Autor Wątek: Mody, zmiany, update  (Przeczytany 88143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Mody, zmiany, update
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Listopada 2022, 18:07:52 »
Grubo zainwestowana kasa� 
Ale tylko moc Ci zmierzyli ?
Tylko moc. A była to fajna zabawa bo z chłopakami czasem przychodzą takie pomysły z serii 'co by było gdyby". Tym razem był pomysł porównać wkładkę K&N i papierowy filtr i czy coś daje czy nie w takiej hybrydzie. A dało te 4 KM więc myślę, że za chyba 210 zł, bo tyle wtedy kosztowała wkładka, to może być tak zainwestowana kasa. Kiedyś ustaliliśmy, że włączenie klimatyzacji w Fiacie Panda 1,2 60KM zabiera 5 KM i należy ją wyłączać podczas przyspieszania i w jeździe pod górkę :-)
Nie musisz wyłączać, we Fiacie jest przekaźnik wykrywający duże obciążenia silnika i rozłączający sprężarkę klimy :). Tak miałem w Pandzie 1.2. Sam dokładałem klimę i trzeba było się z tym pogimnastykować, żeby to uruchomić. Tak wiem dla dziadzia filozofa, to już mod level expert. Auto w rodzinie już 14 lat i klima nadal działa. W sumie już dożywocie, jak nie przejdzie przeglądu to pójdzie na żyletki :).

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Listopada 2022, 21:56:58 »
W normalnej jeździe daje coś ta modyfikacja? Bo Vmax jak już pisałem nie podniesie.
Po wyjeździe z hamowni innych badań nie robiłem
3miasto duże i małe :-)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Listopada 2022, 15:06:24 »
Fajnie że masz k&n-a mocy jest pewnie więcej albo tyle samo i auto jedzie pewnie wolniej no i tyle� 
Twoje rozważania sympatyczny kolego opierają się o stwierdzenie "pewnie". Myślę, że panowie na hamowni w V-techu, bo tam robiłem pomiary, wiedzą co i jak robią. Filtr K&N ma mniejsze opory przepływu powietrza, przez co więcej się go dostaje do cylindra. Moc wzrasta o te 4 KM to nie wiele ale zawsze. A jak wiemy to moc jest odpowiedzialna w samochodzie za prędkość max więc czemu auto ma jechać wolniej? Moment obrotowy odpowiada natomiast za przyspieszanie samochodu a tego nie mierzyłem od razu uprzedzam. Prędkości max także nie. Zauważyłem jedynie, że gdy jadę czasem A1 przy stałej prędkości 120-125 km/h silnik kręci się 100 może 200 obrotów niżej niż na filtrze papierowym. Na wkładce K&N zrobiłem już ponad 20tyś km
O ludzie... To jest fizyka z gimnazjum i jak ktoś dostawał pały ze sprawdzianów to niech nie pisze takich głupot. Moment obrotowy to se możesz zrobić 1000 Nm na rowerze jak dasz odpowiednie przełożenie. Myślisz, że będziesz umiał w ten sposób rozpędzać 1,5 t pojazd w 8 sek do 100 km/h? Najbardziej istotnym parametrem jest moc przy obrotach (która jest wyliczana na podstawie momentu obrotowego i danych obrotów), które aktualnie używasz. Przy CVT możemy dać w palnik i mieć wskazówkę obrotomierza cały czas w punkcie mocy maksymalnej więc jest opcja żeby cały czas te moc maksymalną wykorzystywać i mieć maksymalne możliwe przyspieszenie. Moc określa energię jaką możesz nadać ciału w funkcji czasu i to się przekłada na przyspieszenie.
No to fajnie a jak będziesz miał 200km z 2,0 r4 n/a i 200km z 2,0t r4 przy założeniu 200nm przy 5k.rpm. vs 350nm przy 3k.rpm.to czym szybciej rozpędzisz się do 200kmh w ujęciu ulicznym czyli tak jak jeździ 99% aut drogowych ?

A powiedz mi czemu jak modziłem auto auto 6,0l podmieniając tylko wałek gdzie wzrosła minimalnie moc a niut przesunął się wyżej to powtarzalnie czas na 1/4 mili miał gorszy o 0,5s a prędkość była minimalnie większa i pewnie jak by jechał do odcinki to finalnie zyskałby może 3kmh przewagi.?

Oczywiście, znalazłem
https://zapodaj.net/9d4dd30b36bd6.jpg.html

Grubo zainwestowana kasa  :-)

Ale tylko moc Ci zmierzyli ?

Nie pisz o sprawach o których nie masz pojęcia. 200 Nm przy 5000 rpm to 104,71 kW. 350 Nm przy 3000 rpm daje 109,95 kW. Szybciej masz dostępna moc i nadajesz obiektowi więcej energii. Dokładnie to o czym pisałem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Listopada 2022, 16:07:36 »
Nie pisz o sprawach o których nie masz pojęcia. 200 Nm przy 5000 rpm to 104,71 kW. 350 Nm przy 3000 rpm daje 109,95 kW. Szybciej masz dostępna moc i nadajesz obiektowi więcej energii. Dokładnie to o czym pisałem.

Zacznijmy od tego że piszę grzecznie, nie sugerując iż nic nie wiesz prawda ?

Miałeś zadane dwa pytania więc odpowiedz na nie i tyle.

Teraz masz już zadane trzy pytania. Czekamy.

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Listopada 2022, 21:14:20 »
Widzę że włożyłem kij w mrowisko tym tematem.
Co do modów to jest jeden warunek, wszystko w oryginale i zgodnie ze sztuką bez druciarstwa.
Co do efektów, żona jest zachwycona grzaną kierownicą. Szczególnie w mroźne poranki. Jeżeli chodzi o HUD'a to mówi że ciekawszej opcji nie ma. Sam jeździłem kilka razy i powiem że żałuję że w Mondeo MK5 nie ma takiego bajeru.
Oczywiście można kupić od razu GR Sport w full wypasie, ale co do ceny to  uuuuuuuu, albo więcej trzeba wydać.
Akurat w tej wersji Corolli trochę było ubogo, nawet lusterko wsteczne było zwykłe :(, z uwagi że mam światła tzw Basic to w najbliższym czasie wymiana na full Led jedno soczewkowe.
Co do problemów to niestety jest mała wiedza co do schematów itp. Nawet z programem do personalizacji jest duży problem. Toyota pilnuje tego dosyć mocno i udaje się im to.
Mam lekkie porównanie bo u siebie zrobiłem o wiele więcej modernizacji, koledzy od Forda dzielą się wiedzą i  dokumentacją. Nawet użyczają szczegółowe instrukcje co i jak. Co do oprogramowania to jest dostępne fajne narzędzie gdzie mogę wszystko sam przeprogramować.
Oczywiście zaraz będą "pomyje" co ja wymyślam itp. - jak do tej pory Corolla śmiga a zadowolona mina żony BEZCENNA :)

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Listopada 2022, 21:26:17 »
Kierownica grzeje się w całości?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Listopada 2022, 21:29:15 »
Kierownica grzeje się w całości?
Żadna kierownica nie grzeje w całości, mniej więcej:   (   )   - z obwodu kierownicy. Ciepła jest po ok  1 min
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2022, 22:19:30 wysłana przez djanek »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Listopada 2022, 21:40:10 »
Oczywiście zaraz będą "pomyje" co ja wymyślam itp. - jak do tej pory Corolla śmiga a zadowolona mina żony BEZCENNA :)
Olej głupie gadanie tych co się boją rozporządzać swoją rzeczą, bo gwarancja itp.
Ciesz się z nowych funkcji i gratulacje:).
Na całym świecie tuningują i jest ok.
Ja unikam tylko chińskich śmieci z Ali…

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Listopada 2022, 09:07:20 »
Co do oprogramowania to jest dostępne fajne narzędzie gdzie mogę wszystko sam przeprogramować.
Jakie to narzędzie?

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Listopada 2022, 09:36:44 »
Tu akurat wspomniałem o narzędziu do Forda -Forscan, niestety do Toyoty ubogo z dostępem do "profesjonalnego" narzędzia. To co jest na rynku pozwoli ewentualni personalizować - np otwarcie lub zamkniecie szyb za pomocą pilota

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Grudnia 2022, 19:03:11 »
Z uwagi na pytania na priv,  informuję że do zmiany kierownicy na grzaną potrzeba:
1. oczywiście grzana kierownica, na popularnych aukcjach jest tego trochę,
2. włącznik grzania kierownicy
3. przekaźnik
4. zwijak z funkcją grzania kierownicy
5. odwiedzenie na końcu stacji z geometrią kół.  Niestety nie zawsze kierownica po wymianie będzie na wprost.

Co do instalacji to powinna być standardowa, czyli z możliwością update do grzanej kierownicy. U mnie taka była
Samodzielna wymiana możliwa, aczkolwiek polecam pomoc kogoś aby nie uszkodzić poduszki lub zwijaka

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Stycznia 2023, 10:02:08 »
No i następny krok za mną, wczoraj temp. 17 st. pozwoliła na spokojną wymianę lamp przednich tzw basic led na full led (jednosoczewkowe).
Dzisiaj jeszcze tylko odwiedzić stacje diagnostyczną celem ustawienia świateł
Efekt, hmmmmm.  :)

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Stycznia 2023, 11:43:58 »
No i następny krok za mną, wczoraj temp. 17 st. pozwoliła na spokojną wymianę lamp przednich tzw basic led na full led (jednosoczewkowe).

skomplikowane, czy prosta podmiana 1/1
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline djanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Stycznia 2023, 12:30:45 »
Nie do końca 1:1,  zmiana dla kierunków oraz świateł długich.
Automatyka itp działa idealnie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Stycznia 2023, 13:13:39 »
Jaki efekt? Bo to dwojako można rozumieć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl