Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Czerwca 2021, 14:49:52 »
Nie oszczędzam, jeżdżę hybrydą.
Przed zakupem hybrydy miałem BMW 5, wtedy cisnąłem 200, 300 km ze stałą prędkością i nieraz grzeszyłem bo kusiło.
Po zmianie na RAV hybryda, żona od razu stwierdziła, że jeżdżę zupełnie inaczej. Tak, z wiekiem człowiek chciałby coś zmienić w swoim życiu i w październiku 2020 padło na hybrydę. Dokonałem zakupu w pełni (prawie) świadomości co kupuję i już oczekując na dostawę autka do salonu analizowałem zasady funkcjonowania hybrydy i sposobu jazdy nią i powoli oswajałem się z myślą, że będzie zdecydowanie inaczej. Jakbym chciał dalej cisnąć trasy ze stałymi prędkościami po autostradach, to bym kupił ponownie BMW (nie hybrydowe).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Czerwca 2021, 15:06:44 »
jazda w granicach 90km/h (wiochy mniejsze miejscowości ) ok 7l/100 , autostrada 130-140 ok.8.5 (latem )

Dareczku a tak kiedyś starałeś się udowodnić jaka jest hybryda.
Cieszymy się że zmieniasz zdanie.

Jeżdżę często ze wspólnikiem jego rav4 hybrydą ,po 3 latach stwierdził że samochód świetny ,ale pieniądze dołożone do hybrydy nigdy mu się nie zwrócą ,a najbardziej go wk......spalanie na autostradzie 11l/100km.

A może chcesz żebym odtworzył cały kontekst dyskusji o beznadziejności hybrydy ? tak ochoczo przez Ciebie głoszony.  :thumbdown:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:30:39 »
Po zmianie na RAV hybryda, żona od razu stwierdziła, że jeżdżę zupełnie inaczej.
To fakt, ja również lubiłem pogonić ale hybryda uczy innego stylu jazdy. Jak dla mnie to najprzyjemniej się jedzie RAVką gdy prowadzi się bardzo łagodnie, wtedy to auto po prostu płynie. ;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Czerwca 2021, 15:59:32 »
A co, zużycie paliwa to jeden jedyny właściwy  powód zakupu suwa Toyoty?? Ta sama ravka z silnikiem na PB i automatem ,ma zaledwie 150KM!!! A ja nie szukałem samochodu w którym będę sie męczył podczas jazdy ,

Miałbyś przecież duży wybór konkurencji. Nie przyszło ci do głowy BMW X3, Audi Q5?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:33:41 »
A co, zużycie paliwa to jeden jedyny właściwy  powód zakupu suwa Toyoty?? Ta sama ravka z silnikiem na PB i automatem ,ma zaledwie 150KM!!! A ja nie szukałem samochodu w którym będę sie męczył podczas jazdy ,

Miałbyś przecież duży wybór konkurencji. Nie przyszło ci do głowy BMW X3, Audi Q5?

Odpowiem pytaniem , dlaczego ty nie kupiłeś audi lub bmw??
RAV4 2.5 hybrid

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Czerwca 2021, 22:47:40 »

Odpowiem pytaniem , dlaczego ty nie kupiłeś audi lub bmw??
Bardzo proste pytanie kierowałem się głównie ze względu jazdę miejską gdzie wożę dzieci do przedszkola, do szkoły do pracy , zakupy itd. Większość czasu jeżdżę w takim stylu gdzie nie zapierd.... z czasem. Mieszkam w dużym mieście, a nie poza miastem i to miało sens. Już po 60 tys.km średnia 6.9 l. w cztery pory roku, w porównaniu innymi nie ma szans żadna konkurencja. Ten model jest w rankingu liderem bezawaryjności i najmniej traci wartości pojazdu. BMW czy Audi nie ufam że względu na nieudane konstrukcje silnikowe w porównaniu do Toyoty.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Czerwca 2021, 23:06:40 »
Mnie szokuje niesamowity postęp Toyoty jeśli chodzi o technikę i zużycie paliwa w generacji V w stosunku do poprzedniej IV.
Zarówno w zakresie górnej prędkości  jazdy w trybie elektrycznym hybrydy, jak i w szczególności dla mnie, w oszczędności silnika benzynowego 2.0 który miał 150KM, a ma 173 (175)KM a przyspieszenie, elastyczność i oszczędność bije wcześniejszą wersję na głowę!
Mam porównanie, obydwa modele w rodzinie, oba 4x4, różnica kolosalna na korzyść nowego modelu!
Za to czapki z głów.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Czerwca 2021, 13:35:49 »
Właśnie wróciłem z trasy S-ką ok 400 km - jazda z prędkością 120...130km/h w większości na tempomacie.
Od poprzedniego tankowania przejechałem w sumie 820km, średnie spalanie w tym czasie to 6,1 l/100km, pozostałe ok 400km przejechałem częściowo po mieście i częściowo w krótkich trasach podmiejskich takich po 40..60km.
Zatankowałem 50l do pełna, czyli 5l jeszcze było w baku. Wyświetlacz pokazywał w chwili tankowania 1 km do końca paliwa - więc tak na prawdę w baku był jeszcze zapas na ok 70..80km.

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Czerwca 2021, 13:45:10 »
Właśnie wróciłem z trasy S-ką ok 400 km - jazda z prędkością 120...130km/h w większości na tempomacie.
Od poprzedniego tankowania przejechałem w sumie 820km, średnie spalanie w tym czasie to 6,1 l/100km, pozostałe ok 400km przejechałem częściowo po mieście i częściowo w krótkich trasach podmiejskich takich po 40..60km.
Zatankowałem 50l do pełna, czyli 5l jeszcze było w baku. Wyświetlacz pokazywał w chwili tankowania 1 km do końca paliwa - więc tak na prawdę w baku był jeszcze zapas na ok 70..80km.
Jakim cudem zatankowaleś 50l. Ten zbiornik nie ma takiej pojemności.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Czerwca 2021, 13:55:04 »
Jakim cudem zatankowaleś 50l. Ten zbiornik nie ma takiej pojemności.

Zgodnie z danymi technicznymi hybrydy wg instrukcji obsługi pojemność zbiornika paliwa (przybliżona ) wynosi 55L :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Czerwca 2021, 13:55:41 »
Jak nie ma ? wg instrukcji obsługi - str 200 - ma pojemność 55 l, a na fakturze mam 50,44 L Pb95.
Jedyny stras to było dojechanie do 1km zapasu wyświetlanego na konsoli ;)
ale byłem przekonany, że jest jeszcze jakiś zapasowy zapas ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2021, 13:57:15 wysłana przez Markid »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Czerwca 2021, 14:14:48 »
Jak nie ma ? wg instrukcji obsługi - str 200 - ma pojemność 55 l, a na fakturze mam 50,44 L Pb95.
Jedyny stras to było dojechanie do 1km zapasu wyświetlanego na konsoli ;)
ale byłem przekonany, że jest jeszcze jakiś zapasowy zapas ;)
Nie ma co stresować bo komp i tak będzie straszył. U mnie w 4 gen. 56 litrów według danych i jak dojadę na rezerwie to wyświetla mi już 0km do przejechania to zatankowane ledwie 45l. i pytanie gdzie jest te ponad 10 litrów? To ja w ten sposób robię inaczej jak zapala rezerwa to przełączam w B reset do 70 km mam spokojną głowę i to jeszcze zostaje sporo w baku.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Czerwca 2021, 14:46:35 »
ma pojemność 55 l, a na fakturze mam 50,44 L Pb95.

OT.
Znam gościa, który na stacji do pełna zalał niepusty bak 50l, a na dystrybutorze miał 55l. Ostatecznie nic nie zapłacił...

Czekam aż ktoś napisze, że spalił swoją hybrydę...

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Czerwca 2021, 14:58:36 »
Samochód: RAV4 V FWD C+S

? Odpowiedź #40 dnia: Dzisiaj o 13:55:41 ?
Cytuj (zaznaczone)
Jedyny stras to było dojechanie do 1km zapasu wyświetlanego na konsoli
ale byłem przekonany, że jest jeszcze jakiś zapasowy zapas
Człowiek się uczy całe życie. Byłem przekonany, ze zbiornik na 45 litrów ????

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Czerwca 2021, 15:22:07 »
Czekam aż ktoś napisze, że spalił swoją hybrydę...
W sumie to wątek jest na ten właśnie temat "Spalanie hybrydy" ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl