Autor Wątek: Sekwencja czy zwykłła, ile litółw wejdzie do zbiornika w komorę  (Przeczytany 45972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mmaroi

• Gość
Odp: Sekwencja czy zwykłła, ile litółw wejdzie do zbiornika w komorę
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Czerwca 2009, 21:34:05 »
ciekawe gdzie za tyle mozna przerobic z II na seke , jak z II pozostaje tylko zbiornik i czasem doprowadzający ( jak srednica bedzie odpowiednia )
jeżeli seke to tylko dobrą ( firmową ) a to 3 kafle nie wyjęte minus zbiornik , w jakies z odzysku szkoda roboty

1. blos to może i gaznik (nie do końca) ale o niebo wyprzedza zasadą działania mikser.
2. przy blosie sam podkręcisz jak zajdzie potrzeba ( starsze silniki tak mają ) a wtrysk to tylko warsztat.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Czerwca 2009, 22:43:39 »
Ładnie Marcinku prawisz, ale nie każdy jak Ty ma umiejętność założyć/przerobić gaz we własnym zakresie :-(

Jeśli ktoś twierdzi, że potrafi założyć i wystroić Blosa, to nie wierzę, że nie poradzi sobie z sekwencją.

ciekawe gdzie za tyle mozna przerobic z II na seke , jak z II pozostaje tylko zbiornik i czasem doprowadzający ( jak srednica bedzie odpowiednia )
jeżeli seke to tylko dobrą ( firmową ) a to 3 kafle nie wyjęte minus zbiornik , w jakies z odzysku szkoda roboty

Bajki szanowny kolega opowiada.

Nie bardzo rozumiem słowo "seke", ale podejrzewam, że chodzi o "sekwencję". "3 kafle" też jakoś nie bardzo pasują mi do tematyki samochodowej, masz na myśli takie z pieca, czy raczej podłogowe ?

Wracając do przeróbki instalacji : z II generacji zostaje nam :

1) zbiornik z wielozaworem i wlewem paliwa, oraz wskaźnikiem poziomu gazu i jego okablowaniem
2) przewody, idące ze zbiornika pod maskę
3) elektrozawór, wraz z okablowaniem
4) często da się wykorzystać posiadany obecnie reduktor : wszak to podciśnieniowe urządzenie, i jeśli tylko jest sprawne, to czemu mielibyśmy je wymieniać ?

Potrzebujemy :

1) Elektronikę ( komputer+wiązka+czujniki )
2) listwę wtryskiwaczy ( bądź dwie w przypadku V6 )
3) filtr fazy lotnej
4) kilka węży, przewodów, lutownicę, schematy, wolny weekend

Proszę bardzo : http://www.allegro.pl/item657567173_sekwencja_stag_4_300_valtek_slask.html

Do tego potrzebujemy odrobinę rozumu i pojęcia o zasadzie działania silnika spalinowego z zapłonem iskrowym. Przepraszam wszystkich którzy poczują się tym urażeni, ale gazownicy to naprawdę to nie są jacyś geniusze z doktoratami, tylko często ciemne typy, mające marne pojęcie o czymkolwiek...

Ale oczywiście , jak kolega pisze : "najlepiej i najtaniej" Blosa, ze śrubą, bo "sobie sam podkręcisz", tylko ciekawe, co sobie podkręcisz, i skąd będziesz wiedział, czy jest to dobrze ustawione.

Uwielbiam takie opowieści ludzi, którzy nigdy sami auta nie gazowali, nie stroili, i w ogóle mają nikłe pojęcie o rzeźbieniu czegoś przy aucie, za to wszystko wiedzą najlepiej i odradzają, bądź polecają coś na podstawie zasłyszanych/przeczytanych gdzieś opinii.

pzdr

3VZ.pl

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Czerwca 2009, 01:15:19 »
Panowie przerabiałem instalację na sekwencję. Zbiornik i przewody te same, nowy komp, listwa wtryskowa i koszt 1500zł i swięty spokój. PZDR :grin:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Czerwca 2009, 01:34:53 »
We Wrocławiu ceny za przeróbkę z II na sekwencję wahają się między 1000 a 1500zł.Rozbieżność duża ale drogo nie zawsze znaczy dobrze.
Pozdro

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Czerwca 2009, 10:32:32 »
Owszem, to nie jest coś z gatunku rzeczy niewykonalnych.

Różnice między poszczególnymi warsztatami mogą być spowodowane różnymi konfiguracjami sprzętowymi.

Pamiętam, że jak kupowałem STAGa 300 do przeróbki mojej 2.2 ( z sekwencji BRC SQ24 ), to między oferowanym zestawem, a tym, co zapłaciłem, była różnica dobrych 300zł ( Magic Jety zamiast Valteków, wydajniejszy reduktor, itp ).

Potem przy przeróbce 2.2 na V6 było już gorzej : właściwie cała instalacja, za wyjątkiem zbiornika nowa : przejście z fi6 na fi8, i związane z nim koszty.

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Czerwca 2009, 10:34:13 »
przerabiajcie II gen na IV gen, żadne blosy i inne wynalazki. Wydaje mi się, że 1500 PLN za to że silnik znowu będzie jeździł jak z fabryki (brak zwężki) nie jest wygórowaną ceną. Jak pisałem większość rzeczy już masz niger, zbieraj na moda na IV gen. A Camry Ci się odwdzięczy.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Czerwca 2009, 10:38:06 »
Interesuje mnie tylko jakie macie srednicę miksera w swoich autkach? oczywiście mowa o 2 gen

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Czerwca 2009, 10:42:51 »
pamiętaj jednak, że już zbyt wiele nie zyskasz zwiększając średnicę miksera, a możesz narobić bigosu. 32mm to chyba jest górna granica....... A próbowałeś go zdjąć i polatać bez niego????

PozDRo

Mmaroi

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Czerwca 2009, 12:10:02 »

Nie bardzo rozumiem słowo "seke", ale podejrzewam, że chodzi o "sekwencję". "3 kafle" też jakoś nie bardzo pasują mi do tematyki samochodowej, masz na myśli takie z pieca, czy raczej podłogowe ?

Przepraszam - wdalem sie w dyskusje z polonista - ale dobrze dedukujesz  :grin:

4) często da się wykorzystać posiadany obecnie reduktor : wszak to podciśnieniowe urządzenie, i jeśli tylko jest sprawne, to czemu mielibyśmy je wymieniać ?

reduktor "seki"  <diabel> pracuje ciśnieniowo a nie jak II podciśnienie   <zolta>

Ale oczywiście , jak kolega pisze : "najlepiej i najtaniej" Blosa, ze śrubą, bo "sobie sam podkręcisz", tylko ciekawe, co sobie podkręcisz, i skąd będziesz wiedział, czy jest to dobrze ustawione.

Uwielbiam takie opowieści ludzi, którzy nigdy sami auta nie gazowali, nie stroili, i w ogóle mają nikłe pojęcie o rzeźbieniu czegoś przy aucie, za to wszystko wiedzą najlepiej i odradzają, bądź polecają coś na podstawie zasłyszanych/przeczytanych gdzieś opinii.

pzdr

W Camry ma II na blosie ( sam zakładałem ) w Lesiu "seke" ( holender , regeneracja i strojenie samodzielne )  <taniec>
a nie wiedzieć jaka jest różnica w działaniu II a seki - ciekawe

Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii - ale widzę ze są superspece - wybór i tak należy do zainteresowanego

marcinm dawaj spikniemy sie na jakieś piwko i przerobimy te tematy  :grin:

pozdo

« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2009, 12:26:20 wysłana przez Mmaroi »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Czerwca 2009, 12:31:01 »
Raczej nie powinno się jezdzić bez miksera na LPG na 2 gen więc nie będę  go nawet ściągał,jak już pisałem w poprzednich postach mój mikser ma 36mm przelotu,wczoraj mierzyłem więc myślę że jest ok.
Pozdr :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Czerwca 2009, 12:56:12 »
to dosyć sporaśny masz ten przelot. A mikser można zawsze zdjąć, ale oczywiście nie włączasz instalki......Bo jak włączysz........ <diabel>

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2009, 13:05:42 wysłana przez tabak »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #71 dnia: 21 Czerwca 2009, 16:41:29 »
Przepraszam - wdalem sie w dyskusje z polonista - ale dobrze dedukujesz  :grin:

Owszem, jestem wyjątkowo cięty na ortografię i stylistykę, o czym nieraz już pisałem.

reduktor "seki"  <diabel> pracuje ciśnieniowo a nie jak II podciśnienie   <zolta>

Możesz rozwinąć, co oznacza ta "ciśnieniowa" praca ?
Z tego, co mi wiadomo, to reduktor II generacji ( podobnie, jak I ) ma mieć dwie śruby, jedną od regulacji czułości, drugą od regulacji wolnych obrotów ( cokolwiek to nie znaczy ). Nigdy nie zgłębiałem tematu na tyle, żeby móc to montować - 2.2 była tak słaba, że dodatkowe zdławienie jej mikserem nie wchodziło w ogóle w rachubę.

Reduktor "sekwencyjny" jest sterowany podciśnieniem z kolektora dolotowego, więc to raczej on pracuje na podciśnienie, a nie nadciśnienie.

Niezależnie jednak od tego, wymiana reduktora nie podnosi drastycznie kosztów, jako, że nawet reduktory tłokowe nie kosztują powyżej 400zł.

W Camry ma II na blosie ( sam zakładałem ) w Lesiu "seke" ( holender , regeneracja i strojenie samodzielne )  <taniec>
a nie wiedzieć jaka jest różnica w działaniu II a seki - ciekawe

No wybacz, ale ja wciąż nie mogę pojąć tego, co piszesz. Kto "nie wiedzieć" ? Ja "nie wiedzieć", czy Ty "nie wiedzieć", może  "Kali nie wiedzieć, ale kochać swoja Camry bardziej niż swoja brat"  <zolta>

Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii - ale widzę ze są superspece - wybór i tak należy do zainteresowanego

Najczęściej zainteresowany pójdzie po kosztach. Albo, robiąc 10-15kkm rocznie, będzie gaz montował, "bo wyda raz więcej, a potem będzie taniej tankował"  <diabel>

marcinm dawaj spikniemy sie na jakieś piwko i przerobimy te tematy  :grin:

Chętnie, tyle, że ja nietrunkowy. Ale spotkać się można, jak będę wybierał sie w centralną Polskę, to może uda się wreszcie zmontować jakiegoś większego spota - jest Was tam trochę na Mazowszu i Podlasiu, a części jeszcze nie znam osobiście ;)

pzdr
3VZ.pl

Mmaroi

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 21 Czerwca 2009, 21:34:48 »
W II generacji reduktor utrzymuje ciśnienie lekko poniżej 1 bara  (czy coś takiego) i dopiero podciśnienie wytworzone na dolocie wsysa gaz przez mikser .

Natomiast przy wtrysku jest mniej więcej tak : „pod stałym nadciśnieniem 2 barów gaz dostaje się do listwy z osadzonymi wtryskiwaczami”

Co do cen to zleży co się chce kupić albo co można kupić.
Chciałem wymienić cały reduktor w mojej holenderskiej SGI (Lesio)– cena 1280, 00 zł.   <zalamka>
Więc zostałem przy zestawie regeneracyjnym za 280,00 zł.

A co do spotu – jestem za   :grin:
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2009, 21:52:00 wysłana przez Mmaroi »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Czerwca 2009, 02:09:31 »
Natomiast przy wtrysku jest mniej więcej tak : „pod stałym nadciśnieniem 2 barów gaz dostaje się do listwy z osadzonymi wtryskiwaczami”

Raczej mniej, niż więcej.

Nie znam wtryskiwaczy gazowych, które są w stanie wytrzymać 2 bary ciśnienia. Może Keihiny, bo z nimi nie miałem jeszcze do czynienia, ale wszystkie Valteki, Matrixy, Magic Jety itp są raczej przystosowane do ciśnień rzędu 1-1,4b.

Mój STAG jest zestrojony na roboczym 1.1, i jest to całkowicie wystarczająca wartość przy dyszach 2,6.

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Czerwca 2009, 03:22:23 »
W II generacji reduktor utrzymuje ciśnienie lekko poniżej 1 bara  (czy coś takiego) i dopiero podciśnienie wytworzone na dolocie wsysa gaz przez mikser .
[...]

Lekko poniżej ?? Powiedziałbym że nawet bardzo poniżej.
Reduktor II gen w stanie spoczynku ma dawać ciśnienie na wyjściu porównywalne z atmosferycznym więc gdzie tam do 1 bara ???
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl