Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598296 razy)

Offline Tylko Filip

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris 1
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7650 dnia: 06 Kwietnia 2023, 00:50:45 »
Hej Pytanie czy do Aurisa 1 przed lift można zamontować kierownicę z polifta

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7651 dnia: 06 Kwietnia 2023, 07:00:24 »
Hej, można
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7652 dnia: 06 Kwietnia 2023, 14:53:07 »
W okresie jesienno-zimowym niemal codziennie po 5-6 godzin jazdy na światłach mijania

No to jestem wyjątkiem, moje żarówki są przynajmniej od sprowadzenia auta i jeszcze dalej coś. Czy od nowości, pewności brak. Ale ani to miesiące, ani dwa lata. Owszem mało latam, wyszło 13 coś kkm rocznie, ale zimą nie odstawiam auta na kołek. W drugim aucie od mojego czasu były te co były, zmieniłem tylko z powodu chęci niebieskiego i widocznego ich słabnięcia. Ogólnie nigdy mi nie padły żarówki, wymieniam tylko popsute i pada zawsze jedna jak coś. Ty powinieneś być testerem pewnych elementów i czerpać z tego zysk. Były by dwie pieczenie na jednym ogniu.

Hej, nie wiem czy można.  :grin:
Nie znam się i zarobiony jestem.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2023, 14:55:58 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7653 dnia: 06 Kwietnia 2023, 15:18:36 »
Może hybryda bardziej żarówki wykańcza serwując im niezmienne, wyższe niż w klasycznym napędzie napięcie, niezależne od alternatora którego tak naprawdę tam nie ma?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7654 dnia: 06 Kwietnia 2023, 15:21:45 »
To jest kolejna różnica zwykły/hybryda, konsultacje wskazane, ale kto lata tyle co Ty, chyba nikt. Kiedyś kiedyś hybrydę przetestuję.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7655 dnia: 06 Kwietnia 2023, 20:12:59 »
A ile kilometrów przez te 4-5 lat przejechałeś?

Moja poprzednia Toyota Auris sprzedana po niecałych 4 latach i przebiegu 40 tys. km z oryginalnymi, fabrycznymi wycieraczkami, które działały do końca bez żadnych, najmniejszych smug na szybach. Myślę, że na trwałość wycieraczek duży wpływ ma sposób ich używania.

A ile przez te dwa lata mniej więcej godzin na światłach mijania przejechałeś?

Żadna żarówka w Aurisie nie spaliła mi się do końca użytkowania auta. Orientacyjnie licząc, na 40 tys. przebiegu 2/3 to była jazda w dzień, 1/3 w nocy. Obecną Corollę mam już 1,5 roku, to niewiele, ale fabryczne wycieraczki nadal działają, jak nowe, również żadna żarówka mi się jeszcze nie spaliła.

« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2023, 20:14:52 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7656 dnia: 06 Kwietnia 2023, 21:22:22 »
U mnie dzisiaj przez 5 godzin świeciły żarówki świateł mijania i non-stop pracowały wycieraczki. Wczoraj żarówki  świeciły  około 4 godzin podobnie jak przedwczoraj i w poniedziałek. Przez cztery dni żarówki świeciły więc ok. 17h. A ile tak dla porównania przez ostatnie cztery dni Wasze żarówki świeciły?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7657 dnia: 06 Kwietnia 2023, 21:44:40 »
A ile tak dla porównania przez ostatnie cztery dni Wasze żarówki świeciły?

Oj, drogi przmor, z Tobą to nie ma porównania. Przez ostatnie 4 dni moje żarówki świeciły może z 10 minut :-( no, ale ja akurat nie jechałem w tym czasie w nocy.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7658 dnia: 06 Kwietnia 2023, 21:50:10 »
No to wyjaśniła się tajemnica mojego żarówko-żerstwa :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7659 dnia: 06 Kwietnia 2023, 23:06:11 »
Raczej trudno powiedzieć, jak się ma automatyczne przełączanie pomiędzy dziennymi i mijania. A ponieważ jedne i drugie to LEDy, to nie zwracam na to większej uwagi.

Pamiętam w Focusie, gdzie jeszcze dziennych nie było i miałem zwyczaj jeździć przez cały czas z włączonymi mijania, jak kupowałem oryginalne H7 Motorcraft to wystarczały na około 30 tys. km czyli jakieś 850 godzin pracy.

Potem w Octavii były światła dzienne i pamiętam że częstotliwość wymian żarówek mijania znacząco spadła ale nie pamiętam dokładnie jak bardzo.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7660 dnia: 09 Kwietnia 2023, 00:01:20 »

Może 1h, ja z kurami odstawiam auto na kołek.  :grin: Zauważ, może w ciągłości świecenia jest klucz ich padania, a nie do końca czas świecenia. To znaczy, może po te 5h non-stop ma większe znaczenie niż suma godzin świecenia cała. Reklamowałeś żarówki, powinieneś, bankowo nie świecą tyle co trzeba czasu ? Tylko jak w aucie są roboczogodziny, to było by prościej.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7661 dnia: 09 Kwietnia 2023, 00:36:35 »
Może to kwestia indywidualna, ale od lat jeżdżę cały rok z włączonymi światłami mijania (jakoś jeszcze nie dorobiłem się samochodu z fabrycznymi dziennymi). W A-klasie fabryczne żarówki wytrzymały 8 lat, w Carine E 5 lat, w C-klasie fabrycznych nie miałem, od razu wymieniłem na moje preferowane Philipsy - 5 lat i sprzedałem samochód. W Jeepie eksperymentowałem z żarówkami, ponieważ fabryczne światła z OEMowymi Sylvaniami to dramat. A i wybór zamiennników w HB4A jest kiepski. Aktualne żarówki mam od 3 lat.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7662 dnia: 09 Kwietnia 2023, 01:38:28 »
A może to co pisał kolega o hybrydach.

Może hybryda bardziej żarówki wykańcza serwując im niezmienne, wyższe niż w klasycznym napędzie napięcie, niezależne od alternatora którego tak naprawdę tam nie ma?

Przykład domowy podobny może. Żarówki led domowe, pewnej firmy. Pisało samo 220V, a u mnie jest stale więcej 230 do nawet 250 i jeszcze wtedy był stary transformator. Często wyłapywałem jakieś skoki, np. po pracy silnika odkurzacza. Normalnie świeciły, ale po niespełna roku, losowo zaczęły padać, przygasły mocno i mrugały. Nie było w tym jakiegoś ładu, czasem padła już kolejna pierwotnie wsadzona, a czasem ta niedawno wymieniona. Reklamowałem kilka razy, już normalnie było głupio, wymieniali 1:1, no i nonsens się robił. Kupiłem innej firmy, zapis 220-240V i zero problemu. Niby wszystko podobne, a jednak w specyficznych warunkach wychodziła różnica. Wyprzedzę pytanie, łelektrownia do 253V siedzi bezpieczna i spokojna. Na tydzień był podpięty ich rejestrator i za dużo nie było ponoć.  Zmęczenie materiału, gorszy materiał + "lepsze" parametry w normie niby i zrobi się różnica.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7663 dnia: 10 Kwietnia 2023, 19:15:56 »
Zauważyłem ze mam w lampie wyszczerbioną lekko soczewkę na dole, czy spotkał się ktoś z Was z takim problemem?

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 TS18r
« Odpowiedź #7664 dnia: 11 Kwietnia 2023, 12:48:31 »
Czy mogę prosić o numery świec zapłonowych do aurisa 2018r 1.6 benzyna ? W strefie dobrych cen w toyocie jest informacja, że montują jakieś wzmocnione a cena takiej operacji to już ponad 600PLN.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl