Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596704 razy)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6960 dnia: 11 Stycznia 2022, 22:57:10 »
@Krisman - źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że nie myli od góry a od dołu. Jak sprawdzałem napęd pod maską, to nie było widać, żeby psikano od góry. Możemy gdybać, nasikali wody w nadkola, gdzieś przeciekło, postawili auto na mróz i gotowe.

Inna sprawa, że interweniował sam szef serwisu, zrobiło się zamieszanie, bo to dla nich policzek jest. Serwisują wszystkie auta w mojej firmie. Stąd sprawdzili, co jest nie tak. Najgorsze było to, że pod serwisem problem zniknął... oby już na zawsze. Nie jestem zwolennikiem mycia silnika w ogóle, bo po co. Maksymalnie plastiki przetrzeć szmatką z płynem i starczy. W Aurisie komora silnika nie brudzi się specjalnie przez mocne pochylenie przedniej części auta i wąski grill. W Octavii mogłem wyczyścić cały silnik a pierwszy lepszy deszcz i wszystko było ochlapane.

Co do bezdotyku, 100 % zgoda. To służy do opłukania auta. Chociaż od kilku lat jeżdżę na jedną myjnię, aktualnie bardzo blisko od domu. Mają dobrą chemię, niezbyt agresywną aktywną pianę a do tego właściciel pozwala umyć auto ręcznie, jak nie generuje to kolejki. Nawet się śmiał, że mu to na rękę, bo latem jeżdżę po 21 - 22 najczęściej, żeby nikomu nie przeszkadzać a wtedy "pilnuję mu interesu" ;) No i za 5 PLN można umyć auto ręcznie, na dwa wiadra, nałożyć wosk, dressing na opony i plastiki. :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6961 dnia: 11 Stycznia 2022, 23:15:08 »
No to może myli podwozie z soli.

Autko tak się ich boi, że samo się naprawiło, jak Herbi garbus. W Aurisie osłona od spodu robi swoje, nie chlapie się tam zbytnio. Co do pochylenia, maska vs szyba, może moje tam mycie szyb coś daje, ale nie stosuję magicznych siuwaksów. Jak pada deszcz taki od średniego, to nie muszę w dzień wcale wycieraczek uruchamiać, jak jadę przynajmniej 90km/h, wszystko leci na dach w odpowiednim tempie.

"Efekt" mycia na bez dotyku, najlepiej widać na czarnym lakierze. Wystarczy dojechać do domu i w dobrym kierunkowym świetle sobie obejrzeć. Auto wygląda jak okopcone siwym dymem, widać wszystkie ślady czegokolwiek co na lakier spadło, czy się otarło. Bawię się w ręczne mycie z detailingiem i wiem jedno, nic macania fibrą nie zastąpi. Bez dotyk jest szybki, dobry dla tych co nie oglądają i nie stosują nic więcej poza myciem.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline WujStefan

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6962 dnia: 12 Stycznia 2022, 13:02:19 »
W zeszłym roku miałem podobny problem trwający 2 dni, gdy po kilku dniach mrozów przyszła nagła odwilż. W serwisie powiedzieli że być może była jakaś kondensacja pary, która zamarzła, po odwilży puściła i zwarła czujniki.
No i przyszedł mróz, czujniki zaczęły działać... więc chyba jest coś na rzeczy z tą kondensacją/roztopieniem wody. Czy można jakoś to zabezpieczyć przed kondensacją/zalaniem?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6963 dnia: 12 Stycznia 2022, 13:19:38 »
Możesz wypiąc wtyczki od czujników.
potraktować preparatem do styków.
Zamknąć na smarze półstałym.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6964 dnia: 12 Stycznia 2022, 21:47:55 »
Czy można jakoś to zabezpieczyć przed kondensacją/zalaniem?

Pomyśl, statystycznie mały odsetek osób ma taki problem. A to może wskazywać na to, że u Ciebie jest coś nie tak, nie standardowo i wystarczy poprawić. Coś lepiej przy okazji zaglądania tam można przy okazji wykonać, by zapomnieć o problemie i nie grzebać się ponownie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6965 dnia: 14 Stycznia 2022, 13:05:29 »
Szybkie pytanie do was i do hm nie wiem i tak nie czytają.  :cry:

Odznaczam wątek z obserwowanych, tam go już nie ma, powiadomienia na email nie przychodzą. A jak pstrykam na forum pokaż nowe odpowiedzi w twoich wątkach, to nadal się pokazują nowe odpowiedzi w tym już nie obserwowanym. Też to zauważyliście ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6966 dnia: 14 Stycznia 2022, 14:02:17 »
Szybkie pytanie do was i do hm nie wiem i tak nie czytają.  :cry:

Odznaczam wątek z obserwowanych, tam go już nie ma, powiadomienia na email nie przychodzą. A jak pstrykam na forum pokaż nowe odpowiedzi w twoich wątkach, to nadal się pokazują nowe odpowiedzi w tym już nie obserwowanym. Też to zauważyliście ?
W drugim przypadku  chodzi raczej o wątki w których pisałeś, nie jest to chyba związane z "obserwowanymi". Ale tylko zgaduję.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6967 dnia: 14 Stycznia 2022, 14:12:04 »
Nie, to jeden przypadek. Tam gdzie piszę, z automatu wchodzi obserwowanie, tak mam ustawione. W tym wątku pisałem, a teraz już nie chcę go obserwować/pisać. Zaznaczyłem na górze wątku, przestań obserwować. No i po tym jak pstrykam, pokaż nowe odpowiedzi w twoich wątkach, to on nadal się ukazuje z nowymi odpowiedziami. No i tutaj na górze jest pstryczek przestań obserwować, a w tamtym powiadamiaj. Mimo to nadal nowe odpowiedzi mi wyskakują.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022, 14:14:54 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6968 dnia: 19 Stycznia 2022, 22:44:45 »
Dziś sprawdziłem, fotosik wymiata i to bez tam konta, foto tu wstawiłem 08-03-2020 w ECO ACU i nadal jest widoczne.   

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6969 dnia: 22 Stycznia 2022, 14:44:31 »
No, nareszcie zniknęło to czarne tło forum, w końcu jest normalnie, czytelnie, na biało ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6970 dnia: 22 Stycznia 2022, 21:17:04 »
czemu juz nie ma tego czarnego tła, było o wiele lepsze niż to białe co sie zlewa ze wszystkim

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6971 dnia: 22 Stycznia 2022, 22:17:27 »
czemu juz nie ma tego czarnego tła, było o wiele lepsze niż to białe co sie zlewa ze wszystkim

Złośliwiec  :|
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6972 dnia: 22 Stycznia 2022, 22:19:14 »
Jeśli chcesz to mroczne, to wejdź w profil->niżej pokaże się modyfikuj profil->najedź i z rozwiniętego podmenu wybierz Opcje wyglądu -> Obecny styl  i kliknij zmień-> zaznacz RDD I stanie się ciemność ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6973 dnia: 23 Stycznia 2022, 00:00:01 »
Jeśli jest możliwość wyboru//zmiany, to może być i zielony. Ja się zastanawiam, są tu przywołania, nie widzę raczej ? Czyli piszę w jakimś tam temacie, którego przywołany nie obserwuje, zamieszczam np. @Krisman i do niego leci powiadomienie, on klika i od razu jest skierowany w ten post. Mamy coś takiego ? 
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022, 00:02:38 wysłana przez Rademenes »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #6974 dnia: 23 Stycznia 2022, 01:16:48 »
Każdemu nie dogodzi, a wybór jest ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl