie czy puknięcie, może jak masz garaż, warto by to przy otwartych drzwiach przećwiczyć.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6236 dnia: 17 Czerwca 2021, 08:08:03 »
tak jak wspomniałem, u mnie jest takie puknięcie, albo takie jakby pstryknięcie jak z cofania wrzucę jedynkę i ruszę i na odwrót ;) przyzwyczaiłem się do tego - przypomniało mi się, że to się "zwalnia" niby ten system anty zjazdowy (ruszanie pod górkę itp)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6237 dnia: 18 Czerwca 2021, 00:14:02 »
puszczając sprzęgło "załącza się" łożysko oporowe/wyciskowe w sprzęgle i to je słychać

Jesteś tego pewien? W/g moich dawnych wiadomości, łożysko oporowe załącza się przy wciśnięciu sprzęgła, a nie przy puszczeniu, stąd nazwa -oporowe-. Przy puszczonym sprzęgle łożysko oporowe nie pracuje, więc nie można go słyszeć. Wciskając sprzęgło, łożysko oporowe zaczyna pracować, naciska na sprężynę  dociskową i rozłącza napęd. Dlatego nie należy stać np. na światłach na biegu z wciśniętym sprzęgłem, bo oprócz tarczy, szybko zużywa się właśnie łożysko oporowe. Niech mnie ktoś oświeci, że jest nie tak ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2021, 00:31:02 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6238 dnia: 18 Czerwca 2021, 00:20:32 »
Czy jeśli wrzucicie bieg i puścicie sprzęgło (ruszanie z 1) to pojawia się u Was czasem takie ciche stuknięcie?

Nie wiem, czy o to ci chodzi, ale u mnie w momencie wciśnięcia sprzęgła i zmiany biegu zawsze słychać takie jakby cyknięcie, można to nazwać też puknięciem, choć bardziej to podobne do takiego cyknięcia. Jest tak na każdym biegu, choć najbardziej to słychać na niskich biegach, bo na wyższych, szybsza jazda trochę zagłusza ten dźwięk. Wiem, że to cyknięcie to normalny dźwięk, mam tak od nowości, dodam, że lubię to cyknięcie ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2021, 00:27:57 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6239 dnia: 18 Czerwca 2021, 00:31:12 »
Niech mnie ktoś oświeci, że jest nie tak

Dokładnie nie pamiętam które kiedy, ale jedno działa przy nie wciśniętym, a drugie działa przy wciśniętym. Na podstawie tego, można rozpoznać które coś nie tak.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl