Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #5100 dnia: 21 Czerwca 2020, 12:55:07 »
Jezdze caly rok na klimie a wali stara szmata.
Prawdopodobnie masz klimę zapuszczoną, tak, że już pomogą tylko radykalne sposoby, albo też jeździsz nieregularnie (zaraza dostaje czas na zakwitnięcie).
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5101 dnia: 21 Czerwca 2020, 19:50:13 »
Auto ma manetke i spryskiwacze działają , przycisku afl nie ma, za to ma regulacje ręczna wysokości ta pokrętło.
Sprzedający twierdzi że to taka wersja oryginalna  auto z Niemiec

Dobra ,spryski reflektorów działają rozumiem ,sprawdził kolega . Można też na miejscu lekko za romba do góry i zobaczyć ,albo spsute i nie działają .

Ja też mam auto z DE  ,ale takie wersje to bidniejsze w DE by były . Może być wersja LED z ręczną regulacją , no nie wiem może . Ale lampy wyglądają tak jak u mnie z AFS , jak odpalam auto u siebie to widziałem w szybie ,że soczewki wtedy wychylają się w lewo i w prawo , po czym zatrzymują .  Ogólnie w ogłoszeniu nazwy wersji brak , no i sprzedający śmiesznie wydłuża opis tego co auto ma , rozdziela szyby elektryczne na przednie i tylne , to samo z czujnikami parkowania , brak elektrycznie składanych lusterek . Klima jednostrefowa ,tryby tylko soft i fast , ja mam jeszcze medium . Podgrzewana przednia szyba = nadmuch na szybę , a nie druciki w szybie . Nie widać dobrze ,ale w okolicy lusterka wstecznego w kabinie nie widać czujnika zmierzchu czy deszczu .

Podejrzewam, że GM przeprowadził odpowiednie badania i te 50 minut po zakończeniu pracy klimatyzacji to czas dopiero po upływie ktorego ma sens przedmuchanie parownika w celu osuszenia. Podejrzewam, że przedmuchanie tuż po jeździe czy pod koniec jazdy jak to koledzy robią nic poza lepszym samopoczuciem psychicznym nie daje. Osobiście nie przedmuchuje parownika i problemów ze smrodem nie mam.

Ja wsadziłem małą stację pogodową do auta i przewód do wylotu , to powiem że w Aurisie było zgodnie z ustawieniem na klimie ,jak 20 to temp. bliskie okolice była . Stosując to suszenie , wystarczy 3-5 min aby temp. w wylocie była taka jak na zewnątrz , było po deszczu . Ja zaczynam to stosować , 50 min po działaniu klimy to już tam pleśń urośnie ,nie ma jak od razu . Oni dali tam 50min ,aby co sklep to się nie działo bo aku wykończy i tyle w badaniach . Po prostu auto dłużej odstawione i dopiero , domniemanie pozostawienia przez właściciela na dłużej ,na postoju .

do sklepu na 15-20 minut i zaraz jedzie dalej.

Dokładnie .
Wariant przeglądu rozszerzony = ciśnienie czynnika . Można domniemać ,że wtedy sprawdzenie to mówi czy brakuje czynnika i czy układ jest szczelny ?

Wcześniej w focusie stosowałem to osuszanie przez 12 lat nic z klimy nie śmierdziało.
No mega potwierdzenie ,12 lat .

Wyłączasz samą sprężarkę przyciskiem A/C i sprzęt się suszy, bo nawiewy cały czas pracują.

Łatwe , ale trzeba pamiętać o wyciśnięciu w porę A/C i podkręceniu nawiewów ,bo jak dolatujemy to przeważnie klima popracowała i obroty małe są już .

Ustawisz sobie auto i klimy nie dotykasz

E tam ,ja zawsze wyłączam klimę wcześniej , by nie obciążać aku do zgaszenia silnika . Jak również po odpaleniu , by od razu klima nie startowała .

co tu nie jest łatwe, skoro wszystko jest łatwe?

To proste ,kolega włącza klimę na początku lata i wyłącza jesienią ;-)  Dlatego jest mu trudniej pamiętać o wyciśnięciach A/C .

10 minut przed wyłączeniem auta wyłączany kompresor klimatyzacji przyciskiem A/C,

Ja bym powiedział od 5min ,a dalej to w zależności od czasu działania klimy , jak trasa to więcej chyba .

A co poradzisz jak ktos jezdzi glownie po miescie i robo max 2-4km?

Może ostatnie 4 km przed odstawieniem , na samym nawiewie .   

"Jezdze caly rok na klimie a wali stara szmata." Z osuszaniem , czy bez ?
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 19:52:45 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5102 dnia: 22 Czerwca 2020, 17:34:03 »
E tam ,ja zawsze wyłączam klimę wcześniej , by nie obciążać aku do zgaszenia silnika . Jak również po odpaleniu , by od razu klima nie startowała .

Tak jest! Robię identycznie  :good:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5103 dnia: 22 Czerwca 2020, 22:52:07 »
Witam

Czy ktoś wie, jaki maksymalnie ciężar można wsadzić na relingi w A2FL TS HSD? W instrukcji nie ma tej informacji :-(

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5104 dnia: 23 Czerwca 2020, 08:28:13 »
Część.
Czy mogę przez bagnet, wężykiem że strzykawką, odciągnąć nadmiar wlanego oleju?

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5105 dnia: 23 Czerwca 2020, 09:42:35 »
Można ;) Mechanik też mi tak robił kiedyś w jednym autku, aczkolwiek miał "odsysacz" profesjonalny

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5106 dnia: 23 Czerwca 2020, 20:35:48 »
Można ;) Mechanik też mi tak robił kiedyś w jednym autku, aczkolwiek miał "odsysacz" profesjonalny
Dzięki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5107 dnia: 24 Czerwca 2020, 03:19:27 »
Sam tak robiłem ,strzykawka 100ml z apteki i wężyk z motoryzacyjnego , koszty znikome . Jeśli masz 0W olej ,to będzie bardzo łatwo , ciężej się odciąga 5W a 10W to nie mówić .  Ja dorobiłem sobie blokadę strzykawki i teraz wyciągam ze strzykawki tłok ,a następnie idzie blokada pomiędzy dwie części i pozostaje obserwować . Potem wszystko potraktowane benzyną ekstrakcyjną , by nadawało się dalej . Oleje degradują czarną gumę tłoka strzykawki , dlatego lepiej jej nie zostawiać upaćkanej olejem .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bakman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5108 dnia: 25 Czerwca 2020, 18:06:03 »
Czy w Aurisach II są jakieś problemy z katalizatorami albo sondami lambda? W skrócie (bo całość opisałem w watku o LPG). Auto ma 33 tys przebiegu, przy 27 założony gaz. Po 4 tys od założenia wyrzuciło P0420 (niska sprawność katalizatora). Wróciłem na benzyne, żeby sprawdzić czy to wina instalacji, też wyskoczył. Póki co skasowałem, bo ktoś mi powiedział, że mogło jeszcze coś od LPG złapać i trzeba pojeździć dłużej na PB.
Samochód ostatnio ciągle w trasach, nawet jak jeździłem po mieście to zawsze co tydzień przeganiałem na autostradzie. Nigdzie nie znalazłem jakichś narzekań na katy w Aurisie, więc już nie wiem.

Takie cuś mam, ale niewiele mi to mówi:

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5109 dnia: 26 Czerwca 2020, 08:24:51 »
Było to dawno (2002), w innym aucie z USA, z jednopunktowym wtryskiem, z pojedynczą sondą lambda w kolektorze przed katalizatorem.
Po pewnym czasie użytkowania lpg - kilkadziesiąt tys. km wystąpiła narastająca utrata mocy. Okazało się, iż nadtopiona była część katalizatora od strony wlotu - wnętrza. Wytłumaczeniem była wyższa temp. spalin z lpg. Pokazywano mi wtedy też katalizator który stopił się prawie całkowicie i wybrzuszyło - rozdęło obudowę.
Może spotkało Cię to samo, w aucie z sondą lambda w katalizatorze, która odczytała iż spaliny są niedoczyszczone ?
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline hayya

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5110 dnia: 26 Czerwca 2020, 11:36:11 »
Pomóżcie, proszę w rozszyfrowaniu przycisku... W żadnej instrukcji tego nie ma i przyznaję, że trochę się boję go użyć żeby sprawdzić "co on robi" ?
Pierwszy z lewej strony
toyota" border="0

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5111 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:25:59 »
Alarm. Pewnie miga, jak jest uzbrojony. Naciśnięcie to np. może być dezaktywacja czujników ultradźwiekowych albo wbijanie PINu do rozbrojenia.
A jak nie miga, to nie wiem co może być innego.

Offline hayya

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5112 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:29:22 »
Nie miga :(
Nigdy nie widziałam, żeby się załączyło/migało/świeciło....
Myślicie, że mogę tak "bezkarnie" nacisnąć? Nie zrobię czegoś, czego później np nie wyłączę?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5113 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:53:00 »
Nie miga :(
Nigdy nie widziałam, żeby się załączyło/migało/świeciło....
Myślicie, że mogę tak "bezkarnie" nacisnąć? Nie zrobię czegoś, czego później np nie wyłączę?
Mozesz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline hayya

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5114 dnia: 26 Czerwca 2020, 15:13:11 »
Mozesz.
Czyli tak: wysiadając z auta naciskam (załączam alarm) - wsiadając do auta muszę nacisnąć (wyłączyć), żeby nie wyło?
Qrde ... nie wiem jak to działa? W poprzednim samochodzie alarm po prostu był - przy otwieraniu i zamykaniu z pilota "klikało" i nic nie trzeba było wciskać :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl