Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596734 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6255 dnia: 18 Czerwca 2021, 23:23:22 »
Pytanie trochę dziwne, czy ktoś z was w Aurisie HSD ma może stalowe koła założone? Muszę się zdecydować jakie na zimę kupić.

Ja nie mam hybrydy, koła letnie mam alu, a zimowe stalówki i jakoś to działa, z tym że stalówki w zimie korodują. Zrób tak, jak radzi Stivo, kup se opony całoroczne na alufelgach, ja tak zrobię przy następnej zmianie auta. No, chyba że dużo będziesz zimą jeździł, to raczej dobre zimówki by wypadało  :o
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6256 dnia: 18 Czerwca 2021, 23:26:06 »
Wszystko działa ok. Wiec nie wiem co to jest.

Wynika, że u ciebie dźwięk powoduje sprzęgło, to trochę inaczej, jak u mnie. Nie mam pojęcia, co to  :o

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6257 dnia: 19 Czerwca 2021, 07:25:30 »
Można kupić całoroczne które są bardziej zimowe aniżeli letnie. Kwestia gdzie mieszkasz i w jakich warunkach. Ja wolę miszeliny bo są bardziej letnie a w lecie jednak jeździ się szybciej i więcej. W zimie chce się tylko dostać do pracy codziennie bo nie cierpię tego białego gówna więc podróże odpadają.

Offline Radium88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6258 dnia: 19 Czerwca 2021, 10:57:26 »
Ja ściągałem wygląda tak

Niema problemu by go zdjąć. Wyciągasz spinki z nadkoli, i pod spodem zderzaka odkręcasz dwie śruby, i zderzak z zatrzasków ściągasz i już.

Dzięki. Nie było potem problemu ze spasowaniem?
Kojarzysz czy te czujniki są po prostu na klej czy jakoś inaczej je montują?

Chodzi mi o te bliżej środka, montowane z czymś w stylu adaptera.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6259 dnia: 19 Czerwca 2021, 11:33:09 »
Żaden problem to s pasować bo inaczej nie założysz. Zderzak pod lampami wchodzi na zatrzaski do mocowań i tam się wszystko spasowuje. Czujników niemam bo mam kamerę, ale w Kii poprzedniej co mialem czujniki wkładałeś w takie otwory i klik się trzymało.

A co do zapytania o felgi mi chodzi nie o wygląd tylko dosadnie zapytam. Czy HSD może jeździć na stalowych felgach? Czy ktoś to sprawdził inne są trochę odsadzenia i chłodzenie hamulców. Czy stalowa felga może być. Chcę na zimę stal, a do HSD póki co wszystko jest inne niż do normalnej wersji.

Offline Pokeam

• Toyot Leżący
  • *
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6260 dnia: 20 Czerwca 2021, 00:21:59 »
Czy da się zamknąć włączony samochód od zewnątrz, tak żeby np chodziła klimatyzacja?

Na jakie temperatury ustawić Fan Assistant tak żeby dla baterii było jak najlepiej?

https://naforum.zapodaj.net/28239e0c7780.jpg.html

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6261 dnia: 20 Czerwca 2021, 09:55:18 »
Możesz nawet i żeliwne felgi założyć jak znajdziesz. Pytanie po co zamykać samochód. Złodziejowi zajmuje od 5 sekund do uruchomienia silnika. Jak będzie chciał to i tak Ci ukradnie chodzbys drzwi zaspawał. Ja zostawiam normalnie odpalony samochód i idę na zakupy czy gdzieś nawet na godzinę czy dwie. Baterie mam ustawiona na 38stopnii. Najważniejsze by wentylator był czysty.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6262 dnia: 20 Czerwca 2021, 09:59:21 »
Witam, mam małe pytanko
W piątek jedna Pani podczas cofania uszkodziła mi tylni zderzak w Aurisie , na początku ze to nie ona i takie tam głupoty gadała jak jej pokazałem nagranie z monitoringu to sie przyznała do winy i napisaliśmy oświadczenie i zdjęcia zrobione.
Teraz mam takie pytanko, chciałbym aby to ASO Toyoty mi zrobiło ta naprawę. Czy oni sie wszystkim zajmą od zgłoszenia tej szkody do samego końca czy ja musze to zgłosić w tym ubezpieczeniu co miała ta Pani ? Co warto jeszcze wiedzieć podczas takiej naprawy jeśli auto oddaje do Serwisu Toyoty.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #6263 dnia: 20 Czerwca 2021, 15:57:39 »
W ASO piszesz upoważnienie na ASO w sprawie występowania w twoim imieniu przed ubezpieczycielem sprawcy, oddajesz oświadczenie, nr polisy sprawcy, umawiasz datę naprawy i czekasz na odbiór naprawionego auta.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6264 dnia: 20 Czerwca 2021, 17:38:31 »
W ASO piszesz upoważnienie na ASO w sprawie występowania w twoim imieniu przed ubezpieczycielem sprawcy, oddajesz oświadczenie, nr polisy sprawcy, umawiasz datę naprawy i czekasz na odbiór naprawionego auta.

Dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6265 dnia: 20 Czerwca 2021, 21:10:48 »
...i jeszcze na czas naprawy dostajesz auto zastępcze.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6266 dnia: 20 Czerwca 2021, 22:05:27 »
Jeśli jest to w polisie uznane. Jeśli masz w serwisie autoryzowanym, na ori częściach i samochód na czas naprawy to się zajmą. Inaczej to oleją.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6267 dnia: 20 Czerwca 2021, 22:23:53 »
chciałbym aby to ASO Toyoty mi zrobiło ta naprawę. Czy oni sie wszystkim zajmą od zgłoszenia tej szkody do samego końca czy ja musze to zgłosić w tym ubezpieczeniu co miała ta Pani

Mam identyczną sytuację, co ty. Uszkodzono mi lekko zderzak na parkingu. Wezwałem policję, bo chłopak nie chciał spisać oświadczenia. Potem zgłosiłem się do ASO ze zleceniem naprawy bezgotówkowej. Napisałem im upoważnienie i od tej chwili ASO zajmuje się wszystkim. Ja tylko czekam na zaproszenie do naprawy zderzaka, no i mam otrzymać auto zastępcze /poprosiłem o Toyotę Corollę Hybrid, obiecali taki dla mnie zarezerwować/.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6268 dnia: 21 Czerwca 2021, 13:21:57 »
Na luzie nie.

Zanim ruszasz jest luz, a to puk występuje jak zaczyna się ruszać, czyli puszczać sprzęgło.

Wrzucam jedynkę, puszczam sprzęgło i ruszam i w momencie ruszania jak puszczam sprzęgło jest taki puk, stuk czy cykniecie: nie wiem jak to nazwać. Czasem jak zmieniam bieg z 1 na 2 i puszczę szybko sprzęgło to również jest. Na luzie przy odpalonym aucie (kiedy naciskam sprzęgło i puszczam) tez to słychać. Wszystko działa ok.

Dokładnie mam tak samo, to musi być coś w skrzyni lub pomiędzy skrzynią/silnikiem, bo przy linkach biegów nie, bo już 1 jest wstawiona. Przy otwartych drzwiach nie słychać tego gdzieś z boku, tylko na środku gdzieś, może to jest właśnie na styku łączenia skrzynia/silnik. Czasem przy ruszaniu może tego nie być, warunkuje to prędkość odpuszczania sprzęgła, ale przy 1 i zaraz wsteczny jest to ewidentnie zawsze.

Zrób tak, jak radzi Stivo, kup se opony całoroczne na alufelgach, ja tak zrobię przy następnej zmianie auta.

Mam całoroczne na alu i jeśli felgi mają jakieś mankamenty, to zimą też coś tam z aluminium reaguje, pewnie sól. Rdza na stalowych nie wygląda dobrze, ew. kołpaki. Ale na alu po tej zimie prawdziwej, przy rantach patyków powiększyły mi się miejsca gdzie lakier z felg dostał brzucha. Idealnego rozwiązania brak,  jednak w dobrym stanie alu + jakieś zabezpieczenie i zimą będzie ładniej i OK. Tym bardziej jak mniej przekładek na jednych felgach, mniej uszkodzeń.

W Toyocie całoroczne CC+, a w drugim aucie Dębica Frigo HP2 gdzie pisze M+S i od nowości miały bieżnika prawie 9mm. No i w tą zimę, w ten okres prawdziwej zimy, można było odczuć różnicę. Z CC+ przy jakimś śniegu na asfalcie gorzej było przy ruszaniu i hamowaniu. No ale to całoroczne i nie ma się co dziwić.

Zderzak pod lampami wchodzi na zatrzaski do mocowań i tam się wszystko spasowuje.

Uwaga na lampy w przed FL, przy wymianie żarówki tak mocno siedziała u mnie na tych bolcach, że jak wyskoczyła to porysowała mi zderzak. :|

Czujników niemam bo mam kamerę
A ja mam kamerę i czyjniki tył/przód też. :-)

Ja zostawiam normalnie odpalony samochód i idę na zakupy czy gdzieś nawet na godzinę czy dwie.

1. Co na to ubezpieczyciel, skoro kluczyk w aucie w swoim garażu to jakiś - w ubezpieczalni ?
Jak auta brak i jednego kluczyka też, to podobnie ubezpieczalnia reaguje. :o
2. Co z ECO ?
3. Podziwiam odwagę, nie podawaj namiarów, bo ktoś się pokusi. :song:

« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2021, 13:25:27 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6269 dnia: 22 Czerwca 2021, 06:01:36 »
Ubezpieczyciel jeszcze się mnie nie pytał czy mam dwa czy jeden kluczyk. W poprzednim aurisie pytałem co ie stanie jak zgubię kluczyk to pani odpowiedziała że nic. Można zgłosić ale nie trzeba

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl