Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598135 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6855 dnia: 27 Grudnia 2021, 23:59:39 »
Sam zwykłym multi to sobie sprawdź, wlot do garażu, maska do góry. Po np. 1h sprawdź V, otwórz drzwi, zamknij i ponownie sprawdź V. To proste, a im więcej w aucie elektroniki, to tym bardziej V obniża. W Aurisie po otwarciu drzwi, jakieś 10-15 min. pali się na zegarach coś. A po otwarciu kufra lampka jeszcze więcej pow. 20 min.

Co do zależności A do R i V w aku. Widzę to fizycznie, na przestrzeni czasu. Jeśli po zgaszeniu silnika V jest poza 12.6 ew. 12.70V, to przez kolejne godziny, wszystko powyżej spada, ale w tym samym czasie rezystancja maleje, a A rośnie. Obserwuję to na nowym aku EFB z drugiego auta, gdzie w takim procesie z 12.98V może spaść na 12.80V, a A może wzrosnąć nawet o 10 i tyle samo może się zmniejszyć R. Liczbowo V do A i R nie jest 1:1, ale zależność A do R już jest 1:1. Jeśli R spadnie o 10, to analogicznie A wzrośnie o 10.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6856 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:07:38 »
Dobra inaczej.
Zostawmy już ten multi -voltomierz w spokoju i sposób mierzenia.
Mam ładowarkę mikroprocesorowa CTEK MXS 5.0

Jak ją po miesiącu od ostatniego ładowania podłączę to zanim przejdzie do 7 czyli zielona lampka oznajmiająca pełne naładowanie mija 3-4h.
Jak po 2 dniach załączę to do 0,5h mam zieloną lampkę.
Czyli prądu ubywa sporo że po miesiącu ładowarka ma co ładować.
Jak się jeździ na krótkich odcinkach i po mieście i stoi w korku na samej baterii to bilans ewidentnie jest ujemny i prądu z baterii ubywa co jest znaną przypadłością w Hybrydach gdzie naprawdę dużo osób jak o tym nie pamięta ma problemy w końcu z uruchomieniem auta !!!

Patrz poniżej.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #6857 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:25:13 »
Jak się jeździ na krótkich odcinkach i po mieście i stoi w korku na samej baterii to bilans ewidentnie jest ujemny i prądu z baterii ubywa co jest znaną przypadłością w Hybrydach

Może pora przestać opowiadać te głupoty o hybrydzie. Hybryda po odpaleniu auta aż do jego wyłączenia (a nie zatrzymania się w korku) cały czas doładowuje aku 12v.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6858 dnia: 28 Grudnia 2021, 08:26:59 »
To ciekawy artykuł nie wiedziałem że np ja nie mogę hybryda odpalić np sąsiada na kablach.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6859 dnia: 28 Grudnia 2021, 09:08:29 »
To ciekawy artykuł nie wiedziałem że np ja nie mogę hybryda odpalić np sąsiada na kablach.

No powodzenia odpalać sąsiadowi diesla z małego akumulatorka Aurisa HSD.
Może jakimś cudem sąsiad odpali a ty będziesz musiał wymienić padnięty na amen aku AGM.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6860 dnia: 28 Grudnia 2021, 09:09:48 »
Jak się jeździ na krótkich odcinkach i po mieście i stoi w korku na samej baterii to bilans ewidentnie jest ujemny i prądu z baterii ubywa co jest znaną przypadłością w Hybrydach

Może pora przestać opowiadać te głupoty o hybrydzie. Hybryda po odpaleniu auta aż do jego wyłączenia (a nie zatrzymania się w korku) cały czas doładowuje aku 12v.
Widocznie za mało jak silnik spalinowy nie pracuje.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6861 dnia: 28 Grudnia 2021, 10:00:47 »

I znowu ta głupota jest. Więc trzeba powtarzać do upadłego:

W HYBRYDZIE AKUMULATOR ROZRUCHOWY JEST CAŁY CZAS ŁADOWANY OD MOMENTU URUCHOMIENIA SAMOCHODU DO MOMENTU JEGO wyłączenia I NIE MA ZNACZENIA CZY STOI CZY JEDZIE I CZY SILNIK SPALINOWY PRACUJE

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6862 dnia: 28 Grudnia 2021, 10:11:20 »
Czy ta ładowarka Cetek pokazuje wartość prądu ładowania oraz ile Ah poszło do akumulatora?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6863 dnia: 28 Grudnia 2021, 11:30:30 »

bardos.1979, uważam, że silnik spalinowy nie musi pracować, żeby mały aku był ładowany. Ładowanie jest z baterii trakcyjnej bez względu na to, czy silnik spalinowy pracuje, czy nie. Komputer dba o to, żeby aku był ładowany bez względu na to, czy stoisz w korkach, czy jeździsz na krótkich odcinkach, wystarczy, że auto jest włączone, reszta dzieje się automatycznie. Silnik spalinowy musi pracować tylko w autach konwencjonalnych, gdzie prąd do ładowania daje alternator, który musi się kręcić, żeby ładować. W hybrydzie jest inaczej. Rację miał przmor,  że wystarczy hybrydę włączyć w garażu i zaczekać jakiś czas, a auto samo się naładuje, to jest dość logiczne.

Czy ta ładowarka Cetek pokazuje wartość prądu ładowania oraz ile Ah poszło do akumulatora?

Znam tę ładowarkę CTEK, to dość drogi i podobno bardzo dobry sprzęt. Ona nie ma wyświetlacza, tylko same lampki kontrolne, nie pokazuje więc prądu ładowania, ani Ah, wszystko dzieje się automatycznie a proces pracy pokazują kolejne diody.

Dziś wyjechałem swoją Corollą, pojeździlem z pół godziny, silnik się rozgrzał, bateria trakcyjna rozładowała się na EV, potem ponownie naładowała przy zjeździe z długiej górki, przy okazji wpadło trochę śniegowego błotka pod progi :( wjechałem do garażu, silnik spalinowy akurat znów się włączył, zaczekałem chwilę, aż popracuje i sam się wyłączy, wyłączyłem autko, wysiadłem i poszedłem sobie na kawkę :)
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 11:45:17 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6864 dnia: 28 Grudnia 2021, 12:14:24 »

Nie nie pokazuje.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6865 dnia: 28 Grudnia 2021, 12:21:58 »

I znowu ta głupota jest. Więc trzeba powtarzać do upadłego:

W HYBRYDZIE AKUMULATOR ROZRUCHOWY JEST CAŁY CZAS ŁADOWANY OD MOMENTU URUCHOMIENIA SAMOCHODU DO MOMENTU JEGO wyłączenia I NIE MA ZNACZENIA CZY STOI CZY JEDZIE I CZY SILNIK SPALINOWY PRACUJE

OK - aku 12V jest cały czas ładowany czy silnik spalinowy jest załączony czy nie.
Zgoda.
To wytłumaczcie mi gdzie prąd spiernicza że po miesiącu aku 12V jest prawie rozładowany że ładowarka go 4h musi ładować ?
Po wyłączeniu układu hybrydowego nic nie załączam ani videorejestrator ani audio ani alarm - nic.
I jak widać po doniesieniach ze świata dużo zgłoszeń jest że akumulatory się wyładowują tak że odpalić auta nie można (domyslam się że głównie u tych co mało jeżdżą i na krótkich odcinkach).
Jak ktoś trasy robi to jakoś nie ma problemu.
Sam jak jeździłem po 40 km do pracy i z powrotem to aku trzymał co najmniej 12,5V. Teraz jak robię po 10km dziennie i z powrotem głównie po mieście i w korkach to schodzi aku do 12V.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6866 dnia: 28 Grudnia 2021, 12:37:37 »
To wytłumaczcie mi gdzie prąd spiernicza że po miesiącu aku 12V jest prawie rozładowany że ładowarka go 4h musi ładować ?
Po wyłączeniu układu hybrydowego nic nie załączam ani videorejestrator ani audio ani alarm - nic.
I jak widać po doniesieniach ze świata dużo zgłoszeń jest że akumulatory się wyładowują tak że odpalić auta nie można (domyslam się że głównie u tych co mało jeżdżą i na krótkich odcinkach).
Jak ktoś trasy robi to jakoś nie ma problemu.
Sam jak jeździłem po 40 km do pracy i z powrotem to aku trzymał co najmniej 12,5V. Teraz jak robię po 10km dziennie i z powrotem głównie po mieście i w korkach to schodzi aku do 12V.
Gdzie spiernicza po miesiącu to dobre pytanie, ale nie związane z długościami jazdy. Ja bym powiedział że nie ważne długości odcinków i gdzie a czas jazdy a właściwie stosunek czasu używania do nieużywania. Jak jadę do pracy 5 minut i tyle wracam i tak co drugi dzień to może być rzeczywiście za mało na doładowanie, ale jak ktoś jedzie powyżej 15 minut i codziennie to przy sprawnym aku nie powinno mu zabraknąć prądu.
Pytanie kolejne to czy to 12V jest jakąś tragedią, oznacza niedoładowanie i padanie akumulatora tego typu? Jak czytam po forach innych marek to zaczynają się martwić jak jest 10v spoczynkowe i im spada do 8 przy rozruchu :)
Niestety ten typ aku tak ma że do tych 12 dojdzie szybko a potem to już trzeba bardzo dużo czasu żeby miał więcej.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6867 dnia: 28 Grudnia 2021, 13:08:21 »
dużo zgłoszeń jest że akumulatory się wyładowują tak że odpalić auta nie można

Czytałem nie raz takie doniesienia, ale to nie znaczy, że twoje, czy moje auto też się rozładuje. Różni są ludzie i różnie konfigurują swoje auta. Mogą mieć zamontowane jakieś odbiorniki zabierające prąd, może być coś źle podłączone, może jakieś auto być wadliwe itp. Ja tak sobie myślę, że jeżeli jeździsz codziennie, nawet na krótkich odcinkach /10 km to wcale nie jest taki krótki odcinek, ja bardzo rzadko jeżdżę dalej, niż ty/, to bateria nie rozładuje ci się do zdechu, zawsze będzie sprawna na tyle, że auto zawsze będzie gotowe do pracy. To, że akumulator nie jest w 100% pełny, to moim zdaniem całkiem normalne. 60% naładowania w hybrydzie wydaje mi się całkowitą normą. Jeździsz i akumulator pracuje podobnie, jak bateria trakcyjna, na przemian ładuje się i rozładowuje i bywa, że wjedziesz do garażu z mniej naładowanym aku. Ja gdybym jeździł przynajmniej co 2 - 3 dzień po 10 km w jedną stronę, nigdy bym sobie nie zawracał głowy małym akumulatorem i ładowaniem go ładowarką. No, ale ja teraz w zimie robię przestoje tydzień i więcej, a jak jadę to nie więcej, jak te 12 km w jedną stronę, więc mam bardziej powód do niepokoju, niż ty.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 13:10:23 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6868 dnia: 28 Grudnia 2021, 13:14:36 »
Panowie znawcy, przmor, mechu, cyklista i inni. Proszę o informację, jeżeli zdarzyłoby się, że jednak po dłuższym postoju akumulator 12 V padł by mi, że nie dałoby się uruchomić auta, wystarczy naładować go ładowarką, czy jednak potrzebny jest serwisant ze specjalnym sprzętem, bo np. z braku prądu rozstroiło się jakieś oprogramowanie? Jak z tym jest? Jeżeli np. odłączę klemy od aku na
 np. jeden dzień i podłączę ponownie, auto zadziała?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 13:18:36 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6869 dnia: 28 Grudnia 2021, 13:45:59 »
Auris II po odłączeniu akumulatora 12V z tego co pamiętam nawet zaprogramowanych stacji radiowych nie zgubił. Ale to było krótkie odłączenie na kilka minut żeby się tylko błędu związanego z baterią trakcyjną pozbyć. Nie wiem co stanie się po odłączeniu aku 12V na dłużej.
Odnośnie ładowania aku 12V ładowarką to czas ładowania 4h nic nie mówi o tym w jakiej kondycji był akumulator. Nie wiadomo jakim prądem był ładowany i ile tak naprawdę Ah w niego weszło. Ładowałem kilka razy akumulator Pb ładowarką modelarską, która podaje wartość prądu ładowania oraz ilość Ah i o ile na początku ładowanie odbywało się dużym prądem (kilka A) to pod koniec wartość prądu mocno spadła a ładowanie wciąż trwało.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 13:50:14 wysłana przez przmor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl