Autor Wątek: Wymiana płynu (oleju) w przekładni  (Przeczytany 168354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana płynu (oleju) w przekładni
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Marca 2019, 12:59:52 »
Kupiłeś auto we wrześniu i nie zmieniłeś oleju?  <zalamka>

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Marca 2019, 13:09:21 »
Mam książkę serwisową z NL. Ostatni przegląd kwiecień 2018r. przebieg 175tys km w ASO w NL. Kartka przyklejona była do drzwi następny przegląd kwiecień 2019r. lub 190tys km.
Uznałem że wtedy wymienię olej
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2019, 13:13:20 wysłana przez mbauris »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Marca 2019, 14:03:06 »
P3 2012r. przebieg obecnie 190tys km.
Jak radzicie szybko jechać na wymianę oleju, czy jeżdzić dalej? :o
Dziwnie pytasz. Podobno na 190 tys km masz zmienić olej??? No to po co dolewałeś? Trzeba było dolać płukanki i pojechać na wymianę planową oleju. 0W20, filtry i spokój na kolejne 15 tys km.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Marca 2019, 14:04:56 »
Tragedii nie będzie. Ale skoro nie zmieniłeś w ogóle oleju od zakupu to ja bym zmieniał czym prędzej tym bardziej że nie wiesz co tam jest nalane.....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Marca 2019, 20:42:25 »
Dzisiaj rano wymieniłem olej silnikowy w ASO Bielany Wrocławskie. Za wszystko(olej 0w20 4,2l, filtr, uszczelka pod korek) zapłaciłem 328zł.
Okazało się że niepotrzebnie wczoraj dolałem 0,75l oleju bo wg mechanika stan był za duży. Dobrze że zrobiłem w tym czasie tylko ok 10km.
Miałem kilka samochodów w swoim nie krótkim życiu, ale nigdy nie miałem takich problemów z prawidłowym odczytaniu stanu oleju. Ten bagnet w P3 jest cały upierdzielony w oleju, nie pomaga wycieranie, bo gdy ponownie wkładam bagnet do tej rurki, znowu jest upierdzielony i nie mogę jednoznacznie określić stan oleju. Mechanik mówił żeby nie dolewać bo nie ma żadnych wycieków i na 15kkm bez problemu stan będzie ok.

Umówiłem się na poniedziałek na akcje serwisową dotyczącą zmiany oprogramowania.

Pytałem o cenę wymiany oleju w skrzyni biegów. 550zl,
Jakie ceny są u Was?

Offline daewoo1972

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Kwietnia 2019, 05:24:01 »

mechanik moim zdaniem gada głupoty - skoro jest bagnet to stan oleju zawsze należy weryfikować. Wszystko zależy od stylu jazdy, ale jeżeli zdarza ci się autostrada lub przeciążanie jednostki napędowej to :dobry" silnik weźmie olej i należy go po takich "zabawach" weryfikować (jego stan). Na wielu forach rozpisują sie na temat "brania oleju" przez te silniki i dolewka nie jest niczym nadzwyczajnym.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2019, 07:04:50 wysłana przez fazibazi »

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Kwietnia 2019, 10:03:00 »
Wreszcie i ja wymieniłem olej w przekładni.
Kolejna wtopa ASO Toyoty się pokazała przy tym. Twierdzili, że olej w skrzyni mocno spracowany i obawiają się przy tym przebiegu, że może skrzynia wyć po zmianie oleju.
Rzeczywistość okazała się inna, olej w skrzyni był jeszcze ładny, czerwony, w niczym nie przypominał czarnej brei z filmów i zdjęć, która była po dużych przebiegach. Ktoś musiał względnie niedawno zmieniać ten olej.
Po wymianie momenty dołączania i odłączania silników elektrycznych są mniej wyczuwalne. Takie wrażenie jakby płynniej i łagodniej skrzynia pracowała.

Przy tej akcji chciałem zmienić olej w silniku i kolejna porażka od ASO Toyoty. Tak mocno dokręcili obudowę filtra oleju, że 6 kluczy się poddało. Co prawda klucze dość uniwersalne, paskowy, nasadkowe... Ale popękały, w dwóch przypadkach trochę grubszych kluczy uszczelnionych papierem, aż klucze rozerwało. Klucz dynamometryczny pokazywał grubo ponad 200niutków i nie poszło, później już klucze się rozrywały. Kupiłem niby właściwszy klucz, to się okazało, że gość na allegro, źle opisał i mimo deklaracji Prius 1800cc, to jednak jest za duży i nie można nasadzić go. Czekam teraz na kolejny klucz i nową obudowę. Ale dzisiaj to już chyba podejście na warsztacie będzie i kolega ma jakiś patent na odkręcenie udarem. Dobrze, że obudowa już jest, bo pewnie ta dotychczasowa tego nie wytrzyma.

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Kwietnia 2019, 12:45:02 »
Tia, ten klucz z linka powyżej kupiłem i potwierdzam, nie pasuje. Jest za duży i do P3 nie podchodzi. Trzeba wybrać inny, węższy. Właśnie jest w drodze, ale to już na przyszłość. Wczoraj udało się odkręcić obudowę wreszcie. Jako, że miała zostać potraktowana młotkiem udarowym, to na wszelki wypadek zaopatrzyłem się też w nową obudowę. Potraktowanie młotem udarowym pomogło i na szczęście też nie zniszczyło obudowy. Oryginał jest aluminiowy a zamiennik z jakiegoś plastiku.

Offline Tomaszek110

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana płynu (oleju) w przekładni
« Odpowiedź #99 dnia: 26 Kwietnia 2019, 15:58:41 »
Nie polecam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Maja 2019, 18:58:10 »
Tak w skrócie mogę prosić o pomoc :)

Pacjenci to Prius Plus i P2. Skrzynie te same? Czy czymś się różnią?

Jaki olej do obu, i ile go potrzebuje?

O ile dobrze się orientuje to wymiana prosta (nie to co DSG w poprzednim aucie :D) czyli zlać stary, wlać nowy? Co ile tysięcy wymieniacie?

Offline jaronx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 22 Maja 2019, 20:43:51 »
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2019, 07:38:50 wysłana przez fazibazi »

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Maja 2019, 22:03:17 »
4 litry wchodzi na samochód?

oprócz org Toyotowskiego ktoś korzystał z Ravenola?

https://allegro.pl/oferta/ravenol-atf-t-ws-lifetime-1l-olej-przekladniowy-8083198759

Offline jaronx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Maja 2019, 03:26:45 »
Wchodzi niecałe 4 litry,  za wymianę w ASO zapłaciłem 350 złotych, olej z robocizną.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Maja 2019, 07:42:02 »
ktoś korzystał z Ravenola?

Kup oryginał bo koszt przy wymianie raz na 150-200tys jest znikomy - to samo z płynem chłodniczym....i śpisz spokojnie bo wlałeś dokładnie to co przewidział producent. Problemem pozostaje kupić oryginalny oryginał   :laugh:
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2019, 07:56:07 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl