Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596217 razy)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6900 dnia: 30 Grudnia 2021, 14:19:58 »
cześć, pomóżcie zlokalizować bezpiecznik gniazda zapalniczki. auris 2007. dzięki
Oznaczony jest napisem CIG

Offline tazzmen

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.4 D4D
« Odpowiedź #6901 dnia: 30 Grudnia 2021, 17:18:18 »
cześć, pomóżcie zlokalizować bezpiecznik gniazda zapalniczki. auris 2007. dzięki
Oznaczony jest napisem CIG
Dzięki.
Jeszcze jedno pytanie. Strasznie słabe jest ogrzewanie. przy -8 przejechałem po mieście z siedem kilometrów i raptem druga kreska się zapaliła. A u aucie zimno. Juz nie wspominam że szyby się nie odmroziły. Słyszałem że te 1.4 d4d mało grzeją. Ale czy odpuścić sobie, czy są jakieś sposoby żeby poprawić sytuację. PS. nagrzewnica chyba się zablokowała albo uszkodziła. Ale słyszałem że tak działa od -5. A sytuacja do tej temperatury i tak nie duzo lepsza. Pozdrawiam Was

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6902 dnia: 30 Grudnia 2021, 20:57:51 »
Komuś trzymie napięcie ponad 12,5V jak jeździ na krótkich dystansach czy tylko ja mam pecha ?

bardos.1979, dziś otrzymałem nowy miernik UNI-T UT33C+, zmierzyłem napięcie małego aku w Corolli, temp. w garażu 10 st. C, aku ładowany ładowarką jakiś tydzień temu, ale 3 dni temu jeździłem kilka km. koło domu, pomiar wyszedł mi 12,52 V. Zmierzyłem też napięcie baterii w starym Peugeocie, ładowane ładowarką do pełna godzinę wcześniej, temp. w drugim, nieogrzewanym garażu 0 st C, pomiar wyszedł mi 12,55. Oba pomiary mieszczą się widzę w normie, z tym że w tym zimniejszym garażu świeżo po ładowaniu napięcie powinno być wyższe, ale mniemam, że niska temp. wpływa na te niższe napięcie. Zmierzę w Corolli za jakiś czas później, za 2 tygodnie i zobaczę, jak będzie.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 21:19:06 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6903 dnia: 30 Grudnia 2021, 21:16:08 »
@fynooh w przypadku klasycznego napędu być może lepiej ładować akumulator 12V jak auto jeździ niż na postoju

Nie, nie, nie chodzi o ładowanie akumulatora silnikiem, tylko o to, że dla silnika spalinowego lepiej jeździć, niż żeby pracował on na postoju. Chodzi mi o sam silnik spalinowy, że wolę jeździć, niż żeby pracował on na postoju. A jak włączę hybrydę na postoju, żeby podładowała akumulator, to pracujący na postoju silnik hybrydy ma chyba gorzej, niż gdyby jeździł, bo przecież spalina w hybrydzie, mimo, że trochę inna, niż w klasycznym aucie, ale to przecież też spalina. W przypadku klasycznego napędu, kiedy auto stoi, to mogę sobie spokojnie, wielokrotnie podładowywać aku ładowarką, nie muszę jeździć. I chodziło mi o to, czy w hybrydzie można podładowywać aku ładowarką, zamiast włączać całe auto i czekać aż samo się naładuje. Nie wiem, czy jasno się wyraziłem, bo tu na forum bywa, że nie dogadujemy się, o co komu chodzi.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 21:18:05 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6904 dnia: 30 Grudnia 2021, 21:46:22 »
W pozostawionej w stanie Ready hybrydzie, przy wyłączonym nawiewie aby nie ogrzewać kabiny ile razy w ciągu godziny silnik spalinowy się uruchomi na jedną minutę? Trzy? Cztery razy? Ok, pierwsze uruchomienie potrwa dłużej póki silnik temperatury nie złapie. Dobra, nie namawiam. Skoro masz ładowarkę naładuje akumulator ładowarką. A tak w ogóle to po co chcesz go ładować skoro ma powyżej 12,5V?

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #6905 dnia: 30 Grudnia 2021, 21:46:45 »
@fynooh w przypadku klasycznego napędu być może lepiej ładować akumulator 12V jak auto jeździ niż na postoju

Nie, nie, nie chodzi o ładowanie akumulatora silnikiem, tylko o to, że dla silnika spalinowego lepiej jeździć, niż żeby pracował on na postoju. Chodzi mi o sam silnik spalinowy, że wolę jeździć, niż żeby pracował on na postoju. A jak włączę hybrydę na postoju, żeby podładowała akumulator, to pracujący na postoju silnik hybrydy ma chyba gorzej, niż gdyby jeździł, bo przecież spalina w hybrydzie, mimo, że trochę inna, niż w klasycznym aucie, ale to przecież też spalina. W przypadku klasycznego napędu, kiedy auto stoi, to mogę sobie spokojnie, wielokrotnie podładowywać aku ładowarką, nie muszę jeździć. I chodziło mi o to, czy w hybrydzie można podładowywać aku ładowarką, zamiast włączać całe auto i czekać aż samo się naładuje. Nie wiem, czy jasno się wyraziłem, bo tu na forum bywa, że nie dogadujemy się, o co komu chodzi.

Silnik w hybrydzie przy ładowaniu aku 12V na postoju włącza się tylko na minutę dwie, co kilka minut, w niczym mu to nie zaszkodzi. Co do samego ładowania, oczywiście można ładować aku 12V zewnętrzną ładowarką ale trzeba mieć pewny sprzęt, nawet serwis zaleca żeby odłaczać w takim przypadku klemę minusową od aku, chociaż nie tylko z tego powodu, chodzi też o możliwość zrobienia zwarcia dodatnią klemą do karoserii. Wszelkie odchyły parametrów ładowarki i np nagły wzrost napięcia na aku może uszkodzić delikatną elektronikę w aucie. O wiele pewniejsze i na pewno bezpieczniejsze dla aku jest ładowanie samą hybrydą, tamtejszy kontroler zadba o prawidłowe naładowanie i na pewno niczego nie popsuje, jedyna niedogodność to konieczność pozostawienia auta w pozycji READY i dźwięk odpalanego co jakiś czas silnika. No i należy zadbać, żeby bak nie był pusty, dużo nie spali ale jak zaczniesz na mocnej rezerwie to po paru godzinach może być niespodzianka...

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6906 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:29:08 »
Z tym ładowaniem aku nie jest tak źle, ja sam raz w miesiącu teraz jesienią i zima podladowuje, podpinam prostownik bezpośrednio do aku i za kilka godzin idę do garażu odpinam i wszystko gra.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6907 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:33:03 »
A tak w ogóle to po co chcesz go ładować skoro ma powyżej 12,5V?

Nie no, teraz, jak miernik pokazuje dobry stan naładowania, to nie ma co ładować, tylko tak na przyszłość, po dłuższym postoju.

No i należy zadbać, żeby bak nie był pusty

Ooo, to już zbędna uwaga.  Od lat nie miałem baku na rezerwie. To nie mój styl. Zawsze tankuję, jak paliwa ubędzie najwyżej do połowy :)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 22:34:49 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6908 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:35:09 »
O wiele pewniejsze i na pewno bezpieczniejsze dla aku jest ładowanie samą hybrydą,

No, skoro tak już we dwóch twierdzicie, to przekonaliście mnie, dzięki ;) następnym razem włączę auto :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6909 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:43:10 »
@RYBA1983
Akurat prostownik może być w tym przypadku niebezpieczny (chyba, że naprawdę dobry i odpinasz akumulator, wtedy super), za to ładowarka typu CETEK, VOLT, czy BOSCH jest mega bezpieczna.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 22:46:19 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #6910 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:52:07 »
Ooo, to już zbędna uwaga.  Od lat nie miałem baku na rezerwie. To nie mój styl. Zawsze tankuję, jak paliwa ubędzie najwyżej do połowy :)

Oj tam, znam takich co to by im bak benzynę z oleju odsysał, gdyby umiał :-) Nawet tutaj na forum się ktoś chwalił, że potrafił rozładować baterię do zera bo myślał że przejedzie więcej km na pustym baku.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6911 dnia: 30 Grudnia 2021, 23:34:00 »
@RYBA1983
Akurat prostownik może być w tym przypadku niebezpieczny (chyba, że naprawdę dobry i odpinasz akumulator, wtedy super), za to ładowarka typu CETEK, VOLT, czy BOSCH jest mega bezpieczna.

.......Co do samego ładowania, oczywiście można ładować aku 12V zewnętrzną ładowarką ale trzeba mieć pewny sprzęt, nawet serwis zaleca żeby odłaczać w takim przypadku klemę minusową od aku, chociaż nie tylko z tego powodu, chodzi też o możliwość zrobienia zwarcia dodatnią klemą do karoserii. Wszelkie odchyły parametrów ładowarki i np nagły wzrost napięcia na aku może uszkodzić delikatną elektronikę w aucie. .......

Ja mam taką ładowarkę i nie muszę odłączać klem.
Producent ładowarki nawet w instrukcji pisze że można bez odłączania ładować i dołączył nawet 2 komplety kabli które się na stałe podłącza do klem i ładowarkę wpinasz wtyczką !!!!
Tak więc mam w dwóch autach założone kabelki z wtyczką i bezpiecznie i błyskawicznie podłączam ładowarkę i ładuję aku.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6912 dnia: 30 Grudnia 2021, 23:36:33 »
Komuś trzymie napięcie ponad 12,5V jak jeździ na krótkich dystansach czy tylko ja mam pecha ?

bardos.1979, dziś otrzymałem nowy miernik UNI-T UT33C+, zmierzyłem napięcie małego aku w Corolli, temp. w garażu 10 st. C, aku ładowany ładowarką jakiś tydzień temu, ale 3 dni temu jeździłem kilka km. koło domu, pomiar wyszedł mi 12,52 V. Zmierzyłem też napięcie baterii w starym Peugeocie, ładowane ładowarką do pełna godzinę wcześniej, temp. w drugim, nieogrzewanym garażu 0 st C, pomiar wyszedł mi 12,55. Oba pomiary mieszczą się widzę w normie, z tym że w tym zimniejszym garażu świeżo po ładowaniu napięcie powinno być wyższe, ale mniemam, że niska temp. wpływa na te niższe napięcie. Zmierzę w Corolli za jakiś czas później, za 2 tygodnie i zobaczę, jak będzie.

To byś mógł zmierzyć dzień po pełnym naładowaniu, później mierzyć co tydzień  i zobaczysz na ile spadnie napięcie np. po miesiącu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6913 dnia: 30 Grudnia 2021, 23:42:24 »
Przed pomiarem włącz coś na chwilę, co zasila ten aku, by wyeliminować napięcie powierzchniowe.
Pomiaru dokonuj  na klemach.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 23:44:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6914 dnia: 31 Grudnia 2021, 00:07:22 »
Ja mam taką ładowarkę i nie muszę odłączać klem.

Gdzieś z tyłu chodzi mi po głowie, czy ta ładowarka warta jest swojej, takiej wysokiej ceny. Toż to 3 x więcej, niż cena mojej LTC, która też ma same pozytywne opinie. CTEK bez wyświetlacza, same lampki, skąpe informacje o ładowaniu, taka malutka, jak nie prostownik, tylko zwykła ładowarka. Zastanawiam się, czy ten produkt nie jest przereklamowany. Miałem ją kupić, ale w głębi zastanawiałem się, czy nie zostałbym oskubany tą ceną :( Jaki jest producent tego CTEK-a? To oryginalny Made in Sweden? Bo moja niby polskiego producenta, ale na sprzęcie napisane Made in China :(

Akurat prostownik może być w tym przypadku niebezpieczny (chyba, że naprawdę dobry i odpinasz akumulator,

Ale po co odpinać akumulator, skoro auto jest wyłączone, prąd niczego nie zasila. Kiedyś obowiązkowo odpinało się akumulatory i wyciągało z auta na czas ładowania, bo luzowało się cele i kwas pryskał przy ładowaniu /sam przez to przechodziłem/, ale teraz akumulatory są bezobsługowe, ładowarki mikroprocesorowe, nic nie pryska i nie gazuje na zewnątrz. Ja się oczywiście tylko pytam, bo nie znam dobrze tej kwestii i tego, czy są jakieś zagrożenia bez odpinania klem.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2021, 00:17:08 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl