Widocznie za mało jak silnik spalinowy nie pracuje.
bardos.1979, uważam, że silnik spalinowy nie musi pracować, żeby mały aku był ładowany. Ładowanie jest z baterii trakcyjnej bez względu na to, czy silnik spalinowy pracuje, czy nie. Komputer dba o to, żeby aku był ładowany bez względu na to, czy stoisz w korkach, czy jeździsz na krótkich odcinkach, wystarczy, że auto jest włączone, reszta dzieje się automatycznie. Silnik spalinowy musi pracować tylko w autach konwencjonalnych, gdzie prąd do ładowania daje alternator, który musi się kręcić, żeby ładować. W hybrydzie jest inaczej. Rację miał przmor, że wystarczy hybrydę włączyć w garażu i zaczekać jakiś czas, a auto samo się naładuje, to jest dość logiczne.
Czy ta ładowarka Cetek pokazuje wartość prądu ładowania oraz ile Ah poszło do akumulatora?
Znam tę ładowarkę CTEK, to dość drogi i podobno bardzo dobry sprzęt. Ona nie ma wyświetlacza, tylko same lampki kontrolne, nie pokazuje więc prądu ładowania, ani Ah, wszystko dzieje się automatycznie a proces pracy pokazują kolejne diody.
Dziś wyjechałem swoją Corollą, pojeździlem z pół godziny, silnik się rozgrzał, bateria trakcyjna rozładowała się na EV, potem ponownie naładowała przy zjeździe z długiej górki, przy okazji wpadło trochę śniegowego błotka pod progi :( wjechałem do garażu, silnik spalinowy akurat znów się włączył, zaczekałem chwilę, aż popracuje i sam się wyłączy, wyłączyłem autko, wysiadłem i poszedłem sobie na kawkę